9 Αυγούστου 2023

Τούρτα ψυγείου σεράνο

 


Μια από τις πιο παλιομοδίτικες συνταγές που έχω στο μπλογκ. Μια τούρτα από τα παιδικά χρόνια της μητέρας μου. Μπορεί να την έχει φάει το μαύρο σκοτάδι λόγω των μεταγενέστερων συνταγών γλυκών, αλλά παραμένει πάντοτε σταθερά μέσα στη καρδιά μου και σπανίως, το ομολογώ, εμφανίζεται και στην κουζίνα μου.




Με την πληθώρα των συνταγών που υπάρχουν σήμερα, τί να πρωτοφτιάξει κανείς? Κι έτσι η τούρτα αυτή κάνει σπανίως εμφάνιση στο γιορτινό τραπέζι μας. Όμως αξίζει και με το παραπάνω, γι΄αυτό και σου δίνω τη συνταγή. Τη θυμήθηκα με αφορμή την γιορτή του 15αύγουστου που έρχεται θεωρώντας την ιδανικό κλείσιμο για ένα τραπέζι.




Θα σκεφτείς τώρα πως είναι πλεονασμός να ονομάζεται «τούρτα ψυγείου» μια τούρτα. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να είναι τούρτα εκτός ψυγείου? Θα σου πω ναι. Υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Αφετέρου την έγραψα έτσι ακριβώς όπως την έχει γραμμένη η μητέρα μου στο τετράδιο των συνταγών της και ενώ βλέπω το «λάθος» δεν θέλησα να το αλλάξω.




Στη συνταγή αυτή έκανα μια και μοναδική αλλαγή. Παλιά υπήρχε η κλασική κι αγαπημένη Morfat Creamy κι αυτήν χρησιμοποιούσαν τότε. Τώρα θέλησα να χρησιμοποιήσω το νέο πιο σοκολατένιο προϊόν της Morfat, τη Morfat Choco ώστε να δώσει στην τούρτα μου μια πιο γεμάτη και πλούσια γεύση σοκολάτας και ναι, πέτυχε! Οπότε ναι μεν παλιομοδίτική αλλά με νέο touch.

Δική σου από μένα για σένα με αγάπη!




 

ΤΟΥΡΤΑ ΨΥΓΕΙΟΥ ΣΕΡΑΝΟ

Υλικά για την τούρτα:

1)     400 γραμμάρια σαβουαγιάρ

2)     6 πλάκες σοκολάτα υγείας των 100 γραμμαρίων εκάστη (συνολικά 600 γραμμάρια)

3)     1 συσκευασία Morfat Choco (250 γραμμάρια)

4)     8 αυγά

5)     125 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

6)     3 επιπλέον κουταλιές κοφτές ζάχαρη άχνη για την Morfat Choco

7)     300 ml γάλα φρέσκο

8)     100 ml κονιάκ

Υλικά για τη διακόσμηση:

1)     1/3 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα

2)     1 συσκευασία Morfat Choco (250 γραμμάρια)

3)     2 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη άχνη

4)     Μερικά κερασάκια ζαχαρόπηκτα για διακόσμηση τούρτας (υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ στα είδη ζαχαροπλαστικής)




Μέθοδος:

Φτιάχνουμε την κρέμα της τούρτας:

Στον κάδο του μίξερ (ή σε μεγάλο μπολ αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός) βάζουμε την Morfat Choco μαζί με τις 3 κοφτές κουταλιές ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν για 5 λεπτά περίπου. Το βάζουμε στο ψυγείο να διατηρηθεί μέχρι να το χρειαστούμε.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε καλά τους κρόκους με τα 125 γραμμάρια ζάχαρη άχνη μέχρι να δούμε το μίγμα να γίνεται ομοιόμορφο και αφράτο. Το αφήνουμε στην άκρη.

Λιώνουμε τις σοκολάτες υγείας σε μπεν μαρί και τις αφήνουμε για 15-20 λεπτά στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία τους. Κατόπιν ρίχνουμε τη σοκολάτα μέσα στους χτυπημένους κρόκους και χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ομογεννοποιηθεί. Το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και κατόπιν τα ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ με τη σοκολατένια σαντιγί της Morfat Choco που έχουμε διατηρήσει στο ψυγείο. Ανακατεύουμε τη σαντιγί με τη μαρέγκα με σπάτουλα και κάνοντας κυκλικές, απαλές κινήσεις.

Τέλος ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη μαρέγκα και τη σαντιγί το σοκολατένιο μίγμα με τους κρόκους και τις σοκολάτες υγείας. Χτυπάμε ελαφρώς με το μίξερ μέχρι να ομογεννοποιηθούν τα υλικά και να προκύψει μια βελούδινη κρέμα σαν μους. Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.




Στρώνουμε την τούρτα:

Τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα ένα τσέρκι διαμέτρου 28 εκατοστών.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 ml γάλα μαζί με τα 100 ml κονιάκ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Βουτάμε ένα ένα τα σαβουαγιάρ στο μίγμα του γάλακτος για ελάχιστα δευτερόλεπτα και κατόπιν τα στρώνουμε στον πάτο της πιατέλας μέχρι να γεμίσει το τσέρκι χωρίς να αφήνουν κενά μεταξύ τους.

Ρίχνουμε από πάνω τη μισή κρέμα και την στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.

Τοποθετούμε πάνω στην κρέμα άλλη μια στρώση σαβουαγιάρ κατά τον ίδιο τρόπο που κάναμε και πριν, βουτώντας δηλαδή κάθε σαβουαγιάρ στο μίγμα του γάλακτος για 1-2 δευτερόλεπτα.

Τέλος ρίχνουμε από πάνω την άλλη μισή κρέμα που έχει περισσέψει και λειαίνουμε την επιφάνειά της με μια σπάτουλα. Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για ένα βράδυ ώστε να παγώσει καλά!

Διακοσμούμε την τούρτα:

Όταν έρθει η ώρα να διακοσμήσουμε την τούρτα, βάζουμε στον κάδο του μίξερ μια συσκευασία Morfat Choco μαζί με 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη και την χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για μερικά λεπτά μέχρι να αφρατέψει.

Βάζουμε τη σοκολατένια σαντιγί σε κορνέ και τοποθετούμε το κορνέ στο ψυγείο για να παγώσει όσο ξεφορμάρουμε την τούρτα.

Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε περιμετρικά στην εσωτερική πλευρά του τσέρκι ώστε να ξεκολλήσει η τούρτα από τα τοιχώματά του. Αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της τούρτας με άφθονο καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ και κατόπιν κάνουμε στην περίμετρό της με το κορνέ μεγάλες ροζέτες από σοκολατένια σαντιγί. Τοποθετούμε πάνω σε κάθε ροζέτα από ένα κεράσι και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να παραμείνει εκεί μέχρι τη στιγμή που θα την κόψουμε.

Καλή επιτυχία!!!

Η συνταγή έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Morfat Choco. Μπες στο site και θα βρεις κι άλλες πολλές συνταγές!




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10