22 Ιουνίου 2023

Μωσαϊκό / Κορμός

 


Πρώτες μέρες του καλοκαιριού κι ο χρόνος στο σπίτι μας κυλά με μαστόρους, εργασίες, βαψίματα κι επισκευές, πράγμα που σημαίνει πως εκτός της σκόνης και της αναστάτωσης, υπάρχει και μια Τσόφλι περιφερόμενη να γαυγίζει τους πάντες και τα πάντα.




Ο μάστορας στη σκαλωσιά σκαρφαλωμένος κι η Τσόφλι να ξελαρυγγιάζεται από κάτω υποχρεώνοντάς τον να δουλεύει σ΄ αναμμένα κάρβουνα. Ούτε επόπτη να ΄χε ο δύσμοιρος! Ο ελαιοχρωματιστής να βάφει και αυτή ξοπίσω του να τον προγκάει. "Πιο γρήγορα, πιο γρήγορα"! Ο μαρμαράς να κόβει μάρμαρα και εκεί να είσαι από μια μεριά να δεις… φωνή κι αντάρα. Σχεδόν τον φτύνει γαυγίζοντας μια (καυτή) ανάσα απ΄ αυτόν. Κάνει διάλειμμα να πιεί δυο γουλιές νερό κι ύστερα συνεχίζει με περισσότερη όρεξη. Όχι, δεν εννοώ τον μαρμαρά...




Μιλάμε για το κλουβί με τις τρελές. Οι άνθρωποι ζουν την απόλυτη εμπειρία στο σπίτι μας. Κάνουν αμάν και πως να τελειώσουν μιαν ώρα αρχύτερα, να ξεκουμπιστούν από δω μέσα και στην επόμενη δουλειά που θ΄ αναλάβουν θα υπογράψουν συμφωνητικό που θα προβλέπει τις συνθήκες εργασίας. Πύθωνα να είχα για κατοικίδιο, πιο ευχάριστη θα τους ήταν η παρουσία του απ΄το "άκακο" Μαλτέζ, που και στόμα έχει και φίμωτρο δεν έχει.

Το μεσημέρι, ώρα 2 που σχολάνε, η Τσόφλι αποκαμωμένη πιά, ξελαρυγγιασμένη μα καθόλου βραχνιασμένη, κατάκοπη, πέφτει ανάσκελα σε μια γωνιά μέχρι την επομένη στις 7 το πρωί που θα ξανάρθουν για δουλειά.




Το λιγότερο που μπορώ να κάνω γι΄ αυτούς τους δύστυχους ανθρώπους, είναι στο διάλειμμά τους να τους κεράσω παγωμένο νερό, έναν κρύο καφέ, κάτι νόστιμο που έχω φτιάξει και ωτοασπίδες. Όλες αυτές τις μέρες φτιάχνω απλά, μα νόστιμα κι όχι εξεζητημένα σνακ. Κάτι δηλαδή που οι περισσότεροι θα έτρωγαν με ευχαρίστηση γιατί όταν δεν γνωρίζεις τα γούστα του άλλου, παίζεις εκ του ασφαλούς. Εκτός λοιπόν από κέικ ζέβρα, κέικ πορτοκαλιού, μπισκότα και τοστ, έφτιαξα κι αυτό το παραδοσιακό μωσαϊκό. Τρε-λά-θη-καν! Θα τρελαθείς κι εσύ. Είναι μια παλιά συνταγή που έχω από χρόνια. Δεν πρόκειται για μωσαϊκό ψυγείου, μα για κατάψυξης, πράγμα που σημαίνει πως είναι πολύ πιο δροσερό αλλά καθόλου σκληρό. Κάτι σαν παγωτό αλλά με γεύση του κλασικού κορμού. Νομίζω πως θα το φτιάχνεις όλο το καλοκαίρι. Αν όχι, θα βάλω το σκύλο μου να σε γαυγίσει!




ΜΩΣΑΪΚΟ / ΚΟΡΜΟΣ

Υλικά για 2 μπαστούνια:

1)     2 πακέτα πτι μπερ

2)     250 γραμμάρια βούτυρο

3)     1 αυγό

4)     100 γραμμάρια κακάο άγλυκο σκόνη

5)     250 ml γάλα εβαπορέ το οποίο έχουμε αραιώσει μισό – μισό με νερό

6)     300 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

7)     100 ml ρούμι ή κονιάκ

8)     250 γραμμάρια καρύδι χοντροκομμένο στο μπλέντερ




Μέθοδος:

Σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ σπάμε όλα τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια. Όχι στα 4, αλλά σε μικρότερα κομματάκια ώστε να είναι πιο εύκολο να πλάσουμε το μπαστούνι του κορμού. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο το οποίο το έχουμε κόψει σε κομμάτια (κατευθείαν από ψυγείο), το αυγό, το κακάο, το γάλα εβαπορέ και τη ζάχαρη. Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και τα ζεσταίνουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογεννοποιηθεί το μίγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει εντελώς! Κατόπιν προσθέτουμε το ποτό κι ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το υγρό αυτό μίγμα στο μπολ με τα σπασμένα μπισκότα και προσθέτουμε και τα σπασμένα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά, κατά προτίμηση με το χέρι! Το μίγμα που θα προκύψει θα είναι ρευστό.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.

Την επόμενη μέρα κόβουμε 2 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα και τα τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας μας. Χωρίζουμε τη ζύμη του μωσαϊκού σε 2 ίσα μέρη και τη βάζουμε κατά μήκος της κάθε λαδόκολλας. Κατόπιν τυλίγουμε ρολάροντας σε 2 μακρόστενα μπαστούνια. Τα κάνουμε ότι πάχος εμείς θέλουμε. Κλείνουμε καλά τις δυο άκρες και τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί (για να μην χάσουν το σχήμα τους) και κατευθείαν στην κατάψυξη.

Το μωσαϊκό παραμένει στην κατάψυξη καθ΄ όλη την διάρκεια που θα το καταναλώσουμε. Δεν είναι μωσαϊκό ψυγείου. Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, το βγάζουμε από την κατάψυξη, κόβουμε όσες φέτες επιθυμούμε και κατευθείαν σερβίρουμε καθώς υπάρχει ο κίνδυνος όσο παραμένει εκτός ψύξης (ειδικά τώρα το καλοκαίρι) να αναλιγώνει. Τοποθετούμε το μπαστούνι πάλι πίσω στην κατάψυξη.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10