13 Φεβρουαρίου 2013

Κρέπες γεμιστές με αμυγδαλόκρεμα και σάλτσα σοκολάτας


       
      Πριν λίγες μέρες ανήρτησα  τη βασική συνταγή για το ζυμάρι της κρέπας.Ομολογουμένως χρονοβόρα διαδικασία αλλά με σοβαρά πλεονεκτήματα, καθώς όταν τις φτιάξουμε, μπορούμε να διατηρήσουμε τα ζυμαράκια μία εβδομάδα στην συντήρηση του ψυγείου μας ή πολλούς μήνες στην κατάψυξη.  Άρα τον πρώτο σκόπελο τον ξεπερνάμε, αρκεί βέβαια ν΄ αποφασίσουμε να τις φτιάξουμε.


     Οι γλυκές κρέπες που θα δούμε σήμερα αποτελούνται από γέμιση με αμυγδαλόκρεμα και ξαπλώνουν πάνω σε σάλτσα σοκολάτας. Ακούγεται δελεαστικό, έτσι? Και ενώ οι παρασκευές τους μέχρι το τελικό αποτέλεσμα είναι πολλές, καθώς πρέπει να φτιάξουμε την κρέμα αμυγδάλου, να ψήσουμε τα ζυμαράκια κρέπας, να φτιάξουμε την σάλτσα σοκολάτας και τέλος να καβουρδίσουμε αμύγδαλο, με τη σωστή διαχείριση μπορούμε όλα τα παραπάνω να τα έχουμε έτοιμα από το πρωί ή ακόμα και από την προηγούμενη μέρα και να τα σερβίρουμε την ώρα του γεύματος. 

     Είναι ένα γλυκό που αξίζει να το δοκιμάσετε τον ερωτικό μήνα Φεβρουάριο!!!




ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Υλικά για την αμυγδαλόκρεμα: 


     1)  150 γραμμάρια πάστα αμυγδάλου (marzipan), κομμένη σε κομματάκια

     2)  150 γραμμάρια τυρί κρέμα  σε θερμοκρασία δωματίου

     3)  2 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι ή κάποιο λικέρ της αρεσκείας σας ή κονιάκ

     4)  2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο

     5)  ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού


Υλικά για την σάλτσα σοκολάτας: 


    1)  ¾ κούπας γάλα φρέσκο

    2)  180 γραμμάρια κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια

    3)  2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

    4)  1 κουταλιά της σούπας κακάο κοσκινισμένο

    5)  2 κουταλιές της σούπας από το ποτό που έχετε επιλέξει να βάλετε στην αμυγδαλόκρεμα

    6)  1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη

    7)  3 κουταλιές κρέμα γάλακτος 
 

Θα χρειαστείτε επιπλέον: 


    1)  7 ζυμαράκια από κρέπα (δείτε τη βασική συνταγήεδώ)

    2)  ½ κούπας αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο για το σερβίρισμα

    3)  Λίγη έξτρα μαργαρίνη για να αλείψετε τις κρέπες όταν τις ζεστάνετε στο φούρνο

-- ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΡΕΜΑ --



Διαδικασία: 


      Ετοιμάζετε τις κρέπες όπως λέει η  βασική συνταγή που θα δείτε εδώ. Μπορείτε να τις έχετε κάνει μέρες πριν και να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη ή στη συντήρηση του ψυγείου. 


Αμυγδαλόκρεμα: 


    Τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ κομματιασμένη την αμυγδαλόπαστα, το ποτό της αρεσκείας σας και το τυρί κρέμα και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε αν το κρίνετε άλλη μια κουταλιά από το ποτό καθώς επίσης και το ξύσμα πορτοκαλιού συνεχίζοντας το χτύπημα. Σταματάτε το μίξερ και ρίχνετε το αμύγδαλο φιλέ. Με μία σπάτουλα το ενσωματώνετε στην κρέμα. Αφήνετε την αμυγδαλόκρεμα στην άκρη.


Σάλτσα σοκολάτας: 


    Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το γάλα και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώσπου να λιώσει η σοκολάτα. Κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε και ανακατεύετε την ζάχαρη, το κακάο κοσκινισμένο, το ποτό που έχετε επιλέξει και το βούτυρο. Τελευταία ρίξτε και ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος. Ξαναβάζετε στο μάτι της κουζίνας το κατσαρολάκι και ανακατέψτε ώσπου να ζεσταθεί καλά. Αφήστε την σάλτσα στην άκρη. 


Γεμίστε τις κρέπες: 


    Απλώστε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας στη μισή επιφάνεια κάθε κρέπας και διπλώστε την στα τέσσερα. Αραδιάστε τις κρέπες σε ένα ταψί ή πυρέξ, σκεπάστε τις και φυλάξτε τες στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα ή και περισσότερο. Μπορείτε να τις γεμίσετε το μεσημέρι για να τις φάτε το βράδυ.

Η ώρα του σερβιρίσματος:


    Αλείφετε τις κρέπες όπως είναι στο πυρέξ με λιωμένη μαργαρίνη και τις βάζετε στο φούρνο σε πολύ δυνατή θερμοκρασία για 5 λεπτά να ζεσταθούν.


    Σερβίρετε τις κρέπες ως εξής. Σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο βάζετε 3 κουταλιές της σούπας ζεστή σάλτσα σοκολάτας. Επάνω τοποθετείτε όμορφα δύο ζεστές κρέπες και πασπαλίζετε με καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ. Σερβίρονται αμέσως.


Καλή επιτυχία!!




Tips


    1) Την αμυγδαλόκρεμα μπορούμε να την έχουμε έτοιμη από την προηγούμενη μέρα και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο σε κλειστό μπολ. 


    2) Την σάλτσα σοκολάτας επίσης μπορούμε να την έχουμε έτοιμη από την προηγούμενη και την διατηρούμε και αυτή στο ψυγείο. Την ώρα του σερβιρίσματος απλά θα την ζεστάνουμε στο μάτι της κουζίνας, όπως είναι μέσα στο κατσαρολάκι της ή σε κάποιο μεγάλο μπρίκι.


    3) Τις κρέπες καλό θα ήταν να τις γεμίσουμε και να τις τοποθετήσουμε στο σκεύος ψησίματος αρκετές ώρες πριν το σερβίρισμα. Το μόνο που θα έχουμε να κάνουμε την τελευταία στιγμή, είναι να τις ζεστάνουμε στο φούρνο. 




35 σχόλια:

  1. Ande vre kai se perimena...

    Poli elegant i krepa sou!!!!!!!!
    M'aresei!!!!!!

    Kalimera Chrysavgi!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου άρεσε Πέπη μου.
      Ήταν πολύ καλή τόσο σε γεύση όσο και σε φινέτσα.
      Είναι κρέπα για ιδιαίτερες στιγμές και όχι κρέπα για ξεπέτα.

      Σε φιλώ πολύ κορίτσάκι μου!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Χρυσαυγή μου.... τέλειες οι κρέπες μ' αυτή την υπέροχη κρέμα τους... λατρεύω την αμυγδαλόκρεμα που μαζί με σοκολάτα είναι υπέροχη!!!
    Φιλιά και καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου...
      Είναι πράγματι ένας πολύ πετυχημένος συνδυασμός. Και με το διακριτικό ξύσμα πορτοκαλιού υπάρχει μια ανεπαίσθητη ένταση στο γλυκό που το κάνει μοναδικό.

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  3. Η εναέρια κρέπα της προηγούμενης ανάρτησης προσγειώθηκε.
    Ήσυχα,τακτοποιημένα,οργανωμένα,το μεταξένιο φύλλο αδελφοποιημένα έκρυψε την κατάλευκη, κρεμώδη αμυγδαλόκρεμα στο απαλό δίπλωμά του.Αφέθηκε απαλά στη ζεστή,λεπτόρευστη,λεία επιφάνεια της γευστικής σωφροσύνης της σοκολάτας.Κάθε μόριο της χρυσαφένιας ζύμης διαποτίστηκε από την χειμαρρώδη,αλαζονική και ματαιόδοξη γεύση της σοκολάτας. Σε κάθε εκατοστό των βελούδινων αγγιγμάτων της,ξεκουράστηκε η αθανασία της γεύσης.Η διχρωμία γέμισης-αμυγδάλου και σοκολατοθάλασσας δημιουργεί αμφίδρομα συναισθήματα.
    Η ηρεμία μάχεται με τον ξεσηκωμό,η νηνεμία με τη φουρτουνιασμένη επιθυμία της άμεσης δοκιμής,το μυστήριο του περιτυλιγμένου διπλώματος με την εξιχνίαση και την αποκάλυψη της γλυκιάς προσμονής.
    Χρυσαυγή μου ,γίναμε οι παραλήπτες μιας ευεργετικής ζαχαροπλαστικής πρότασης.Χωρίς καμμία αντίσταση αφεθήκαμε στο ιδανικό ταξίδι.Αυτό που χωρίς υπερβολές,χωρίς ακρότητες επεξηγεί και διευκρινίζει την απλότητα της ομορφιάς.Αυτό που αποτυπώνει,χαράσσει στην καρδιά σου ανεξίτηλα την ανείπωτη χαρά, στη θέα ενός αδιαφιλονίκητα νόστιμου πιάτου.
    Τα ζεστά φιλιά μου στις ανάσες της ζωής σου,τις κούκλες σου,την ολόθερμη αγκαλιά μου σε σένα γλυκειά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου σε ευχαριστώ για τα δημόσια και μη σχόλιά σου .
      Πάντα με ευαισθησία, πάντα με νοιάξιμο.

      Θα ήθελα να δοκίμαζες αυτό το γλυκό. Μακάρι να μπορούσα να στο προσφέρω εγώ από τα χέρια μου φτιαγμένο.

      Σε φιλώ πάντα πολύ!

      Διαγραφή
  4. Το ότι ξελυγώθηκα να περιμένω τόσες μέρες, την συνέχεια της εκμετάλλευσης της κρέπας (τι ωραία το έγραψα....) είναι ίσως περιττό να το πω! Αλλά θα το πω.
    Αμάν βρε "χρυσομαλλούσα κόρη" ΞΕΛΥΓΩΘΗΚΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είχα σκοπό Πηνελόπη μου να σας καθηστερήσω τόσο.
      Κάποια γεγονότα όμως τρέναραν χρονικά την δημοσίευση της ανάρτησή μου.
      Ίσως όμως αυτό να λειτούργησε ευεργετικά, καθώς η αναμονή σας ενέτεινε την όρεξή σας!

      Απόλαυσε την κρέπα όλη δικιά σου. Σου εγγυώμαι για την νοστιμιά της!

      Φιλιά πολλά από την κόρη που θέλει βάψιμο η χρυσομμαλούσα ρίζα της...

      Διαγραφή
  5. Η αποθέωση της γλυκιάς τάρτας, με τον εξαιρετικά γευστικό συνδυασμό των υλικών.
    Αν λάβεις υπόψη ότι τις λατρεύω, καταλαβαίνεις με τι μάτι τις θαυμάζω!
    Εύγε και πάλι εύγε.

    Σ΄ευχαριστώ που μοιράστηκες αυτή την ιδιαίτερη συνταγή!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου,
      σε σκεφτόμουν και την ώρα που έψηνα τα ζυμάρια κρέπας και την ώρα που τις ετοίμαζα. Ακριβώς για τον λόγο που είπες. Γιατί γνωρίζω πολύ καλά πόσο σου αρέσουν.

      Εγώ σε ευχαριστώ που αγκαλιάσατε με τα όμορφα σχόλιά σας τη συνταγή μου. Χαρά μου να μοιράζομαι ότι με κάνει να χαμογελώ.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα! Ζηλευτές οι κρέπες σου, με αγαπημένο μου υλικό τα αμύγδαλα...αμυγδαλόκρεμα λοιπόν..πολύ πρωτότυπο! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πρωτότυπος ο συνδυασμός Λουλού και πολύ ξεχωριστός.
      Αμύγδαλα και σοκολάτα άλλωστε είναι ενα πετυχημένο ζευγάρι.

      Εγώ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  7. Μωρέ θα τις δοκιμάσουμε και τον ερωτικό μήνα Φεβρουάριο και τον ερωτικό μήνα Μάρτιο και τον...Γιατί δηλαδή; Δεν είναι ερωτικοί οι άλλοι μήνες; Κν δεν είναι, θα τους κάνουν ερωτικούς οι κρεπούλες σου, Χρυσαυγή μου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί, μήπως δεν είναι ερωτικός ο καυτός Αύγουστος Μάρθα μου?
      Αλλά έτσι λέμε για τον Φεβρουάριο... σε δουλειά να βρισκόμαστε!!

      Γελαστή φατσούλα σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  8. Αλληλούια!!!! Άντε βρε Χρυσαυγούλα μας!!! Είχες υποσχεθεί φοβερή συνταγή και μας αποζημίωσες πλουσιοπάροχα!!! Δεν έχουμε παράπονο. Γιάμι γιάμι γιάμι!!!!
    Που θα βρω πάστα αμυγδαλου;;;;
    (Άλλη μια καινούρια λέξη για το λεξιλόγιο μαγειρικής μου μετά το μετσοβόνε, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το τυρί γκοργκοτζόλα και τους cocoa nibs! Εσείς οι foodies με έχετε κάνει μαγειρικό Μπαμπινιώτη!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άργησα έχεις δίκιο Δήμητρα και κερνάω διπλή μερίδα σε όλους.
      Συγγνώμη που περιμένατε κορίτσια.

      Σε βλέπω πάντως επιμελή μαθήτρια και ανοιχτή σε νέες γνώσεις.
      Πάστα αμυγδάλου ή marzipan θα βρεις σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
      Εγώ ψωνίζω στον αβ και εκεί πάντα έχει. Βρισκεται στο ράφι με τα είδη ζαχαροπλαστικής.
      Σε φιλώ πολύ...

      Διαγραφή
    2. thanks foodie μου γλυκιά!!!!
      θα το ψάξω λοιπόν αυτό το marzipan!!!!
      Φιλάκιααααααααααααα πολλά και ερωτιαρικα!!!!

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά πολύ πρωτότυπη και ξεχωριστή η πρότασή σου Χρυσαυγή!
    Ξεφεύγει πολύ από τα συνηθισμένα! Η αμυγδαλόκρεμα πρέπει να είναι πολύ πλούσια σε γεύση, αλλά και αυτή η σάλτσα σοκολάτας είναι για να την τρως με το δάχτυλο!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την αμυγδαλόκρεμα δεν το συζητάμε Ερμιόνη μου.
      Ήταν θεική. Όσο για την σάλτσα σοκολάτας, όση περίσεψε δεν την έφαγα με το δάχτυλο,
      αλλά με το κουτάλι της σούπας κυριολεκτικά.

      Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σε ένα σωρό άλλες παρασκευές.

      Καλημέρα και φιλάκια στις κορούλες σου!

      Διαγραφή
  10. Την αμυγδαλόκρεμά σου τη λάτρευσα, Χρυσαυγή μου! Λαχταριστές οι κρέπες σου, ακόμα και από τις φωτογραφίες! Πολύ θα ήθελα να δοκίμαζα μία, τώρα που έχω φτιάξει ένα καφεδάκι!
    Ελαιρετική και επαγγελματική η παρουσίαση, μπράβο!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου σε ευχαριστώ για τα πολύ όμορφα λόγια σου.
      Με αποζημίωσαν για τον κόπο και τον χρόνο που αφιέρωσα σε αυτό το υπέροχο γλυκό.

      Φιλιά πολλά και από μένα!

      Διαγραφή
  11. Α πολύ ενδιαφέρουσα η πρώτη κρεπο-πρόταση και γλυκιά όπως την προτιμώ!
    Το μάρτζιπαν όντως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα γλυκά κι αυτή εδώ η κρέμα είναι και πρωτότυπη και πολύ καλή ιδέα αξιοποίησης! Είμαι σίγουρη πως θα μοσχομυρίζει αμύγδαλο!
    Συμφωνώ πως οι κρέπες αυτές έχουν κάτι το ερωτικό, οι φωτογραφίες σε κάνουν να τις ποθήσεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ ότι το μάρζιπαν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοσο μέσα σε γλυκά όπως και στη διακόσμησή τους. Για παράδειγμα έχω χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό στην διακόσμηση της πουά τούρτας των φετεινών γεννεθλίων της Νεφέλης.

      Η αμυγδαλόκρεμα είναι το κάτι άλλο. Και με τη σοκολάτα η κρέπα απογειώνεται.

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  12. Πολύ καλό, δεν έχω ξαναδοκιμάσει τέτοια κρέμα!
    φιλιά χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την δοκιμάσεις Ερη μου. Είναι πολύ καλή!

      Διαγραφή
  13. Nάτες και οι γεμιστές.. ήρθαν!!

    Με αμυγδαλόκρεμα δεν έχω φάει. Φαίνονται σούπερ λαχταριστές.
    Και σοκολάτα και αμυγδαλάκι φιλέ.. χωρίς λόγια γιατί τρέχουν τα σάλια.

    Μπράβο Χρυσαυγή μου, με έκανες να θέλω να φάω κρέπες ΤΩΡΑ!

    Φιλιά πολλά


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τις θέλω τώρα Μάριον, γιατί τις είχα φτιάξει πριν καιρό και τώρα τις ποθώ ξανά.
      Είναι από τις ποιο ιδιαίτερες και πετυχημένες συνταγές που έχω φτιάξει.

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  14. Αααααα έχω μείνει με το στόμα ορθάνοιχτο και τα σάλια να τρέχουν!!!
    Τι υπέροχη συνταγή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι πρωτότυπο! Δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ από μόνη μου κι ας μου αρέσει αυτός ο συνδυασμός! Ε, μα..γι'αυτό σ'έχουμε, έτσι δεν είναι!
    Φιλάκια Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. yes please!!!! θα το πάρω το πιάτο όπως είναι και θα φύγω!! πάλι παρασπονδία από τη διατροφή μυρίζομαι...θα το δείξω και στο σύζυγο που τρελαίνεται για κρέπες και είμαι σίγουρη ότι μόλις τις δει θα τρέξει στην κουζίνα να τις φτιάξει!! (θα γλιτώσω και το μαγείρεμα χι χι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχες οι κρέπες σου, Χρυσαυγούλα, και διαφορετικές από τα συνηθισμένα! Φαίνονται πολύ λαχταριστές! Η αμυγδαλόκρεμα μου έκανε κλικ!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάτι παραπάνω απο δελεαστική ακούγεται η πρόταση Χρυσαυγή! Όσο για την αμυγδαλόκρεμα, μου κέντρισε το ενδιαφέρον, είχα κάνει στο παρελθόν, αλλά καμία σχέση! Θα την δοκιμάσω και εννοείται την σάλτσα σοκολάτας θα την βάλω σε μπωλ σουπας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πω πω, τι λαχταριστές κρέπες μας έκανες Χρυσαυγή μου! Πολύ πρωτότυπη η γέμιση με αμυγδαλόκρεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι μου κάνεις!! τι μου κάνεις Χρυσαυγή μου, με αυτές τις λαχταριστές κρέπες; τώρα που θα ψάχνω εγώ να φτιάξω κρέπες; αμυγδαλόκρεμα με σοκολάτα!! πολύ λαχταριστός συνδυασμός, δεν συμβιβάζομαι με τίποτα άλλο.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή