15 Νοεμβρίου 2022

Τούρτα κάστανο με σοκολάτα

 



Η τούρτα των 16ων γενεθλίων της Νεφέλης μου ήταν μια συνταγή τούρτας που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορώ να έχω στην κατοχή μου και πόσο μάλλον να την μοιραστώ εδώ στο μπλόγκ με όλους όσους με διαβάζουν. Είναι μια τούρτα επαγγελματική που μόνο σε καλά ζαχαροπλαστεία μπορείς να απολαύσεις κι αυτό το λέω μετά λόγου γνώσης. Έχω φάει τόσα πράγματα στη ζωή μου κι όταν λέω κάτι τέτοιο, δεν μπορεί κανείς παρά να το πάρει στα σοβαρά!




Την τούρτα την έφτιαξα μαζί με μια οικογενειακή φίλη που έχει ζήσει σχεδόν όλη της τη ζωή στο Λουξεμβούργο, έχει ταξιδέψει πάρα πολύ και η ζαχαροπλαστική της είναι βαθύτατα επηρεασμένη από τη γαλλική κουζίνα. Την είδα βήμα προς βήμα, κατέγραψα την κάθε της λεπτομέρεια (με ξέρεις πια με την υπερανάλυσή μου) και ύστερα την φωτογράφισα όσο πιο καλά μπορούσα ώστε ν΄ αποτυπωθεί η γεύση με κάποιον μαγικό τρόπο μέσα στην εικόνα, όσο αυτό είναι δυνατόν. Πρόκειται για μια «βαριά» τούρτα, πολύ πλούσια σε γεύσεις, υφές, εντάσεις. Με άφθονο αλκοόλ μιας και οδεύουμε προς την ενηλικίωση και με πολλά, ιδιαίτερα κι ακριβά υλικά. Όσο μονάκριβο είναι για τη ζωή μου το άτομο για το οποίο προοριζόταν. Τα γενέθλια του κάθε ανθρώπου είναι ορόσημο για τη ζωή του, αλλά τα γενέθλια ενός παιδιού είναι κάτι πολύ παραπάνω για μια μαμά!

Μέσα από αυτήν εδώ την ανάρτηση δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τη φίλη μας τη Μαίρη, τόσο για τη συνταγή που μου χάρισε αλλά και για την αγάπη με την οποία έφτιαξε την τούρτα της Νεφέλης μου για να την δω και να την μάθω.




Δεν τρέφω αυταπάτες πως μπορεί ο καθένας να την δοκιμάσει αλλά αυτά τα ελάχιστα άτομα που θα μπουν στην διαδικασία να την φτιάξουν θ΄ ανταμειφθούν. Πρόκειται για μια συνταγή που θέλω να αφήσω ως κληρονομιά στα παιδιά μου, γιατί έχω και αυτό το βίτσιο εκτός των άλλων. Απώτερος σκοπός των όσων φτιάχνω είναι να περάσουν στα χέρια της Νεφέλης (που χλωμό το βλέπω να μάθει να βράζει έστω μακαρόνια στα 40 της) και της Κλειώς (που ναι, είμαι σίγουρη πως θα γίνει ο Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη και το μπλόγκ την περιμένει)!

Η μια ανάσα που μας χωρίζει απ΄ τα Χριστούγεννα είναι ίσως μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις την τούρτα μου, μιας και είναι φτιαγμένη από υλικά που λατρεύονται στις γιορτές όπως τα κάστανα, η σοκολάτα, η κρέμα γάλακτος, το αλκοόλ…. Έτσι, ιδέες ρίχνω!




Μερικές λεπτομέρειες σημαντικές για την εκτέλεση της συνταγής:

1)     Όλα τα υγρά (όπως και τα στερεά) είναι μετρημένα με ζυγαριά ακριβείας κι όχι με δοσομετρηκή κούπα και γι΄ αυτό αναγράφονται σε γραμμάρια. 

2)     Στη συνταγή θα δείτε διαφόρων ειδών κουβερτούρες με διαφορετική σύσταση σε κακάο η κάθε μια. Εννοείται πως παίζει ρόλο το τι κουβερτούρα θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε στάδιο και σε κάθε παρασκευή.  Για παράδειγμα η κρέμα κάστανου που χρησιμοποιούμε στην συνταγή είναι ένα προϊόν πολύ γλυκό, που για να αντισταθμιστεί η γλύκα του, η κουβερτούρα που χρειάζεται να μπει πρέπει να είναι αρκετά πικρή. Όπου δεν αναγράφεται η σύσταση της κουβερτούρας σε κακάο, απλά χρησιμοποιήστε μια κοινή κουβερτούρα, πάντα καλής ποιότητας όμως!

3)     Η κρέμα κάστανο είναι ένα προϊόν εισαγόμενο που υπάρχει σε μεγάλα αλλά και μικρότερα σουπερμάρκετ την περίοδο κυρίως των γιορτών. Είναι μια πολύ γλυκιά κρέμα (πάστα) από κάστανα (σαν παχύρρευστη μαρμελάδα θα έλεγα), με καφέ σκούρο χρώμα. Αυτή που χρησιμοποιήθηκε στη συνταγή είναι σε κονσέρβα 500 γραμμαρίων, ακριβώς όσο απαιτείται στη τούρτα.  Δίνω και τη μάρκα της συγκεκριμένης κι αν τη γκουγκλάρετε θα τη βρείτε εύκολα: Clement Faugier  (chestnut spread)

4)     Για το στήσιμο της τούρτας χρειάζεται ανοιγόμενο τσέρκι ύψους 7 εκατοστών. Για τη βάση θα χρειαστεί ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκατοστών.

5)     Το σιρόπι της συνταγής δεν θα το χρησιμοποιήσουμε όλο. Θα το φτιάξουμε και θα χρησιμοποιήσουμε περίπου το 1/3 ή όσο «πιεί» η βάση της τούρτας. Το υπόλοιπο το κρατάμε σε καθαρό γυάλινο βαζάκι που κλείνει με καπάκι, στο ψυγείο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλη τούρτα, για να σιροπιάσουμε κάποιο κέικ, ή ακόμα και για να μπει πάνω σε ψητά μήλα ή για όποια άλλη χρήση το θέλουμε.

6)     Το ξεφορμάρισμα της τούρτας θέλει προσοχή για να βγει ευπαρουσίαστη. Ο ιδανικός τρόπος είναι να μην βάλουμε το μαχαίρι γύρω γύρω από το τσέρκι αλλά αντ΄ αυτού να χρησιμοποιήσουμε το πιστολάκι που στεγνώνουμε τα μαλλιά μας. Θέτουμε σε λειτουργία το πιστολάκι και ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα γύρω γύρω την τούρτα. Θα προσέξουμε ότι αρχίζει να αναλιγώνει ελαφρά τα σημεία που θερμαίνονται. Έτσι δεν χρειάζεται ούτε μαχαίρι ούτε τίποτα τέτοιο. Μονάχα ανοίγουμε το τσέρκι και τα τοιχώματα της τούρτας αποκολλώνται με ευκολία.

7)     Η τούρτα θέλει χρόνο και μέθοδο. Υπολογίστε ότι από τη στιγμή που θα αρχίσετε να την φτιάχνετε μέχρι την ώρα που θα κοπεί θα περάσουν 2 μέρες περίπου. Στη συνταγή αναγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πότε θα κάνετε το κάθε τι.  

8)     Τα σοκολατένια φύλλα της διακόσμησης είναι προαιρετικά κι εσείς μπορείτε να τα παραλείψετε και να κάνετε τη δική σας διακόσμηση. Οφείλω όμως να παρουσιάσω την τούρτα ακριβώς όπως την έφτιαξα και να καταγράψω την κάθε λεπτομέρεια της συνταγής για όποιον επιθυμεί να την ακολουθήσει. Τη βρώσιμη χρυσόσκονη αν θέλετε να την βάλετε, μπορείτε να την προμηθευτείτε από εξειδικευμένα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής. Απλώνεται εύκολα με τη βοήθεια ενός πινέλου ζωγραφικής πάνω στα φύλλα, αλλά θέλει προσοχή ώστε να μη λερωθεί η τούρτα, γιατί είναι πολύ απαλή κι ελαφριά (σαν πούδρα), πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να πασαλείψει την τούρτα αν μπει λίγη παραπάνω.




 

ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΣΤΑΝΟ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Υλικά για τη βάση / παντεσπάνι:

1)     125 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά

2)     100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

3)     3 ασπράδια αυγών από μεσαία αυγά (περίπου 60 γρ συνολο)

4)     50 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

5)     10 γραμμάρια κορν φλάουερ

6)     50 γραμμάρια κουβερτούρα 55% κακάο

7)     3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο

 8)  1 κουταλάκι γλυκού κοφτό baking powder

Υλικά για το σιρόπι:

1)     75 γραμμάρια ζάχαρη

2)     150 γραμμάρια νερό

3)     2-3 κουταλιές σούπας μαύρο ρούμι (προαιρετικά)

Υλικά για την κρέμα κάστανο:

1)     500 γραμμάρια κρέμα κάστανο (Βλέπε σημείωση Νο 3)

2)     150 γραμμάρια κουβερτούρα 70% κακάο

3)     150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

4)     30-40 γραμμάρια μαύρο ρούμι ή κονιάκ (ανάλογα με το πόσο έντονο θέλουμε το αλκοολ)

5)     100 γραμμάρια κάστανα μαρόν γλασέ

6)     80 γραμμάρια βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου

7)     150-200 γραμμάρια κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και περασμένα από το μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη

Υλικά για το γλάσο:

1)     150 γραμμάρια κουβερτούρα πολύ ψιλοκομμένη

2)     150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

3)     1 κουταλιά γλυκού μέλι

Υλικά για τα φύλλα σοκολάτας και τη διακόσμηση:

1)     1 πλάκα κουβερτούρας

2)     Φύλλα διαφόρων μεγεθών από τριανταφυλλιά, γαρδένια, λεμονιά και πορτοκαλιά

3)     1-2 κάστανα μαρόν γλασέ

4)     Βρώσιμη χρυσόσκονη (προαιρετικά)




Μέθοδος:

ΒΑΣΗ ΤΟΥΡΤΑΣ / ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

Δυο μέρες νωρίτερα, φτιάχνουμε τη βάση της τούρτας.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με αποσπώμενο πάτο ή ένα κανονικό ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκατοστών (ό,τι έχουμε). Στρώνουμε στον πάτο του ένα κομμάτι λαδόκολλα (ακριβώς όσο είναι και η βάση του ταψιού, χωρίς να εξέχει προς τα πάνω. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά τη λαδόκολλα, αναποδογυρίζοντας και τινάζοντας το ταψάκι ώστε να πέσει η περίσσια του αλευριού.  Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Βάζουμε τα ωμά αμύγδαλα (χωρίς να τα αποφλοιώσουμε) στο μούλτι και τα αλέθουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Αυτό είναι το λεγόμενο «αλεύρι αμυγδάλου», το οποίο μπορούμε αν θέλουμε να το προμηθευτούμε από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα και να αποφύγουμε αυτό το βήμα. Βάζουμε σε ένα μπολάκι τα αλεσμένα αμύγδαλα και το 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού baking powder, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Κατόπιν βάζουμε την κουβερτούρα να λιώσει σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία της και να μην είναι τόσο καυτή.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε λίγο με ένα πιρούνι όπως φτιάχνουμε την ομελέτα.  Κατόπιν προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα με το baking powder, το κόρν φλάουερ, την άχνη, την κρέμα γάλακτος, και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με το πιρούνι που χτυπούσαμε τα αυγά. Τέλος ρίχνουμε μέσα στο μίγμα την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε το μίγμα με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες πριν ψήσουμε τη βάση. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό και δεν το παραλείπουμε.  

Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα, να προθερμανθεί καλά, τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ψήσουμε τη βάση της τούρτας.

Μετά το πέρας του δίωρου, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, στρώνουμε το μίγμα της βάσης στο ταψί που έχουμε ήδη ετοιμάσει και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν ξεφορμάρουμε. Τοποθετούμε το παντεσπάνι σε ένα πιάτο, το καλύπτουμε πολύ καλά με μεμβράνη για να μην μπαίνει αέρας και στεγνώσει και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρειαστούμε για την τούρτα μας.

ΣΙΡΟΠΙ

Φτιάχνουμε το σιρόπι την ίδια μέρα που θα φτιάξουμε το παντεσπάνι.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι, ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει βράση το ανακατεύουμε καλά και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το βάζουμε σε γυάλινο μπολ που κλείνει με καπάκι μέχρι να το χρειαστούμε.

Τη μέρα που θα φτιάξουμε την τούρτα θα ζεστάνουμε ελαφρά το σιρόπι και τότε θα ρίξουμε και το ρούμι. Προς το παρόν αφήνουμε το σιρόπι μέσα στο βαζάκι μέχρι να κάνουμε και τα υπόλοιπα βήματα. (Βλέπε σημείωση Νο 5).

ΚΑΣΤΑΝΑ

Την ίδια μέρα που θα φτιάξουμε το παντεσπάνι, κάνουμε και την προετοιμασία με τα κάστανα.

Τα βράζουμε αφού πρώτα τα χαράξουμε βαθιά στη βάση τους σε σχήμα σταυρού, τα ξεφλουδίζουμε και κατόπιν τα αλέθουμε πολύ καλά στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει με καπάκι, στο ψυγείο, μέχρι τη μέρα που θα τα χρειαστούμε για την κρέμα κάστανου.

Βεβαίως στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμα βρασμένα κι αποφλοιωμένα κάστανα σε κενό αέρος και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά. Εννοείται πως γίνεται. Όμως αν υπάρχει η δυνατότητα να ετοιμάσουμε εμείς τα δικά μας, αυτό θα είναι ακόμα καλύτερο για το τελικό αποτέλεσμα της τούρτας μιας και τα φρέσκα είναι ακόμα πιο τρυφερά και μαλακά, ιδανικά για την τούρτα!




ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟ

Μια μέρα νωρίτερα φτιάχνουμε την κρέμα κάστανο.

Σ΄ ένα μικρό μπολ βάζουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια και την λιώνουμε σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε στην άκρη να πέσει ελαφρά η θερμοκρασία της μέχρι να την ρίξουμε στο μίγμα της κρέμας.

Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει υφή σαν γιαούρτι. Δεν την θέλουμε να στέκεται σαν σαντιγί, αλλά να είναι παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Την αφήνουμε κι αυτή για λίγο στην άκρη.

Σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο που το έχουμε ήδη αφήσει για πολλές ώρες ή για όλο το βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου και το χτυπάμε για 2 λεπτά περίπου με το μίξερ χειρός ώστε να μαλακώσει ακόμα περισσότερο και ν΄ αφρατέψει.

Προσθέτουμε κατόπιν την κρέμα του κάστανου από την κονσέρβα και την χτυπάμε μαζί με το βούτυρο ώστε να ενωθούν τα δύο υλικά.

Κατόπιν ρίχνουμε τα τριμμένα κάστανα μέσα στο μίγμα. Ρίχνουμε αρχικά 150 γραμμάρια σκόνης κάστανου, χτυπώντας σε χαμηλή έως μεσαία ταχύτητα, να ενσωματωθούν. Με την άκρη ενός μικρού κουταλιού δοκιμάζουμε το μίγμα, αν ανταποκρίνεται στο γούστο μας. Αν δηλαδή το θέλουμε λιγότερο γλυκό και με πιο έντονη τη γεύση του κάστανου, μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη 50 γραμμάρια αλεσμένα κάστανα. Αν όχι, τότε το αφήνουμε ως έχει.  

Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα μέσα στο μίγμα του κάστανου και χτυπάμε πάλι σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά. Τώρα το μίγμα θα δούμε πως έχει σφίξει αρκετά και μοιάζει με μους, ίσως και πιο σφιχτό. Ρίχνουμε μέσα στο μίγμα την χτυπημένη σαν γιαούρτι κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ (σπάτουλα), ώστε να μην χάσει την αφράτη της μορφή η κρέμα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. 

Τέλος προσθέτουμε το αλκοόλ (μαύρο ρούμι ή κονιάκ) και ανακατεύουμε για λίγο ξανά. Προκύπτει μια σοκολατένια μους, φίνα και νόστιμη με επίγευση κάστανου. Το αλκοόλ σε αυτή την τούρτα «ακούγεται» έντονο κι έτσι πρέπει να είναι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι ενοχλητικό. Η δική μου τούρτα έχει 40 γραμμάρια ρούμι, αλλά αν δεν θέλετε να βάλετε τόσο, μπορείτε να το μειώσετε στα 30.

Μόλις ετοιμάσουμε την κρέμα, την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥΡΤΑΣ

Αμέσως μόλις τελειώσουμε την κρέμα κάστανου, στήνουμε την τούρτα.  (Βλέπε σημείωση Νο 4)

Τοποθετούμε το παντεσπάνι σε μια πιατέλα και βάζουμε γύρω του το ανοιγόμενο τσέρκι είτε να εφάπτεται ακριβώς με το παντεσπάνι, είτε να έχει «αέρα»  μισό πόντο γύρω γύρω από αυτό ώστε όταν πέσει η μους κάστανου να καλύψει το παντεσπάνι. Σε αυτό το βήμα κάνουμε ότι μας βολεύει καλύτερα. Δεν έχει δηλαδή κάποια σημασία στο τελικό αποτέλεσμα της τούρτας.

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε μισό φλιτζάνι από το σιρόπι μέχρι να γίνει χλιαρό. ΔΕΝ το αφήνουμε να κάψει!! Να ζεσταθεί ελαφρά μονάχα. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το αλκοόλ. Το σιρόπι όταν του προσθέσουμε το αλκοόλ πρέπει να μην καίει διότι μόλις το ρίξουμε μέσα θα εξατμιστεί από τη θερμότητα και θα χάσει την ισχύ του. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να είναι χλιαρό το σιρόπι που θα χρησιμοποιήσουμε.

Με ένα πινέλο σιροπιάζουμε το παντεσπάνι κατά βούληση. Σε καμία περίπτωση δεν το θέλουμε στεγνό αλλά από την άλλη δεν το θέλουμε και να στάζει σιρόπι. Σιροπιάζουμε το παντεσπάνι σταδιακά. Αφήνουμε μερικά λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι που του βάλαμε και συνεχίζουμε με λίγο ακόμα μέχρι να το δούμε να μην τραβάει άλλο. Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπολ κόβουμε τα μαρόν γλασέ σε μικρά κομματάκια. Δεν τα χοντροκόβουμε γιατί όταν θα χρειαστεί να κόψουμε την τούρτα θα μας δυσκολέψουν. Τα ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε το 1/3 περίπου της μους κάστανου πάνω στο σιροπιασμένο παντεσπάνι και την απλώνουμε καλά ισιώνοντας την επιφάνειά της. Κατόπιν ρίχνουμε διάσπαρτα τα μαρόν γλασέ σε όλη της την επιφάνεια, προσπαθώντας να πάνε παντού.

Τώρα ρίχνουμε την υπόλοιπη μους με προσοχή πάνω στα μαρόν γλασέ, κουταλιά κουταλιά σε όλη την επιφάνεια της τούρτας κι όχι όλη μαζί σε ένα σημείο, γιατί έτσι όταν πάμε να την απλώσουμε θα παρασύρουμε τα μαρόν γλασέ και θ΄ ανακατευτούν με τη μους. Απλώνουμε λοιπόν και την υπόλοιπη μους με προσοχή και λειαίνουμε την επιφάνειά της. Σκεπάζουμε την τούρτα με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 8-12 ώρες.




ΓΛΑΣΟ

Αφού περάσουν οι απαιτούμενες ώρες και έχει σταθεί η τούρτα στο ψυγείο, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το γλάσο.

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα όσο το δυνατόν περισσότερο και την τοποθετούμε σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μικρό μπολ. Ρίχνουμε μέσα και το μέλι.

Σε ένα μπρίκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει καλά (όχι να βράσει). Την ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την αφήνουμε για 2 λεπτά χωρίς να την πειράξουμε. Έπειτα την ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με ένα κουτάλι μέχρι να την δούμε να είναι λεία και στιλπνή.

Κατευθείαν ρίχνουμε αυτό το γλάσο πάνω στην επιφάνεια της τούρτας και λειαίνουμε με προσοχή την επιφάνειά.

Τοποθετούμε πάλι την τούρτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον. Το καλύτερο είναι να σταθεί όλο το βράδυ ώστε να «δέσουν» οι γεύσεις της.




ΦΥΛΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Μαζεύουμε φύλλα τα οποία να είναι σκληρά αλλά κάπως εύκαμπτα που να έχουν επιφάνεια. Τα ιδανικά είναι από τριανταφυλλιά, λεμονιά, πορτοκαλιά ή γαρδένια. Τα φύλλα πρέπει να έχουν λίγο κοτσανάκι ώστε να είναι πιο εύκολο να τα κρατήσουμε την ώρα που τα φτιάχνουμε.

Τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε καλά να μην έχουν ίχνος υγρασίας πάνω τους!!

Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τοποθετούμε διάσπαρτα πάνω του.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Παίρνουμε ένα ένα κάθε φύλλο και με προσοχή απλώνουμε με ένα πινέλο ζωγραφικής σοκολάτα στην επιφάνεια στην οποία βρίσκονται τα νεύρα του (δηλαδή όχι στην καλή του μεριά). Βάζουμε όση περισσότερη σοκολάτα μπορούμε αλλά όχι τόση ώστε να τρέχει. Η στρώση της σοκολάτας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο παχιά και πρέπει να στέκεται πάνω στο φύλλο. Τοποθετούμε το φύλλο πάνω στην λαδόκολλά και κάνουμε το ίδιο για όλα τα υπόλοιπα που έχουμε στη διάθεσή μας. Καλό είναι να κάνουμε παραπάνω φύλλα απ΄ ότι χρειαζόμαστε γιατί σίγουρα θα σπάσουν μερικά κατά τη διαδικασία. Η δουλειά αυτή θέλει χρόνο και υπομονή.

Τοποθετούμε το ταψί μέσα στο ψυγείο ώστε να παγώσει άμεσα η σοκολάτα. Το αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου και μόλις δούμε να έχει σταθεροποιηθεί η σοκολάτα βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και με τεράστια προσοχή αρχίζουμε να αποκολλάμε κάθε φύλλο από την σοκολάτα τραβώντας με υπομονή, αργά – αργά από το μέρος που είναι το κοτσάνι.

Θα δούμε πως θα μείνει το φύλλο σοκολάτας στο χέρι μας και θα φαίνονται τα νεύρα και το σχήμα του κανονικού φύλλου πάνω στη σοκολάτα.

Προς διευκόλυνσή σας, υπάρχουν στο YouTube πολλά βιντεάκια με τη διαδικασία βήμα βήμα ώστε να δείτε ακριβώς την τεχνική. (Βλέπε σημείωση Νο 8)




ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και με το πιστολάκι των μαλλιών θερμαίνουμε ολόγυρα την περίμετρο της τούρτας στο τσέρκι για να μπορέσουμε να την ξεφορμάρουμε με ευκολία. (Βλέπε σημείωση Νο 6).

Φτιάχνουμε ένα μεγάλο λουλούδι στην επιφάνεια της τούρτας χρησιμοποιώντας ως πέταλα τα σοκολατένια φύλλα που φτιάξαμε και τοποθετώντας στο κέντρο του ένα μαρον γλασέ. Αν έχουμε βρώσιμη χρυσόσκονη, είναι όμορφο να βάλουμε μερικές πινελιές πάνω στα πέταλα των φύλλων. Θα δώσει λάμψη και θα κάνει την τούρτα ακόμα πιο ιδιαίτερη.

Αφήνουμε 10 λεπτά την τούρτα εκτός ψυγείου και κατόπιν την κόβουμε και τη σερβίρουμε. Το κάθε κομμάτι είναι καλό να μένει 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβιριστεί στον καλεσμένο.

Καλή επιτυχία!!!

 

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10