14 Αυγούστου 2015

Ρολάκια μελιτζάνας με κιμά







Τι μπορεί κανείς να φτιάξει με κιμά και μελιτζάνες? Αμέσως – αμέσως μου έρχονται στο μυαλό 3-4 διαφορετικά φαγητά. Φυσικά τον υπέρτατο μουσακά, τα διαφορετικά  παπουτσάκια με κιμά, μανιτάρια και μετσοβόνε, την παραδοσιακή μελιτζανόπιτα με κιμά ή απλά, ρολάκια μελιτζάνας. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες προτάσεις αρκεί κανείς να ψάξει δημιουργικά το θέμα.


Αυτό το παιχνίδι της διαφορετικής χρήσης των ίδιων υλικών, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πιάτο, είναι ένα καλό κόλπο για να τρώει κανείς το ίδιο πράγμα χωρίς να το βαριέται. 


Τα ρολάκια που έφτιαξα πρόσφατα, είναι ωραία για να σερβιριστούν σε ένα Κυριακάτικο τραπέζι ή έναν γιορτινό μπουφέ. Έχουν όμορφη παρουσίαση, είναι μικρά -βολεύουν δηλαδή στο σερβίρισμα αλλά και στο φάγωμα-, είναι χαριτωμένα και κομψά.





ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ
Βγαίνουν 30-35 μικρά ρολάκια.


Υλικά για τα κεφτεδάκια: 


     1)      700 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο

     2)      1 κρεμμύδι μέτριο λιωμένο στο μπλέντερ

     3)      1 μικρή ντομάτα λιωμένη στο μπλέντερ

     4)      7 κοφτές κουταλιές της σούπας βρώμη

     5)      ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

     6)      1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

     7)      4 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο

     8)      1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου

     9)      100 γραμμάρια κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο

     10)   Αλάτι

     11)   Πιπέρι


Υλικά για τη σάλτσα:


     1)      400 γραμμάρια ντοματοχυμό συμπυκνωμένο

     2)      100 γραμμάρια νερό

     3)      50 γραμμάρια ελαιόλαδο


Επιπλέον υλικά: 


     1)      1,5 κιλό μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες

     2)      Ελαιόλαδο

     3)      Αλάτι




Μέθοδος:


Ψήνουμε τις μελιτζάνες (προετοιμασία). 
Καλό θα είναι οι μελιτζάνες να είναι μικρές χωρίς σπόρια, καθώς τα σπόρια έχουν δυσσάρεστη αίσθηση στο στόμα. 

Τις κόβουμε σε μέτριες φέτες (όχι πολύ λεπτές, ούτε και πολύ χοντρές) και τις βάζουμε σε ένα ταψί που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Με ένα πινέλο τις αλείφουμε και από τις δύο μεριές με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.  Στο διάστημα που ψήνονται τις γυρίζουμε μια φορά ώστε να πάρουν λίγο χρώμα και από τις δύο μεριές. Προσέχουμε μόνο μην τις παραψήσουμε και στεγνώσουν. 

Δεν χωράνε όλες οι μελιτζάνες σε ένα ταψί γι΄αυτό θα χρειαστεί να ψήσουμε  παραπάνω από μια φορές. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την έχουμε κάνει από την προηγούμενη μέρα.  Τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο όλες μαζί και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε. 




Τώρα φτιάχνουμε τον κιμά. 


Βάζουμε όλα τα υλικά του σε ένα μπολ και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας να ομογεννοποιηθεί το μίγμα. Πλάθουμε σε μικρά οβάλ κεφτεδάκια (σαν σουτζουκάκια).



Προσέχουμε τα κεφτεδάκια αυτά να μην είναι πολύ μεγάλα. Πρέπει να χωράνε μέσα στη φέτα της μελιτζάνας χωρίς να εξέχουν δεξιά και αριστερά. Το μέγεθος δηλαδή που θα τα φτιάξουμε εξαρτάται απο το πλάτος της μελιτζάνας. 

Ελέγχουμε να έχουμε στη διάθεσή μας τόσες φέτες μελιτζάνας όσα είναι και τα μπιφτεκάκια μας. 




Χρειαζόμαστε ένα ταψί ή πιρέξ περίπου 25Χ35 εκατοστών. 


Βάζουμε μέσα σε αυτό, τα υλικά της σάλτσας. Δηλαδή το λάδι (50 γραμ), το νερό (100 γραμ)  και τον ντοματοχυμό (400 γραμ). 


Παίρνουμε μια φέτα μελιτζάνας και τοποθετούμε στην άκρη της ένα μπιφτεκάκι. Ρολάρουμε και τοποθετούμε το ρολάκι που φτιάξαμε στην άκρη του ταψιού με το κλείσιμο προς τα κάτω. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα υλικά (φέτες μελιτζάνας και μπιφτεκάκια). Τοποθετούμε τα ρολάκια παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνουμε μεταξύ τους κενά. 




Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς , σε φούρνο με αέρα για περίπου 40-50 λεπτά. Αν  δούμε ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος παίρνει παραπάνω χρώμα απ΄ότι χρειάζεται, σκεπάζουμε το σκεύος μας με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Επίσης αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα. 


Καλή επιτυχία!!!!








12 σχόλια:

  1. Μα πόσο ίδια είναι πάλι όλα!!!! Πόσο τέλεια!!!
    Λουκουμαδάκια τα σουτζουκάκια σου....με βρώμη αντί για αυγό, ελάχιστα μπαχαρικά για να είναι ελαφριά, με ντοματούλα για να είναι αφράτα, μαλακά και με σούπερ κεφαλοτύρι για έξτρα γεύση!!!
    Σε συνδυασμό με τη μελιτζάνα θα είναι άπαιχτα και πολύ ευπαρουσίαστα!!!!
    Μ' αρέσει που δεν φτιάχνεις σάλτσα ντομάτας και ρίχνεις όλα τα υλικά της κατ ευθείαν στο ταψί! Ευκολάκι!
    Τι άλλο να γράψω εκτός από το ότι σίγουρα θα τα φτιαξω!!!

    Φιλιά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομοιομορφία: Ειδικότητά μου!! χαχαχαχαχαχαα
      Είναι νόστιμα, όμορφα και ευπαρουσίαστα! Νομίζω πως τρώγονται χωρίς να το καταλάβεις.
      Πάντως αν θες να φτιάξεις και σχέτα τα μπιφτεκάκια είναι από μόνα τους φανταστικά. Το κεφαλοτύρι και τα υπόλοιπα υλικά κάνουν πολύ ωραίο συνδυασμό.
      Περιμένω λοιπόν να δω και την δική σου εκτέλεση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με την Peps σε όλα... και εγώ βάζω βρώμη στον κιμά, αλλά προσθέτω και αυγό, δεν είχα σκεφτεί να το παραλείψω, θα δοκιμαστεί την επόμενη φορά.... Μα πως τα έκανες όλα ισομεγέθη εγώ θα τα ζύγιζα πάντως για να τα βγάλω ίσα, δεν το χω...
      (σαν καλή νέρντουλας)

      Διαγραφή
  2. Τέλειο διαφορετικό είμαι σίγουρη πεντανόστιμο και λατρεύω που έχει βρώμη και φυσικά κίμινο! Ευχαριστούμε για το φοβερό καλοκαιρινό μεζεδάκι Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Σοφία!!!!!!!!!
      Είναι διαφορετική εκδοχή για τα σουτζουκάκια και ιδανικά για γιορτές όπως η αυριανή!

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. Πόσο τέλεια τα έχεις φτιάξει Χρυσαυγή !!!! Και έχεις βάλει και πολλά καλά υλικά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ τσαχπίνικη παραλλαγή, μπράβο Χρυσαυγή!
    Και πράγματι ιδανικό πιάτο για τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα φτιαχτουν άμεσα!!!!
    Μουρλια φαίνονται ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε τι έκανες πάλι! Φοβερός μεζές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παραταγμένα σαν στρατιωτάκια. Σε απόλυτη τάξη τα μελιτζανο-κεφτεδάκια σου.

    Πολύ ωραία υλικά και σουπερ καλοκαιρινό φαγητό. Με χωριάτικη σαλάτα ψωμί και μπύρα παγωμένη δεν έχω κάτι καλύτερο.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νόστιμο φαγητό και απίθανα φτιαγμένο από τα χεράκια σου! Ευχαριστούμε Χρυσαυγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή