2 Ιουλίου 2023

Κασερόπιτα

 


Νομίζω πως δεν χρειάζεται να προλογίσω μια πίτα σαν αυτή γιατί το όνομά της την προσδιορίζει απόλυτα. Η κασερόπιτα είναι γλυκιά σαν αμαρτία και ξέρω πολύ καλά πως εσύ που δεν τρως λευκά τυριά, νιώθεις αυτή τη στιγμή την καρδιά σου να φτερουγίζει!!!




Σκέψου τα πιο αγαπημένα ελληνικά τυριά κασέρι και γραβιέρα λιωμένα, ρευστά μέσα σε μια βάση από σιμιγδαλένια μπεσαμέλ που προσδίδει ακόμα πιο κρεμώδη υπόσταση στη γέμιση αυτής της πίτας. Λιώνω και μόνο που το περιγράφω (τελικά την προλόγισα....). Για το φύλλο δε, ΤΙ-ΝΑ-ΛΕΜΕ-ΤΩΡΑ??? Φαντάσου κάτι ανάμεσα σε χωριάτικο και σφολιάτα. Γιατί το λέω αυτό? Γιατί το κάθε φύλλο όπως θα δεις και στις φωτογραφίες βήμα – βήμα που ακολουθούν, αποτελείται από πολλές στρώσεις μικρότερων φύλλων στις οποίες παρεμβάλλεται βούτυρο. Κι εσύ που κυνηγάς τις γωνίες στις πίτες θα νιώσεις ότι ζεις σε όνειρο. Χοντρός κόθρος από πεντανόστιμο φύλλο ολόγυρα. Δες και κρίνε.




Θα μου πεις τώρα, καλοκαιριάτικα με υψηλές θερμοκρασίες και ασύλληπτη υγρασία, κάθισες κι έκανες όλο αυτό? Ε, είμαι από αυτές τις μαζόχες που όταν επιθυμήσω ένα φαγητό υπερπηδώ την κούρασή μου και δεν υπολογίζω κανέναν καύσωνα, καμιά φυσική καταστροφή, κανένα εμπόδιο. Απλά μαγειρεύω και ξεχνώ τα πάντα.




Η συνταγή μπορεί να φαντάζει πολύπλοκη μα δεν είναι. Έχει μέθοδο και την έχω σχεδιάσει έτσι ώστε να σε καθοδηγήσω βήμα - βήμα και να στην απλουστεύσω όσο περισσότερο γίνεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρεις στοιχειωδώς ν΄ ανοίγεις φύλλο.

 



ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ

Για μεγάλο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 38-40 εκατοστών.

Υλικά για τη ζύμη:

1)     1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     60 ml ελαιόλαδο

3)     2 κουταλιές σούπας ξύδι

4)     400 ml περίπου (ίσως και λίγο παραπάνω) νερό σε θερμοκρασία δωματίου

5)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

1)     600 ml γάλα πλήρες

2)     60 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

3)     500 γραμμάρια κασέρι τριμμένο

4)     300 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη

5)     2 αυγά

6)     Αλάτι

Επιπλέον:

1)     80 – 90 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2)     Ελαιόλαδο για το ταψί και για ανάμεσα στα φύλλα




Μέθοδος:

Αρχίζουμε με τη γέμιση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε με το σύρμα και βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς (για να μην πιάσει στον πάτο) μέχρι να δημιουργηθεί μια μπεσαμέλ, να αρχίσει δηλαδή να πήζει το γάλα. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα για να μην πιάσει πέτσα. Μόλις γίνει χλιαρό προς κρύο το μίγμα, προσθέτουμε τα 2 αυγά (ελαφρώς χτυπημένα) και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στη μπεσαμέλ. Τέλος ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά (κασέρι και γραβιέρα) και μισό περίπου ίσως και λίγο περισσότερο κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη. Την αφήνουμε στην άκρη.

Σημείωση: Το αλάτι εξαρτάται από το πόσο πικάντικα είναι τα τυριά μας. Αν έχουμε ένα γλυκό κασέρι και μια γλυκιά γραβιέρα, τότε ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο από μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι. Όπως και να ΄χει, πρέπει να προσέξουμε να μην ρίξουμε πολύ αλάτι καθώς η ποσότητα του τυριού είναι μεγάλη και άρα θα έχει γεύση η γέμιση. Δεν πρέπει δηλαδή να βγει αλμυρή.

Φτιάχνουμε τη ζύμη:

Βήμα 1 :

Βάζουμε τα 80-90 γραμμάρια βούτυρο της συνταγής σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να μαλακώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε θερμοκρασία δωματίου. Αν είναι καλοκαίρι, αυτό θα γίνει τάχιστα, αν είναι χειμώνας θα πάρει αρκετή ώρα και ίσως θα πρέπει να μπει το πιάτο κοντά σε θερμαντικό σώμα.

Βήμα 2:

Τη ζύμη μπορούμε να την φτιάξουμε είτε στον κάδο του μίξερ με το εργαλείο «γάντζος» είτε να την ζυμώσουμε με το χέρι. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια. Η δικιά μου επιλογή ήταν το μίξερ.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και τα 300 ml νερό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό. Αν χρειαστεί επιπλέον, τότε ρίχνουμε, μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει καθόλου στα χέρια.

Βήμα 3:

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 18 ισομεγέθη κομμάτια. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια.

Βήμα 4:

Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό δίσκο διαμέτρου 10 εκατοστών περίπου.




Το αλείφουμε με λίγο από το ήδη μαλακωμένο βούτυρο.




Βήμα 5:

Βάζουμε τα βουτυρωμένα φύλλα (δίσκους) το ένα πάνω στο άλλο ως εξής: Έχουμε 18 δίσκους.

Φτιάχνουμε τρεις (3) τετράδες. Δηλαδή τρεις στοίβες που έχει η κάθε μια από 4 δίσκους. Δηλαδή χρησιμοποιούμε 12 δίσκους. (Αυτά τα φύλλα θα χρησιμοποιηθούν για την βάση της πίτας).




Άρα περισσεύουν 6 δίσκοι τους με τους οποίους φτιάχνουμε δυο (2) τριάδες. Δηλαδή δύο στοίβες που έχει η κάθε μια από 3 δίσκους.  (Αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να μπουν από πάνω από τη γέμιση).




Βήμα 6:

Ανοίγουμε την πρώτη τετράδα σε μεγάλο και λεπτό φύλλο (λίγο μεγαλύτερο από το ταψί που διαθέτουμε) πάνω σε αλευρωμένη (αν χρειάζεται επιφάνεια). Εγώ δεν χρειάστηκε να αλευρώσω την επιφάνειά μου γιατί η ζύμη δεν κολλούσε.

Βήμα 7:

Λαδώνουμε το ταψί μας καλά και στρώνουμε πάνω του το φύλλο που ανοίξαμε. Βλέπουμε ότι προεξέχει το φύλλο από τα τοιχώματα του ταψιού και έτσι ακριβώς πρέπει να γίνεται για να κλείσει μετά μέσα του τη γέμιση.




Βήμα 8:

Λαδώνουμε το φύλλο.

Ανοίγουμε την επόμενη τετράδα φύλλων πάλι σε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από το λαδωμένο.

Το λαδώνουμε και αυτό και τέλος ανοίγουμε και την τελευταία τετράδα σε μεγάλο φύλλο και το βάζουμε και αυτό πάνω από τα δύο προηγούμενα.

Τώρα έχουμε βάλει στον πάτο του ταψιού μας 3 μεγάλα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο.




Βήμα 9:

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Βήμα 10:

Τοποθετούμε τη γέμιση της κασερόπιτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα και λειαίνουμε την επιφάνειά της.




Βήμα 11:

Ανοίγουμε την πρώτη τριάδα βουτυρωμένων δίσκων σε μεγάλο και λεπτό φύλλο και τη βάζουμε πάνω στη γέμιση. Δεν θέλουμε να προεξέχει του ταψιού αυτή τη φορά το φύλλο, παρά μόνο να καλύπτει όλη τη γέμιση. Το λαδώνουμε.

Ανοίγουμε και την δεύτερη τριάδα δίσκων σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο αυτή τη φορά και το τοποθετούμε πάνω από το προηγούμενο σχετικά τσαλακωμένο ώστε να κάνει πτυχώσεις. Αυτό γίνεται για να πάρει αέρα μέσα και να γίνει πιο τραγανό κατά το ψήσιμο. Το λαδώνουμε.

Βήμα 12:

Γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν εκτός του ταψιού προς τα μέσα και φτιάχνουμε τον κόθρο της πίτας, στρίβοντάς τα περιμετρικά σαν στεφάνι. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας.




Βήμα 13:

Χαράζουμε καλά την πίτα σε 8 μεγάλα τρίγωνα κομμάτια (σαν πίτσα).




Βήμα 14:

Ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα ή και λίγο παραπάνω, μέχρι να δούμε την επιφάνειά της να γίνεται χρυσή και τραγανή. Να ροδίσει δηλαδή καλά! Το ψήσιμο της πίτας θα γίνει στους 180 βαθμούς στον αέρα, σε ήδη προθερμασμένο φούρνο. Μόλις είναι έτοιμη την βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα και ύστερα την κόβουμε.

Καλή επιτυχία!!!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10