2 Αυγούστου 2023

Παγωτό σοκολάτα με κομμάτια μπράουνι

 


Μπαίνω στο σπίτι μετά τη θάλασσα. Ανέβηκα μπουσουλώντας τις σκάλες στον πρώτο όροφο, όχι γιατί το ΄χα τάμα, αλλά γιατί έτρεμαν τα πόδια μου. Πρέπει να ΄χασα ένα κιλό για πλάκα.




Στάθηκα στο πλατύσκαλο ξαπλωμένη με τα πόδια ψηλά, κόντρα στον τοίχο να κατέβει το αίμα μπας και λειτουργήσει το μυαλό που είχε επιβραδύνει σ΄ ανησυχητικό βαθμό. Έμεινα σ΄ εκείνη τη στάση κανά 15άλεπτο για να συνέλθω. Πιάνω τα κλειδιά. Πού ν΄ ανοίξω? Είχαν λυγίσει τα μέταλλα. Μπαίνω καμιά φορά στο σπίτι ξυπόλητη στα… (αγγούρια) μάρμαρα. Αναστενάρης!

Βγάζω απ΄το ψυγείο το μπουκάλι με το βραστό νερό και πίνω μια τζούρα. Άναψαν τα μέσα μου. Άρχισα να ψάχνω την Τσόφλι. Πουθενά. Νόμισα προς στιγμήν πως εξατμίστηκε. Εν τέλει τη βρήκα μέσα στον καταψύκτη, κουλουριασμένη πλάι στο σακούλι με τον αρακά.

Πεινούσα σαν λύκος. Άνοιξα πάλι το ψυγείο κι άπλωσα να πιάσω τη γραβιέρα που μόλις την ακούμπησα στον πάγκο της κουζίνας έγινε φοντί. Ανοίγω το ντουλάπι. Θα βράσω ρύζι λέω, μα πριν προλάβω να ολοκληρώσω τη σκέψη, σκίζοντας το σακουλάκι, το βλέπω κι αυτό ρυζογκοφρέτα απ΄ τη λάβρα.




Μην έχοντας άλλη λύση σκέφτηκα πως θα ΄ταν προτιμότερο να κάνω ένα μπάνιο να συνέλθω. Είχα γύρω στους 5 σφυγμούς, εγκαύματα στις πατούσες απ΄τα πυρακτωμένα μάρμαρα και το δέρμα μου άρχισε να γίνεται κυψελωτό σαν σαύρας.

Ανοίγω τη βρύση στο τέρμα κρύο και γεμίζει το μπάνιο υδρατμούς. Έβραζε στους 100 βαθμούς το τρεχούμενο νερό, λες κι έβγαινε από τα έγκατα της γης. Έλιωσε κι η βρύση. Χόρευαν τα διαβόλια κι οι βερζεβούλ στο καμίνι του μπάνιου οδηγώντας με στο καυτό καζάνι της μπανιέρας μέσα από απόκοσμους ήχους και μελωδίες σπαρακτικές.

Ένιωσα ότι ήρθε το τέλος. Μπορεί και να ήρθε. Μπορεί και να σου μιλάω τώρα απ΄την αντίπερα όχθη. Μπορεί απλά να μην την βγάλω καθαρή μέχρι το τέλος αυτού του ποστ.

Μόνη παρηγοριά στον καύσωνα διαρκείας που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτό εδώ το παγωτό. Συγκλονιστική γεύση παγωτού σοκολάτας με ζουμερά, ολόκληρα κομμάτια από σπιτικό μπράουνι. Η συνταγή είναι πολύ απλή αλλά θέλει το χρόνο της καθώς πρέπει πρώτα να φτιάξουμε το μπράουνι και ύστερα το παγωτό, όμως αξίζει και με το παραπάνω. Θα το λατρέψου όσοι έχουν την τύχη να το δοκιμάσουν!

 



ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΜΠΡΑΟΥΝΙ

Υλικά για το παγωτό:

1)     2 κουτιά γάλατα εβαπορέ (συνολικά 800 γραμμάρια)

2)     1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (300 γραμμάρια)

3)     1 συσκευασία Morfat Choco (250 γραμμάρια)

4)     1 φλιτζάνι καρύδια χοντροσπασμένα

5)     1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας

Υλικά για το μπράουνι:

1)     60 γραμμάρια βούτυρο

2)     125 γραμμάρια κουβερτούρα

3)     2 αυγά

4)     150 γραμμάρια ζάχαρη καστανή

5)     40 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

6)     1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

7)     130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

8)     1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού baking powder

9)     ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

10)  80 γραμμάρια κουβερτούρα σε χοντρά κομμάτια κομμένη




Μέθοδος:

Φτιάχνουμε το μπράουνι από την προηγούμενη μέρα:

Σε μπεν μαρί βάζουμε το βούτυρο με τα 125 γραμμάρια κουβερτούρας  και τα λιώνουμε ανακατεύοντάς τα συνεχώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά το μπεν μαρί και αφήνουμε το μπολ με τη σοκολάτα στην άκρη για 10 λεπτά περίπου ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του. 

Κατόπιν ρίχνουμε τα αυγά μαζί με τη βανίλια και ανακατεύουμε με το σύρμα με έντονες κινήσεις. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και την άχνη και ανακατεύουμε ξανά. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να προκύψει ένα παχύρρευστο σοκολατένιο μίγμα. Προσθέτουμε και τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε για τελευταία φορά.

Στρώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 25Χ25 εκατοστών με λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το σοκολατένιο μίγμα απλώνοντάς το με μια σπάτουλα.

Ψήνουμε το μπράουνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για ακριβώς 20 λεπτά. Μόλις το βγάλουμε θα είναι ακόμα πολύ υγρό στο εσωτερικό του.

Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κατόπιν το βάζουμε όπως είναι με το ταψάκι του μέσα στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

Φτιάχνουμε το παγωτό:

Την επόμενη μέρα βζουμε στον κάδο του μίξερ το περιεχόμενο των δυο κουτιών εβαπορέ και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για ακριβώς 2 ώρες! Μετά το πέρας του δίωρου θα δούμε ότι το γάλα έχει κάνει κρυστάλλους στην επιφάνεια. Τοποθετούμε τον κάδο στο μίξερ και χτυπάμε για 4-5 λεπτά το γάλα στην πιο δυνατή ταχύτητα με το εργαλείο «σύρμα». Θα δούμε ότι το γάλα θα αφρατέψει και θα τριπλασιαστεί σε όγκο.

Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το ζαχαρούχο και τη Μορφατ Choco και το ποτό. Χτυπάμε ξανά στη δυνατή ταχύτητα για μερικά λεπτά μέχρι να δούμε ότι το μίγμα είναι ομοιογενές και αφράτο.

Κόβουμε το μπράουνι σε πολύ μικρά κυβάκια και το ρίχνουμε στο μίγμα του παγωτού. Ταυτόχρονα προσθέτουμε και τα καρύδια. Ανακατεύουμε αυτή τη φορά με μια σπάτουλα και χύνουμε το μίγμα μέσα σε μεγάλο δοχείο παγωτού που κλείνει με καπάκι. Το τοποθετούμε στην κατάψυξη για ένα βράδυ και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

Καλή επιτυχία!!!

Η συνταγή έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Morfat Choco. Μπες στο site και θα βρεις κι άλλες πολλές συνταγές!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10