13 Φεβρουαρίου 2023

Τραγανό φύλλο για πίτες

 


Το φύλλο είναι «παξιμάδι» λέει η μάνα μου και νομίζω πως δεν υπάρχει καλύτερη παρομοίωση που να δείχνει την τραγανότητά του.




Σήμερα δεν φτιάχνουμε ολόκληρη την πίτα αλλά εξειδικευόμαστε μονάχα στο φύλλο της, το οποίο κάνει για οποιαδήποτε γέμιση θες. Σου δίνω τη βασική ζύμη και εσύ αρχίζεις να το δοκιμάζεις σε τυρόπιτες, σπανακόπιτες, κιμαδόπιτες, πρασόπιτες και ότι άλλο προτιμάς. 




Επίσης σου έχω καλά νέα εσένα που δεν το ΄χεις με τον πλάστη ή τη βέργα για το άνοιγμα του φύλλου. Η μηχανή για άνοιγμα φύλλων/ζυμαρικών είναι η λύση σου. Με μια σύντομη αναζήτηση που έκανα στο διαδίκτυο βρίσκεις τέτοιες μηχανές (το εντελώς απλό μοντέλο που έχω κι εγώ τόσα χρόνια) με μόλις 16 ευρώ. Οκ, εσύ μπορείς να διαλέξεις μια λίγο καλύτερη της τάξεων των 30-50 ευρώ που όμως θα κρατήσει μια ζωή ολόκληρη, σε διαβεβαιώ και θα βγάλει τα λεφτά της πολλαπλάσια.

Αν τώρα είσαι μαστόρισσα από τις λίγες στο άνοιγμα με βέργα, ορίστε η συνταγή για φύλλο εύθρυπτο και τραγανό που θα κάνει πάταγο!

Τη συνταγή για τη χορτόπιτα που βλέπετε στις φωτογραφίες θα την βρείτε ΕΔΩ




ΤΡΑΓΑΝΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΑ

Υλικά για ταψί μεγέθους 30Χ40 εκατοστών:

1)     450 γραμμάρια αλεύρι σκληρό (το αγοράζω από φούρνο)

2)     450 γραμμάρια αλεύρι μαλακό (το αγοράζω από φούρνο)

3)     150 ml ελαιόλαδο

4)     1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

5)     450 γραμμάρια περίπου χλιαρό νερό

6)     2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι

7)     1 κουταλιά σούπας λάδι (επιπλέον)




Μέθοδος:

Σε μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε τα άλευρα και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, όπου ρίχνουμε τα 150 ml ελαιόλαδο. τρίβουμε με τα χέρια μας το λάδι μαζί με το αλεύρι σαν να προσπαθούμε να κάνουμε ψίχουλα. Μόλις γίνει αυτό, ανοίγουμε μια λακούβα μέσα στο αλεύρι και ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το ξύδι και το αλάτι. Ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να δημιουργηθεί μια σκληρή αλλά λεία ζύμη που να μην κολλάει.

Αφού δημιουργηθεί η ζύμη προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά της σούπας λάδι και ζυμώνουμε ξανά μέχρι να το «πιεί» και αυτό και να γίνει πάλι λεία και εύπλαστη η ζύμη.

Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Κατόπιν χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά κομμάτια βάρους 90 γραμμαρίων το καθένα και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλάκι. Τα αφήνουμε όλα παρατεταγμένα στην άκρη.

Στήνουμε στον πάγκο της κουζίνας ή στο τραπέζι το ειδικό μηχάνημα για άνοιγμα φύλλων και ζυμαρικών.

Ανοίγουμε ελαφρά το κάθε μπαλάκι ζύμης, πατώντας το στον πάγκο της κουζίνας με την παλάμη μας ώστε να γίνει πλακέ. Το αλευρώνουμε, τινάζουμε την περίσσια αλευριού και το περνάμε από τη μηχανή ανοίγματος φύλλων που την έχουμε ρυθμίσει στο Νο1.

Κατόπιν αλευρώνουμε ξανά το ήδη ανοιγμένο φύλλο (το οποίο σημειωτέων δεν έχει ανοιχθεί πολύ καθώς το Νο1 δεν είναι για άνοιγμα λεπτών φύλλων) και το περνάμε πάλι από το μηχάνημα, αλλά αυτή τη φορά το έχουμε ρυθμίσει στο Νο5.

Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε για όλα τα κομμάτια ζύμης που έχουμε στη διάθεσή μας.

Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε στον πάτο του τις ανοιγμένες λωρίδες φύλλων, τη μια δίπλα στην άλλη, χωρίς να αφήνουμε κενά, καλύπτοντας έτσι όλη την επιφάνεια.

Μόλις καλυφθεί όλη η επιφάνεια, λαδώνουμε τα φύλλα και κατόπιν στρώνουμε πάνω στα ήδη υπάρχοντα, άλλη μια επιφάνεια φύλλων, λαδώνοντάς τα και αυτά, μόνο που αυτή τη φορά τη δεύτερη στρώση φύλλων την βάζουμε κάθετα με την πρώτη. Αν δηλαδή την πρώτη την έχουμε στρώσει κατά μήκος του ταψιού, την δεύτερη τη στρώνουμε κατά πλάτος. Προσέχουμε να εξέχουν λίγο τα φύλλα από το ταψί έτσι ώστε μόλις μπει η γέμιση να τα διπλώσουμε για να την κλείσουν μέσα τους.

Στρώνουμε τη γέμιση της πίτας (όποια και αν είναι αυτή), λειαίνοντας την επιφάνειά της και διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν απ΄ το ταψί πάνω της.

Τέλος κατά τον ίδιο τρόπο την καλύπτουμε με άλλες δυο στρώσεις φύλλων λαδώνοντάς τες όπως κάναμε και πριν.

Χαράσσουμε την πίτα και την ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα, να πάρουν δηλαδή ωραίο σκούρο χρώμα και να γίνουν τραγανά σαν παξιμάδι.

Καλή επιτυχία!!!

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10