Όλα άρχισαν πριν τρεις μήνες. Πριν τη χρεοκοπία, το σκληρό
μνημόνιο και την έκρυθμη κατάσταση την Ελλάδα. Τότε, (πόσο μακριά φαντάζει άραγε...)
που έκανα τις αλχημείες μου και ετοιμαζόμουν για τις επερχόμενες διακοπές,
σκεπτόμενη πόσο χρειάζομαι την ξεκούραση. Πού να ΄ξερα βέβαια πως το φετινό καλοκαίρι θα ήταν σε σφηνάκι και ότι πριν αρχίσει θα τελείωνε?
Είχα μια βότκα δεκαετίας, ξεχασμένη στο ντουλάπι, από αυτές που σου
φέρνουν δώρο και τις έχεις για ν΄ανάβεις τις γαρίδες φλαμπέ και να σβήνεις στο σοτάρισμα. Μιας και δεν πίνω, θα καθόταν εκεί για τα
επόμενα δέκα χρόνια αν δεν σκεφτόμουν να την κάνω εκχύλισμα βανίλιας. Ένα υλικό
που χρησιμοποιώ κατά κόρων στη ζαχαροπλαστική και ειδικά στα κέικ, με εξαιρετικό ομολογουμένως
αποτέλεσμα.
Η φυσική βανίλια (λοβός βανίλιας) και μάλιστα Μαδαγασκάρης,
είναι ένα από τα πλέον ακριβά υλικά που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει
στη ζαχαροπλαστική και γιατί όχι και στη μαγειρική!! Είναι αναντικατάστατη και
σίγουρα δεν έχει σχέση με αυτό το παρασκεύασμα που πωλείται στα σούπερ μάρκετ
σε μορφή λευκής σκόνης μέσα σε κάψουλα το οποίο ονομάζεται βανίλια. Θεός φυλάξοι!
Το να χρησιμοποιήσει κανείς τα σποράκια από λοβό βανίλιας σε
ένα γλυκό που θα φτιάξει είναι ότι καλύτερο, ποιοτικότερο
μα και ακριβότερο. Η αμέσως
επόμενη λύση, καθόλου ευκαταφρόνητη,
είναι το εκχύλισμα βανίλιας που και αυτό έχει διαβαθμίσεις στην ποιότητά
του. Πωλείται στα σούπερ μάρκετ στο ράφι με τα είδη ζαχαροπλαστικής. Ωστόσο για να φτιάξει κανείς σπιτικό, όλο
δικό του, εκχύλισμα είναι
παιχνιδάκι.
Βότκα + ένα άδειο γυάλινο μπουκάλι με καπάκι (αν θες και
βάζο από μαρμελάδα που έχει τελειώσει) +λοβοί βανίλιας + 3 μήνες αναμονή = Εκχύλισμα
βανίλιας έτοιμο.
Μιας και η συνταγή αυτή έχει αναμονή 3ων μηνών
πριν αξιοποιηθεί, ο λόγος που την δίνω τώρα είναι γιατί πιστεύω
πως μοιράζοντας το σπιτικό εκχύλισμα σε μικρά μπουκαλάκια έχει κανείς ένα πολύ όμορφο,
χειροποίητο δώρο Χριστουγέννων για
φίλους που μπορούν να το εκτιμήσουν.
ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Υλικά:
1)
250 γραμμάρια βότκα
Μέθοδος:
Όλα αρχίζουν 3 μήνες νωρίτερα.
Βάζουμε την βότκα σε ένα καθαρό μπουκάλι που κλείνει πολύ καλά. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό χωνί αν είναι αναγκαίο.
Χωρίζουμε με μαχαίρι τους λοβούς στη μέση και κατά μήκος με τέτοιο τρόπο ώστε το ένα άκρο τους να
παραμένει ενωμένο. Δεν τους διαχωρίζουμε εντελώς δηλαδή.
Ρίχνουμε τους σχισμένους λοβούς μέσα στο μπουκάλι με τη βότκα, το κλείνουμε
και το ανακινούμε πολύ καλά.
Προσοχή! Το αλκοόλ πρέπει να καλύπτει ολόκληρους
τους λοβούς και να μην μείνει κανένα μέρος τους που να μην είναι βυθισμένο μέσα
στη βότκα.
Τοποθετούμε το μπουκάλι σε ένα ντουλάπι, σκοτεινό και
δροσερό και το... ξεχνάμε. Θυμόμαστε μονάχα που και που να το ανακινούμε χωρίς
να ανοίξουμε το πώμα του. Έτσι αναδεύεται το ποτό με τη βανίλια και οι λοβοί
βγάζουν ακόμα περισσότερη ουσία και γεύση από τα σποράκια τους.
Περιμένουμε 3 μήνες.
Το εκχύλισμα είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί!!
Επειδή το εκχύλισμα θα περιέχει τα σποράκια της βανίλιας που θα έχουν απελευθερωθεί, μπορούμε αν θέλουμε να το σουρώσουμε χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο καφέ. Ωστόσο δεν το προτείνω. Οι κόκκοι από τη βανίλια δίνουν εντονότερη γεύση και είναι συμπαθητικοί όταν φαίνονται!
Επειδή το εκχύλισμα θα περιέχει τα σποράκια της βανίλιας που θα έχουν απελευθερωθεί, μπορούμε αν θέλουμε να το σουρώσουμε χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο καφέ. Ωστόσο δεν το προτείνω. Οι κόκκοι από τη βανίλια δίνουν εντονότερη γεύση και είναι συμπαθητικοί όταν φαίνονται!
Tips:
1)
Η ποσότητα που έφτιαξα είναι η διπλάσια της μιας
δόσης. Ναι μεν ήταν ακριβό το όλο εγχείρημα αλλά συμφέρει να φτιάχνει κανείς
αρκετή ποσότητα με τη μια ώστε να μπορεί αργότερα να κάνει μέρος του
εκχυλίσματος δώρο σε φίλους. Εξαρτάται βέβαια και από την κατανάλωση που κάνει ο
καθένας.
2)
Κάθε φορά που βλέπουμε τη στάθμη στο μπουκάλι να
κατεβαίνει αισθητά μπορούμε να προσθέτουμε λίγη βότκα και να το ανακινούμε ώστε
να ανανεώνεται το εκχύλισμα. Ταυτόχρονα πρέπει να ρίξουμε και μια βανίλια. Έτσι μπορούμε να το διατηρήσουμε σχεδόν για..... πάντα!
(?)
3)
Όταν τύχει να χρησιμοποιήσουμε τα σποράκια από έναν λοβό βανίλιας σε κάποια
συνταγή, καλό είναι να μην πετάμε το "φασόλι" του, αλλά να το ρίχνουμε μέσα στο
μπουκαλι με το εκχύλισμα. Έτσι σε συνδυασμό με τη βότκα που κατά καιρούς θα
προσθέτουμε το κρατάμε «ζωντανό» και δυνατό σε ένταση! Όσο περισσότερους λοβούς
έχει, τόσο πιο γευστικό και δυνατό θα είναι!
4)
Εκτός από βότκα η οποία αποδίδει την πιο φυσική
γεύση βανίλιας, μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε και άλλο αλκοόλ όπως ρούμι ή κονιάκ με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα!
5)
Η βανίλια Μαδαγασκάρης έχει την καλύτερη και πιο
αυθεντική γεύση βανίλιας. Φυσικά υπάρχουν διάφορες ποιότητες σε διάφορες τιμές.
Για να φτιάξει κανείς εκχύλισμα δεν χρειάζεται την καλύτερη ποιότητα βανίλιας
ούτε και την πιο ακριβή. Λοβοί βανίλιας πωλούνται σε πολύ καλές τιμές ακόμα και
στο eBay αλλά και στα
μπαχαράδικα στο κέντρο της Αθήνας.
Επίσης στο εκχύλισμα βανίλιας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λοβούς
που δεν είναι σε άριστη κατάσταση. Αυτούς δηλαδή που έχουμε σπίτι πολύ καιρό
και ίσως έχουν αρχίσει να ξεραίνονται και δεν έχουν ακριβώς την ελαστικότητα
και την υγρασία που απαιτείται να έχει ένας λοβός όταν τον χρησιμοποιούμε
στη ζαχαροπλαστική.
6)
Ιδανικά το εκχύλισμα πρέπει να μείνει 3 μήνες σε
σκοτεινό, δροσερό ντουλάπι, ώστε να ωριμάσει. Θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον
πρώτο μήνα αλλά το καλύτερο είναι να περιμένουμε τουλάχιστον δύο με τρεις
μήνες. Είναι από τα πράγματα που όσο περισσότερο μένουν και παλιώνουν τόσο
καλύτερα γίνονται. Η γεύση τους γίνεται εντονότερη και πιο δυνατή. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
περισσότερους λοβούς σε μια δόση από τους αναγραφόμενους στη συνταγή ώστε να πετύχουμε
ακόμα πιο γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι να συντομέψουμε τον χρόνο
αναμονής.
* Τέλος, θα ήταν αγένεια να μην αναφέρω πως το εκχύλισμα το έφτιαξα με την προτροπή, τις συμβουλές και την καθοδήγηση της Τάνιας από το "Green Mixer", μιας και η ίδια έχει φτιάξει εδώ και 4 χρόνια δικό της και το συντηρεί ακόμα τροφοδοτώντας το με βότκα και βανίλιες!! Ευχαριστώ πάρα πολύ !!
Τι ωραία ανάρτηση! Δεν φανταζόμουν ότι γίνεται με βότκα. Θα το δοκιμάσω σίγουρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα !
Βότκα για πιο ξεκάθαρη γεύση βανίλιας και τα υπόλοιπα ποτά που ανέφερα με διαφορετική γεύση το καθένα. Να το δοκιμάσεις αν πιστεύεις ότι καταναλώνεις εκχύλισμα!! Αξίζει!
ΔιαγραφήΚαλό μήνα Νοτούλα!!!!!!!!!
Πάρα πολύ καλή ιδέα, θα το φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι και ευχαριστώ πολύ Ξανθή!!!!
ΔιαγραφήΑ είσαι καλή μαθήτρια εσύ!!! Ολα τα κατέγραψες και το εκχύλισμά σου απ'οτι φαίνεται, από το χρώμα, πρέπει να είναι τουρμπο!!! Θα περιμένουμε να το δούμε σε πολλές συνταγές (εκεί θα φανεί και το πόσο καλό βγήκε).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης με εντυπωσίασε αυτό με τις γαρίδες φλαμπέ... εγώ δεν τα τολμάω αυτά, μην πάρω καμιά φωτιά (στο μαλλί).
Βρε ΄συ, αφού ξέρεις.. "Μ΄όποιον δάσκαλο καθήσεις..."!
ΔιαγραφήΚι εσύ ήσουν υπεραναλυτική!
Το έχω ήδη χρησιμοποιήσει και είναι πολύ τέλειο!!!
Οι γαρίδες φλαμπέ ήταν τρόπος του λέγειν... Κι εγώ που δεν έχω φουντωτό μαλλί δεν τα κάνω αυτά τα κόλπα!! χαχα
Επίσης έχεις τόσα ποτά στο σπίτι και ακόμα δεν εχεις κάνει κανά παρτάκι????
ΑπάντησηΔιαγραφήτσκ τσκ τσκ....
Αμα "παίξεις" μουσική κάτι θα γίνει....................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Διαγραφήχαχαχα
καλα σου λεει....κανε κανα παρτακι.....βαζω τον χορο!!!!!!!
ΔιαγραφήΠάντα καταφέρνεις να με εκπλήσσεις ευχάριστα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε κάνεις να εχω την περιέργεια και την αδημονία ενός μικρού παιδιού, μπροστά στην αναμονή του καινούργιου παιγνιδιού που του υποσχέθηκαν!
Εξαιρετικά πρωτότυπη ,εξαιρετικά εντυπωσιακή ανάρτηση!
Η ´´ σκοτεινή ´´ φωτογράφηση παίρνει έξτρα πόντους.
Ιδανική για να εκθέσεις τούτο το ακριβό σε άρωμα και γεύση εκχύλισμα.
Πολύτιμο θα έλεγα, για τους λάτρεις των λεπτών γεύσεων στην ζαχαροπλαστική!
Θα μείνω ,όπως πάντα στις εξαιρετικές φωτογραφικές λήψεις!!!
Μου δίνουν μία ποιότητα και με βάζουν στην διαδικασία να σκεφτώ ότι υπάρχει μια ιστορία πίσω απο αυτές.....μπορω σκόμα εύκολα να φανταστώ την διαδικασία της παρασκευής και πίσω απο την διάφανεια των μπουκαλιών να κινηματογραφήσω τις αλχημείες των ποτών και των αρωμάτων!
Πολυ κατατοπιστικές οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες που διεξοδικά καταγράφεις...!
Η ιδανικα αντιπροσωπευτική ανάρτηση για το φθινόπωρο(που μόνο ημερολογιακά μας επισκέφτηκε),δίνοντας χρώματα και αρώματα που μάλλον του ανήκουν,αφου οι επισκέψεις στην κουζίνα πλέον θα αρχίσουν να εκτονώνουν την ενέργεια του καλοκαιριού,σε δημιουργίες θαλπωρής κσι αγάπης !
Καλό μήνα Χρυσαυγή μου!Καλο φθινόπωρο!ν
Καλημέρα Φωτεινή μου!!
ΔιαγραφήΉταν μια συνταγή που την πρωτοείδα σε μια φωτογραφία της Τάνιας (Green Mixer) που είχε φτιάξει το δικό της σπιτικό εκχύλισμα. Εκτοτε, μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω κι εγώ το δικό μου. Και ξέρεις, χρειάστηκε πολύ υπομονή μέχρι να την παρουσιάσω εδώ πέρα -3 μήνες- την οποία και όπως γνωρίζεις δεν διαθέτω!! χαχα
Χαίρομαι λοιπόν να βλέπω ότι άρεσε αυτή η τόσο απλή μα και χρήσιμη παρασκευή.
Και όσο και να μην θέλω να το παραδεχτώ, ναι, είναι μια φθινοπωρινή ανάρτηση!!
Φιλιά πολλά Φωτεινούλα και σε ευχαριστώ πολύ. Πάρα πολύ δηλαδή για τα πάντα γλυκά και εμψυχωτικά σου λόγια!!!! Είσαι αδιάκοπα υποστηρικτική!!!
Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Το εκχύλισμα βανίλιας είναι φανταστικό προϊόν το χρησιμοποιώ πολύ συχνά! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αποπειραθεί να το παρασκευάσω μόνη μου ! Μου δίνεις κίνητρο όμως γιατί φαίνεται πανεύκολο! πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται και είναι πανεύκολο Αθηνά.
ΔιαγραφήΒάζεις τα υλικά σε ένα μπουκάλι και αφήνεις το χρόνο να λειτουργήσει υπερ σου!!
Θα χαρώ αν το φτιάξεις και μας πεις τα αποτελέσματα.
Καλημέρα !!!!!!!!!
Φοβερή ιδέα Χρυσαυγή!!!! Σ'ευχαριστούμε πολύ!! Η αλήθεια είναι ότι λοβό δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ παρόλο που ξέρω πως είναι το καλύτερο, αγοράζω το εκχύλισμα και αποφεύγω τη σκόνη, παρά μόνο όταν ξεμένω:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα κοριτσάρα!!!!
Αν χρησιμοποιήσεις λοβό Δήμητρα, θα δεις τέτοια μεγάλη διαφορά που πραγματικά δεν νομίζω μετά να ξανασκεφτείς να χρησιμοποιήσεις σκόνη. Το πολύ πολύ εκχύλισμα, και αν είναι και το δικό σου είναι πολύ καλύτερο από τα χαμηλής ποιότητας που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ.
ΔιαγραφήΚαλημέρα "σούπερ θετική ενέργεια" Δήμητρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλό φθινόπωρο!
τι θες να σου πω??????????
ΑπάντησηΔιαγραφή...τα υλικά μπήκαν σε μπουκαλάκι.....τα ξαναλέμε σε 3 μήνες!!!!!!!!!!!!
Τίποτα να μην μου πεις. Μου αρκεί η φωτογραφία που μου έστειλες.
ΔιαγραφήΑνυπομονώ να μου πεις τα αποτελέσματα σε 3 μήνες από τώρα όταν θα το δοκιμάσεις!!!
κάνω εδω και χρονια...χεχεχεχε... Ευτυχως εχω αποθεμα ακομα.. Ειχα κανει κι εγω μπολικο!! πολλα φιλια και καλο μηνα Χρυσαυγη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξέρουμε, το ξέρουμε.... Και το έχουμε δοκιμάσει και ήταν τέλειο..χεχεχε!
ΔιαγραφήΕίναι κάτι που από τότε που το έμαθα, δεν έχω σταματήσει να το κάνω! Έχει λίγο καιρό που προμηθεύτηκα ξανά τη βότκα μου και ετοιμάζομαι κι εγώ για νέα σοδειά!
ΔιαγραφήΕίναι η καλύτερη επένδυση για τα πιο γευστικά γλυκά!
Α!!!! Ωστε ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε Ελπίδα! Δεν φανταζόμουν ότι είχες φτιάξει. Πολύ χαιρομαι που έρχεσαι να επιβεβαιώσεις τα λεγόμενά μου. Κι εγώ όπως είδες μπόλικο έφτιαξα γιατί αν δεν περισσέψει ...δεν φτάνει... χαχαχα
ΔιαγραφήΚαλημέραααααααααααααααα!!!
Φιλιά στα Βόρεια!!!
Χρύσα δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.
ΔιαγραφήΓευστική επένδυση!! Πολύ ωραία το θέτεις!!
Όσο για τη νέα σου σοδειά, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να δημιουργείς πλέον εκχύλισμα από το μηδέν. Μια φορά το φτιάχνεις και το τροφοδοτείς συνέχεια με λοβούς και βότκα..
Τελικά τώρα πια θα έχει λόγο ύπαρξης και στο δικό μου σπίτι μια βότκα!! χαχαχα
Καλημέρα και καλό Φθινόπωρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
εξαιρετική ανάρτηση! με λεπτομέρειες και αναλυτικές συμβουλές!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο καλύτερο χειροποίητο δώρο για τα Χριστούγεννα όπως λες και το πιο χρήσιμο υλικό για όποιον καταπιάνεται με την ζαχαροπλαστική!
φιλιά πολλά!!
Εύη μου αν λες εσύ ότι είναι εξαιρετική ανάρτηση που είσαι ο γκουρού της λεπτομέρειας, τότε είμαι πολύ χαρούμενη!! χαχα
ΔιαγραφήΣε φιλώ και σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Πόσο εύκολο είναι! Χρησιμοποιώ εκχύλισμα και εγώ, αλλά με έβαλες σε ιδέες να το φτιάξω για τις γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάξ΄το και θα με θυμηθείς !!!
ΔιαγραφήΔεν θα αγοράσεις ποτέ ξανά του σούπερ μάρκετ!!!
Τελικά είναι εύκολο να φτιάξεις το δικό σου εκχύλισμα βανίλιας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ωραίο είναι που μπορείς να προσθέτεις βότκα και να το ανανεώνεις.
Ωραία ιδέα Χρυσαυγή...χμμμμμ..
Προλαβαίνω για τα Χριστούγεννα ;)
Φιλιά πολλά
Ναι, Μάριον. Το καλύτερο είναι πως δεν τελειώνει ποτέ και ποτέ δεν ξεκινάς από την αρχή να φτιάξεις καινούριο εκχύλισμα και να περιμένεις 3 μήνες μέχρι να ετοιμαστεί.
ΔιαγραφήΕίναι ας πούμε για... πάντα... χαχαχα
Το τροφοδοτείς και το κρατάς ζωντανό!
Σε φιλώ γλυκιά Μάριον!
Να έχεις καλό Φθινόπωρο!
Πάρα πολύ ενδιαφέρον! Πραγματικά χρήσιμη ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ Χρυσαυγή!
Εγώ ευχαριστώ Άρη!
ΔιαγραφήΚι εγώ έχω επιχειρήσει να το φτιάξω αλλά καθότι ανυπόμονο ον...δεν το άφησα να ζήσει 3 μήνες οπότε αγόρασα ένα δίλιτρο δοχείο με πάστα βανίλιας από την Αμερική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν τελειώσει όμως θα φροντίσω να ακολουθήσω τις οδηγίες σου!!
Μα είχα να δω το Captain Morgan χρόνια, τι μου θύμισες...!
Αυτό το δίλιτρο δοχείο με πάστα βανίλιας έκανε την καρδιά μου να φτερουγίσει... Το ομολογώ Αγγελική!!! χαχαχα
ΔιαγραφήΦτιάξε το εκχύλισμα όσο ακόμα έχεις το δίλιτρο ώστε να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις πρίν περάσουν οι τρεις μήνες.
Μπορεί να μην πίνω αλλά Captain Morgan υπάρχει πάντα στο σπίτι μου, μιας και ρούμι βάζω σε πολλά κέικ και γλυκά. Τρελαίνομαι για τη γεύση του μέσα σε αυτά!!!
Σε φιλώ!
πολυ καλη ιδεα. η περιγραφη πολυ κατατοπιστικη. θα ηθελα να σε ρωτησω ( συγνωμη για τον ενικο)
ΑπάντησηΔιαγραφήτο σκουρο χρωμα που εχει ειναι εξαιτιας του ποτου π.χ αν θα εβαζα κονιακ ή λογω του χρονου παραμονης. ευχαριστω θαλεια κεφαλονια
Καλημέρα Θάλεια!!
ΔιαγραφήΣυμφωνούμε να μιλάμε στον ενικό!! Κι εγώ τον προτιμω! :)
Λοιπόν, το χρώμα του εκχυλίσματος σκουραίνει από τις βανίλιες.
Στην αρχη όπως είδες, με το που τις έριξα μέσα στη βότκα δεν έγινε κάτι. Ήταν σαν να είχε νερό μέσα το μπουκάλι. Από την επόμενη κιόλας μέρα άρχισε το χρώμα να αλλάζει. Πρώτα έγινε ξανθό ανοιχτό και όσο περνούσε ο καιρός το εκχύλισμα σκούραινε. Η βανίλιες (τα σποράκια τους δηλαδή) "βάφουν" το αλκοόλ και αυτό από διάφανο μετατρέπεται σε καφέ.
Τώρα, το πόσο σκούρο θα γίνει εξαρτάται αφ΄ενός από το πέρασμα του χρόνου που όλο και το χρώμα του βαθαίνει και κατά δεύτερον από την ποσότητα των λοβών που θα ρίχνεις όσο περνάει ο καιρός μέσα.Όσο περισσότερους λοβούς ρίχνεις με το πέρασμα του χρόνου, τόσο πιο βαθύ χρώμα θα αποκτά το εκχύλισμά σου. Και τελικά να σου πω ότι όσο πιο βαθύ χρώμα έχει τόσο πιο "δυνατό" θα είναι και θα έχει εντονότερη τη γεύση της βανίλιας.
Τώρα αν εσύ χρησιμοποιήσεις κονιάκ απλά θα σου γίνει πολύ πιο σκούρο διότι αρχίζεις από σκουρόχρωμη βάση και όχι από διάφανη όπως είναι της βότκας. Αλλά το χρώμα σε αυτή την περίπτωση δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Η γεύση μετράει και αυτήν σίγουρα θα την πετύχεις!!!!!!!!!!!
Εύχομαι καλή επιτυχία από καρδιάς!
ευχαριστω παρα πολυ. θα το δοκιμασω σιγουρα.
ΔιαγραφήΜου ΑΡΕΣΕΙΣ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έκανα κάτι ανάλογο, με τα τελευταία άδεια φασολάκια, αλλά τα έβαλα μέσα σ' ένα ένα μικρό βάζο με ρούμι που μου είχε ξεμείνει. Το αποτέλεσμα θα δοκιμαστεί μάλλον στο επόμενο κεϊκ με σοκολάτα που θα ετοιμαστεί.
Καλό μήνα Χρυσαυγή μας.
Και με το καλό στην "επανεκκίνηση" των μηχανών :-)
Τέλεια Πηνελόπη!!!!! Εκανες το σωστό!!
ΔιαγραφήΘα γίνει τέλειο είμαι σίγουρη. Να δουμε κι εμείς τα αποτελέσματα λοιπόν στο σοκολατένιο σου κέικ.
Καλό φθινόπωρο και καλό μας κουράγιο!!!!
Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!
Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερο από δικό μας εκχύλισμα βανίλιας! Πολύ ωραίες φωτό και τιπς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σπιτικό είναι πάντα το καλύτερο για μένα!Και τη βανίλια την χρησιμοποιώ παντού!Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφή