11 Νοεμβρίου 2012

Πίτσα με πανεύκολη αφράτη ζύμη, μανιτάρια και χωριάτικο λουκάνικο




Η πίτσα δεν θέλει πολλά λόγια και προλόγους. Θέλει όρεξη, παρέα, χέρια για να την πιάσουν και στόματα για να την φάνε. Τα μαχαιροπίρουνα απαγορεύονται δια ροπάλου. 


        Η αφράτη και εύκολη ζύμη που προτείνω είναι το κερασάκι σε αυτή την εκδοχή πίτσας. Το καλό είναι ότι αυτή η ζύμη δεν χρειάζεται αναμονή, καθώς αφρατεύει και φουσκώνει κατά το ψήσιμο. 

        Τα υλικά που δίνω παρακάτω αναλογούν σε δύο πίτσες διαμέτρου 36 εκατοστών περίπου. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε και τις δύο ταυτόχρονα τότε θα δείτε στο τέλος πως θα διατηρήσετε τα υλικά που θα περισσέψουν για την επόμενη φορά.



ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΑΦΡΑΤΗ ΖΥΜΗ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

Υλικά για την αφράτη ζύμη: 

     1)   500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
     2)   4-5 σταγόνες ξύδι
     3)   ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
     4)   ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
     5)   ¾ ποτηριού γάλα ζεστό
     6)   3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 

Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας: 

    1)   1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
    2)   1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, πολτοποιημένα στο μούλτι
    3)   1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου ή ψιλοκομμένη
    4)   1 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρίγανη, βασιλικό ή δυόσμο, όλα αποξηραμένα)
    5)   Αλάτι
    6)   Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Υλικά για τη γέμιση (αναλογούν σε 2 πίτσες διαμέτρου 36 εκατοστών): 

    1)   2 μικρά χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας σας κομμένα σε λεπτές φέτες
    2)   8-9 μανιτάρια φρέσκα, άσπρα μικρά κομμένα σε φέτες
    3)   250 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
    4)   50 γραμμάρια τυρί μετσοβόνε τριμμένο 



Διαδικασία: 

Αφράτη ζύμη: 

        Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μεγάλου μίξερ και τα χτυπάμε 4-5 λεπτά με το εξάρτημα «γάντζος» μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη και ελαστική ζύμη που να τυλίγεται σχεδόν ολόκληρη γύρω από τον γάντζο.
        Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά και κατόπιν την κόβουμε στα δύο δημιουργώντας δύο μπάλες ζύμης. 

        Ανοίγουμε με τα χέρια μας την κάθε μία μπάλα σε στρογγυλό φύλλο, πιέζοντας και απλώνοντας το ζυμάρι με τα δάχτυλά μας από το κέντρο του φύλλου προς τα έξω. 

        Το στρώνουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο, ρηχό ταψάκι διαμέτρου 36 εκατοστών. Η ζύμη δεν χρειάζεται αναμονή για να φουσκώσει, καθώς αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 


Σάλτσα ντομάτας: 

        Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για μισό λεπτό μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, αλλά να μην ροδίσει και καεί. 

        Κατόπιν ρίχνουμε τα λιωμένα ντοματάκια, το θυμάρι (ή όποιο μυρωδικό έχουμε επιλέξει), αλάτι και πιπέρι κατά τα γούστα μας. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και όταν κοχλάσει τότε χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία της κουζίνας και την αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πιεί τα υγρά της. Κατά το διάστημα του μαγειρέματος της σάλτσας, ανακατεύουμε περιοδικά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. 

Μοντάρισμα πίτσας: 

        Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο. Στρώνουμε τα δύο κομμάτια ζύμης σε δύο ελαφρώς λαδωμένα, ρηχά ταψάκια όπως είπαμε ποιο πάνω και απλώνουμε στο καθένα τη σάλτσα ντομάτας που του αναλογεί (τη μισή δηλαδή στο καθένα). 

        Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά που τα έχουμε ανακατέψει μεταξύ τους και στολίζουμε την κάθε πίτσα με τα μανιτάρια και το λουκάνικο. Ψήνουμε την πίτσα για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι η ζύμη να αφρατέψει και να φουσκώσει και τα τυριά να λιώσουν καλά και να χρυσίσουν. Τη σερβίρουμε ζεστή!


Καλή επιτυχία!!!

Tips

     1)   Η ζύμη και η σάλτσα είναι για 2 πίτσες διαμέτρου περίπου 36 εκατοστών.  Αν δεν θέλετε να φτιάξετε και τις δύο ταυτόχρονα, τότε αφού έχει περάσει το 20λεπτο ξεκούρασής της, θα χωρίσετε τη ζύμη σε δύο ισόποσες μπάλες, θα τυλίξετε την μία εξ αυτών με διάφανη μεμβράνη και θα την τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Το ίδιο θα κάνετε και με τη σάλτσα ντομάτας. Θα την χωρίσετε στη μέση, θα βάλετε τη μισή σε μία μικρή κούπα και αφού την σφραγίσετε με μεμβράνη θα την βάλετε και αυτή στην κατάψυξη. 

     2)   Αν δεν έχετε μετσοβόνε τότε θα το αντικαταστήσετε με κασέρι και αντί για 250 γραμμάρια κασέρι που χρειαζόμαστε θα βάλετε 300. 


20 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι ένα μικρό κομματάκι θα έμεινε από αυτή τη θαυμάσια σπιτικιή πίτσα για να το διεκδικήσω! Τυχεροί όσοι έφαγαν!
    Όλα τα υλικά υπέροχα και το ζυμάρι προπάντων φανταστικό. Μπαίνει στα υπόψιν.
    Καλό βράδυ, Χρυσαυγή μου, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εικόνα πέρασε μπροστά από τα μάτια μου και έκανε διαδήλωση..η μυρωδιά ξεχύθηκε από την οθόνη με τρόπο μαγικό και γαργάλησε προκλητικά τα ρουθούνια μου..΄άκουσα΄τη γεύση της καλοβρασμένης αρωματικής σάλτσας και καταπιάστηκα να παρατηρώ τα σχολαστικά τοποθετημένα, με τάξη υλικά.Συμμετρική νοστιμάδα με ένα γνώριμο και αγαπημένο πιάτο.Ιταλική φινέτσα με ελληνικό ταμπεραμέντο,μεσογειακά υλικά σε μοντέλο λιτό,με διάκοσμο πολύχρωμο,γεύση γεμάτη,όχι ανατρεπτική,αλλά αναμενόμενα πεντανόστιμη,πιάτο που πάντα κυριαρχεί εκεί που προσφέρεται και βασιλεύει στις προτιμήσεις όλων μας.
    Χρυσαυγή μου κτύπησες ευαίσθητες χορδές..έχω πολύ καιρό να φτιάξω πίτσα..και την έκανες τόσο λαχταριστή!!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. E aman pia! De thelo na diatiriso kanena yliko!
    Thelo na fao kai tis dyo taftoxrona!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτική η πίτσα σου Χρυσαυγή μου!!! Τη λάτρεψα !!! Νοστιμότατη!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μμμμμ Πίτσα! Ωραία ιδέα!!!
    Καλή παρέα, καλή ταινία και πολύ καλή διάθεση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχουμε καθιερωσει το σαββατοβραδο pizza night. Προσωπικα θα κρατουσα τα μανιταρακια και το τυρακι, αλλα ο καλος μου θα φωναζε : τι πιτσα ειναι αυτη χωρις σαλαμι?
    Το τελευταιο κομματι μιλαει!
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διακρίνω ταψάκι μετρίων διαστάσεων και ανησυχώ...
    Ανησυχώ πως δεν θα μας φτάσει!!! Και δεν θα προλάβουμε ούτε μια τσιμπιά από ψημένη ακρούλα Χρυσαυγή μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Χρυσαυγή μου και καλή εβδομάδα!
    Όπως πολύ σωστά είπες, η πίτσα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και προλόγους!
    Μ’ αρέσει πολύ που στη ζύμη δεν έχεις χρησιμοποιήσει μαγιά και παρόλ’ αυτά το αποτέλεσμα είναι τόσο αφράτο!
    Η σάλτσα ελαφρώς πικάντικη και η γέμιση λιτή -όπως πρέπει άλλωστε- αλλά με ωραία υλικά και «δυνατό» χαρακτήρα!
    Κοινώς θα έτρωγα μία ολομόναχη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ego eimai pali....
    Poli "italikies- mafiozikes" oi fotografies tis psimenis pizzas!
    :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα τα θέλουμε, όπως τις προτείνεις, δυο με από όλα!
    Και από ώρα, Χρυσαυγή μου, δεν έχουμε πρόβλημα. Κάλεσέ μας όποτε τις ετοιμάσεις...

    kisses and welcome!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάποιος φίλος έφτιαχνε το ζυμάρι και μου 'φερνε και μένα! (είμαι κομματάκι τεμπέλα). Εγώ έφτιαχνα τη σάλτσα, έβαζα από πάνω τα υλικά και τις έψηνα! Τώρα που έχει φύγει από Αθήνα, θα αναγκαστώ να φτιάξω μόνη μου ΚΑΙ το ζυμάρι! Χα,χα,χα,χα! Πάντως Χρυσαυγή μου φαίνεται όνειρο η πίτσα! Κοντεύω να φάω την οθόνη του υπολογιστή!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρυσαυγή μου καταπληκτική!Η βάση της είναι φανταστική όταν ξεμένω απο μαγιά χρησιμοποιώ και γω μόνο αλευρι που φουσκώνει μόνο του για τη ζύμη!Πάρα πολύ ωραία αχ και να είχα 2-3 κομμάτια ψίχουλο δε θα άφηνα!!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κυρίες μου,

    Ευχαριστώ όλες μία - μία για τα όμορφα σχόλιά σας!! Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να απαντήσω σε κάθε μία ξεχωριστά, καθώς μια ίωση με κρατά στο κρεβάτι, κουκουλωμένη και τρεμουλιασμένη.

    Ελπίζω σύντομα να είμαι καλύτερα και να μπορέσω εκτός από τις απαντήσεις που σας οφείλω, να επισκεφτώ και τα μπλόγκ σας!!

    Φεύγω τώρα για να μη σκορπίσω στην παρέα τα μικρόβιά μου!!

    Φιλιά πολλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xρυσαυγή μου περαστικά!!
      Γρήγορα να ξεπεράσεις την τόσο ενοχλητική ίωση και να μας εκπλήξεις με καινούργιες προτάσεις!!Σου στέλνω πολλά πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Περαστικά Χρυσαυγή μου. Ελπίζω γρηγορα να αναρρώσεις και να ξεκουκουλωθείς από το κρεβάτι.

    Η πίτσα πολύ ωραία. Η ζύμη όντως είναι πολύ εύκολη και μ αρέσει που δεν χρειάζεται χρονο αναμονής.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μη μου πεις δεν τις τσακίσατε!
    Ότι πρέπει για Σάββατο βράδυ! Και όχι με παρέα..χεχε, για να ευχαριστηθώ πιο πολλά κομμάτια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Την ειχα μπανισει αυτη την πιτσα και χτες Σαββατο που επαιζε η Ιντερ (ξερεις εσυ), ειχαν ερθει και δυο τρελοι φιλοι αντρα μου, την εφτιαξα και ανεβασα τις μετοχες μου Χρυσαυγη!!!! Εσκισε η πιτσα σου! Οντως ευκολη και γευστικοτατη!!!!
    Μια ερωτηση, καθοτι ακαματρα! Η σαλτσα πρεπει μα κρυωνει πριν την βαζουμε στο ζυμαρι ή και καυτη δεν πειραζει; Την εβαλα καυτη για μολις την ειχα σβησει, πεινουσαν ολοι και δε μπορουσα να περιμενω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που την απολαύσατε τόσο πολύ Δήμητρα!!!

      Η σάλτσα ναι, θα πρέπει να κρυώσει πριν τη βάλεις στην πίτσα. Και αυτο γιατί αν είναι καυτή υπάρχει περίπτωση το ζυμάρι να λασπώσει από τα υγρά και τη θερμότητά της. Αν όμως σου βγήκε καλή, τότε είσαι τυχερή!!! Την επόμενη φορά όμως θα είναι καλό να την έχεις έτοιμη από πριν ή από το πρωί ή ακομα και από την προηγούμενη μέρα. Δεν είναι και τιποτα το χρονοβόρο!!

      Σε φιλώ πολύ!!

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10