27 Δεκεμβρίου 2013

Βασιλόπιτα Κεικ






Η χρονιά για το blog κλείνει σιγά - σιγά με τι άλλο? Με μια βασιλόπιτα. Αν σας αρέσουν οι βασιλόπιτες κέικ και όχι οι πολίτικες, κάντε παρακαλώ πολύ μια στάση σε τούτη εδώ. Θα μείνετε ικανοποιημένοι στο μέγιστο. 


Αρωματική, γευστική και πολύ χορταστική. Ένα κέικ με έντονη τη γεύση του πορτοκαλιού, του κονιάκ και του αμυγδάλου έρχεται να σας ξεσηκώσει αμέσως μόλις μπει η νέα χρονιά. Αλλά ακόμα και σαν βασιλόπιτα να μην θέλετε να το φάτε, μπορείτε κάλλιστα να το απολαύσετε σαν ένα απλό κέικ οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Όπως το βλέπετε στη φωτογραφία. Που ναι μεν ψήθηκε σε φόρμα του κέικ, αλλά και φλουρί περιείχε και χρέη βασιλόπιτας εκτέλεσε, μιας και προσφέρθηκε ως δώρο. 

Σας δίνω την δική μου συνταγή για βασιλόπιτα λοιπόν. Αυτή που τρώω από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Βασιλόπιτα, για ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών. 

Καλή Χρονιά !!

Ευτυχισμένο το νέο έτος!!!

2014 φιλιά και τα ξαναλέμε του... χρόνου !!!!! 



ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ

Υλικά : 
                                                                                  
1)    5 αυγά
2)    480 γραμμάρια ζάχαρη
3)    160 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
4)    1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
5)    ξύσμα από 1  πορτοκάλι
6)    1 κοφτή κουταλιά γλυκού σόδα
7)    1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
8)    550 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
9)     ½ κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοτριμμένα
10) 1 νόμισμα



Διαδικασία:

          Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ. Χρειάζεται να τους χτυπήσουμε περίπου στα 20-30 λεπτά.  Μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν πολύ! Αυτό είναι και το μυστικό. 

          Ρίχνουμε και το βούτυρο που το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου (ίσως το έχουμε λιώσει και λίγο) και δουλεύουμε το μίγμα καλά συνεχίζοντας το χτύπημα. 

          Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το προσθέτουμε και αυτό στο μίξερ. 

          Προσθέτουμε επίσης το ξύσμα και το χυμό πορτοκάλι. 

          Τώρα γυρνάμε το μίξερ στην πολύ χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά το αλεύρι και την μαρέγκα εναλλάξ μέσα στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις τα έχουμε ρίξει όλα σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το αμύγδαλο και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.

          Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Προθερμαίνουμε πάρα πολύ καλά το φούρνο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα στους 170 – 180 βαθμούς στο αερόθερμο. Όταν ψηθεί και κρυώσει, αναποδογυρίζουμε την βασιλόπιτα σε πιατέλα, της βάζουμε το νόμισμα από την κάτω μεριά και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. 






32 σχόλια:

  1. Βροχερή καλημέρα...αλλά τι με νοιάζει?????
    Πίνω τσαγάκι και απολαμβάνω ...οπτικά...κεκάκι... (είμαι της πολίτικης) μυρωδάτο με βουτυράκι γάλακτος και αμύγδαλο!!!

    Να σαι καλά Χρυσαυγή μου!!!
    Καλή Χρονιά σε όλους σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι της πολίτικης.
      Το ήξερα.
      Δεν πειράζει. Θα πάρεις λοιπόν μόνο τις ευχές μου που ξέρεις ότι είναι από καρδιάς.
      Αλλη φορά το κέρασμα!!!!!!!!!
      Σε φιλώ και σου εύχομαι χρόνια πολλά Πεπάκι μου!!

      Φιλιά !!!

      Διαγραφή
  2. Καλή Χρονιά!

    Με το καλό να διασχίσει την πορεία του και το 2014!
    Το υποδεχόμαστε με αυτή τη σούπερ όμορφη και αρωματική βασιλόπιτα για να εξευμενίσουμε τις προθέσεις του και να μάς αγαπήσει.

    Χρόνια Πολλά Χρυσαυγή μου.
    Με αγάπη, υγεία και ευτυχία για σένα και την οικογένειά σου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το συμπάθειο γλυκιά Ζ. αλλά θα διορθώσω την πρώτη φράση σου.
      Με το καλό να διασχίσει την πορεία του το 2014. Αφαιρώ το "και" από την φράση σου, καθώς το 2013 δεν διέσχισε με κανένα καλό την πορεία του!!! Τουλάχιστον για μένα.
      Για το 14 ελπίζουμε όλοι σε καλύτερες μέρες.

      Σε φιλώ γλυκά και εύχομαι να είσαστε καλά, ευτυχισμένοι και προπάντων ήρεμοι και χαλαροί.
      Θα τα πούμε ξανά !!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Αχ να είχα τώρα λίγη! Με ζεστό καφεδάκι, βροχούλα και φωτάκια! Ότι πρέπει!
    Χρυσαυγή να το σκεφτείς το delivery.. μα, μας τα βάζεις πάντα την ώρα του καφέ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι γύρω στις 9 κάνω τις αναρτήσεις μου.
      Δύσκολη ώρα.. Μήπως να τις ανεβάζω στις 7 το πρωί ώστε μέχρι τις 9 να έχετε προλάβει να φτιάξετε το γλυκό?
      Θα το μελετήσω το θέμα!!!

      Φιλιά πολλά Βέρα μου!
      Καλή Πρωτοχρονιά να έχετε !!!!!

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά! Καλή και γλυκιά να είναι η νέα χρονιά Χρυσαυγή μου! Να σας φέρει ότι επιθυμείτε!!!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο εύχομαι και εγώ για εσας Ζουζού μου.
      Υγεία, τύχη, και πολύ χαρά στη ζωή σας.
      Φιλιά πολλά και καλή Πρωτοχρονιά!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά!
    Καλή Χρονιά με υγεία πάνω απ'όλα.
    Οι συνταγές σου είναι όντως λαχταριστές.Ό,τι έχω δοκιμάσει από σένα μ'έχει βγάλει ασπροπρόσωπη.Να'σαι πάντα καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου Χρυσαυγή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα χαίρομαι που βρήσκεις τις συνταγές μου ενδιαφέρουσες και μάλιστα έχεις δοκιμάσει και κάποιες από αυτές με επιτυχιμένο όπως λες αποτέλεσμα.
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
      Σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και χαρά για την οικογένειά σου.
      Να είσαι καλά!!!!!
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια Πολλά και το χρόνου με υγεία.όμορφη η βασιλόπιτα σου Χρυσαυγή και όμορφος και ο στολισμός της! Φιλιά και καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Αν και την έφτιαξα σε φόρμα του κεικ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να φτιαχτεί σε ταψί, έκανα ότι μπορούσα καλύτερο έτσι ώστε να την στολίσω γιορτινή και χαρούμενη.
      Το νόμισμα πάντως υπήρχε. Γι΄αυτό σε διαβεβαιώ!!!
      Χρόνια πολλά σου εύχομαι!
      Χίλιες ευχές για υγεία και χαρά σου στέλνω!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Α! Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ είναι το νούμερο 10 στα συστατικά του κέικ!!! ;-) Υπέροχο δείχνει Χρυσαυγή μου και πολύ αρωματικό!!!
    Χρόνια πολλά, ο χρόνος που φεύγει να πάρει μαζί του ότι σε στεναχώρησε! Και ο καινούργιο χρόνος να φέρει ότι λαχταράς... Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χα!! Το νόμισμα ε??
      Κι εγώ ελπίζω η ευχή που μου κάνεις να πραγματοποιηθεί Σοφία μου!
      Το εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου!!
      Σε ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω αυτή την τόσο ξεχωριστή ευχή !!!

      Φιλιά πολλα!

      Διαγραφή
  8. Το πρώτο σκέλος των γιορτών τελείωσε.Με τον αδιαμφισβήτητο κάματο της νοικοκυράς.Το άγχος της προετοιμασίας,την αγωνία της επιθυμητής επιτυχίας των εορταστικών τραπεζιών,το πολυαναμενόμενο μπράβο?των συνδαιτημόνων και το ..συχνό κρυφοψιθύρισμα μεταξύ τους για κάποια αμφισβητούμενη γευστική πρόταση.
    Το ξεψυχισμένο΄΄ άφημα΄΄ στην καρέκλα αργά το βράδυ με το βουνό των πιατικών που πρέπει να τακτοποιηθούν,το μάτι που πασχίζει να μείνει ανοικτό από την πολυήμερη εναγώνια αϋπνία,ο πολυπόθητος ψίθυρος της ησυχίας ενός σπιτιού που κοιμάται και εσύ φυλάς την σκοπιά του τιμωρημένου φαντάρου,το αργό μασούλημα μιας χουρμαδότρουφας, που με σύνεση φρόντισες να κρύψεις στο βάθος ενός ντουλαπιού, για αυτή τη δύσκολη ώρα.
    Οι σκέψεις εναλλάσσονται με ταχύτητες μεγάλες.Εικόνες,θόρυβοι,μουρμούρες,κουβέντες,γέλια αλλά και κλάματα,συναισθήματα,φεύγουν ,για να ξανάρθουν ορμητικότερα,χαράσσοντας μία κόκκινη γραμμή,σφραγίζοντας με ένα αόρατο όριο ,αυτές τις μέρες.
    Κλείνοντας ο χρόνος, σε καθένα από μας, θα αφήσει το στίγμα του.Ανεξίτηλο, γιατί το μελάνι του διαποτίζει το δέρμα της καρδιάς,μουτζουρώνει τον χάρτη του μυαλού,φροντίζοντας με την ακατέργαστη τεχνοτροπία του να μοσχοπουλήσει τον πίνακα.Ακριβός και σπάνιος,γιατί για τον καθένα μας ,σημαίνει τη μοναδικότητα.Πολύτιμος και ιδιαίτερος,γιατί ΄΄φωνάζει΄΄,άλλοτε με την πολυχρωμία του και πότε πότε με την γκριζάδα του κάρβουνου.Σαν το επιδερμικό τατουάζ,το στίγμα αυτό, αποτελεί τη μόνιμη συγγραφή της ζωής ,αλλά στο μέσα μας.
    Στιγμές,λεπτά.ώρες και μέρες.Ο χρόνος που κυλά.Αυτός που ρέει αργά στο πετσί μας και αργοπαίρνει κάτι, αλλά ταυτόχρονα δωρίζει και πολλά.Ας φροντίσουμε να κρατήσουμε τα καλά και να τινάξουμε τα άσχημα.
    Κρατώντας τα καλά,τα νόστιμα για την ψυχή και τον ουρανίσκο,σκαλώνω και κάνω στάση ,όπως εσύ μας συμβουλεύεις στην γιορτινή σου βασιλόπιτα.Στην βασιλόπιτα-κέικ που εγώ προσωπικά αγαπώ να φτιάχνω κάθε πρωτοχρονιά στην οικογένειά μου,τηρώντας το πρωτοχρονιάτικο έθιμο.Θα ακολουθήσω το χιονισμένο μονοπάτι που έστρωσε η άχνη και θα στήσω τον πρώτο χορό του έτους με εναλλασσόμενους παρτενέρ,τους λιλιπούτειους Αγιοβασίληδες.Θα ξαποστάσω από τον ρομαντικό στριφογύρισμα στα κοκκινοπράσινα ζαχαρωτά,απολαμβάνοντας την πορτοκαλένια ευωδιά της και θα μοσχομυρίσω το βουτυρένιο άγγιγμά της.Θα τρυπώσω μυστικά στα αφράτα σπογγώδη δρομάκια της,μήπως και η θεά τύχη με φέρει στο τυχερό νόμισμα.Αν και ειλικρινά δεν με νοιάζει ......το τυχερό νόμισμα για μένα είσαι εσύ.
    Καλή πρωτοχρονιά Γλυκιά μου Χρυσαυγή!!!!!Καλή ,τυχερή και ανθρώπινη χρονιά για σένα και την οικογένειά σου!!!!!!Όλες οι χαρές να κτυπήσουν την πόρτα σας και οι λύπες να λοξοδρομούν.Δύναμη,πίστη ,αισιοδοξία και σπατάλη αγάπης!!!!
    Σε φιλώ πολύ πολύ,πολύ,πολύ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις... πρώτη φορά με αποκαλεί κάποιος "τυχερό νόμισμα" και τυχαίνει να είναι γυναίκα (εσύ), και όχι άνδρας όπως ίσως θα φανταζόταν κάποιος.... χα!!!
      Τι να πώ ? Τα λόγια στερεύουν σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις.

      Μια φορά μου είχε τύχει το νόμισμα στη ζωή μου πραγματικά, χωρίς κομπίνα.... γιατί τότε που ήμουν παιδί το κέρδιζα συνέχεια κατά έναν πολύ παράξενο τρόπο... χεχεχε!!!!
      Και έκανα μια ευχή και η ευχή μου πραγματοποιήθηκε.
      Δεν ξέρω αν θα το ξανατύχω ποτέ... γιατί τώρα υπάρχουν δύο μικρά στην οικογένεια όπως γνωρίζεις που πρέπει αυτά να μοιράζονται το τυχερό νόμισμα...

      Τις δικές μου ευχές θα τις λάβεις λιγότερο δημόσια και περισσότερο ιδιωτικά!
      Σε φιλώ και εγώ πολύ και ποιο πολύ ακόμα!!!!!!!!!!!!!!
      Φωτεινή μου γλυκιά μου φίλη!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Χρόνια πολλά Χρυσαυγή μου και καλή χρονιά να έχουμε όλοι!
    Η βασιλόπιτα σου είναι πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Μαρία μου!
      Τις θερμότερες ευχές μου για μια καλή και χαρούμενη νέα χρονιά!!!

      Διαγραφή
  10. Το σαλάκι μου'τρεξε ως το πάτωμα! Κι εγώ βασιλόπιτα κέηκ πορτοκαλένια κάνω, αλλά σκέφτομαι να σε δοκιμάσω κι εσένα γιατί σε εμπιστεύομαι! Αει να δούμε! Μέχρι να αποφασίσει ο Ζυγός, καλή χρονιά Χρυσαυγή μου και εύχομαι να σου πέσουνε πολλά φλουριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαααααααααααααααααααααα
      Τι να πω???????
      Γελάωωωωωωωωωωωωωωωω!!!
      Φιλιά πολλάααα!!
      Η ευχή μου για σένα????
      Μη σταματάς να γελάς!!!!!!!

      Διαγραφή
  11. Καλή χρονιά να έχουμε!! Υπέροχη και λαχταριστή η βασιλόπιτά σου , ιδανική για τις πρώτες ώρες του νέου έτους!! Χρόνια πολλά και πάντα με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή χρονιά κοριτσάκι, με υγεία, χαρά, ευτυχία, αγάπη και πολλές πολλές ευτυχισμένες στιγμές!
    Μου αρέσει η φουσκωτή και αφράτη βασιλόπιτα! Με το βούτυρο γάλακτος θα είναι πάρα πολύ αρωματική!
    Φιλιά πολλά, να περάσετε σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευτυχισμένο και δημιουργικό το νέο έτος Χρυσαυγή μου!!!!!!
    Υπέροχη και απολαυστική η βασιλόπιτα!!!!
    Πολλά γιορτινά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρυσαυγή μου, να σου ευχηθώ Καλή Χρονιά γεμάτη υγεία, πολλές ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές και πολλά...μα πολλά χαμόγελα! Όσο λαχταριστή και αν φαίνεται η βασιλόπιτά σου, φέτος θα προτιμήσω να φτιάξω μία σοκολατένια, καθώς η εγγυούλα έχει λιγούρες :) Ελπίζω να με καταλαβαίνεις ;)
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραία και πρωτότυπη βασιλόπιτα.

    Καλή Χρονιά Χρυσαυγή μου, με υγεία, να χαίρεσαι τα κοριτσακια σου και ότι καλύτερο για τη νέα χρονιά. Να είναι γεμάτη γλυκές στιγμές & όμορφα πράγματα

    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή και γλυκιά χρονιά να έχεις, σαν την πιτούλα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενα πολύ ομορφο γλυκό
    για μια υπέροχη χρονια!
    Οτι επιθυμεις να σου ρθει μεσα στο 2014 :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kalh xronia.h pio oraia Basilopita cake pou ekana pote .eyxaristo.fotini

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλή Χρονιά Χρυσαυγή μας!

    Να φέρει πράγματα που επιθυμείς και έχεις ανάγκη, τόσο για σένα όσο και για όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

    Υγεία και Δύναμη σε σένα και τα κορίτσια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρυσαυγή πολύ εντυπωσιακή η βασιλόπιτα σου. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10