20 Αυγούστου 2023

Γλυκό ψυγείου με ζελέ, κρέμα και ροδάκινα

 


Παλιομοδίτικο γλυκό ψυγείου νούμερο τρία γι΄αυτό το καλοκαίρι και δεν ξέρω τι μ΄ έχει πιάσει με τις συνταγές νοσταλγίας των παιδικών μου χρόνων. Γερνάω μαμά!!!



Τέλος πάντων, το προσπερνάω και μπαίνω κατευθείαν στο ψητό που δεν είναι άλλο από τις πολύτιμες συμβουλές για να επιτευχθεί ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα που φαίνεται στις φωτογραφίες. Γιατί το γλυκό είναι εύκολο αλλά και δεν είναι!




Ο μεγαλύτερος σκόπελος που πρέπει να ξεπεράσεις, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να μην διαπεράσει το ζελέ την κρέμα και σταθεί στον πάτο του σκεύους. Μην το υποτιμάς. Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό ή σπαστικό το ότι σου γράφω πως χρειάζεται εκτός των δύο φακέλων ζελέ που έχει η συνταγή, ν΄ ανοίξεις κι έναν τρίτο για να χρησιμοποιήσεις μόλις μια κουταλιά του γλυκού, έχει τη σημασία του! Η συνταγή δίνεται με την παραμικρή λεπτομέρεια γιατί θέλω να την πετύχεις περισσότερο κι από σένα!




Τα σαβουαγιάρ σε παρακαλώ, προμηθεύσου τα φρέσκα από ζαχαροπλαστείο και όχι από το σούπερ μάρκετ συσκευασμένα. Βάλε τις ποσότητες ζάχαρης που σου γράφω ακόμα κι αν θεωρείς πως είναι λίγη, χρησιμοποίησε το σκεύος που σου γράφω κι όχι κάποιο μικρότερο και κρατήσου μέχρι την επόμενη μέρα για να κόψεις το γλυκό. Γενικά άκου την Χρυσαυγή σου και δεν θα χάσεις! Δεν θέλω να σου κάνω τη ζωή δύσκολη, θέλω να στην κάνω όμως νόστιμη. 




 

ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΕ ΖΕΛΕ, ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Χρειαζόμαστε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί διαστάσεων 36Χ22 εκ.

Υλικά:

1)     200 γραμμάρια σαβουαγιάρ (αν είναι δυνατόν αγοράζουμε όχι από το σούπερ μάρκετ αλλά φρέσκα από καλό ζαχαροπλαστείο, μιας και παίζει τεράστιο ρόλο για την γεύση του γλυκού)

2)     1 μεγάλο κουτί κομπόστα ροδάκινο (καθαρό βάρος 825 γραμμάρια)

Υλικά για την κρέμα:

1)     1350 ml γάλα φρέσκο

2)     90 γραμμάρια κόρν φλάουερ

3)     3 κάψουλες βανιλίνη

4)     4 κουταλιές σούπας ζάχαρη

Υλικά για το ζελέ:

1)     2 φακέλους ζελέ φράουλα των 100 γραμμαρίων έκαστος + 1 μεγάλη κουταλιά γλυκού ζελέ από έναν τρίτο φάκελο

2)     400 ml χυμό φρέσκου πορτοκαλιού, σουρωμένο από τις ίνες του

3)     1 γεμάτη κουταλιά γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά. Δες στην εκτέλεση της συνταγής)

 



Μέθοδος:

Βήμα 1:

Ανοίγουμε το κουτί της κομπόστας και βγάζουμε τα ροδάκινα μέσα σε ένα σουρωτήρι, κρατώντας σε ένα μπολ το σιρόπι τους! Τα αφήνουμε εκεί να στραγγίσουν για πολλή ώρα, μέχρι να τα χρειαστούμε. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς δεν πρέπει να κρατάνε καθόλου υγρασία. Πρέπει να είναι εντελώς στεγνά όταν θα τα βάλουμε στο γλυκό.

Βήμα 2:

Βάζουμε το σκεύος που θα τοποθετήσουμε μέσα το γλυκό στον πάγκο εργασίας μας. Βουτάμε ένα ένα τα σαβουαγιάρ μέσα στο μπολ με το σιρόπι από την κομπόστα ροδάκινο και τα στρώνουμε στον πάτο του σκεύους το ένα δίπλα στο άλλο, κολλητά. Εάν υπάρχουν κενά ανάμεσα στα σαβουαγιάρ, σπάμε μερικά σαβουαγιάρ (αφού πρώτα τα μουσκέψουμε στο σιρόπι) σε μικρότερα κομμάτια και κλείνουμε αυτά τα κενά όσο μικρά κι αν είναι.




Βήμα 3:

Φτιάχνουμε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρύο γάλα, το κορν φλάουερ, τη ζάχαρη και τη σκόνη βανίλιας και με το σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το κορν φλάουερ. Έπειτα βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας και το ανάβουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να ζεσταθεί το γάλα και να πήξει η κρέμα. Δεν αφήνουμε χωρίς να ανακατεύουμε καθόλου το μίγμα διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο «να πιάσει» η κρέμα. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη από τις χοντρές φουσκάλες που θα κάνει στην επιφάνειά της.

Μόλις γίνει αυτό, κατευθείαν αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε την καυτή κρέμα πάνω στα σαβουαγιάρ.

Βήμα 4:

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ!!!!! Πρέπει να είναι απόλυτα σταθεροποιημένη πριν περάσουμε στο επόμενο βήμα. Όχι χλιαρή, αλλά εντελώς κρύα.

Βήμα 5:

Ψιλοκόβουμε σε μέγεθος μικρής μπουκιάς τα στραγγισμένα ροδάκινα και με αυτά καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της κρέμας. Σε αυτό το σημείο είναι θέμα προσωπικού γούστου το πόσα ροδάκινα θέλουμε να έχει το γλυκό. Εγώ καλύπτω όλη την επιφάνεια γιατί μου αρέσει να έχει άφθονο φρούτο καθώς δίνει πολύ καλύτερη γεύση. Άλλοι όμως μπορεί να θέλουν λιγότερο και γι΄ αυτό ο καθένας ας κινηθεί σύμφωνα με τα δικά του γούστα. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα ροδάκινα της κονσέρβας στη συνταγή.




Βήμα 6:

Φτιάχνουμε το ζελέ. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι 400 ml νερό και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τη σκόνη του ζελέ ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ώστε να διαλυθεί εντελώς κι αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Στύβουμε τα πορτοκάλια και σουρώνουμε τον χυμό από τις ίνες (400 ml καθαρό χυμό) και το προσθέτουμε μέσα στο μίγμα του ζελέ.  Ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε το μίγμα κι αν θεωρούμε ότι είναι λίγο ξινό για τα γούστα μας προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά γλυκού ζάχαρη, όχι όμως παραπάνω γιατί δεν θα φάμε μεμονωμένο το ζελέ αλλά η ζάχαρη της συνταγής έχει καθοριστεί συνολικά για όλο το γλυκό.

Βήμα 7:

Με μια κουτάλα της σούπας, παίρνουμε λίγο – λίγο από το μίγμα του ζελέ και το ρίχνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή πάνω στο γλυκό. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει με προσοχή κι επιμέλεια ώστε να μην μετακινηθούν τα ροδάκινα πάνω στην επιφάνεια του γλυκού και πάνε όλα στη μια μεριά κι επιπλέον γιατί αν δεν προσέξουμε, το ζελέ θα περάσει κάτω από την κρέμα στον πάτο του σκεύους.





Βήμα 8:

Βάζουμε το γλυκό για 1-2 ώρες στην ΚΑΤΑΨΥΞΗ! Απαραίτητο βήμα για να επιτευχθεί μια ταχεία πήξη του ζελέ και να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να περάσει το ζελέ την κρέμα και να κάτσει στον πάτο του σκεύους.

Βήμα 9:

Μετά το 2ωρο βγάζουμε το γλυκό από την κατάψυξη και το βάζουμε στην συντήρηση του ψυγείου μέχρι την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ!! Εξίσου σημαντικό είναι να κοπεί το γλυκό την επόμενη μέρα ώστε να είμαστε σίγουροι πως έχει σταθεροποιηθεί και θα βγει ακριβώς όπως φαίνεται στις φωτογραφίες!

Καλή επιτυχία!!!

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10