5 Φεβρουαρίου 2015

Ριζότο με χωριάτικο λουκάνικο και λαχανικά





Γευστικό φαγητό θαλπωρής που το έχω συνδέσει με τον χειμώνα. Ανακατεύεις πάνω από το μάτι της κουζίνας και ζεσταίνεσαι. Ανακατεύεις όση ώρα το ρύζι φουσκώνει και γεμίζουν τα ρουθούνια σου αρώματα.


Τα ριζότο κάθε λογής είναι ένα σίγουρο γεύμα για κάθε πεινασμένο στομάχι. Αρκεί να βάλει κανείς μέσα τις γεύσεις που επιθυμεί και να συνθέσει το τέλειο παζλ.




ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά: 

     1)      280 γραμμάρια ρύζι για ριζότο (κατά προτίμηση Αρμπόριο)
     2)      1 λίτρο ζωμό κρέατος ή και λίγο παραπάνω
     3)      150 γραμμάρια καλής ποιότητας χωριάτικο λουκάνικο ψιλοκομμένο. Όχι κομμένο σε ροδέλες.
     4)      150 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα, κομμένα σε φέτες
     5)      1 μέτριο καρότο κομμένο σε μικρά  κυβάκια
     6)      1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
     7)      1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
     8)      1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη ή δύο μέτριες
     9)      ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
     10)   ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
     11)   200 γραμμάρια κόκκινο ξηρό κρασί
     12)   60 γραμμάρια ελαιόλαδο
     13)   Αλάτι
     14)   Πιπέρι
     15)   1 μεγάλη κουταλιά της σούπας βούτυρο
     16)   Παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα



Διαδικασία:

Σε ένα αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε  το λάδι  σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και το καρότο για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν.  Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και το λουκάνικο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ για 3 λεπτά ακόμα.  

Ήρθε η ώρα να ρίξουμε το ρύζι. Αφού το προσθέσουμε στο τηγάνι, το ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του. Αρχίζουμε τώρα να ρίχνουμε σταδιακά και σε πολλές δόσεις τον ζωμό. Η διαδικασία έχει ως εξής. Ρίχνουμε λίγο από το ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί εντελώς από το ρύζι. Μόλις πιεί όλο το υγρό, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το ανακάτεμα. Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός. Η θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας μας πρέπει να είναι μέτρια και όχι δυνατή γιατί θα εξατμιστεί όλο το υγρό χωρίς να προλάβει να βράσει το ρύζι.

Κάθε φορά, η δόση του ζωμού που ρίχνουμε στο τηγάνι θα πρέπει να καλύπτει το ρύζι αλλά όχι να το πλημμυρίζει. Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε μια μεγάλη κουτάλα σερβιρίσματος της σούπας για να υπολογίζουμε το πόσο θα ρίχνουμε κάθε φορά. Το συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα επιβάλλεται καθ΄όλη την διάρκεια παρασκευής του ριζότο μας.  Ο ζωμός τέλος θα πρέπει να είναι καθ΄όλη την διάρκεια του μαγειρέματος ζεστός για να μην σταματάει ο βρασμός την ώρα που πέφτει στο τηγάνι. Αν θέλουμε τον κρατάμε ζεστό σε ένα κατσαρολάκι που έχουμε βάλει σε χαμηλή φωτιά στο διπλανό μάτι της κουζίνας.



Όταν το ρύζι κοντεύει να γίνει προσθέτουμε αλάτι. Το ριζότο κοντεύει να μαγειρευτεί. Το υγρό του πρέπει να είναι παχύρρευστο. Ρίχνουμε και την τελευταία δόση του ζωμού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Δοκιμάζουμε να δούμε αν είναι εντάξει στο αλάτι και προσθέτουμε αν χρειάζεται. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά το ριζότο πριν η τελευταία δόση του ζωμού απορροφηθεί εντελώς και αυτό γιατί αν περιμένουμε να πιει το ριζότο όλο του το υγρό πάνω στο μάτι της κουζίνας, το πιθανότερο είναι ότι θα φτάσει στο πιάτο μας λασπωμένο και στεγνό. 

Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά το σκεύος, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει καλά. Αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για 1-2 λεπτά (επιβάλλεται) και το μοιράζουμε στα πιάτα. Σερβίρεται αμέσως τρίβοντας από πάνω φρέσκο πιπέρι ή παρμεζάνα. 

Καλή επιτυχία!!!




36 σχόλια:

  1. Τρελαίνομαι για ριζότο και είναι συνήθως φαγητό που κάνουμε τα Σαββατοκύριακα που έχουμε χρόνο για το σιγομαγειρέψουμε. Μου έδωσες ωραία ιδεα για αυτή τη βδομάδα, κ και μου θύμισες να προσθέσω στη λίστα για το ΣΜ αρμπόριο, χαχχαχα!
    Το μονο που θα κάνω διαφορετικό είναι ότι θα βάλω και λίγη έξτρα παρμεζάνα στην κατσαρόλα προς το τέλος του βρασίματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω!!! Χαίρομαι που σου έδωσα ιδέα για το γεύμα του Σαββατοκύριακου. Δεν το γνώριζα ότι σου αρέσουν τα ριζότο. Βάλε έξτρα παρμεζάνα και δωσ΄του να καταλάβει!!! Τρελαίνομαι για νόστιμα ριζότο κι εγώ!!!!!!

      Ελπίζω να σας αρέσει!
      Φιλιά Τάνια μου!!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα. Συμφωνώ ότι είναι φαγητό θαλπωρής. Πολύ μου αρέσει το ριζότο, μπορώ να φάω όλη την κατσαρόλα μόνη μου. Τα υλικά που έχεις διαλέξει είναι από τα αγαπημένα μου! Θα δοκιμαστεί σίγουρα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ναι!! Ριζότο το καλοκαίρι να ανακατεύεις πάνω από το τηγάνι με σαραντα βαθμούς υπό σκιάν δε λέει και τόσο. Ενώ τώρα το χειμώνα, ζεσταίνεται το κοκαλάκι μας και τα μέσα μας καθώς το τρώμε καφτό μόλις βγει από την φωτιά!
      Χαίρομαι που σου άρεσε Νοτούλα μου!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Καταπληκτικό!!!
    Σούπερ αρωματικό με πικάντικη γεύση από το λουκάνικο!!!!!
    Τέλειο χειμωνιάτικο ριζότο!!! Τρελλαίνομαι!!!!
    Η τελευταία φωτογραφία με τη ρίγανη σε πρώτο πλάνο είναι πολύ καλή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω ότι σου αρέσουν τα ριζότο!!
      Χαίρομαι που και αυτό το πικάντικο με το λουκάνικο σου άρεσε.
      Λοιπόν, βάλε κόκκινο ξηρό κρασί και πάρε σειρά !!!!!!!!
      * Κι εμένα αυτή η φωτό μου αρέσει...
      Φιλιαααααα!

      Διαγραφή
    2. Το έφτιαξα!!!!!!!!!! Φανταστικό!!!!!!!!!! Σούπερ ριζότο!!!

      Διαγραφή
  4. Είμαι σε σκέψη τι να φάμε σήμερα λες;;
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή είναι ήδη απόγευμα, ελπίζω να το έφτιαξες και να το απολαύσατε.
      Διαφορετικά, μιαν άλλη ημέρα με κρύο !!!

      Καλησπέρα Ξανθή!

      Διαγραφή
  5. Γευστικότατο δεν λες τίποτα!

    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμα τα άτιμα ριζότο!!
      Πολύ εύκολα, που σε προκαλούν να τα φτιάξεις κάθε ώρα και στιγμή!

      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  6. Το ριζότο είναι από τα αγαπημένα μου...Με λουκάνικο ε; δεν το έχω δοκιμάσει θα γίνει όμως σίγουρα! Φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αθηνά, με λουκάνικο για καθαρά χειμωνιάτικο γεύμα.
      Κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί οπωσδήποτε.
      Τα ριζότο των λαχανικών τα αφήνω για την Άνοιξη!

      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  7. Υπέροχο ριζότο με πλούσιους γευστικούς τόνους, που ο καθένας του προσδίδει μια έξτρα νότα νοστιμιάς!

    Καλημέρα Χρυσαυγή μου,
    Υπέροχες και οι πόζες του!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ζαμπία!!
      Αδραξε πιρούνι, ή ακόμα καλύτερα κουτάλι και ξεκίνα την κατανάλωση όσο είναι ζεστό !!

      Φιλιά!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Μπορώ να ζήσω με ριζότο! Αγαπώ αγαπώ αγαπώ! Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ! Καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Σοφία, ρύζια, ζυμαρικά και ζύμες είναι η λατρεία μου!!!
      Τι μου λες τώρα?? Μεγάλη κουβέντα!! χαχα

      Ευχαριστώ εγώ για την εγκαρδιότητα!!!!
      Φιλιαααα!

      Διαγραφή
  9. λατρευω καθε ειδους ριζοτο! γρηγορο, ευκολο και παντα νοστιμο! ευχαριστουμε για τη συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζήνα αν φτιάξεις αυτή τη συνταγή, είμαι σίγουρη ότι θα την βάλεις επιτόπου στις αγαπημένες σου.
      Είναι τέλεια για αυτή την εποχη!

      Δοκίμασέ το λοιπόν!!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  10. τελειο!! οντως ειναι οτι πρεπει για τον χειμωνα να σε ζεστανει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί στα βόρεια Ντολμαδάκι θα πρέπει κάτι τέτοιες συνταγές να τις τιμάτε !
      Είναι χουχουλιάρικες και εύκολες!

      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  11. Καταπληκτικό το ριζότο σου Χρυσαυγή μου! Λατρεύω το ρύζι και το δικό σου εκλεπτυσμένο ριζότο με τα λαχανικά και το χωριάτικο λουκάνικο πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα από τα αγαπημένα μου.
    Το ανακάτεμα πάνω από το αχνιστό ριζότο είναι το ιδανικό μαγείρεμα για το χειμώνα!

    Πολλά φιλάκιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπάμε ριζότο...με λουκάνικα δεν το είχα σκεφτεί ποτέ! Ευχαριστούμε για την πεντανόστιμη συνταγή Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Tην ίδια σκέψη με την Τάνια του GreenMixer έκανα.Για το σαββατοκύριακο ένα ριζότο θα είναι ό,τι πρέπει!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αγαπαμε το ρυζοτο... Με μανιταρια ειναι το αγαπημενο μας!!! Το τελειο comfort food!! πολλα φιλια Χρυσαυγη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όταν θέλω να χαλαρώσω μαγειρεύοντας, σχεδόν πάντα επιλέγω να φτιάξω ριζότο! Αυτό το συνεχές ανακάτεμα με βοηθάει να σκέφτομαι...
    Πολύ ωραίος ο συνδυασμός των υλικών, ο πρωταγωνιστής βέβαια (το λουκάνικο) κλέβει την παράσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών, Χρυσαυγή μου! Φαγητό για όμορφες οικογενειακές στιγμές, γεμάτες ζεστασιά και θαλπωρή! Το χωριάτικο λουκάνικο σίγουρα το κάνει πιο χειμωνιάτικο και με ιδιαίτερο άρωμα! Θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραίο! Αρωματικό και πολύ γευστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τρελαινομαι για λουκανικο,να φανταστεις παντα λεω αν ζουσα στην γερμανια θα γινομουν 800κιλα !!
    συνδυασες τελεια τα υλικο σου και το ριζοτο σου ειναι ενας πειρασμος!!!
    καλο σουκου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ό, τι πρέπει για μένα χεχεχεχεχεχεχεχε
    Πολύ ωραία και η κανάτα με την ρίγανη ;)
    Καλό απόγευμα & φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. σούπερ χειμωνιάτικο φαγητάκι!! τώρα που θα ξαναρχίσουν τα κρύα θα είναι ότι πρέπει!
    πολύ comfort!!! ;)
    καλό υπόλοιπο σ/κ κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ωραίο Χρυσαυγή μου. Φαγητό της θαλπωρής, συμφωνώ απόλυτα.
    Χορταστικό και πεντανόστιμο. Και με το λουκάνικο ωραίο. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι.

    Φιλιά πολλά : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ζημια μεγαλη μου εκανες τετοια ωρα που το ειδα!!!!!!!!!!!!
    Θελω μια ολοκληρη κατσαρόλα με αυτο το φαγακι!
    Καλό ξημέρωμα :)
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Υπέροχη συνταγή όπως πάντα δηλαδή! Βλέπεις τι ώρα σου γράφω οπότε μπορείς να καταλάβεις και πόση λιγούρα θα έχω!Ευτυχώς που δεν ξέρω που μένεις Χρυσαυγή, χαχαχα θα βάραγα την πόρτα σου με ένα πιάτο στο χέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Λατρεύω το ριζότο και το δικό σου έγινε πολύ, μα πολύ λαχταριστό! Με το αρμπόριο σου έγινε ακόμα πιο τέλειο!! Γεια στα χέρια σου Χρυσαυγούλα μου γλυκιά!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οδηγήθηκα εδώ από την Αλέκα και έπαθα πλάκα με το ριζότο σου! Θα το δοκιμάσω σίγουρα! Πολλά μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή