7 Ιουλίου 2023

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά, αυγολέμονο

 


Γιατί τί είναι τα κολοκυθάκια τα γεμιστά αυγολέμονο? Γιουβαρλάκια με ολόσωμό μαγιό βεβαίως! Είναι η καλοκαιρινή έκδοση του χειμωνιάτικου –λέμε τώρα- φαγητού αν και εγώ διακρίσεις δεν κάνω.




Αυτό το φοβερό, εύκολο φαγητό είναι από αυτά που φτιάχνω γι΄ ανεξήγητο λόγο μια φορά το χρόνο. Ως δυσκολία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο το άνοιγμα των κολοκυθιών αν και ειλικρινά είναι πανεύκολο να βγάλει κανείς τη σάρκα από τρυφερό εσωτερικό τους. Κατά τ΄ άλλα ζυμώνεις απλώς έναν κιμά και τα γεμίζεις. Τα βράζεις σε ζωμό βοδινού (απαραίτητο να μην παραλειφθεί) και τα αυγοκόβεις. Απλό!




Θα σου πω την αλήθεια μου πως αυτό το φαγητό μου αρέσει ακόμα και από το ψυγείο καθώς το λεμόνι του δίνει την απαραίτητη δροσιά και τις δύσκολες ώρες μετά τη θάλασσα δεν μπαίνω καν στον κόπο να τα ζεστάνω. Ωστόσο ιδανική θερμοκρασία για να τα φάει κανείς είναι χλιαρά και φρεσκομαγειρεμένα.




Πριν ακολουθήσει η συνταγή αφήνω μιαν ακόμα σημείωση. Τα μυρωδικά είναι άφθονα γιατί έτσι προστάζει η νοστιμιά. Τα γιουβαρλάκια και κατ΄ επέκταση τα κολοκυθάκια τα γεμιστά δεν είναι μπιφτέκια. Χρειάζονται τα μυρωδικά και μάλιστα είναι αυτά που τα κάνουν και τόσο ιδιαίτερα σε γεύση. Εδώ μάλιστα θα δεις ότι χρησιμοποιώ ακόμα και τα κοτσάνια τους για έξτρα άρωμα την ώρα που βράζουν. Ακολουθείς κατά γράμμα τις οδηγίες μου και φυσικά η επιτυχία είναι εγγυημένη.

 


ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ, ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Υλικά:

1)     12-13 κολοκυθάκια μεγάλα και κομμένα στα δυο

2)     800 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο

3)     2 κρεμμύδια ξερά

4)     ¾ κούπας ελαιόλαδο (για το ζύμωμα του κιμά)

5)     3-4 κουταλιές σούπας νερό

6)     ¾ κούπας ρύζι καρολίνα

7)     1 μεγάλο καρότο

8)     1 γεμάτη κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο (κρατάμε τα κοτσάνια)

9)     1 γεμάτη κούπα άνηθο ψιλοκομμένο (κρατάμε τα κοτσάνια)

10)  Αλάτι

11)  Πιπέρι

12)  1 λίτρο ζωμό βοδινού (σπιτικό ή 2 κύβους)

Υλικά για το αυγολέμονο:

1)     2 αυγά

2)     ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

3)     3 κουταλιές σούπας κόρν φλάουερ




Μέθοδος:

Σημείωση: Η κούπα που χρησιμοποιώ για τις μετρήσεις είναι η δοσομετρική!

Ζυμώνουμε τον κιμά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ως εξής:

Τρίβουμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Επίσης τρίβουμε και το καρότο στο μούλτι μέχρι να γίνει πολύ ψιλοκομμένο και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον κιμά, το ελαιόλαδο, το νερό, το ρύζι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο καθώς και αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τον κιμά και τον βάζουμε στο ψυγείο.

Ανοίγουμε τα κολοκυθάκια με το ειδικό εργαλείο, αφήνοντας λίγο από το εσωτερικό τους περιμετρικά ώστε να νιώθουμε τη γεύση του κολοκυθιού όταν το τρώμε.

Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με όσο κιμά χωράει το καθένα και τα εναποθέτουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με φαρδύ και βαρύ πάτο.

Ρίχνουμε το 1 λίτρο ζωμό βοδινού. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε κύβους και όχι σπιτικό τότε θα χρειαστούμε 2 κύβους βοδινού διαλυμένους σε 1 λίτρο νερού. Προσθέτουμε επιπλέον νερό τόσο, ώστε να σκεπάζει τα κολοκυθάκια και ρίχνουμε επιπλέον λίγο αλάτι. Τέλος πάνω από τα κολοκυθάκια τοποθετούμε τα κοτσάνια από το μαϊντανό και τον άνηθο που έχουμε κρατήσει.

Βράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κολοκυθάκια και να φουσκώσει το ρύζι. Όταν τα δούμε να είναι έτοιμα και δοκιμάσουμε λίγο από το εσωτερικό ενός κολοκυθιού, αφαιρούμε τα κοτσάνια από την κατσαρόλα και τα πετάμε.

Φτιάχνουμε το αυγολέμονο:

Βάζουμε στο μούλτι 2 αυγά και το κορν φλάουερ και τα χτυπάμε καλά ώστε να σπάσουν τα αυγά. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και με τον αυγοδάρτη τα χτυπάμε παίρνοντας ταυτόχρονα μέρος από το ζουμί του φαγητού και ρίχνοντάς το με τριχοειδή ροή (πολύ λίγο δηλαδή για να μην ψηθεί το αυγό). Βάζουμε δηλαδή περίπου 1-2 κουτάλες από το ζουμί  του φαγητού καθώς και όλο το χυμό λεμονιού.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγολαίμονο ολόγυρα, κουνώντας ταυτόχρονα την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις (εκτός φωτιάς) ώστε να πάει το αυγολέμονο παντού.

Η σάλτσα του φαγητού πρέπει να είναι παχύρρευστη. Εάν δεν είναι τότε βγάζουμε από την κατσαρόλα λίγη σάλτσα και προσθέτουμε λίγο ακόμα κορν φλάουερ, το χτυπάμε στο μούλτι και το προσθέτουμε στο φαγητό κουνώντας πάλι την κατσαρόλα. Το φαγητό ιδανικά σερβίρεται χλιαρό.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10