6 Φεβρουαρίου 2023

Λουκουμάδες

 


Κάθε φορά που κλείνει το σχολείο με χιονιά και κάνουν webex, τους φτιάχνω λουκουμάδες. Δεν ξέρω γιατί. Δεν το αποφασίζω από την προηγούμενη, απλά το κάνω αυτόματα εκείνη τη μέρα, συνειδητοποιώντας μετά ότι πρόκειται για μιαν άτυπη παράδοση!




Ίσως επειδή δεν υπάρχει πιο εύκολο και γρήγορο πρωινό. Εντάξει, το τηγάνισμα είναι λιγάκι χρονοβόρο, αλλά αν δεν έχεις υλικά στο σπίτι, μπορείς να φτιάξεις λουκουμάδες. Ουσιαστικά με αλεύρι και νερό έχεις φοβερό πρωινό!




Μου αρέσουν οι αφράτοι, ψωμένιοι λουκουμάδες κι όχι οι κούφιοι που ρουφάνε λάδι. Αυτό μπορείς να το ρυθμίσεις από τη σύσταση και την υγρασία της ζύμης. Όσο περισσότερο αλεύρι έχει, όσο πιο σφιχτή είναι, τόσο οι λουκουμάδες θα έχουν σώμα και περιεχόμενο. Η συνταγή που δίνω είναι με βάση το δικό μου γούστο.




Τους σερβίρω όπως έχω μάθει από μικρή. Με καρύδι, κανέλα και μέλι, αλλά δεν σου κρύβω ότι τρώω και πολλούς σκέτους!



ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Υλικά:

1)     520 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     500 ml χλιαρό νερό

3)     12 γραμμάρια ξερή μαγιά

4)     1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

5)     1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι

6)     Λάδι για το τηγάνισμα

Υλικά για το σερβίρισμα:

1)     Μέλι

2)     Καρύδι τριμμένο

3)     Κανέλα



Μέθοδος:

Φτιάχνουμε τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη και το μισό νερό (250 ml) και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά περίπου μέχρι να δούμε τη μαγιά να φουσκώνει, βγάζοντας φουσκάλες στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι έχει ενεργοποιηθεί. Προσοχή στο νερό, να μην είναι υπερβολικά ζεστό, να είναι χλιαρό ώστε να μην καταστραφεί η μαγιά.

Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά για να ενσωματωθεί κι αυτό στη ζύμη. Το αλάτι μπαίνει τελευταίο για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά και την καταστρέψει.

Τώρα βλέπουμε να έχει προκύψει ένας πηχτός χυλός.

Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και κατόπιν με μια πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος (δίπλα σε καλοριφέρ ή σε κάποιο θερμαντικό σώμα, ακόμα και πάνω σε ηλεκτρική κουβέρτα όπως συνηθίζω να κάνω εγώ) για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι να το δούμε να έχει διπλασιαστεί σε όγκο και να έχει βγάλει φουσκάλες παντού στην επιφάνεια. Τότε είναι έτοιμη η ζύμη προς χρήση.




Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες:

Σε μια πλατιά κατσαρόλα μετρίου μεγέθους βάζουμε αρκετό λάδι να κάψει. Σίγουρα 2-3 δάχτυλα! Το λάδι πρέπει να είναι τόσο ώστε όταν μπαίνουν οι λουκουμάδες μέσα σε αυτό, να επιπλέουν και να μπορούμε με άνεση να τους ανακατέψουμε κι όχι να κάθονται στον πάτο όπως όταν τηγανίζουμε πχ ψάρια.

Πριν αρχίσουμε να τηγανίζουμε βάζουμε δίπλα στην κατσαρόλα μια κούπα με κρύο νερό και βάζουμε μέσα ένα κουταλάκι του γλυκού να βραχεί. Ταυτόχρονα στρώνουμε σε μια πιατέλα απορροφητικό χαρτί κουζίνας και την βάζουμε κι αυτήν εκεί δίπλα μαζί με μια τρυπητή κουτάλα.

Αν είμαστε δεξιόχειρες παίρνουμε με το αριστερό χέρι ζύμη μέσα στη χούφτα μας, τη σφίγγουμε και με το βρεγμένο κουταλάκι κόβουμε το μπαλάκι ζύμης που θα βγει απ΄ τον αντίχειρά μας και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα λουκουμάδες. Προσοχή: Πριν κόψουμε κάθε μπαλάκι ζύμης βουτάμε οπωσδήποτε το κουταλάκι μέσα στο νερό! Έτσι δεν θα κολλάει η ζύμη στο κουταλάκι και θα πέφτουν οι λουκουμάδες σε όμορφα στρογγυλά μπαλάκια μέσα στην κατσαρόλα.

Τους αφήνουμε να ροδίσουν απ΄ όλες τις πλευρές, ανακατεύοντας συχνά με την τρυπητή κουτάλα. Μόλις πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα, βγάζουμε την πρώτη τηγανιά στην πιατέλα με το απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για την επόμενη τηγανιά. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει όλος ο χυλός.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες με μέλι, κανέλα και τριμμένο καρύδι!

Αν το μέλι λόγω χειμώνα είναι πολύ πηχτό, βάζουμε λίγο σε ένα μπρίκι μαζί με 1-2 κουταλιές της σούπας νερό και το ζεσταίνουμε ελαφρά. Έτσι θα προκύψει ένα ελαφρύ σιρόπι, το οποίο μπορούμε να περιχύσουμε πάνω από τους λουκουμάδες και να είναι πιο λεπτόρρευστο και υδαρές απ΄ ότι το μέλι.

Καλή επιτυχία!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10