19 Φεβρουαρίου 2023

Εύκολη μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο

 


Δεν υπάρχει πιο απλό πράγμα από αυτό το φαγητό που βλέπεις σήμερα. Πιο απλό κι απ΄ το να βράσεις μακαρόνια γιατί δε λερώνεις τελικά ούτε σουρωτήρι. Βέβαια δεν ξέρω γιατί συγκαταλέγεται στις πίτες. Εγώ πιο πολύ για σουφλέ/ογκραντέν το βλέπω αλλά περί ορέξεως… μακαρονόπιτα! 😉




Τέσσερα μόνο βασικά υλικά, όλα μαζί σε ένα πυρέξ, για περίπου 40 λεπτά στο φούρνο κι έτοιμο το φαγητό. Όσο ψήνεται φουσκώνει κι όταν το βγάλεις απ΄ το φούρνο πέφτει… να, όπως συμβαίνει και με τις προσδοκίες.

Λόγω της βδομάδας της Τυρινής που διανύουμε, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο από το να φτιάξεις μια μέρα για μεσημεριανό αυτή τη μακαρονόπιτα. Δυο μυστικά θα σου πω μονάχα, για να πετύχεις σε απόλυτο βαθμό αυτό το ζουμερό και αφράτο αποτέλεσμα που φαίνεται στις φωτογραφίες μου!




ΕΥΚΟΛΗ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

Υλικά:

1)     500 γραμμάρια ριγκαντόνι ή πένες (1 πακέτο)

2)     500 γραμμάρια φέτα σκληρή και πικάντικη

3)     3 αυγά

4)     1 ½ lt γάλα φρέσκο

5)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

6)     2 τσιμπιές μοσχοκάρυδο

7)     Πιπέρι




Μέθοδος:

Χρειαζόμαστε ένα πυρέξ ή ταψί διαστάσεων 40Χ25 εκατοστών.

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς στον αέρα όση ώρα ετοιμάζουμε την πίτα.

Αδειάζουμε στο ταψί τα ζυμαρικά.

Βάζουμε στο μούλτι τα αυγά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ρευστό μίγμα. Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών μέσα στο πυρέξ με τα ζυμαρικά.

Κατόπιν προσθέτουμε την φέτα την οποία θρυμματίζουμε μέσα στα χέρια μας (βλέπε πιο κάτω τη σημείωση 2).

Τέλος προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά με ένα μεγάλο κουτάλι.

Ψήνουμε τη μακαρονόπιτα στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω και να σταθεροποιηθεί, περίπου δηλαδή 35-40 λεπτά.

Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε περίπου για 10-15 λεπτά να σταθεί πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!  

 



Σημειώσεις:

1)     Το ταψί ή το πυρέξ που θα χρησιμοποιήσουμε δεν χρειάζεται να το έχουμε βουτυρώσει ή λαδώσει. Αυτή η πίτα επίσης δεν έχει καθόλου λιπαρή ουσία.

2)     Τα αυγά είναι απαραίτητο να τα χτυπήσουμε στο μούλτι και όχι με το χέρι (ή με το σύρμα) όπως κάνουμε στην ομελέτα διότι θέλουμε το ασπράδι να σπάσει εντελώς! Είναι βασικό βήμα της συνταγής αυτό.

3)     Τη φέτα μπορούμε είτε να την θρυμματίσουμε μέσα στα χέρια μας είτε να την τρίψουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη ή ακόμα και να την λιώσουμε με το πιρούνι. Εξαρτάται από το πόσο θέλουμε να την βλέπουμε μέσα στο φαγητό. Εγώ προσωπικά την τρίβω γιατί οι κόρες μου δεν θέλουν να την βλέπουν. Βέβαια όσο περισσότερο την θρυμματίσουμε, τόσο περισσότερο θα λιώσει, θα ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και θα γίνει το φαγητό σαν σουφλέ.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10