2 Νοεμβρίου 2022

Φθινοπωρινή caprese με λωτό

 


Η caprese είναι μια από τις διασημότερες ιταλικές σαλάτες που μάλιστα έχει και τα χρώματα της ιταλικής σημαίας, το πράσινο, το κόκκινο και το λευκό. Αν τ΄όνομά της δεν σου λέει κάτι, θα σου πω μετά βεβαιότητας ότι την έχεις επιλέξει κι απολαύσει σε κάποιο εστιατόριο καθώς είναι η γνωστή σε όλους ντομάτα – μοτσαρέλα – βασιλικός! Ωδή στην απλότητα και τη φινέτσα.




Αυτή η πεντανόστιμη κατά τ΄ άλλα σαλάτα, που απολαμβάνεις μόνο το καλοκαίρι όπου υπάρχουν σε αφθονία οι  ζουμερές ντομάτες, θα βάλει τα φθινοπωρινά της και θα εισβάλλει στο τραπέζι σου ανανεωμένη, με λωτό στη θέση της κόκκινης ντομάτας, μη ξεφεύγοντας διόλου απ΄ τη χρωματική παλέτα. Το color blocking στα καλύτερά του. Και μη μου πεις τώρα ότι ο λωτός είναι φρούτο γιατί θα σε ρωτήσω «η ντομάτα τί νομίζεις πως είναι?».




Η αλήθεια είναι πως η αντικατάσταση της ντομάτας με λωτό δεν είναι η μόνη αλλαγή που θα κάνω στη σαλάτα. Είναι να μην πάρω φόρα, με ξέρεις. Θα την κάνω ακόμα πιο εποχιακή προσθέτοντας ρόδι και πετιμέζι. Άντε και λίγο προσούτο γιατί συνδυάζεται καταπληκτικά με το λωτό. Και δεν τελειώσαμε ακόμα. Θέλω σώμα στη σαλάτα μου, την θέλω όμορφη, νόστιμη και πλούσια. Έτσι όλα τα παραπάνω υλικά θ΄ απλωθούν με ευλάβεια πάνω σ΄ ένα παχύ στρώμα από τρυφερά, κρουστά μαρουλάκια, σαν ζωγραφιά σε πράσινο καμβά.




Για τη φθινοπωρινή caprese αγοράζω τη νέα οικογενειακή συσκευασία «τρυφερά μαρουλάκια» Φρεσκούλης, που περιέχει τρία είδη μαρουλιών. Κανονικά αυτή η συσκευασία δίνει 4 μερίδες σαλάτας αν τη φας σκέτη, αλλά για την φθινοπωρινή caprese θα χρησιμοποιήσω τη μισή συσκευασία η οποία είναι υπέρ αρκετή για μια μεγάλη πιατέλα. Πάλι για τέσσερα άτομα είναι γιατί όπως βλέπεις έχω προσθέσει του κόσμου τα υλικά επάνω. Την υπόλοιπη μισή ποσότητα που θα περισσέψει την κρατάω στο ψυγείο για αρκετές μέρες καθώς το επανακλειόμενο αυτοκόλλητο που έχει, τη σφραγίζει, μη επιτρέποντας να μαραθεί κι έτσι παραμένει φρέσκια, ακριβώς όπως πριν ανοιχτεί η συσκευασία, κάτι το οποίο με βολεύει αφάνταστα κυρίως βέβαια γιατί δεν αντέχω τα λαστιχάκια και τα πιαστράκια!

Δες τη σαλάτα, δοκίμασέ την τώρα που οι λωτοί είναι στην εποχή τους και κράτα τη στο μυαλό σου για τα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Μια ανάσα είμαστε, μετράμε αντίστροφα!

Για ακόμη περισσότερες ιδέες και συνταγές με τις σαλάτες του Φρεσκούλη, μπες στο welovesalads.gr και θα χορτάσει το μάτι σου (και όχι μόνο) πρασινάδα. 

 





Εύκολη

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ CAPRESE ΜΕ ΛΩΤΟ

Υλικά:

1)     Μισήοικογενειακή συσκευασία «τρυφερά μαρουλάκια» Φρεσκούλης (περίπου 220 γραμμάρια)

2)     1 μεγάλο λωτό, μαλακό αλλά όχι λιωμένο

3)     70 γραμμάρια προσούτο

4)     ½ φλιτζάνι σπόρους ροδιού

5)     1 μεγάλη μπάλα φρέσκιας μοτσαρέλας

6)     Μερικά φύλλα βασιλικού

7)     70-75 ml ελαιόλαδο

8)     2-3 κουταλιές σούπας πετιμέζι

9)     1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα

10)  1 λεμόνι, το χυμό του

11)  Αλάτι




Μέθοδος:

1)     Φτιάχνουμε πρώτα το dressing της σαλάτας βάζοντας σε ένα μικρό γυάλινο βάζο με καπάκι ή σε μικρό μπολάκι το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τη μουστάρδα, το χυμό του λεμονιού και το αλάτι. Κλείνουμε το βάζο και το ανακινούμε.

2)     Σε μια μεγάλη πιατέλα βάζουμε τα τρυφερά μαρουλάκια και τα περιχύνουμε με το dressing. Με τα χέρια μας τα ανακατεύουμε απαλά να καλυφθούν με αυτό και κατόπιν τα απλώνουμε όμορφα.

3)     Κόβουμε το λωτό και τη μοτσαρέλα σε ροδέλες.

4)     Απλώνουμε εναλλάξ στη μέση της πιατέλας μια φέτα λωτού, μια φέτα μοτσαρέλας, μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά, δημιουργώντας έτσι μια σειρά κι ενδιάμεσά τους βάζουμε λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού.  

5)     Τοποθετούμε όμορφα το προσούτο δίπλα στη μοτσαρέλα και το λωτό κι επίσης βάζουμε το ρόδι στην άλλη μεριά της πιατέλας.

6)     Αλατίζουμε λίγο το λωτό με τη μοτσαρέλα και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10