19 Ιουνίου 2014

Κέικ με βερίκοκο, αμύγδαλα και κουκουνάρι








Σε πείσμα της ζέστης και του καλοκαιριού συνεχίζω να ανάβω την ηλεκτρικη κουζίνα και  να ψήνω τα αγαπημένα μου κέικ. Κέικ όλο το χρόνο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κάθε εποχής. 

Δεν ξέρω αν το έχω αναφέρει, αλλά δεν τρώω τα φρούτα. Όχι πως τα αηδιάζω, αλλά δεν θ' απλώσω ποτέ το χέρι στη φρουτιέρα να πάρω ένα.  Δεν βρίσκω το λόγο. ;) Παρ΄όλα αυτά ζω 11 μήνες το χρόνο, περιμένοντας τον 1 μήνα που θα υπάρχουν σύκα. Είναι το μόνο που αποζητώ δια καώς.





-«Θες φρούτο να σου καθαρίσω?»   μου έλεγε  η μάνα μου.
-«Θες να πάθω δηλητηρίαση»?   της απαντούσα .
-«Παιδάκι μου εσύ δεν παίζεσαι»  ... απαξιωτικά! 

Το κέικ βερίκοκο το έφτιαξα γιατί μέσα του υπήρχε ο κράχτης που λέγεται αμύγδαλο και γιατί τα βερίκοκα αλέθονταν σε πούλπα. Αν ήταν σε κομμάτια θα το σκεφτόμουν περισσότερο. 

Τρώγοντάς το, με ξάφνιασε ευχάριστα η υγρασία που είχε κρατήσει μέσα του, καθώς και το ότι το αμύγδαλο κριτσάνιζε στο στόμα, κάτι που μου αρέσει πολύ.

 Ήταν πραγματικά πολύ, πολύ νόστιμο γι΄αυτό και το προτείνω!!!




ΚΕΙΚ ΜΕ ΒΕΡΙΚΟΚΟ, ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

Υλικά: 

     1)      3 αυγά
     2)      180 γραμμάρια ζάχαρη
     3)      230 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
     4)      250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
     5)      1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
     6)      200 γραμμάρια πολύ ώριμα βερίκοκα πολτοποιημένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός
     7)      150 γραμμάρια αμύγδαλα άσπρα, τριμμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη
     8)      50 γραμμάρια κουκουνάρι τριμμένο στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη



Μέθοδος: 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. 

Βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για 5 λεπτά ώσπου να γίνουν λευκή κρέμα και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Τέλος προσθέτουμε τον πολτό βερίκοκου μαζί με το τριμμένο κουκουνάρι και αμύγδαλο και κάνουμε το τελευταίο ανακάτεμα ώστε το μίγμα να ενωθεί. 



Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και ρίχνουμε εκεί τη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά (λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο ανάλογα με το φούρνο μας. 

Για να δούμε αν είναι έτοιμο βυθίζουμε ένα μαχαίρι σε δύο σημεία του. Αν βγει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αν βγει με υπολείμματα ζύμης, τότε πρέπει να το αφήσουμε στο φούρνο να ψηθεί λίγο ακόμα. 


Καλή επιτυχία!!

Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κουκουνάρι με αμύγδαλο και έτσι να φτιάξετε το κέικ μόνο με αυτό. Επίσης μπορείτε αντί για κουκουνάρι να βάλετε κάποιον άλλο ξηρό καρπό όπως φουντούκι. 





15 σχόλια:

  1. αυτο με τα φρουτα το 'χω κι εγώ... Και ναι!! Μόνο σύκα τρωω απο μονη μου..χαχαχαχα!! Στο χωριο εχουμε μια συκιά και την ταράζω... Καλημέρα Χρυσαγή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!

    Λοιπόν τις σκέψεις μου περί κέικ τις γνωρίζεις! Οπότε εγώ θα σταθώ στο υπέροχο styling των φωτογραφιών σου, τόσο αυτών με φόντο τον μαυροπίνακα όσο και των close ups!

    Εύγε κορίτσι μου. Οι φωτογραφιες σου καταφέρνουν να με κάνουν να θέλω ένα κομμάτι κέικ :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί όταν πρόκειται να αναρτήσω μια συνταγή, μου έρχονται στο μυαλό ένα σωρό άνθρωποι είτε είναι φίλοι μου, είτε άτομα που γνωρίζω μέσα από το μπλόγκ.

      Σκέφτομαι αυτόματα σε ποιον αρέσει η εκάστοτε συνταγή και σε ποιον όχι. Είναι πολύ ωραίο για μένα να γνωρίζω τις διατροφικές συνήθειες του καθ΄ενός γιατί πολλές φορές μου έχει τύχει να επιλέξω να φτιάξω συνταγή (που να μου αρέσει φυσικά) επειδή ξέρω ότι η τάδε φίλη μου που ζει μακριά, θα την δει και θα χαρεί, καθώς το βασικό υλικό που περιέχει είναι το αγαπημένο της.

      Έτσι λοιπόν αυτόματα σε έχω καταχωρήσει κι εσένα ως "αντί-κέικ" άτομο.
      Το κακό είναι πως εδώ θα βλέπεις σίγουρα ένα κέικ το μήνα, αφού μου αρέσουν πολύ και δοκιμάζω συνεχώς καινούριες συνταγές.
      Το καλό είναι πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι..... Ευτυχώς!!!!!!!!!!!!!!! :)

      Μα δηλαδή, μου λες τώρα πως αν είχες αλμυρό κέικ με παστουρμά δεν θα έτρωγες??

      χαχαχαχααα

      Διαγραφή
  3. Σα ψεύτικες είναι οι φωτογραφίες σου!!!
    Πολύ μ' αρέσουν!!!!!
    Ώριμα πολτοποιημένα βερύκοκα μέσα σε κεικ???? Πω πω...το φαντάζομαι ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Έκανες πολύ καλή δουλειά!!!!! Μπράβο σου!!
    Θέλω να το δοκιμάααααααασσσσωωωωωωωωωωω.............................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες πως έγινε!
      Θα το δοκιμάσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Ευχαριστώωωωωωωωωωωω!

      Διαγραφή
  4. Keep baking!!! Μου αρέσουν τα κέικ σου πάντα! Ο συνδυασμός αμύγδαλο-βερύκοκο είναι φυσικά τόσο ταιριαστός! Θα μείνω σε αυτόν τον πολύ ζουμερό πυρήνα του που κατάφερες τόσο πετυχημένα να αποτυπώσεις στο φακό σου..... Θα χρησιμοποιήσω και το tip σου, καθότι καθόλου φαν του κουκουναριού, παρα μόνο πάνω στο δέντρο του.....
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. XAXAXXAXAA
      Πέταξε το κουκουνάρι από τη μαγειρική και βάλ΄το μόνο για προσάναμα στο τζάκι.
      Αλλαξέ το με αμύγδαλο και θα λατρέψεις το κεικ αυτό.

      Τι καλοκαίρι και επικείμενοι καύσωνες? Η κουζίνα μου θα ψήνει κέικ μέχρι τελικής πτώσης.
      Χαίρομαι που σου άρεσε Χρύσα! Ερχονται κι άλλα περισσότερο ενδιαφέροντα!

      Φιλιά πολλά στο Βορά!

      Διαγραφή
  5. Όπως...τι έγινε...το έχασα το σχόλιο....

    Άντε πάλι από την αρχή!

    Είπα κι' έγραψα προηγουμένως:

    Μα τι κορίτσι!!!
    Τα φρούτα κάνουν εξαιρετικό το δέρμα και βοηθούν στην άψογη λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος, Χρυσαυγή μου.
    Ξέρω..ξέρω....δεν θα σε πείσω, αλλά είπα να προσπαθήσω μήπως και σε πείσω όπως κάνω και με τον γιόκα μου.

    Μου αρέσει πάρα πολύ η πρότασή σου, για τούτο το μυρωδάτο και αρωματικό κεϊκ.

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ... σπάσιμο να χάνεις το σχόλιο! Γκρρρρρρ!

      Πηνελόπη μου, τώρα μιλάς σαν μια καλή μανούλα.. όμως δεν περνούν όλα από τη λογική και ειδικά σε μένα τα "πρέπει" και τα "καλό θα ήταν να..." λειτουργούν με αντίθετα αποτελέσματα!

      Το κέικ ήξερα ότι θα σου αρέσει γιατί πειραματίζεσαι συχνά με τα φρούτα.
      Δοκίμασέ το λοιπόν και ο μικρός δεν θα καταλάβει ότι έχει μέσα βερίκοκο (στην περίπτωση που δεν του αρέσει).

      Σε φιλώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Εγώ, Χρυσαυγή μου, δεν παθαίνω δηλητηρίαση απ' τα φρούτα, αντίθετα τα αγαπώ πολύ, ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά! Αγάπησα και το κεκάκι σου πάρα πολύ κι απ' τη φωτογραφία κι απ' τη μυρωδιά! Στο'χω πει πως σ' έχω συνδέσει με τα κέηκς;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε είναι ωραία τα άτιμα.
      Το καταλαβαίνω όταν τα τρώω. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι τα κεράσια δεν είναι για παράδειγμα υπέροχα... αλλά έλα που υπάρχει ένα μπολάκι εδώ και μια βδομάδα στο ψυγείο και δεν λέω να αρπάξω ούτε ένα απ΄αυτά!

      Φάε εσύ για μένα λοιπόν. Θα το αντέξω!! χαχαχαχα

      Νομίζω ότι δεν είσαι η μόνη που με έχει συνδέσει με τα κέικ..... Γι΄αυτό κι εγώ κάνω τα πάντα για να υποστηρίξω την ταμπέλα μου!!!! Τα καλύτερα έρχονται!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Με τα φρούτα και εγώ έχω ένα θέμα. Δεν απλώνω εύκολα χέρι παρα μόνο σε συγκεκριμένα φρούτα! Τα βερύκοκα μου αρέσουν όπως και τα κεικ :)) Οπότε το βάζω στο πρόγραμμα γιατί με αυτή τη ζέστη δεν αντέχω. Να μπορούσα να απλώσω το χέρι μου μέσα στην οθόνη να πάρω ενα κομμάτι!!! :))
    Καλό Σ/Κ Χρυσαυγή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ πάλι είμαι πολύ βολικό παιδί στο φαγητό από ότι κατάλαβα! Ότι συνδυασμός και να γίνετε είμαι μέσα για δοκιμή. Βέβαια το συγκεκριμένο κέικ είναι αφράτο και μυρωδάτο και τα βερίκοκα στην εποχή τους! Θα βρω βιολογικά βερίκοκα μιας και το δέντρο μας φέτος με τις βροχές δεν μας έκανε τη χάρη να μας δώσει καρπούς και θα το φτιάξω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δε θα τρωμε μια μερα; θα τα φτιαξω ολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10