27 Αυγούστου 2015

Κέικ με ράσμπερις (σμέουρα)






Φρούτα του δάσους. Τόσο όμορφα και παραμυθένια, όταν τα βλέπεις μέσα στο ίδιο το δάσος να κρέμονται από τους πράσινους μίσχους των φυτών τους. Σου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό η Κοκκινοσκουφίτσα που κρατά  το ψάθινο καλαθάκι, να τα μαζεύει με τα χεράκια της. Και κάπου εκεί, παραμονεύει και ο καλός λύκος που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αυτό το μοναδικής ομορφιάς ζώο πρέπει να είναι κακό σε όλα τα παραμύθια!





Τα σμέουρα ή ράσμπερις της συνταγής δεν τα μάζεψα από το δάσος αν και θα το ήθελα πολύ. Καλαθάκι όμως είχα. Αυτό του σούπερ μάρκετ, το οποίο είχα γεμίσει όταν στην τελευταία βόλτα που έκανα στους διαδρόμους  είδα στον καταψύκτη τα κουτάκια με τα σμέουρα. Δεν χρειάστηκε πολύ για να αποφασίσω πιο θα ήταν το επόμενό μου κέικ! Οι αυθόρμητες αποφάσεις αποδεικνύονται και οι πιο σωστές ορισμένες φορές! 

Φυσικά υπάρχουν και φρέσκα στην αγορά, αλλά όχι σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Για τη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή κατεψυγμένα όπως εγώ. 




ΚΕΙΚ ΜΕ ΡΑΣΜΠΕΡΙΣ (ΣΜΕΟΥΡΑ)


Υλικά: 


     1)      1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     2)      1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης

     3)      1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

     4)      1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

     5)      100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

     6)      2 αυγά

     7)      ¼ φλιτζανιού καλαμποκέλαιο

     8)      ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

     9)      1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     10)    ¾ φλιτζανιού γάλα φρέσκο

     11)    1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή

     12)    2 φλιτζάνια ράσμπερις (300 γραμμάρια περίπου)

     13)    2 γεμάτες κουταλιές της σούπας επιπλέον αλεύρι ολικής (για να πασπαλίσουμε τα ράσμπερις) 





Μέθοδος:


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.


Σε ένα μπολ τοποθετούμε (το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής άλεσης, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. 


Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.  Στη συνέχεια προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, ένα ένα τα αυγά και το καλαμποκέλαιο. Μόλις χτυπηθούν ρίχνουμε σταδιακά σε 3 δόσεις το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι. Όταν ομογεννοποιηθεί το μίγμα σταματάμε το μίξερ. 



Σε ένα μπολ βάζουμε τα κατεψυγμένα σμέουρα καθώς και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ολικής άλεσης. Τα ανακατεύουμε καλά να αλευρωθούν και τα προσθέτουμε στον χυλό του κέικ ανακατεύοντας τώρα με μια σπάτουλα και όχι με το μίξερ. 


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα ή μια μεγάλη παραλληλόγραμμη και ρίχνουμε μέσα τον χυλό.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-50 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας και την ισχύ του. Δοκιμάζουμε αν το κέικ είναι έτοιμο βυθίζοντας  ένα μαχαίρι στο κέντρο του μετά από 40 περίπου λεπτά. Αν βγαίνει καθαρή η λάμα του τότε το βγάζουμε από το φούρνο, αν όχι τότε το αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα μέσα δοκιμάζοντας ξανά με το ίδιο κόλπο αν έχει ψηθεί. 


Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από φούρνο και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα του να κρυώσει εντελώς πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα! 


Καλή επιτυχία!!!!!!!





24 σχόλια:

  1. Αυτά τα φρούτα τα χαίρομαι στο Λονδίνο που υπάρχουν πολλά στις αγορές και νωπά.
    Πολύ ταιριάζουν με κέικ το έχω φάει σε ατομικά από τα χέρια του γιου μας.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, συμφωνώ. Εδώ τα βρήσκεις νωπά ή στο δάσος ή σε μεγαλουπόλεις στα σούπερ μάρκετ. Γι΄αυτό και καταφεύγουμε στην όχι και τόσο άσχημη λύση των κατεψυγμένων όταν είναι να τα χρησιμοποιήσουμε σε κεικ ή να τα ενσωματώσουμε σε ζύμες. Ωστόσο για να τα φας ωμά είναι ακόμα δύσκολο.
      Καλημέρα Ξανθή!

      Διαγραφή
  2. Και να που ξεκινήσαμε τα κέικ λίγο πριν ξεκαλοκαιριάσει .... Θα την κρατήσω την συνταγή για την έναρξη της σχολικής χρονιάς !!! Τι ωραία που φαίνονται μέσα στο κέικ, του δίνουν τόσο ωραίο χρώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοτούλα και πολύ άργησα να λες!!! χαχα
      Μπορεί κέικ να μη δημοσίευσα όλο το καλοκαίρι επειδή κάτι άλλο ήταν πιο εποχιακό και μου κέντριζε το ενδιαφέρον, ωστόσο τα κέικ δεν έλειψαν από το σπίτι μας όπου σε εβδομαδιαία βάση έψηνα ένα να τρώμε με το πρωινό μας!! Το χούι δεν κόβεται βλέπεις!! χααχα

      Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Δε ξερω γιατι αλλα μου ταιριαξε πολυ αυτο το ροζουλι κεικ τωρα!!!
    Πινω καφεδακι στη δροσουλα στην εξοχη και ευχαριστως θα ετρωγα δυο τρια κομματια χαχα
    Εχει γλυκοξινη γευση ε?
    Θα το φτιαξω σιγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι γενικώς σου ταιριάζει αυτό το κείκ. Λίγο το αλεύρι ολικής, λίγο τα ξινά σμέουρα που κριτσανίζουν όταν τα συναντάς, λίγο η αφράτη ψίχα του και το μασίφ, ελαφρώς νωπό εσωτερικό του εξ΄αιτίας του λαδιού που έχει!!! Λοιπόν τι κάθεσαι στη δροσιά και ρεμβάζεις? Μπες στην κουζίνα άμεσα!! χαχα

      Φιλιά και καλά να περάσεις!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Τα αγαπώ πολύ τα raspberries !! Τώρα αγάπησα και αυτό το κέικ!! Τέλεια η συνταγή ευχαριστούμε ! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ που ευχαριστιέστε!!
      χαχαχαχα

      Φιλιά Αθηνά !!!!!!
      Καλή σου μέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Έχω δικό μου φυτό ...μήπως ήρθε η ώρα να τα φάω σε κεκάκι;Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικό σου φυτόοοοοοοο????
      Αμάν!!! Θα ήμουν πολύ ευτυχής αν είχα!!!
      Οκ, άρα έχεις την πρώτη ύλη. Φτιάχνεις κέικ!! χαχα

      Φιλιά Αλέκα μου!

      Διαγραφή
  6. Είναι τέλειο για το κέικ τα σμέουρα.έχω δοκιμάσει και είναι φανταστικό...σ'ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, πολύ ωραία!
      Αφού σου αρέσουν θα σε προτρέψω να φτιάξεις και αυτή τη συνταγή με αλεύρι ολικής και λάδι. Βγαίνει ένα ωραίο φουσκωτό κέικ με νωπό περιεχόμενο. Νομίζω θα σου αρέσει!!!

      Ευχαριστώ πολύ Μαρία!

      Διαγραφή
  7. Χρυσαυγή, η ανάρτησή σου πάνω πάνω λέει "27 Αυγούστου 2016" αντί για 2015. Εκτός αν δεν βλέπω καλά, παίζει και αυτό ... :-)
    Τι να πω, τα σμέουρα είναι πανέμορφα, και ταιριάζουν τόσο πολύ σε κέικ!! Σε ευχαριστούμε για την όμορφη ιδέα και συνταγή !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί εγώ βλέπω 27 Αυγούστου 2015???
      Τι να πω? Ταξίδι στο μέλλον πάντως δεν θέλησα να σας κάνω.. χαχα

      Τα σμέουρα είναι πράγματι πανέμορφα ειδικά αν τα κόβεις ο ίδιος! Τα κατεψυγμένα δεν έχουν χάρη, έχουν όμως την ωραία τους υπόξινη γεύση που ταιριάζει όντως πολύ στα κέικ!

      Καλό μεσημέρι!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. οκ...ξινα δεν ειναι αυτα ή κανω λάθος...γιατι τοτε αυτο το κεικ εχει το ονομα μου επανω...εκει στη δευτερη φωτο θα το δεις να αχνοφαινεται! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ομορφο χρωμα!!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου αρέσει πολύ η πρώτη φωτογραφία με το πράσινο φόντο και διαβαζοντας την εισαγωγή βλεπω στο μυαλο μου και την κοκκινοσκουφιτσα που πηγαινει το κεικ στη γιαγια της....Σμέουρα και τέτοια φρουτάκια εχω φαει και χρησιμοποιήσει ελαχιστες φορές και τα άτιμα περα απο γεύση δίνουν φοβερό χρώμα στα γλυκά και αυτό για μένα είναι καλος λόγος να τα βαλω μεσα...Το κέικ μου φαίνεται είναι πολύ ψωμένιο και ζουμερό, ιδανικό για το ξεκίνημα της ημέρας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχο! Τι χρώμα! Να είχα ένα κομμάτι τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαι εγώ λατρεύω οτιδήποτε σε berry... μας δίνουν ενέργεια και τόσα θρεπτικά συστατικά, και επειδή σκέτα είναι λίγο ξινούτσικα, το κέικ είναι πολύ καλή ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου αρέσουν πάντα τα κέικ σου, και χαίρομαι πολύ που αν και τέλος Αυγούστου μας το έδειξες αυτό!
    Τα φρούτα μέσα στα κέικ είναι πάντα τέλεια προσθήκη, κι αυτά τα ροζουλιά σμέουρα μου χαμογελάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. όλα αυτά τα φρούτα του δάσους μου αρέσουν πάρα πολύ!! τι καλά θα ήταν αν τα βρίσκαμε εύκολα και φρέσκα...
    υπέροχο κέικ, θα το δοκιμάσω!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πράγματι, τα κέικ πρέπει να είναι το φόρτε σου!! Τα σμέουρα είναι τα μόνο μούρα που δεν μ'αρέσουν και δεν έχω ακόμη καταλάβει το γιατί...
    Το κέικ σου όμως δείχνει τόσο υπέροχα λαχταριστό και ζουμερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Eγώ δεν μπορώ να τα βρω αυτά τα σμέουρα.. :(
    Μου αρέσουν πολύ εμφανισιακά. Αλλα και μέσα σε κέικ όπως το δικό σου πρέπει να είναι πεντανόστιμο.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σμέουρα δεν έχω χρησιμοποιήσει πολύ αλλά μου αρέσουν τόσο πολύ!Μια κομματάρα τώρα θα την τσάκιζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή