6 Αυγούστου 2012

Αμυγδαλωτά Ψημένα



Τα αμυγδαλωτά της χαράς!!! 

       Ψητά ή άψητα είναι το πρώτο μου γλυκό. Ναι!!! Την ξεπερνάει τη σοκολάτα με μια μικρή διαφορά στήθους. Μικρού στήθους δηλαδή. Μικρή και η διαφορά μεταξύ αμυγδαλωτών και σοκολάτας, αλλά τα άτιμα προηγούνται. 


        Ένα γλυκό που αντέχει στη ζέστη, τον ήλιο και τις… κακουχίες. Ένα γλυκό που θυμίζει νησί το καλοκαίρι,  γάμους, χαρές και βαφτίσεις. Είναι συνδεδεμένο με όμορφες στιγμές και με την Ελληνική παράδοση.  

       Δοκιμάστε τη συγκεκριμένη συνταγή για αμυγδαλωτά ψημένα, η οποία είναι μία απ΄ τις καλύτερες που έχω φάει  και δεν θα χάσετε.  


ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ ΨΗΜΕΝΑ 

Υλικά: 

   1)      1.300 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα και νωπά (όχι ψημένα)
   2)      900 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
   3)      6 ασπράδια αυγού
   4)      1 κούπα τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
   5)      Ανθόνερο
   6)      Λίγα ακόμη ολόκληρα αμύγδαλα για τη διακόσμηση



Διαδικασία: 

         Βάζουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα λίγα – λίγα και τα ψιλοκόβουμε, τόσο που να τα νιώθουμε στο δόντι. Όχι να γίνουν τελείως σκόνη. 

         Κατόπιν χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή. 

         Σε μπολ αναμιγνύουμε τα αμύγδαλα, με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Εν συνεχεία ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά αυτό το μίγμα (του αμυγδάλου) στη μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα. Μόλις ενσωματωθεί πλήρως το μίγμα αμυγδάλου με τη μαρέγκα απλώνουμε κουταλιά, κουταλιά τα αμυγδαλωτά μας σε ταψί  στο οποίο έχουμε απλώσει λαδόκολα. Στο κέντρο κάθε αμυγδαλωτού τοποθετούμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο.

         Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. 

        Αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα ραντίζουμε με ανθόνερο ως εξής. Ρίχνουμε λίγο ανθόνερο στη χούφτα μας και με γρήγορες και απότομες κινήσεις τινάζουμε το χέρι μας πάνω από τα αμυγδαλωτά ώστε να πέσουν λίγες στάλες πάνω τους.  Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βγάζουμε από το ταψί.

         Τα αμυγδαλωτά διατηρούνται για αρκετό καιρό σε τσίγκινο δοχείο μπισκότων.

Καλή επιτυχία!




29 σχόλια:

  1. Αγαπημενη Χρυσαυγη
    Τι μου θυμισες με την αναρτηση σου..Πριν αρκετα χρονια,οταν ολα στη ζωη μου τα θεωρουσα δεδομενα-τι μεγαλο λαθος-ειχα επισκεφτει ενα αιγιοπελαγιτικο νησι,δεν εχει σημασια ποιο.Διασκεδασα,περασα μερες ξεγνιασιας,χορτασα ηλιο και θαλασσα,ρουφηξα με καθε κυτταρο του σωματος μου αλλα και της ψυχης μου την ανεμελια..Καποια στιγμη πιστεψα πως εγινα ενα με το αμμωδες ξηρο εδαφος και ως νανοαπολιθωμα της συγχρονης εποχης θα αποτελεσω σοβαρο ευρημα των μετεπειτα χρονων!Το συγκεκριμενο νησακι ειχε ως σπεσιαλιτε αυτα τα απαλα,σφουγγαρενια σε οψη αμυγδαλωτα,νοτισμενα σαν απο βροχη με ροδονερο,υπερτατης βαθμιδας νοστιμιας,απαραμιλλης ομορφιας και αριστοκρατικης φινετσας.Αυτα επρεπε να παρω και να προσφερω ως ρεγκαλο σε αγαπημενο προσωπο!Τωρα πως βρεθηκα καταμεσης μιας τεραστιας,αλλης εποχης-ισως και χρονου-κουζινας,με την θεορατη σπιτονοικοκυρα μου,να ζυμωνω και να ψηνω απειρες για τα ματια μου-λαμαρινες αμυγδαλωτα,αυτο ειναι μια ιστορια αλλη,τρυφερη,αγαπησιαρικη και μοναδικη!!!Με τα αμυγδαλωτα παραμασχαλα,αυτη τη φορα τα δικα σου γλυκεια μου Χρυσαυγη,πορευομαι με τις πολυτιμες αναμνησεις μου που μονο οι μυρωδιες ,τα αρωματα και οι γευσεις ξερουν να ξυπνουν..Πολυτιμες οσο τα αξια χερακια σου,γλυκιες οσο τα αξεπεραστα αμυγδαλωτα σου,θωρακισμενες και τακτοποιημενες μεσα μου, οπως τα γλυκακια στο αλουμινενιο κουτι..Σ'ευχαριστω που αθελα σπυ σκαλισες διακριτικα το δικο μου κουτι,αυτο των αναμνησεων.Φιλια πολλα,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου,

      πολύ θα ήθελα να μάθω την ιστορία σου, αυτή που περιγράφεις με τόση γλαφυρότητα, όχι από περιέργεια αλλά γιατί με καθηλώνει ο λογοτεχνικός τρόπος γραφής σου. Σίγουρα έχει το ενδιαφέρον της απ΄ όποια πλευρά και αν τη δεις. Σίγουρα έχει ενδιαφέρον όπως και τα αμυγδαλωτά που ζυμώνεις και ψήνεις κατά δεκάδες απ΄ ότι ομολογείς. Και σίγουρα είναι και αυτά πεντανόστιμα, γιατί έχω την αίσθηση πως ότι κάνεις το κάνεις καλά, με στιλ και φινέτσα!

      Σε φιλώ κι εγώ με τη σειρά μου πολύ πολύ!
      Καληνύχτα...!

      Διαγραφή
  2. Αααα ξεχασα..Τι υπεροχη η φωτογραφια σου Χρυσαυγη μου!!!Μου επιτρεπεις να σου πω οτι η αυρα και η θετικη ενεργεια που εκπεμπεις ειναι διαχυτες και απολυτα ορατες?Σε ξαναφιλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεμένα και για μένα και με μεγάλη απόσταση από τη σοκολάτα.
    Το αμύγδαλο είναι από τους πιο εύγευστους καρπούς. Έχεις δοκιμάσει τσάγαλα (αμύγδαλα φρέσκα πράσινα)!?

    Πολύ πολύ όμορφα και τέλεια φτιαγμένα και φωτογραφημένα!

    Φιλάκια x4
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, βρε Ζαμπία μου. Τα αμύγδαλα είναι πεντανόστιμα και όλα τα παράγωγά τους. Τσάγαλα (που πρώτη φορά ακούω αυτή την ονομασία) δεν έχω δοκιμάσει. Φαντάζομαι ότι το λες γιατί θα είναι καταπληκτικής νοστιμιάς, ε??

      Σε ευχαριστώ για τα σχόλια και τα κοπλημέντα. Ευγενής όπως πάντα!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Ο κάθε τόπος έχει και τα αμυγδαλωτά του! Πολλές διαφορετικές συνταγές αλλά γενικά όλα ωραία! Πάω να πω στη μαμά μου για τη δικιά σου, θα ενθουσιαστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να της την πεις τη συνταγή της μαμάς σου. Είμαι σίγουρη ότι αν τα φτιάξει θα της αρέσουν πολύ. Είναι πράγματι πολύ πετυχημένη συνταγή, φίλης της δικιάς μου μαμάς.

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο γλυκό, υπέροχα φτιαγμένο και παρουσιασμένο! Από τα πιο αγαπημένα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτά είναι οι εργολάβεοι που λένε ε? Κ εγώ πεθαίνω για αυτά Χρυσαυγή μου, είναι πεντανόστιμα και πανέυκολα! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Χρυσαυγή μου όλα καλά; Τ΄αμυγδαλωτά είναι το τοπικό γλυκό του νησιού μου συνδιάζεις αμυγδαλωτά και καλτσούνια με Άνδρο πάνε πακέτο.Εγω όμως η δόλια μια φορά δοκίμασα να τα φτιάξω(ήταν στις αρχές της μαγειρικής μου καριέρας)και έφτιαξα τουβλάκια άστα να πάνε πίκρα μεγάλη απο τότε δεν ξαναδοκίμασα τα φτιάχνει η πεθερά μου για μένα χαχαχα!!!!Να είσαι καλά φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ροδανθούλα. Όλα καλά και ζεστά εδώ στην Πρωτεύουσα.

      Αχ, η Ανδρος!! Θυμάμαι μία από τις πολλές φορές που είχα έρθει, είχα φάει ένα ολόκληρο κουτί στην καθησιά!

      Μην επαναπαύεσαι στην πεθερά Ροδάνθη μου. Δες την προσεκτικά και μάθε την τέχνη της γιατί θα χρειαστεί να τα φτιάξεις σίγουρα στο μέλλον. Και για να μην σου πω και να αναρτήσεις την συνταγή!! χιχιχι

      Φιλιά πολλά κι από μένα!

      Διαγραφή
  8. Πολυαγαπημένα τα αμυγδαλωτά και για μένα! Από τα καλύτερα που έχω φάει, της Αράχωβας και της Μονεμβασιάς. Τα δικά σου δείχνουν υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου.

      Κι εγώ όπου πάω, σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρεθώ, αμυγδαλωτά θα αγοράσω. Δεν θυμάμαι που έχω φάει τα καλύτερα μιας και έχω φάει τόοοοοσα πολλά!!

      Διαγραφή
  9. Καλή μου Χρυσαυγή, μου θύμισες τα αμυγδαλωτά της μητέρας μου! Στη γιορτή του πατέρα μου έφτιαχνε εκατοντάδες. Μέρες σπάζαμε τα αμύγδαλα, άλλες εποχές! Φαντάσου ότι δεν έχουμεακριβώς τη συνταγή της αλλά πειραματιζόμαστε με την αδελφή μου κάθε φορά για να πετύχουμε τη γεύση και την εμφάνιση των δικών της!!! (Λίγο μελαγχόλησα αλλά δεν πειράζει. . . )
    Η συνταγή σου καταγράφεται για να δοκιμαστεί, μόλις βρω εδώ καλά αμύγδαλα.
    Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας τη συνταγή!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλες εποχές, αλλά ωραίες εποχές Ελένη μου.

      Συνέχισε τα πειράματα εσύ και η αδελφή σου. Συνέχισε και είμαι σίγουρη ότι θα τα πετύχετε. Είναι μια όμορφη και γλυκιά ανάμνηση από τη μαμά σου. Σίγουρα το φαγητό και οι μυρωδιές του μας θυμίζουν ανθρώπους και μας ενώνουν με αυτούς.

      Δοκίμασε και τη δικιά μου συνταγή. Που ξέρεις? Μπορεί να είναι αυτή η τυχερή που να μοιάζει με της μαμάς σου.

      Σε φιλώ και εγώ σε ευχαριστώ για τις όμορφες αναμνήσεις που εσύ μοιράστικες μαζί μου.

      Διαγραφή
  10. Έχεις απόλυτο δίκιο Χρυσαυγή μου!
    Πρόκειται για ένα γλυκάκι που έχουμε συνδέσει με την παράδοσή, τις χαρές μας, τις καλοκαιρινές διακοπές ειδικά στα κυκλαδονήσια!
    Ακόμα κι εγώ που είμαι αμετανόητη λάτρης της σοκολάτας, υποκλίνομαι στη διαχρονικότητα, την υπέροχη γεύση και το μεθυστικό άρωμά τους!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω σοκολατόπληκτη Ερμιόνη μου πως δύσκολα θα βρεθεί γλυκό που να ξεπεράσει την Σοκολάτα. Όμως για μένα βρέθηκε εδώ και πολλά χρόνια και είναι τα αμυγδαλωτά. Απλά αλλά τόσο νόστιμα. Αδυναμίες βλέπεις...

      Σε φιλώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
  11. Αχ Χρυσαυγή μου, τί υπέροχα που έγιναν τα αμυγδαλωτά σου!!!! Τα λατρεύω τα γλυκάκια αυτά από παλιά!!! Είναι οι γνωστοί εργολάβοι και ακόμη και τώρα με ξεσηκώνουν!!! Σου έγιναν υπέροχα!!!! Λαχταριστά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου!
      Εγιναν όντως πολύ νόστιμα. Μακάρι να μπορούσατε να πάρετε από ένα για να πεισθείτε!!

      Διαγραφή
  12. Γεια σου Χρυσαυγή μου με τα ωραία σου αμυγδαλωτά!!! φαίνονται τέλεια και φαντάζομαι ότι θα είναι και απείρως νόστιμα!!! Εγώ έχω γίνει ανεπρόκοπη!! με σέρνει το καλοκαιράκι από την μύτη, απ'ότι φαίνεται!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι όντως κάθε τόπος έχει και μια δική του παραλλαγή και είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά. Στην Κύπρο τα λέμε παστίτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαστόρισσα πιάσε ένα μισό-κιλο για το δρόμο!!!

    Γιατί μέχρι να πάω σπίτι μου και να αποφασίσω ότι θα τα κάμω, με μισό κιλάκι θα έχω έρθει στα "ίσα" μου και θα έχω ξεπεράσει την φάση του: θέλω να τα φτιάξω ΤΩΡΑ!!!

    Φιλιά σας και καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρυσαυγή μου καλησπέρα! Συμφωνώ μαζί σου, τα αμυγδαλωτά είναι γλυκά χαράς και όμορφων στιγμών. Τα δικά σου φαίνονται τόσο αφράτα, αέρινα κι ορεκτικά, που πάω αύριο κιόλας ν'αγοράσω αμύγδαλα! Γεια στα χέρια σου κι ευχαριστούμε για τη συνταγή! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. xrysaygoula xryso mou koritsaki sigoura eisai toso omorfh oso ta amygdalota sou . kathysterhmena psaxnontas amygdalotosyntagh me enthousiase h parousiash sou kai dokimasa . eginan yperoxa isws oxi oso ta dika sou .alla pentaglyka .eyxaristw nasai panta kala na ta ftiaxneis gia osous agapas . filakiaaaaaaaaa ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα τόσο όμορφα λόγια. Χαίρομαι που τα δοκίμασες Μαρανίκη γιατί πιστεύω ότι αξίζουν σίγουρα μιας ευκαιρίας. Είναι το αγαπημενο μου γλυκό μακράν και θεωρώ αυτή τη συνταγή επιτυχημένη. Είναι τοσο καθαρή η γευσή του αμυγδάλου που εγώ δεν καταφέρνω να σταματήσω ποτέ στο ένα.

      Σε φιλώ πολύ!!!!!!!!

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10