11 Ιουνίου 2023

Lemon curd (κρέμα λεμονιού)

 


Πείτε στη ζωή ότι δεν θέλω άλλα λεμόνια! Γιατί δεν είμαι ξινή!! 




Η λεμονόκρεμα ή αγγλιστί lemon curd είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται, δηλαδή μια απολύτως βελούδινη κρέμα, στιλπνή και απαλή που τρώγεται είτε με το κουτάλι, ή πάνω σε μια φέτα ψωμιού, τσουρεκιού, κρουασάν, αλλά μπαίνει και ως έξτρα υλικό σε γλυκά όπως το cheese cake, μια πάβλοβα, ως γέμιση σε ρολά κανέλας, σε τράιφλ κοκ. Γενικά οι χρήσεις είναι πολλές αρκεί η φαντασία να καλπάζει και φυσικά να είσαι φαν του λεμονιού.




Αν ρωτάς εμένα προσωπικά, που είμαι της σοκολάτας, θα πω ότι αυτή η κρέμα λεμονιού είναι η καλύτερη με διαφορά που έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά σίγουρα αν μου βάλεις να διαλέξω μεταξύ αυτής κι ενός προφιτερόλ, δεν θ΄αντέξω… θα διαλέξω σοκολάτα.




Αλλά εδώ δεν είμαστε για τα δικά μου γούστα, μα για τα δικά σου. Ξέρω πολλούς φανατικούς των λεμονογλυκών και γι΄αυτούς προορίζεται η συνταγή. Ξέρετε εσείς ποιοι είστε, ξέρετε πως ότι λέω έτσι είναι και μπορείτε ν΄ αναγνωρίσετε από τις φωτογραφίες και μόνο, ότι πρόκειται για μια άκρως επιτυχημένη lemon curd. Η υφή της τα λέει όλα.




LEMON CURD – ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Υλικά:

1)      175 ml χυμό φρέσκου λεμονιού σουρωμένο από τις ίνες

2)     1 κοφτή κουταλιά σούπας κόρν φλάουερ

3)     125 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό ανάλατο

4)     Ξύσμα από 2-3 ακέρωτα λεμόνια

5)     250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

6)     3 αυγά




Μέθοδος:

Βάζουμε στο μούλτι τα αυγά και τα χτυπάμε καλά ώστε να σπάσει το ασπράδι τους και να γίνουν σαν νερό. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο (όχι να κάψει αλλά ίσα ίσα να λιώσει) και το βάζουμε κατόπιν μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, το κόρν φλάουερ, το ξύσμα των λεμονιών, τη ζάχαρη και τέλος τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη.

Τοποθετούμε το μεταλλικό μπολ πάνω σε μπεν μαρί, σε μέτρια θερμοκρασία και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε. Με το που θα πάρει βράση το νερό του μπεν μαρί, θα χρειαστούν 10-12 ακριβώς με το ρολόι για να δέσει η κρέμα. Προσοχή! Δεν σταματάμε καθόλου να ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη όση ώρα πήζει η κρέμα. Μετράμε με το ρολόι 10-12 λεπτά ώστε να μην ξεφύγουμε σε χρόνο. Η κρέμα θα είναι έτοιμη μόλις δούμε να έχει απαλή και βελούδινη υφή.

Τη μεταφέρουμε σε βαζάκια και την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη βάλουμε στο ψυγείο όπου κρατάει έως και 2 μήνες λόγω του ότι έχει αυγά. Προαιρετικά γράφουμε την ημερομηνία πάνω στο βαζάκι ώστε να είμαστε σίγουροι για το έως πότε θα πρέπει να την καταναλώσουμε.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10