23 Οκτωβρίου 2018

Σερραϊκή μπουγάτσα





Τις τελευταίες δυο εβδομάδες δεν έχω σταματήσει να φτιάχνω στρούντελ μήλου και μπουγάτσες. Αυτό αριθμητικά αποδίδεται σε πέντε στρούντελ και δυο μπουγάτσες, που δεν είναι δα και κανένα ρεκόρ, αλλά δεν τα λες και λίγα.



Το μεν στρούντελ πήγε ανέλπιστα καλά από την πρώτη στιγμή που το δημοσίευσα. Αγαπήθηκε απ΄ όλους για την ευκολία του, αλλά και γιατί όλοι νομίζω πως συμπαθούν τις μηλόπιτες.



Ειδικά τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες που οι περισσότεροι είναι μπουχτισμένοι από τα καλοκαιρινά φρούτα και αποζητούν κάτι πιο γήινο και cozy.  Η θαλπωρή άλλωστε στο δικό μου μυαλό έχει άρωμα κανέλας και γεύση μήλου.



Υπό αυτό το σκεπτικό, την ίδια προδιαγεγραμμένη τύχη αναμένεται να έχει και η μπουγάτσα. Γιατί μπορεί να μην έχει μήλο αλλά έχει κανέλα. Η δε αέρινη κρέμα σιμιγδαλιού είναι αυτή που την κάνει ακαταμάχητη, ενώ τα ελάχιστα υλικά που απαιτούνται για την παρασκευή της, είναι μεγάλο δέλεαρ. 




Στο μπλογκ ήδη υπάρχει από παλιά μια εύκολη συνταγή  «ψευτομπουγάτσας», που μπορεί να σε ξελασπώσει άνετα τις δύσκολες ώρες που ψάχνεις κάτι να γρήγορο και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Ρίξε μια ματιά και σ΄ αυτήν αλλά σίγουρα σε προτρέπω να εστιάσεις στη σημερινή. Μετά από αυτήν, ειλικρινά δεν θα θες να φτιάξεις ποτέ καμία άλλη.   




Οπότε έχουμε και λέμε: Ο καιρός χάλασε από χθες και τα "σηκώνει" τα ψησίματα και τις μυρωδιές μες στο σπίτι. Τα υλικά είναι λίγα και πιθανότατα να τα έχεις στο ντουλάπι ήδη τώρα. Τι άλλο θες? Ξεκίνα!   






ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

Υλικά:

     1)      1.5 λίτρο γάλα κατσικίσιο
     2)      170 γραμμάρια ζάχαρη
     3)      200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
     4)      100 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
     5)      1 λοβό βανίλιας ή 1 κουταλάκι γλυκού άρωμα βανίλιας
     6)      1 πακέτο (450 γραμμάρια) φύλλο κρούστας για γλυκά
     7)      Κανέλα
     8)      Ζάχαρη άχνη
     9)      Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων




Μέθοδος:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τον λοβό της βανίλιας αφού τον σχίσουμε στη μέση και αφαιρέσουμε τα σποράκια της, τα οποία ρίχνουμε και αυτά μαζί με τον λοβό μέσα στην κατσαρόλα. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε λοβό βανίλιας τότε ρίχνουμε 1 κουταλάκι γλυκού άρωμα βανίλιας.

Τοποθετούμε  την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, το ανάβουμε σε μέτρια θερμοκρασία  και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη πολύ απλά και συνεχώς το μίγμα. Το ανακάτεμα πρέπει να είναι συνεχές και ασταμάτητο για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι αρχίζει το μίγμα μας να πήζει. Μόλις συμβεί αυτό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Η κρέμα μας τώρα είναι έτοιμη. Το επόμενο βήμα είναι να στρώσουμε τα φύλλα κρούστας στο ταψί.  Όση ώρα την έχουμε να περιμένει την ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνειά της.

Προσοχή!  Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε την κρέμα και ύστερα να απλώσουμε τα φύλλα στο ταψί γιατί αφ΄ ενός θα πρέπει να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας όση ώρα ασχολούμαστε με τα φύλλα και αφετέρου αν στρώσουμε πρώτα τα φύλλα στο ταψί και ύστερα φτιάξουμε την κρέμα, αυτά θα ξεραθούν από τον αέρα και θα σπάνε.  

Στρώνουμε τα φύλλα στο ταψί ως εξής:

Λαδώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου μας διαστάσεων 35X40 εκ.

Ανοίγουμε τη συσκευασία των φύλλων και τα απλώνουμε δίπλα στον πάγκο εργασίας. Θα χρειαστούμε αρκετό χώρο για να στρώσουμε τα φύλλα στο ταψί καθώς τα μισά θα πρέπει να καλύπτουν τον πάτο του και τα υπόλοιπα μισά θα εξέχουν.



Παίρνουμε ένα – ένα τα φύλλα και τα απλώνουμε ακτινωτά στο ταψί. Δηλαδή μισό φύλλο μέσα στο ταψί , μισό να εξέχει. 



Πρέπει να εξέχει αρκετό φύλλο εκτός ταψιού γιατί στη συνέχεια θα τα γυρίσουμε προς τα μέσα καλύπτοντας την επιφάνειά της.



Φτιάχνουμε κατά κάποιο τρόπο μια μεγάλη φωλιά με φύλλα που μέσα θα βάλουμε την κρέμα.  Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για τις 4 πλευρές του ταψιού με τη σειρά μέχρι να εξαντληθούν τα φύλλα. Ταυτόχρονα τα λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο ένα – ένα ξεχωριστά.





Μόλις τελειώσουμε, ρίχνουμε μέσα στο ταψί την κρέμα που ήδη θα έχει κρυώσει ελαφρά.




Την στρώνουμε με μια σπάτουλα.




Έπειτα αρχίζουμε να τυλίγουμε την κρέμα με ένα – ένα φύλλο από αυτά που εξέχουν εκτός ταψιού. 



Φτιάχνουμε δηλαδή έναν φάκελο από φύλλα.




Όταν τελειώσουμε κάνουμε με το μαχαίρι 3-4 τρύπες στην επιφάνειά της για να μην φουσκώσει πολύ κατά το ψήσιμο.

Ψήνουμε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς,  στις αντιστάσεις για 35-40 περίπου λεπτά ή μέχρι να τη δούμε να χρυσίζει στην επιφάνειά της.   



Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε για 15 περίπου λεπτά να κρυώσει και την κόβουμε σε 12 μεγάλα κομμάτια. 



Πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρουμε ζεστή. Τρώγεται όμως το ίδιο ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία!!!









9 σχόλια:

  1. Πω πω τέλεια! Θέλω να τη φάω όλη. Και τι όμορφες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ Μαρία μου! Σε καταλαβαίνω βέβαια γιατί και εγώ σχεδόν όλη την έφαγα...

      Διαγραφή
  2. Σίγουρα εύκολη και λίγο ιδιαίτερη συνταγή θα έλεγα. Μου έκανε εντύπωση το ότι λείπουν τα αβγά (προσωπικά καλύτερα) και το ότι βάζεις κατσικίσιο γάλα. Α και το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο! Πάντως φαίνεται υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίστεψέ με δεν χρειάζεται αυγά. Όχι ότι ειναι κακά τα αυγά, αλλά ειλικρινά δεν τα χρειάζεται. Και έτσι αποφεύγεις και αυτή τη δυσσάρεστη αυγουλίλα που πολλές φορές αναδύεται από κάποιο γλυκό που περιέχει αυγά ή από το πιάτο όταν τρως. Το κατσικίσιο τα σπάει σε αυτή τη συνταγή. Πιστεύω ότι την κάνει πιο ρουστίκ. Και τέλος ναι ελαιόλαδο. Γιατί το βούτυρο δεν χρειάζεται. Η δουλειά γίνεται και μάλιστα άριστα με το ελαιόλαδο!!!!!!!!!!!!
      Για δοκίμασέ την λοιπον να μου πεις κι εσύ τη γνώμη σου!!!! ;)

      Διαγραφή
  3. Όντως ο καιρός αυτός...τα χρειάζεται τα ψησίματά του, Χρυσαυγή.
    Πολύ φωτογενής η μπουγάτσα σου, όπως πάντα άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Και πολύ νόστιμη επίσης!! Αυτό βέβαια είναι κάτι που δεν μπορείς να το διαπιστώσεις εσύ απο τις φωτογραφίες αλλά στο λέω εγώ !
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  4. Μπορούμε αντί για γάλα κατσικίσιο να βάλω γάλα καρύδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω κάνει για να πω την αλήθεια. Αλλά γιατί όχι? Υποθέτω πως οποιοδήποτε γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει το σιμιγδάλι που θα πήξει την κρέμα. Όσο για τη γεύση αυτό πιστεύω πως είναι εντελώς υποκειμενικό. Αν σου αρέσει το γάλα καρύδας θα σου αρέσει και η μπουγάτσα με αυτό μέσα! Ετσι δεν είναι??

      Διαγραφή
  5. Μόλις φτιάξαμε κι εγώ με την κόρη μου μπουγάτσα αλλά σύντομα θα ακολουθήσω και τη δικη σου πρόταση που φαίνεται όπως πάντα δελεαστική !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10