19 Αυγούστου 2015

Αφράτες τηγανίτες με φρέσκα σύκα και μέλι







Κάθε χρόνο τον Αύγουστο παίρνω ένα κιλό. Όχι ότι δεν κάνω σκαμπανεβάσματα  μέσα στη χρονιά, αλλά το κιλό του Αυγούστου το έχω σίγουρο. Όχι, όχι,  δεν οφείλεται  στις μπύρες και τα καλοκαιρινά μεζεδάκια. Σε αυτά με πείσμα μπορώ να αντισταθώ.  Το πρόβλημα είναι στα σύκα. Το αγαπημένο, και μοναδικό φρούτο που τρώω με ευχαρίστηση. 




Τον Αύγουστο,  που με χάνεις, που με βρίσκεις, είμαι κάτω από τη συκιά στο περιβόλι του πατρικού του πατέρα μου. Τρώω φρέσκα σύκα μέχρι σκασμού. Κυριολεκτικά. Κάθε μέρα. Μέχρι που πρήζεται η κοιλιά μου και δεν αντέχω άλλο. Κι όταν τελειώσουν αυτά που φτάνω από το έδαφος σκαρφαλώνω στη συκιά. Εκεί να δεις γέλια.


Τα λίγα που δεν καταφέρνω να φάω τα παίρνω στο σπίτι για να τα απολαύσω λίγες ώρες αργότερα, παγωμένα από το ψυγείο. Βέβαια τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα φρέσκο, μελωμένο και ζεστό από τον ήλιο σύκο, την ώρα που κόβεται. 




Αφού οι μέρες περάσουν και αρχίζει να επέρχεται ο κορεσμός, αποφασίζω να φτιάξω μια συνταγή χρησιμοποιώντας το βραχύβιο αυτό καλοκαιρινό φρούτο. Κάθε χρόνο και διαφορετική. 

Φέτος έφτιαξα τηγανίτες, στις οποίες ναι μεν δεν ενσωμάτωσα τα σύκα μέσα στο χυλό, αλλά τις συνόδευσα με αυτά, και πραγματικά "κούμπωσαν" σε έναν φανταστικό γλυκό συνδυασμό.  Χρησιμοποίησα μια συνταγή που βγαίνουν πολύ αφράτες, πράγμα το οποίο είναι και το ζητούμενο από μια τηγανίτα. 





ΑΦΡΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ


Υλικά: 


     1)      90 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο (αλλά όχι να έχει κάψει)

     2)      2 αυγά

     3)      200 ml κρέμα γάλακτος

     4)      250 ml γάλα φρέσκο

     5)      1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     6)      280 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

     7)      60 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

     8)      1 ½ κουταλάκι  του γλυκού μπέικιν πάουντερ

     9)      ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα

     10)   ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

     11)   Φρέσκα σύκα

     12)   Μέλι για το σερβίρισμα

     13)   Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του τηγανιού που θα τις ψήσουμε




Μέθοδος: 


Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, σόδα και αλάτι). 


Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά (γάλα, κρέμα γάλακτος, αυγά, λιωμένο βούτυρο και εκχύλισμα βανίλιας). Τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. 


Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε έντονα με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν και να σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός.

Για τις τηγανίτες θα χρειαστούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι. 




Λαδώνουμε καλά το τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει. Παίρνουμε μια μεσαία κουτάλα από αυτές που σερβίρουμε τη σούπα και ρίχνουμε στο τηγάνι δύο – τρεις τέτοιες μεγάλες κουταλιές ανάλογα  με το πόσες χωράει και προσέχοντας να μην κολλήσει η μία με την άλλη. Ψήνουμε τις τηγανίτες σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Όταν δούμε ότι στην επιφάνειά τους αρχίζουν και κάνουν μικρές τρυπίτσες σαν φούσκες που σκάνε, τότε  είναι ψημένες από τη μια μεριά και με μια ξύλινη κουτάλα γυρίζουμε τις τηγανίτες και από την άλλη πλευρά να ροδίσουν. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλο τον χυλό που έχουμε προσέχοντας κάθε φορά πριν βάλουμε χυλό στο τηγάνι να το έχουμε λαδώσει καλά. 


Σερβίρουμε ζεστές τις τηγανίτες σε μια πιατέλα με άφθονα σύκα, περιχυμένες με μέλι. 


Καλή επιτυχία!!




26 σχόλια:

  1. Ταυτίζομαι απόλυτα μαζί σου ως προς τη λατρεία προς το σύκο! Είναι ένας έρωτας αθεράπευτος! Κι εγώ τρώω κάθε μέρα σύκα (έχουμε κι εμείς συκιές) στο πρωινό κ σαν απογευματινό σνακ. Τα αξιοποίησες με πολύ ωραίο τρόπο, Χρυσαυγούλα, αν κ θα συμφωνήσω ότι σαν το ζεστό, μελωμένο σύκο που κόβεις από το δέντρο κ το γεύεσαι αμέσως δεν υπάρχει τίποτα άλλο!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία! Χαίρομαι Λένια που μπορούμε να συννενοηθούμε! χαχα
      Πάντως τα σύκα τα τρώω πολύ συχνά και σαν μεσημεριανό. Ή μάλλον, να το θέσω καλύτερα, δεν έχω ωράριο και πρόγραμμα. Τα τρώω όποτε και όταν τα βρίσκω, γιατί δυστυχώς δεν κρατάνε πολύ..

      Φιλιά πολλά και ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα! Λατρεύω και εγώ τα σύκα. Ο θείος μου έχει στο πατρικό του στους Παξούς μία συκιά και όταν είμαι εκεί την επισκέπτομαι καθημερινά. Οι τηγανίτες σου θερμιδική βόμβα, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ νόστιμες. Θα δοκιμαστούς σίγουρα όταν γυρίσει η κόρη μου από τις διακοπές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Νοτούλα!
      Αν η κόρη σου αγαπά τις τηγανίτες, νομίζω με τις συγκεκριμένες θα ενθουσιαστεί.
      Παξοί ε?? Τι όμορφα!! Εχω ακούσει πολλά αλλά ακόμα δεν έχει τύχει να πάω. Πολύ θα το ήθελα !

      Καλό βραδυ!

      Διαγραφή
    2. Να πάτε, είναι πάρα πολύ όμορφα!

      Διαγραφή
    3. Το ευχομαι και το ελπιζω καποια στιγμη!!

      Διαγραφή
  3. Συγνώμη, αλλά δεν έχω δώσει καμία σημασία στη συνταγή.....
    Ανεβοκατεβάζω τη σελίδα και χαζεύω τις φωτογραφίες...δε ξέρω ποια να πρωτοδιαλέξω για desktop!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχχαχαχχαχχαχχα

      ΟΚ! Το ΄πες και το 'κανες!!! Και διάλεξες την καλύτερη μου φαίνεται!
      Ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωωωωω!

      Διαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω με την Πέπη ...χιχι... χαζεύω κι εγώ τις φωτογραφίες που τρέχει το μελάκι... πιο ζωντανές φωτογραφίες δεν γίνεται Χρυσαυγή μου.

    Τα σύκα...τι ωραία!!!
    Μου έφεραν κι εμένα πριν λίγες μέρες και τα έφαγα σχεδόν ολα μόνη μου.
    Είσαι τυχερή που έχεις ολόκληρη συκιά δική σου ;)

    Τις συνδύασες υπέροχα τις τηγανίτες μ αυτό το καλοκαιρινό φρούτο. Το καλύτερο καλοκαιρινό πρωινό. Τα σύκα κάνουν καλό και χαλάλι το κιλό που προσθέτουν..

    ΦΙλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, σου χάρισαν σύκα, ε? Ωραίο δώρο Μάριον!! Μπράβο.
      Το κιλό που παίρνω κάθε Αύγουστο το έχω υπολογισμένο. Το χάνω το Σεπτέμβριο που σταματούν τα σύκα! χαχαχαχαχα

      Σε ευχαριστώ πολύ !!
      Σε φιλώ και χαίρομαι που τελικά υπάρχουν αρκετοί που με καταλαβαίνουν!!! χαχα

      Διαγραφή
  5. Σπάνια κάθομαι άπρακτη μπροστά από ένα πληκτρολόγιο.
    Είναι τα μικρά τετράγωνα πλήκτρα που με εμπνέουν, ή ίσως η ευκολία του τάμπλετ του οποίου το απαλό άγγιγμα του, καταγράφει τις σκέψεις μου με ανυπομονησία .
    Σήμερα οφείλω να ομολογήσω όλοι είναι άλαλο!.....
    Το χέρι στέκει μετέωρο και η σκέψη δεν επικοινωνεί με το μυικό σύστημα που το ωθεί να γράψει.
    Υπνωτίστηκε το δόλιο μυαλό.
    Απο τις τηγανίτες γητεύτρες!
    Έτσι έπρεπε να ονομαστούν και δηλώνω νονά τους θέλεις δεν θέλεις!
    Με πλάνεψαν τόσο ,που τα δάχτυλα αρνήθηκαν να καταγράψουν τα συναισθήματα και την θηριώδη όρεξη που δημιούργησαν οι ανεπανάληπτες φωτό.....
    Παχουλές και ροδοψημένες,έτσι ακριβώς όπως μου αρέσουν.
    Σε στοίβα,έτσι ακριβώς όπως θα με χορτάσουν.
    Με σύκα και μέλι,έτσι ακριβώς όπως θα με αποτελειώσουν.
    Πάντα αναφέρομαι στις καταπληκτικές φωτό σου,οι οποίες αναδεικνύουν και την απλούστερη συνταγή σε γευστική πανδαισία!
    Πάντα καταφέρνεις να προσφέρεις μία σπιτική χροιά ,που εμένα προσωπικά με συναρπάζει,στο προσφερόμενο πιάτο και να υποστηρίξεις ότι η κσθημερινότητα οφείλει να έχει και μια πολυτέλεια....αυτη του λεπτού γούστου!
    Θέλω πραγματικά να σε συγχαρώ με όλη μου την ψυχή και να σε ευχαριστήσω για το χάδι που προσφέρεις στα ταλαιπωρημένα σπό την κακογουστιά μάτια μου και κυρίως για την θαλπωρή ,που μόνιμα προσφέρει στους αναγνώστες σου η υψηλή αισθητική της σελίδας σου.
    Πολλά,πολλά φιλιά Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντρέπομαι.
      Τελικά εγώ έχω μείνει άλαλη με τα κοπλιμέντα που με το τσουβάλι μου άδειασες απλόχερα και σήμερα.

      Χίλια ευχαριστώ για την επίσκεψή σου εδώ, την φιλία σου που με τιμά και την ματιά με την οποία βλέπεις την κάθε μου ανάρτηση.

      Πολλά φιλιά και από μένα Φωτεινή μου!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχες οι τηγανίτες και θα πάνε τέλεια με τα σύκα... για τις φωτογραφίες εχω απλά να πω οτι είναι καταπληκτικές !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Γιώργο!!!!
      Καλώς ήρθες στο blog.

      Αν είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι, και πέφτεις πάνω σε αυτή τη συνταγή, τότε νομίζω ότι έπεσες διάνα.

      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Αφρατουλες και λαχταριστες!
    Σημερα εκανα βόλτα στην Κηφισιά και χαλβάδιαζα μια συκια... ηταν ομως δυσκολο να φτασω τα συκαλάκια της χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ήθελα να δω κι ας πέθαινα!! Στην Κηφισιά σκαρφαλωμένη μια γυναίκα πάνω σε συκιά. Νομίζω ότι αν δεν ήμουν εγώ, μόνο εσύ θα μπορούσες να ήσουν! χαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    2. Και εβγαινε απο μάντρα γκλάμουρ βίλλας!
      Φανταζεσαι να μ επαιρνε χαμπαρι το υπηρετικο προσωπικο και να μου ελεγε
      -Μαντάμ αφίστε κάτω την συκιά, θα μας χαλάσετε το garden decor και περιμένουμε αυριο το ΕLLE DECOR για shooting!
      a xa xa!

      Διαγραφή
    3. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
      Μα κι εγω για food styling decor τα θελω τα συκα επρεπε να πεις!! Χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    4. Τις εφτιαξα για βραδινο (για να καταλάβεις ειμαι πάνω στην χώνεψη). Το πόσο τους πάει το συκαλάκι δεν λέγεται!
      Καλό βράδυ και ευχαριστούμε για το tip ;)

      Διαγραφή
  8. Τι να πω και εγώ για τις δικές σου φωτογραφίες Χρυσαυγή ;;; :-) Σε κάποιες θέλω απλά να απλώσω το χέρι μου και να αρπάξω την τηγανίτα, και πόσο ωραία μας τις παρουσιάζεις σε συνδυασμό με το φρούτο της εποχής !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Άρη!!!
      Ανταλλάσω ευχαρίστως μερικές τηγανίτες με ένα σακουλάκι ξερά σύκα από τη δικιά σου συκιά, με τη δική σου μέθοδο αποξήρανσης. Deal? χαχα

      Διαγραφή
  9. μνο 1 κιλο;;;;; να μας πεις το μυστικο! χαχαχα
    τελειες οι τηγανιτες!!! και ειδικα με το συκο θα ειναι φοβερος συνδυασμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συκα και τηγανιτες!!! δεν αντιστεκομαι..!! απλα!!! παω να ανεβω στη συκια μας τωρα!!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για το ένα κιλό, λόγος δεν γίνεται κοπέλα μου!

    Εγώ μέσα σε 20 ημέρες κόντεψα να ξεπεράσω τα τρία, που τα είχα χάσει με λίγη προσοχή ;-(

    Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πραγματικά λαχταριστη συνταγή με τόσο ωραία υλικά αλλά και τόσο επιτυχημένες φωτό...την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή