21 Φεβρουαρίου 2013

Σπανακόρυζο




Σκεφτόμουν χθες, καθώς μαγείρευα το σπανακόρυζο. Τι να πει κανείς γι΄ αυτό το φαγητό? Ποιες είναι οι χάρες του? Τι το εκπληκτικό μπορεί να προσφέρει? Ειδικά μετά το μύθο που κατερρίφθη ότι το σπανάκι περιέχει σίδηρο, το σπανακόρυζο έχασε πολλούς πόντους απ΄ τις μαμάδες που φώναζαν αλλόφρονες στα παιδιά τους να φάνε όλο τους το φαγητό για να κάνουν σιδερένια μπράτσα σαν του Ποπάϋ. 



Ο Ποπάϋ εντέλει κάτι άλλο πρέπει να έτρωγε για να κάνει τα μπράτσα του μποντιμπιλντερά ώστε να εξοντώνει τους αντιπάλους και να έχει για συμβία την ανορεξική Όλιβ! Τελικά αν υπήρχε στην πραγματικότητα, θα ήθελε ένα γερό "ξεσκόνισμα" σε κάποιον καλό ψυχολόγο για να δούμε προς τι τα τόσα κόμπλεξ αυτού του ναύτη.  


Το σπανακόρυζο εντέλει είναι ένα γλυκό φαγάκι, νόστιμο και καθημερινό που δεν έχει και πολλά να πει κανείς γι΄ αυτό. Φαγητό της κρίσης θα έλεγε κανείς. Μάλλον παρεξηγημένο από πολλά παιδάκια, που βλέπουν χορταρικά και στρίβουν. Ωστόσο μπαλώνει άνετα τρύπες σε περιόδους νηστείας ή γίνεται αγαπητό από τους χορτοφάγους.  




ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ 



Υλικά:



1)   ½ κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και χονδροκομμένο

2)   Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

3)   Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

4)   7 κρεμμυδάκια φρέσκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

5)   1 κρεμμύδι μέτριο ξερό λιωμένο στο μπλέντερ

6)   ½ φλιτζάνι τσαγιού ντοματοχυμό

7)   1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι

8)   Αλάτι

9)   ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό

10) 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ ρύζι γλασέ

11) 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη





Διαδικασία:



Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μισό νεροπότηρο νερό και μέσα σε αυτό βράζουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μόνα τους μέχρι να μαλακώσουν  και να το πιούν σχεδόν όλο το νερό. 

Όταν τα κρεμμύδια είναι επαρκώς μαλακά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι και την καπακώνουμε για περίπου 2 λεπτά μέχρι αυτό να μαραθεί και να "καθίσει", να μειωθεί δηλαδή σε όγκο. Κατόπιν ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε, λίγο για να μην τα λιώσουμε. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα. 

Βράζουμε το σπανακόρυζο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μέχρι το ρύζι να φουσκώσει, και το φαγητό να πιεί σχεδόν όλα τα υγρά του και να μείνει μόνο με το λάδι. Προς το τέλος ελέγχουμε συχνά το φαγητό για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Εάν χρειαστεί χαμηλώνουμε κι άλλο τη θερμοκρασία της κουζίνας μας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά με το φαγητό να έχει ελάχιστο ζουμί μέσα καθώς όσο κρυώνει το ρύζι θα απορροφά κι άλλο ζουμάκι και θα φουσκώνει. Στο τέλος θα μείνει μόνο με το λάδι του.



Καλή επιτυχία!! 



35 σχόλια:

  1. Καλημέρα Χρυσαυγή :) Και σήμερα έλεγα να φτιάξω πρασόρυζο. Αλήθεια, αν αντικαταστήσω το σπανάκι με το πράσο, μπορώ να χρησιμοποιήσω την υπόλοιπη συνταγή σου as-is?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα όλη μέρα!!
      Νομίζω ότι δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα αν κάνεις αυτή την αντικατάσταση!!!

      Καλή σου επιτυχία.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Χρυσαυγή μου... φοβερό το σπανακόρυζό σου... εγώ δεν βάζω ντοματοχυμό αλλά την επόμενη φορά θα δοκιμάσω. Τί φωτογραφίες υπέροχες είναι αυτές;;; Το λιμπίστηκα σου λέω...πράγμα σπάνιο για μένα να λιμπίζομαι φαγητό πρωί πρωί.
    Φιλιά και καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου το κάνω στην κόκκινη και γλυκιά του έκδοση. Ετσι το έκανε η μητέρα μου και έτσι το έχω αγαπήσει. Σίγουρα γίνεται νοστιμότατο με λεμόνι αλλά για δοκίμασε και αυτή την παραλλαγή. Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πάρα πολύ!

      Σε φιλώ!!

      Διαγραφή
  3. Το σπανακόρυζο ποτέ δεν με παίδεψε.Ούτε στο να το πρωτοφάω,αλλά το κυριώτερο,ούτε στο να πρωτοπείσω το παιδί μου,να το δοκιμάσει,παρ΄όλο που μικρός ήταν άφαγος.
    Στη στιφάδα του, έβρισκα και εξακολουθώ να ανιχνεύω,την δυσθυμία των περισσοτέρων να το απολαύσουν.Στην αψιά του επίγευση ,ανακαλύπτω πως η νοστιμιά έχει τερτίπια.Με την προσθήκη μυρωδικών ,το πιάτο ενθαρρύνεται..ενεργοποιείται και αποκτά δικαιώματα στον παρεξηγημένο κόσμο της μαγειρικής και της γευσιγνωσίας.Το λευκό ρύζι απορροφά τους θρεπτικούς χυμούς του.Σε κάποιους, επιτρέπεται να υπάρχουν, ίσα-ίσα για να αδελφώνονται με τους χυμούς της τομάτας.
    Είναι ένα ήσυχο πιάτο.Πιάτο της οικογένειας που μπορεί να μαλώσει πάνω από τη στυφάδα του.Μπορεί και να μονιάσει...
    Πιάτο που ισορροπεί άριστα στη μέση της εβδομάδας τη κρεοφαγική κραιπάλη.Και το πράττει άριστα!
    Πιάτο που όταν συνήθως το μαγειρεύω ,ο γυιός μου θα πει χαρακτηριστικά...ααα!ωραία,και ένα αυγουλάκι-μάτι για την ομορφιά?
    Φιλιά πρωϊνά πολλά,πολλά στις γνωστές αγάπες σου ,μία μεγάλη αγκαλιά στο κορίτσι με τα πιο όμορφα μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γέλασα τόσο με το αυγουλάκι μάτι για την ομορφιά ... και για να μην μας πιάσει το μάτι θα προσθέσω εγώ!! Τα χαιρετίσματά μου στον γιόκα σου που την θέλει την πρωτείνη του και εγώ θα συμφωνήσω μαζί του!!

      Και για την ομορφιά και για την νοστιμιά το αυγουλάκι το κρίνω απαραίτητο. Κρίμα που δεν το είχα σκεφθεί νωρίτερα να το συμπεριλάβω στη φωτογράφιση!!

      Σε φιλώ πολύ και πάντα σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Noμίζω οτι η καλύτερη εισαγωγή για το ταπεινό σπανακόρυζο είναι η παρουσίαση που του έκανες!!! Καλημέρα Χρυσαυγή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Λίλα μου!!
      Αν το πέτυχα τότε είμαι χαρούμενη!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Αγαπημένο φαγητό, θα το έφτιαχνα σήμερα να είχα σπανάκι.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ξανθή, δεν πειράζει... την επόμενη φορά!!

      Καλημέρα φυσικά!!!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα με ...φως!! ;) ;) ;)

    Πολύ ωραίες οι φώτος!!!!!!

    Αγαπημένο φαγητό το σπανακόρυζο και βλέπω μπόλικο το λαδάκι του...μ' αρέσει!!!!!!!!!!!!!!!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έπιασα το υπονοούμενο φωτεινή μου Πέπη.
      Αν και σήμερα δεν έχει φως, αν και οι φωτογραφίες μου και αυτές τραβήχτηκαν μια μουντή μέρα σαν τη σημερινή, ας ελπίσουμε ότι θα έρθουν καλύτερες και φωτεινότερες μέρες!

      Το λάδι στα λαδερά επιβάλλεται... γι΄αυτό και το ψωμί παραδίπλα!!

      Φιλιαααααααααα!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρες...
    Την επόμενη φορά να δοκιμάσεις να το κάνεις "λευκό" χωρίς ντοματοχυμό. Kαι αντί για νερό βάλε λευκό κρασάκι. Μην το φοβηθείς τόσο για τα μικρά μιας κι αυτό εξατμίζεται.
    Το έχω κάνει και με μισό νερό/μισό ούζο,αλλά να μην σε πάω απότομα σε άλλα "μονοπάτια" :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε Πηνελόπη μου, ένα - ένα να τα εμπαιδώσουμε!
      Γιατί την επόεμενη φορά δεν δοκιμάζεις να το κάνεις και συ κοκκινιστό να μου πεις τη γνώμη σου? Είμαι σίγουρη ότι θα σ΄αρέσει πολύ!!!
      Αντε να κονταροχτυπηθούμε !! :) :) :) :)

      Διαγραφή
    2. Χα,χα,χα ... σε όλα μου τα παιδικά, κοκκινιστό μου το σερβίρανε καρδιά μου!!!
      Τι λες τώρα; Καμμιά μαμά ή γιαγιά εκείνης της εποχής, δεν θα μας "έβαζε στο πιάτο" την κρασάτη του εκδοχή, πόσο μάλλον την ουζάτη του :-))))
      Φιλώ σε.

      Διαγραφή
  8. Είναι τέλειο το σπανακόρυζο! Μια φορά στις 10 μέρες θα κάνω σίγουρα! Βάζω κι εγώ φρέσκο κρεμμυδάκι και ένα πρασάκι για γλύκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σούπερ το κάνεις Βέρα μου και είμαι σίγουρη. Το πράσσο δίνει έξτρα γλύκα και νοστιμιά!

      Σε φιλώ γλυκά !

      Διαγραφή
  9. ένα από τα φαγητά που άργησα να εκτιμήσω αλλά τώρα λατρεύω! μπορεί το σπανάκι να μη σου ανεβάζει τον αιματοκρίτη στα ύψη με μια μπουκιά όπως πίστευαν κάποτε αλλά εξακολουθεί να θεωρείται super food με αντικαρκινική, αποτοξινωτική δράση κτλ. Γι'αυτό μια μερίδα θα την πάρω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ για όλα όσα λες Πελα. Εμένα προσωπικά τον αιματοκρίτη δεν μου το ανεβάζει ούτε η μετάγγυση αίματος, μιας και είναι πεσμένος στα τάρταρα εδώ και 6 περίπου χρόνια, μετά τη γέννηση της κόρης μου.
      Αρα το σπανακόρυζο με βλέπω να το συνοδεύω περισσότερο με μια μεγάλη μοσχαρίσια μπριζόλα παρά με οτιδήποτε άλλο!

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  10. Ωραίο και σεμνό φαγάκι! Βέβαια ομολογώ ότι το συνοδεύω πάντα με πολλή φέτα και άφθονο ψωμί, αλλιώς δυσκολεύομαι χα χα!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα άμα σου πω ότι τη φέτα ωμή δεν την τρώω και όσο για το ψωμί, δεν μπορώ να το φάω με κανένα φαγητό παρά μόνο σκέτο, θα με πιστέψεις??? Και ναι, όλο αυτό το ωραίο λαδάκι θα πάει χαμένο.

      Τουλάχιστον εσύ θα το αξιοποιήσεις καλύτερα το σπανακόρυζο αν το φτιάξεις!

      Φιλάκια σου πολλά Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  11. Εξαιρετικό φαγητό που συνοδεύεται άριστα με ένα κομμάτι Φέτα.
    Το φαγητό αυτό το εκτίμησα μεγάλη, γιατί μικρή το έτρωγα με πίεση και πίνοντας πολύ νερό!
    Αν το εκτιμούν και οι μικρές σου, τότε έχεις κάνει υπέροχη προεργασία!
    Καλό σου απόγευμα.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μικρές μου το εκτιμούν κουτσά στραβά Ελένη μου.. άρα δεν είμαι σίγουρη για το τι προεργασία έχω κάνει.

      Εγώ σίγουρα το εκτιμώ βαθύτατα!!

      Σε φιλώ καλή μου!

      Διαγραφή
  12. Ένα από τα λίγα καθημερινά φαγητά που μου αρέσει από όταν ήμουν παιδί.
    Αν και το συνηθίζουμε χωρίς ντομάτα βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την πρότασή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την και ίσως να σου αρέσει και αυτή η εκδοχή!

      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  13. Φαγητό που άλλοι στραβώνουν τη μούρη και άλλοι το λατρεύουν...
    Χώρια που γίνεται στο άψε σβήσε!


    Λες ο Ποπάϋ να έπαιρνε αναβολικά; Τςτςτςτς! :)))
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεταξύ μας Ζαμπία, για τέτοιον τον κόβω...
      Αναβολικά το λιγότερο!!

      Διαγραφή
  14. Άντε και μου είχαν λείψει οι λαμπερές εισαγωγές σου:)
    Σπανακορύζο αγαπώ, τα παιδιά με το ζόρι φυσικά και το κάνω ρυζοσπάνακο και με μπόλικη φέτα!
    Θα δοκιμάσω σίγουρα τη δική σου συνταγή γιατί βλέπω άλλη τεχνική που είμαι σίγουρη θα είναι πολύ μπροστά από την εποχή της:)
    Έχω ξεχάσει να σου πω ότι έχω φτιάξει και τα γιουβαρλάκια σου και μας άρεσαν πολύ! Τα φτιάχνουμε μια φορά τη βδομάδα περίπου. Τρέχω να αφήσω σχόλιο και εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Δημητρά μου. Εσένα είχα στο νού μου όταν έφτιαχνα αυτή την ανάρτηση μιας και θυμάμαι ότι μου έχεις ζητήσει παραδοσιακές και καθημερινές συνταγές.
      Φτιάξ΄το και ελπίζω να σας αρέσει όσο και τα γιουβαρλάκια!!

      Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  15. Χρυσαυγή μου, ομολογώ ότι το σπανακόρυζο δεν το φτιάχνω συχνά, αλλά βλέποντας τις λαχταριστές φωτογραφίες σου, λέω να του δώσω μια δεύτερη ευκαιρία!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώσε και δεν θα χάσεις Sunday!!
      Μία στις τόσες είναι ωραίο να το τρώμε και αυτό και τα υπόλοιπα λαδερά της κατηγορίας του.

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  16. Είμαι οπαδός του σπανακόρυζου, δεν χρειάζομαι καμμία προσπάθεια να πειστώ να το φάω. Μόνο με τη ντομάτα έχω ένα κράτημα, αλλά επειδή ακούω να προκαλείς τις προλαλήσασες να δοκιμάσουν, καταπίνω τη γώσσα μου και δε λέω τίποτε, και υπόσχομαι να το προσπαθήσω...Γκρρρ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην προσπαθήσεις Μαρθούλα αν είναι να κάνεις γρρρρρρ....
      Να το φας όπως το προτιμάς. Σίγουρα είναι διαφορετικό με τη ντομάτα απ΄ ότι αυτό με το λεμόνι. Εξαρτάται τα γούστα.

      Φιλιά πολλά φάτσα!

      Διαγραφή
  17. Παρεξηγημένο φαγάκι αλλά άμα δεν έχει τίποτα άλλο το μενου το τρώνε και λένε κι ένα τραγούδι Χρυσαυγή μου.

    Μια χαρά φαγητό είναι.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μόλις το έφτιαξα και έγινε λουκούμι!! Δεν ξέρω αν οφείλεται στη ζάχαρη και τον τοματοχυμό ή στα κρεμμυδάκια που βράζεις στην αρχή αλλά έγινε καμία σχέση με το σπανακόρυζο που έφτιαχνα παλιότερα. Εκλεισε η συνταγή σου Χρυσαυγή μου! Αυτή θα φτιάχνω εφεξής!!!
    (έβαλα περισσότερο ρυζάκι+νεράκι βέβαια γιατί το φλυτζανάκι που μας γράφεις είναι πολύ λίγο για τα τέκνα μου!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή