18 Φεβρουαρίου 2012

Κοτόπουλο μπύρας με θυμάρι

      
Παρηγοριά στον άρρωστο

        Καλησπέρα Σάββατο βράδυ…


        Η αλήθεια είναι ότι αυτό το Σαββατόβραδο δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω απ΄ το να γράψω στο blog μου. Ξεμείναμε στο σπίτι βλέπετε, μετά από μια σκυταλοδρομία που κάνουμε από την αρχή της εβδομάδας με την καινούρια ίωση που έχει εισχωρήσει στους κόλπους της οικογενείας! Πρώτα ο Δημήτρης, μετά εγώ και σήμερα η Νεφέλη! Όλοι πέφτουμε σαν τα κοτόπουλα, ο ένας μετά τον άλλο. Λες και η ίωση αυτή πηγαίνει με ηλικιακή σειρά. Απ΄ τον μεγαλύτερο στο μικρότερο. Άραγε μετά τη Νεφέλη για ποιον χτυπάει η καμπάνα? Μόνο η δόλια Κλειώ έχει μείνει όρθια απ΄ αυτό το ντόμινο, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμα…
       Έτσι λοιπόν όλα τα πλάνα που είχαμε για σήμερα αναβλήθηκαν επ’ αόριστον. Έτσι κι εγώ μεταξύ ponstan και depon βρήκα λίγο χρόνο για μένα. Λίγο χρόνο για να γράψω την καινούρια μου συνταγή. Μια συνταγή ολίγον «κλεμμένη» και ολίγον παραποιημένη. 
       Ένα βράδυ που είχα στερέψει ιδεών για το τι φαγητό να φτιάξω και μη έχοντας τίποτ΄ άλλο στο ψυγείο παρά μόνο φιλέτα κοτόπουλου και μανιτάρια μπήκα στο blog της Ερμιόνης να ψαχουλέψω μήπως βρω κάτι εύκολο. Και η Ερμιόνη ποτέ δεν σε απογοητεύει! Έπεσα πάνω στο κοτόπουλο με μανιτάρια και μουστάρδα και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Το πήρα, το παραποίησα ελαφρώς, ζήτησα την άδειά της και σας το παρουσιάζω με τον δικό μου τρόπο. Είναι περιττό βέβαια να πω ότι έγινε ένα λουκούμι! Φυσικά και είναι περιττό! Διαφορετικά δεν θα είχα τα μούτρα να το αναρτήσω και να σας το προτείνω!!
      
      Τη πρωτότυπη συνταγή θα τη βρείτε εδώ!


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΥΡΑΣ ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ

Υλικά:

1) 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλο περίπου 850 γραμμάρια
2) ½ φλιτζάνι λάδι
3) 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο multi
4) 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο με την πρέσα του σκόρδου
5) 1 κουτί μπύρας 330 ml
6) 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
7) 1 μεγάλο κουτί φρέσκα μανιτάρια champignon περίπου 400-500 γραμμάρια
8) 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά θυμάρι
9) ½ κουταλάκι του γλυκού κάρυ
10) ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
11) 1 κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
12) Αλάτι και πιπέρι
13) ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα εβαπορέ


Εκτέλεση:

        Πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια. Βάζουμε σε κατσαρόλα να κάψει το λάδι και σοτάρουμε σε αυτό το κοτόπουλό μας να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε για λίγο (περίπου για 1 λεπτό).
       Εντομεταξύ κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση αν είναι μικρά ή στα 4 αν είναι πολύ μεγάλα. Προσέχουμε να είναι περίπου όσο και το μέγεθος που έχουμε κόψει το κοτόπουλο.
       Προσθέτουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο καθώς επίσης και το κάρυ, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Σβήνουμε το φαγητό με την μπύρα προσέχοντας να την ρίχνουμε λίγη – λίγη και όχι μονομιάς γιατί φουσκώνει.
      Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά και το κοτόπουλο να μαλακώσει πολύ. Περίπου 30-45 λεπτά, ανάλογα με την κουζίνα και την ένταση της θερμοκρασίας.
      Στη συνέχεια διαλύουμε σε 1/3 του φλιτζανιού κρύο νερό το κόρν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το γάλα εβαπορέ και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να πάρει μία βράση. Σβήνουμε την ηλεκτρική κουζίνα και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
      Πρέπει να υπάρχει αρκετή σάλτσα στην κατσαρόλα και όχι το κοτόπουλο να είναι στεγνό!!



Καλή επιτυχία!!!

21 σχόλια:

  1. Εξ ίσου ενδιαφέρουσες και οι δυό συνταγές .
    Περαστικά σας.Υπομονή, χειμώνας είναι , θα φτιάξει ο καιρός , θα φύγουν και οι ....ιώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρυσαυγή μου καλησπέρα και περαστικά σας!!!Το κοτόπουλο καταπληκτικό με ωραίες αλλαγές, η Ερμιόνη έχει φανταστικές συνταγές!!!Φιλιά, καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ Χρυσαυγή μου μη έχοντας κάτι καλύτερο να κάνω έβαλα μόλις τώρα συνταγή.Μου αρέσει πολύ το κοτόπουλό σου και σίγουρα θα το φτιάξω κάποια στιγμή,φιλιά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια χαρά το φαγάκι σας, ότι πρέπει για βραδάκι! Περαστικά σας! *Ελπίζω η μικρή να το γλιτώσει!
    Χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περαστικά σας Χρυσαυγή.
    Ελπίζω να είσαστε καλύτερα. Υπομονη θα περάσει που θα πάει η βρωμο-ίωση :(

    Πολύ ωραίο το φαγητό που διάλεξες από την Ερμιόνη.
    Και η δική σου εκδοχή επίσης πολυ ωραία.

    Καλή Κυριακή :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Χρυσαυγή μου και εύχομαι περαστικά σε όλους σας!Γρήγορα να πετάτε...Η συνταγή φαίνεται τέλεια και σίγουρα θα είναι όπως την βλέπω...Την λιμπίστηκα!!!Γεια στα χέρια σου και της Ερμιόνης!!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περαστηκα σας! Ελπιζω η μικρουλα να τη γλιτωσει τελειως!
    Τα κοτοπουλακια τελεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περαστικά σας φιλενάδα! Ελπίζω να είστε καλύτερα και να τη γλιτώσει η Κλειούλα...
    Πάρα πολύ ωραίο το κοτοπουλάκι έτσι όπως το μετέτρεψες! Ωραία και κρεμώδης η σάλτσα, υπέροχα αρωματισμένο το φαγητό! Πολλά φιλιά και ευχαριστώ για την προτίμηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρυσαυγή περαστικά σας.
    Εύχομαι η Κλειώ να μείνει εκτός παιγνιδιού σκυταλοδρομίας!
    Με τα μικρά στο σπίτι, το Χειμώνα, δεν λείπουν οι διάφορες αδιαθεσίες...

    Οι φωτογραφίες του πιάτου σου είναι συναρπαστικές, όπως πιστεύω είναι και η γεύση του!

    Συνδυαστήκατε με την Ερμιόνη και κάνετε μικρά θαύματα.
    Το κοτόπουλο είναι το κατ΄εξοχήν αγαπημένο μου "κρεατικό" και όταν βλέπω καινούρια συνταγή θέλω να τη δοκιμάσω.
    Φαίνεται ζουμερό και καλοψημένο, τέλειο με το ρύζι, που μας προτείνεις.

    Καλή καινούρια εβδομάδα εύχομαι και να είστε όλοι καλά!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και οι δύο συνταγές είναι λαχταριστές, ελπίζω το κοτοπουλάκι να σου έφτιαξε λίγο την διάθεση!
    Περαστικά και κουράγιο.... χειμώνας είναι, θα περάσει!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σας κυρίες μου και ευχαριστώ για τις ευχές σας για γρήγορη ανάρρωση! Να είστε καλά !! Ελπίζω κι εγώ σε καλύτερες μέρες...

    Ερμιόνη μου σε ευχαριστώ για την συνταγή σου! Το θυμάρι πάει πολύ με το κοτόπουλο, δοκίμασέ το κι εσύ καμία φορά!

    Ζαμπία μου, ευχαριστώ για τις ευχές σου και για τα κοπλιμέντα περί φωτογραφιών! Ναι, το κοτόπουλο αποτελεί το best off κρεατικό πολλών γιατί μεταλλάσσεται ανάλογα με τα υλικά που θα του βάλεις. Πραγματικά με ένα κοτόπουλο μπορείς να κάνεις θαύματα. Από γλυκόξινα, μέχρι κοκκινιστά, λεμονάτα, κρεμώδη, ψητά και πολλά άλλα πιάτα.
    Σε φιλώ και εύχομαι και σε σένα μια καλή και δημιουργική εβδομάδα!!!

    Φιλιά και σε όλες τις κυρίες που μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν!!
    Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ ας σηκώσει το χέρι όποιος δεν είναι άρρωστος τους τελευταίους 1-2-3-4-5 μήνες!!!
    Καλά το φαγάκι ιδανικό!!!
    Φιλακια, καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ω, λαχταριστό φαγητό, μπράβο και στην αγαπητή Ερμιόνη, μπράβο και σε σένα που το έφτιαξες!
    Έχεις παίξει το παιχνίδι με τα 5 τραγούδια? Αν έχεις διάθεση σε καλώ εγώ!
    http://chefkang.blogspot.com/2012/02/blog-post_19.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πωπωπωπω...υπέροχο...γειά στα χέρια σου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Περαστικά σας, γρήγορα να αναρρώσετε!!
    Το κοτόπουλο είναι αγαπημένο φαγητό και το μαγειρεύω συχνά. Η συνταγή μου αρέσει πολύ, οπότε κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί.
    Φιλιά, καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρυσαυγή μου περαστικά σας και να γίνετε γρήγορα καλά!!!Η συνταγή φαίνεται πολλή νόστιμη και λαχταριστή!!!Σίγουρα θα τη δοκιμάσω!!!Φιλάκια και καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φαίνεται υπέροχο το κοτοπουλάκι έτσι....και αφού είμαι η εκατοστή αναγνώστρια δικαιούμαι ένα μεγάλο μπολ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα Χρυσαυγή μου και περαστικούλια σου!! μια χαρά την κόβω την παρηγοριά σου!! συμφωνώ απόλυτα ότι οι συνταγές της Ερμιόνης είναι εγγύηση!! σε φιλώ (δεν πιστεύω να με κολλήσεις...?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Περαστικούλια! και εμείς μία από τα ίδια.....πολύ ωραίες ιδέες!!!!σίγουρα θα μπουν στο τραπέζι μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φαίνεται τόσο λαχταριστό! Λατρεύω το συνδυασμό κοτόπουλου-ρυζιού. Και οι φωτό υπέροχες!
    Όσο γι αυτήν την κακιασμένη ίωση που κυκλοφορεί, χτύπησε και τη δική μας πόρτα και δεν λέει να υποχωρήσει!
    Περαστικά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή