24 Φεβρουαρίου 2023

Λαγάνα

 


Λαγάνα, η νταρντάνα! Μη μου πεις ότι την έχεις στο μυαλό σου σαν ένα οποιοδήποτε ψωμί γιατί δεν είναι. Είναι ψωμί μ΄ εκτόπισμα. Πιάνει χώρο βρε αδερφέ στο ράφι, την εντοπίζεις από μακριά και τρέχεις να την καπαρώσεις. Κάνει πέρα τις ισχνές μπακέτες, τα ξενέρωτα ζέας, τα φαφλατάδικα πολύσπορα, τα γλυκανάλατα μπριός, τις ρομαντικές μαργαρίτες και στέκεται αγέρωχα στην πρώτη θέση.




Η Λαγάνα είναι μια νταρντάνα λουσμένη στο σουσάμι γιατί αρέσκεται στα λούσα και τα επιδεικνύει. Αγαπάει το σώμα της, καμαρώνει για τις πλούσιες καμπύλες που διαθέτει και προς Θεού,  δεν κάνει δίαιτα για να μειώσει τα …ψωμάκια της. Ίσα ίσα τρώει τόνους ταραμά για να τα συντηρεί.




Ο ταραμάς και η λαγάνα είναι ένα παράταιρο εκ πρώτης ζευγάρι, αλλά τα έχουν βρει οι δυο τους μια χαρά αιώνες τώρα. Αυτή νταρντανογυναίκα, δημοφιλής στον κόσμο, με θεωρεία, άποψη κι εκτόπισμα. Αυτός από την άλλη μίζερος, λυσσασμένος, κακοφορμισμένος, άλλοτε ροζ απ΄ το κακό του, άλλοτε λευκός από το φόβο του… γενικά περίεργος τύπος. Μόνον αυτή τον φέρνει βόλτα. Να σου πω την αλήθεια μου, αν δεν είχε τη λαγάνα δίπλα του να τον αναδεικνύει θα ήταν λίγα τα ψωμιά του στη Σαρακοστή. Μόνος του θα έμενε, μαγκούφης.




Η λαγάνα είναι δυναμική γυναίκα που βρίσκεται πίσω από κάθε άνδρα και τον εξυψώνει στα ουράνια. Αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια της Καθαράς Δευτέρας. Αυτήν θέλουν όλοι δίπλα τους, μα μόνο ένας την έχει.

Βέβαια κάθε χρόνο τέτοια εποχή, γίνεται μεγάλος λόγος στα κανάλια για την πάρτη της. Ωρύεται ο Ευαγγελάτος για την τιμή που είναι στα ύψη, βγαίνει ο Αυτιάς παγανιά στους φούρνους να εντοπίσει την πιο ακριβή, κλαίει ο Παπαδάκης που ανέβηκε η τιμή των σιτηρών. Γενικά πολλά θ΄ ακούς, αλλά να πιστεύεις λίγα. Στην πραγματικότητα είναι όλα φήμες. Η λαγάνα είναι προσιτή σε όλους. Η λαγάνα είναι για όλους!! Σου δίνω τη συνταγή της και σε καλή μεριά!




ΛΑΓΑΝΑ

Υλικά:

1)     600 γραμμάρια αλεύρι σκληρό

2)     14 γραμμάρια αλάτι

3)     7 γραμμάρια ζάχαρη

4)     12 γραμμάρια ξηρή μαγιά

5)     375 ml χλιαρό νερό

Επιπλέον υλικά:

1)     2 κουταλιές σούπας νερό

2)     1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

3)     30 γραμμάρια σουσάμι




Μέθοδος:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τα 7 γραμμάρια ζάχαρης και το μισό χλιαρό νερό. Προσοχή στο νερό να μην είναι καυτό, αλλά χλιαρό ώστε να μην καταστρέψει τη μαγιά. Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να δούμε τη μαγιά να ενεργοποιείται, δηλαδή να αφρίζει και να φουσκώνει η επιφάνειά της.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το αλάτι. Ανακατεύουμε με το εργαλείο «γάντζος» σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα για περίπου 7-8 λεπτά. Θα δούμε ότι σχηματίζεται μια λεία, όμορφη και απαλή ζύμη που δεν κολλάει.

Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την κάνουμε μπάλα, λαδώνουμε ελαφρά τα τοιχώματα του κάδου και επαναφέρουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ με μεμβράνη και τον τοποθετούμε σε ζεστό σημείο για 1 ½ ώρα. Εγώ την βάζω συνήθως τώρα το χειμώνα ή κοντά στο καλοριφέρ ή επάνω σε αναμμένη ηλεκτρική κουβέρτα.

Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη την τοποθετούμε σε λεία επιφάνεια (πχ πάγκο εργασίας ή τραπέζι) και την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.

Στρώνουμε σε δυο λαμαρίνες μεγάλες του φούρνου δυο κομμάτια λαδόκολλας. Κάνουμε μπάλα το κάθε κομμάτι ζύμης και τοποθετούμε από ένα σε κάθε λαμαρίνα. Ανοίγουμε με τα χέρια μας αλλά και με πλάστη τη ζύμη δίνοντας το κλασικό σχήμα της λαγάνας, ένα δηλαδή απλωτό παραλληλόγραμμο με 1 περίπου εκατοστό πάχος.




Βάζουμε σε ένα μπολάκι τις 2 κουταλιές σούπας νερό και το 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα διάλυμα ζαχαρόνερου. Απλώνουμε το ζαχαρόνερο στις δυο λαγάνες (είναι αρκετό αλλά θα το βάλουμε όλο) και ύστερα τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.  Τις αφήνουμε για 35-40 λεπτά στην άκρη να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν. Φυσικά δεν θα διπλασιαστούν σε όγκο αλλά θα φουσκώσουν ελαφρά.

Στο διάστημα αυτό προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Μετά το πέρας του 40λεπτου, κάνουμε σε κάθε λαγάνα βαθουλώματα με τα δάχτυλά μας σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε την κάθε λαγάνα για περίπου 30 λεπτά στους 200 βαθμούς στον αέρα ή μέχρι να δούμε να έχει πάρει ένα ρόδινο χρώμα. Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Τις απολαμβάνουμε με ταραμοσαλάτα και τα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα που έχουμε φτιάξει.

Σημείωση: Αν δεν έχουμε μίξερ, μπορούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία να την κάνουμε με τα χέρια μας, ζυμώνοντάς την.

Καλή επιτυχία!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10