14 Δεκεμβρίου 2022

Χοιρινό με άγρια χόρτα αυγολέμονο

 


Μπορεί να είναι ένα κλασικό χειμωνιάτικο φαγητό αλλά σίγουρα είναι και ταυτισμένο με την παράδοση των φαγητών της Πρωτοχρονιάς για εμάς εδώ στην Κορινθία. Δεν ξέρω αν συνηθίζεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά το χοιρινό με τα άγρια χόρτα αυγολέμονο, είναι συνυφασμένο με την Πρωτοχρονιά για μένα και για τα μέρη μου.




Σίγουρα δεν αρέσει σε πολλούς. Ναι, τα άγρια χόρτα δεν τα εκτιμούν όλοι προς μεγάλη μου έκπληξη. Μα δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από αυτό το κατσαρό, πικρό, μικροσκοπικό ραδίκι σε συνδυασμό με το λεμονάτο κρέας. Είναι φαγητό που όσοι ξέρουν… ξέρουν!

Φυσικά θέλει πολλή δουλειά. Χρειάζεται χρόνος για να καθαρίσεις και να πλύνεις όλα αυτά τα χόρτα, φροντίδα και φυσικά αρκετό μαγείρεμα μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ, σχεδόν να λιώνει στο στόμα. Θα έλεγα πως είναι από τα μπελαλίδικα φαγητά που ναι μεν δύσκολα φτιάχνονται, πλην όμως εύκολα τρώγονται, κι αυτό από μιαν άποψη είναι κρίμα.




ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Υλικά:

1)     1 ½  χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μερίδες

2)     1 κιλό άγρια χόρτα

3)     2 μεγάλα μάτσα σέλινο καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια

4)     2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά λιωμένο στο μούλτι

5)     250 ml ελαιόλαδο

6)     400 γραμμάρια ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα

7)     1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

8)     Αλάτι

9)     Πιπέρι

Υλικά για το αυγολέμονο:

1)     2 αυγά

2)     ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

3)     3 κουταλάκια γλυκού κορν φλάουερ

4)     Ζωμό από το κρέας για το αυγόκομα




Μέθοδος:

Από την προηγούμενη μέρα:

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολλές φορές τα χόρτα σε άφθονο νερό. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα ζεματίζουμε, βράζοντάς τα για μερικά λεπτά ώστε όμως να κρατάνε. Δεν θέλουμε να έχουν βράσει απόλυτα! Τα βγάζουμε μέσα σε μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι την επόμενη μέρα που θα τα χρειαστούμε για το φαγητό.

Την επόμενη μέρα:

Σε αρκετά μεγάλη κι όσο γίνεται απλωτή κατσαρόλα, βάζουμε το χοιρινό με νερό τόσο ώστε να το καλύπτει, να βράσει. Κατά τη διάρκεια που βράζει το ξαφρίζουμε και πετάμε τον αφρό. Μόλις τελειώσει το ξάφρισμα και το κρέας δεν βγάζει άλλο αφρό, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μια ώρα μέχρι να δούμε το κρέας να τσιμπιέται με το πιρούνι.

Όση ώρα βράζει το κρέας πολτοποιούμε στο μούλτι τα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια και τα αφήνουμε στην άκρη. Κατόπιν καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια το σέλινο. Το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.

Μόλις αρχίσει και τσιμπιέται καλά το κρέας, ρίχνουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια κονκασέ, τον πελτέ, το μισό λάδι, το σέλινο που έχουμε κόψει και αλάτι. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια θερμοκρασία.

Όταν δούμε το κρέας να έχει βράσει και μαλακώσει απόλυτα το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα στραγγιστό και το εναποθέτουμε σε πιατέλα. Αν μαζί με το κρέας βγει και το σέλινο, δεν μας πειράζει καθόλου!

Αν δούμε πως η κατσαρόλα έχει αρκετό ζουμί, το βράζουμε λίγο ώστε να μειωθεί και κατόπιν ρίχνουμε μέσα τα χόρτα, το σέλινο από το κρέας και το υπόλοιπο μισό λάδι. Ανακατεύουμε τα χόρτα με πιρούνι προσεκτικά ώστε να μην τα λιώσουμε.

Τέλος βάζουμε πάνω από τα χόρτα το κρέας προσεκτικά και απλωτά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για λίγα λεπτά.

Φτιάχνουμε το αυγολέμονο:

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με το σύρμα. Θέλουν αρκετό χτύπημα για να σπάσουν καλά (ειδικά να σπάσει το ασπράδι). Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στο μούλτι για σίγουρη επιτυχία. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα και μετά ρίχνουμε και το κορν φλάουερ και επίσης χτυπάμε μέχρι να λιώσει.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Παίρνουμε με μια γεμάτη κουτάλα ζουμί από το φαγητό και ρίχνουμε μέσα στο αυγολέμονο υπό τη μορφή λεπτής κλωστής (λίγο λίγο το ζουμάκι δηλαδή) χωρίς να σταματάμε το χτύπημα. Προσθέτουμε κι άλλο ζουμάκι, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει καλή ενσωμάτωση και το αυγολέμονο έχει αποκτήσει υψηλή θερμοκρασία για να μην κόψει όταν το προσθέσουμε στο φαγητό.

Περιχύνουμε το αυγολέμονο πάνω από το φαγητό στην κατσαρόλα και πιάνοντάς την από τα χερούλια της, την κουνάμε κυκλικά ώστε να πάει παντού και να ενσωματωθεί με το φαγητό. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι παντού, αφήνουμε το φαγητό να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και το σερβίρουμε χλιαρό.

Καλή επιτυχία!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10