6 Νοεμβρίου 2022

Μοσχαράκι με δυόσμο και πατάτες στην κατσαρόλα

 


Το φαγητό της Κυριακής θα μπορούσε να είναι χίλια πράγματα μαζί αλλά παραδοσιακά το μυαλό σου πάει στο μοσχάρι. Κάτι με μοσχάρι δηλαδή και δίπλα ίσως μακαρόνια, ίσως πιλάφι ή πατάτες. Όλα ευπρόσδεκτα κι εξίσου νόστιμα.




Το φαγητό αυτό είναι από τα νοστιμότερα πιάτα κρέατος που έχω φάει / φτιάξει. Όλα έχουν να κάνουν με αυτό το μαγικό θα έλεγα ζωμό που δημιουργείται από το βράσιμο του κρέατος. Συμπυκνωμένη γεύση από το μοσχάρι με το σκόρδο (που δίνει άρωμα χωρίς να νιώθεις την έντονη γεύση του), το κονιάκ και τον απρόσμενα ταιριαστό σε τούτο εδώ το φαγητό δυόσμο.




Δεν ξέρω αν θα θελήσεις να το δοκιμάσεις, αλλά πραγματικά αν δεν σε πείθω εγώ ίσως το κάνουν οι φωτογραφίες. Το κρέας και οι πατάτες είναι μαλακά όσο δεν πάει και το φαγητό θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη γευστική σου μνήμη.  Η Κυριακή είναι κοντά και η πρόκληση που σου βάζω μεγάλη.




 

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

Υλικά:

1)     2 κιλά μοσχαρίσιο χτένι κομμένο σε μικρές στρογγυλές μερίδες

2)     200 ml ελαιόλαδο

3)     150 ml κονιάκ

4)     8 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

5)     1 ½ κιλό πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

6)     1 μεγάλη χούφτα δυόσμο (25 γραμμάρια περίπου)

7)     Αλάτι

8)     Πιπέρι




Μέθοδος:

Σε μια μεγάλη κι απλωτή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το κρέας αφού προηγουμένως το έχουμε αλατοπιπερώσει. Επειδή είναι αρκετό το κρέας, δεν χωράει όλο στην κατσαρόλα να σοταριστεί κι ούτε πρέπει να μπει όλο μαζί γιατί θα βγάλει τα υγρά του και θα βράσει αντί να θωρακιστεί. Κάνουμε λοιπόν τη διαδικασία αυτή με λίγο – λίγο κρέας κάθε φορά μέσα στην κατσαρόλα. Αυτό που έχει ήδη σοταριστεί, το βγάζουμε σε πιατέλα στην άκρη μέχρι να το ξαναβάλουμε στην κατσαρόλα.

Μόλις τελειώσουμε το σοτάρισμα, επαναφέρουμε όλο το κρέας στην κατσαρόλα και το σβήνουμε με το κονιάκ. Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου αφού τις έχουμε προηγουμένως καθαρίσει.

Προσθέτουμε περίπου 700-800 ml νερό και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε το κρέας να βράσει μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να γίνει τόσο τρυφερό ώστε να κόβεται με το πιρούνι.

Μόλις είναι έτοιμο το κρέας (ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΕΙ ΤΑ ΥΓΡΑ ΤΟΥ) και 10 λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα σκόρπιο το δυόσμο. Κλείνουμε το καπάκι πάλι και το αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαραθεί και να δώσει το άρωμά του στο φαγητό. Το κρέας είναι έτοιμο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και βγάζουμε το κρέας μαζί με το δυόσμο και το σκόρδο σε ένα σκεύος (τύπου μικρή γάστρα ή πυρέξ που κλείνει με καπάκι ή ακόμα και σε ταψάκι που το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο) και το διατηρούμε ζεστό μέσα στο θερμοθάλαμο του φούρνου σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να σερβίρουμε το φαγητό.

Στην κατσαρόλα τώρα, προσθέτουμε στο ήδη υπάρχον ζουμί, τις πατάτες. Εάν χρειάζεται λίγο νερό το προσθέτουμε ώστε να μπορούν να βράσουν. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι στις πατάτες, κλείνουμε την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν στο ζωμό του κρέατος μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Κατά τη διάρκεια που βράζουν δεν τις ανακατεύουμε για να μην λιώσουν. Αν χρειαστεί ανακινούμε μόνο την κατσαρόλα. Όταν είναι έτοιμες οι πατάτες πρέπει να έχουν λίγο ζουμάκι γιατί το φαγητό όταν σερβίρεται στα πιάτα χρειάζεται το ζωμό.

Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως μόλις γίνουν οι πατάτες, ζεστό με λίγο επιπλέον φρέσκο δυόσμο στο πιάτο!

 

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10