27 Ιουλίου 2023

Μακαρονάδα ολικής αλέσεως με κιμά κοτόπουλου

 


Συγκλονιστική μακαρονάδα με ζυμαρικά ολικής αλέσεως και κιμά κοτόπουλου. Όσο κι αν κρατιέμαι για να ΄μαι μετρημένη στις αντιδράσεις μου, δεν μπορώ. Με νικάει ο ενθουσιασμός. Θα σου πω όμως ένα πράγμα και δώσε βάση. Μην φανταστείς πως επειδή άκουσες «κιμά κοτόπουλου» θ΄ ανακαλύψεις μια νόστιμη κι ελαφριά συνταγή. Χρέος μου σε αυτόν εδώ το λογαριασμό και στην ζωή την ίδια τολμώ να πω, είναι να δίνω νόστιμες συνταγές. Τελεία. Παύλα.




Θα μου πεις λοιπόν γιατί κιμά κοτόπουλου κι όχι μοσχαρίσιο ή μισό μισό με χοιρινό? Θα σου πω πως πολύς κόσμος αγαπάει το κοτόπουλο και θέλει να το τρώει σε παραλλαγές. Το κοτόπουλο λοιπόν είναι κυριολεκτικά ένας άγραφος πίνακας που το κάνεις ότι θέλεις. Το μοσχάρι έχει λίπος άρα έχει και γεύση. Το ίδιο και περισσότερο συμβαίνει με το χοιρινό. Το στήθος κοτόπουλου από την άλλη, λόγω της έλλειψης λίπους υστερεί σε γεύση κι ένταση. Το παίρνουμε λοιπόν και το κάνουμε ότι μα ότι θέλουμε. Από νερόβραστο και υγιεινό, μέχρι έντονο και γευστικό.




Αυτός εδώ ο κιμάς λοιπόν είναι ένα γλύκισμα. Το έχει το λάδι του και δεν το λυπάμαι. Δεν διανοείσαι όμως τη νοστιμιά του. Σου προτείνω να τη δοκιμάσεις τη συνταγή, αν αγαπάς το κοτόπουλο αλλά κι εσύ που δεν αλλάζεις τον κλασικό μοσχαρίσιο κιμά θα σου εγγυηθώ πως θα τρελαθείς στην πρώτη πιρουνιά. Δεν υπερβάλλω. Η συνταγή τα σπάει και στη δίνω στο πιάτο. Βέβαια τώρα αν θες αντί για ζυμαρικά ολικής να βάλεις τα κλασικά, είναι στη δική σου ευχέρεια.




ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Υλικά:

1)     500 σπαγγέτι ολικής αλέσεως

2)     900 γραμμάρια κιμά από στήθος κοτόπουλου

3)     1 μεγάλο καρότο κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια

4)     1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο μούλτι

5)     1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη σε μικρά κυβάκια

6)     500 γραμμάρια χυμό φρέσκιας ντομάτας ή 400 γραμμάρια συμπυκνωμένο ντοματοχυμό

7)     1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

8)     150 ml ελαιόλαδο

9)     2 κουταλάκια γλυκού θυμάρι ξερό

10)  1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

11)  1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

12)  1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα καπνιστή

13)  ½ κουταλάκι γλυκού κύμινο

14)  1 δαφνόφυλλο

15)  Αλάτι

16)  Πιπέρι

17)  Φύλλα από φρέσκο βασιλικό για το σερβίρισμα




Μέθοδος:

Προετοιμάζουμε τα υλικά στον πάγκο μας. Κάνουμε τα κοψίματα των λαχανικών και βάζουμε σε μικρό πιατάκι όλα τα μπαχαρικά μαζί.

Σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το λάδι να κάψει και αμέσως ρίχνουμε τον κιμά κοτόπουλου. Με ξύλινη κουτάλα σπάμε τον κιμά σε όσο το δυνατόν μικρότερα κομμάτια σοτάροντάς τον ώστε να αλλάξει χρώμα. Ανακατεύουμε και σπάμε τον κιμά για 4-5 λεπτά.

Κατόπιν προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον ανακατεύουμε να βγάλει τα αρώματά του και στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, τα ψιλοκομμένα λαχανικά (καρότο και πιπεριά) και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε.

Τέλος ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και χαμηλώνουμε στο μέτριο τη θερμοκρασία. Βράζουμε τον κιμά σε μέτρια θερμοκρασία με μισοκλεισμένο το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να πιεί το νερό του και να μείνει με τη σάλτσα του ο κιμάς. Προς το τέλος αλατίζουμε καλά και δοκιμάζουμε ώστε να έχει νοστιμίσει και τρίβουμε αρκετό πιπέρι.

Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του και σερβίρουμε μόλις είναι χλιαρός γιατί έτσι αναδεικνύεται καλύτερα η γεύση του φαγητού.

Βράζουμε τα μακαρόνια λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε το φαγητό και το απολαμβάνουμε κατά προτίμηση με μια πικάντικη τριμμένη γραβιέρα και φρέσκα φύλλα βασιλικού!

Καλή επιτυχία!!!




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10