Μπήκε κι ο τρίτος ο φαρμακερός, ο πιο ζεστός, ο πιο
χαρακτηριστικός μήνας του Ελληνικού καλοκαιριού. Πού μας βρήκε άραγε φέτος ο Αύγουστος? Σε παραλίες εξωτικές,
στο κλεινόν άστυ, στο πατρικό στο χωριό ή σε σκηνούλα και ελεύθερο κάμπινγκ?
Το φετινό καλοκαίρι είναι μούλτι κούλτι και όλα τα χωράει.
Από μνημονιακές διακοπές -μαζεμένες και σφιχτές- μέχρι καθόλου διακοπές.
Οι ζέστες καλά κρατούν, μα ποτέ δεν θα με ακούσει κανείς να παραπονιέμαι
γι΄αυτό. Όσο κι αν στάζω και κολλάω απ΄τον ιδρώτα. Όσο κι αν έχω μπαφιάσει
απ΄τα νερά και τα κρύα ντουζ, αποφεύγω να ανάβω το κλιματιστικό όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αδυνατώ να κλειστώ στον
δροσερό μεν, αλλά απομονωμένο μικρόκοσμο
που δημιουργεί. Θέλω να ακούω τα τζιτζίκια μες στ΄αυτιά μου, να είναι οι πόρτες
ορθάνοιχτες και να κυκλοφορώ με σορτσάκι και μαγιό. Είναι γλυκό το καλοκαίρι και
τόσο μα τόσο μικρό που λυπάμαι να χαραμίσω τις τελευταίες στιγμές του.
ΨΗΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ
Υλικά:
1)
6 πιπεριές χρωματιστές
2)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4)
3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
5)
300 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
6)
100 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο
7)
100 γραμμάρια ροκφόρ (ή μπλε τυρί)
8)
½ κουταλάκι γλυκού ρίγανη
Μέθοδος:
Τις κόβουμε στη μέση όπως είναι, μαζί με τα κοτσάνια τους.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα σπόρια από μέσα διατηρώντας το κοτσάνι στη θέση του.
Τις τοποθετούμε με την τομή τους προς τα πάνω, σε ένα ταψί
στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα στο εσωτερικό του.
Ψήνουμε τις πιπεριές στους 180 βαθμούς σε φούρνο με αέρα,
για 15-20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι
έχουν μαλακώσει.
Όση ώρα ψήνονται φτιάχνουμε τη γέμιση.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και
σοτάρουμε σε αυτό το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε
το μπέικον και το σοτάρουμε και αυτό μέχρι να βγάλει το λίπος του. Αποσυρουμε το
τηγάνι από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα, την τριμμένη
φέτα και το ροκφόρ το οποίο έχουμε προηγουμένως λιώσει με ένα πιρούνι. Στη
συνέχεια προσθέτουμε τη ρίγανη και το περιεχόμενο του τηγανιού (μπέικον με
κρεμμύδι). Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί η γέμιση.
Μόλις δούμε ότι οι πιπεριές είναι μαλακές και έχουν σχεδόν
ψηθεί τις βγάζουμε από το φούρνο. Παίρνουμε κουταλιά – κουταλιά από το μίγμα με
τα τυριά και τις γεμίζουμε προσεκτικά όλες. Στο τέλος τις πασπαλίζουμε με λίγη
παρμεζάνα τριμμένη (περίπου μισή κουταλιά της σούπας την κάθε βαρκούλα
πιπεριάς).
Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο και τις ψήνουμε για περίπου 10
λεπτά ακόμα ή μέχρι να δούμε ότι τα τυριά έχουν λιώσει εντελώς.
Τις τοποθετούμε σε πιατέλα και τις σερβίρουμε ζεστές αμέσως.
Ωστόσο τρώγονται και χλιαρές εξίσου ωραία!
Tips:
1)
Τις πιπεριές μπορούμε να τις έχουμε ψήσει στο
πρώτο στάδιο από την προηγούμενη μέρα ή κάποιες ώρες πριν και απλά να τις
γεμίσουμε και να τις τελειώσουμε στο φούρνο λίγο πριν τις σερβίρουμε στο
τραπέζι.
2)
Επίσης τη γέμιση μπορούμε να την έχουμε φτιάξει
από την προηγούμενη μέρα και να την διατηρήσουμε σε μπολ στο ψυγείο.
3)
Τέλος αν δούμε ότι οι βαρκούλες της πιπεριάς δεν
«κάθονται» οριζόντια με το άνοιγμα προς τα πάνω και γέρνουν όσο είναι ωμές, δεν
πρέπει να μας απασχολήσει καθώς όταν ψηθούν θα καθίσουν όμορφα έτσι ώστε να τις
γεμίσουμε και να μην υπάρξει κίνδυνος να τρέξουν έξω τα τυριά!
Τρελαινομαι για πιπεριες. Σε συνδυσμο με τα τυρια κανουν ενεν υπέροχο μεζέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα!!
ΔιαγραφήΚαλό μήνα λοιπόν με εύκολα αλλά νόστιμα μεζεδάκια! :)
Εγώ θα κλείσω παράθυρα και παντζούρια, θ' ανάψω στο φουλ το ερ κοντίσιον, θα πάρω το ταψάκι με τις πιπεριές κι ένα μπουκάλι λευκό κρασί παγωμένο ή μια δυο μπύρες.....και θα τις απολαύσω χωρίς φόβο (ζέστης) και με πάθος!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!!!!!
Πιστεύω ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα γι΄αυτό εγώ προτείνω ζεστές πιπεριές με ανοιχτά παράθυρα. Ζέστη πάνω στη ζέστη !!!! χαχαχαχα
ΔιαγραφήΚαλό μήνα!!!!!
....προτιμώ χιόνι με παγωτό!!!!!!!!
Διαγραφή....και εγω μαζί σου Πέπη!
ΔιαγραφήΧιόνι και τόνους παγωτού!Άντε και μπόλικη σάλτσα σοκολάτας απο πάνω.....
..ζεστή για να παγώσει!!
ΔιαγραφήΕδώ και χρόνια,το καλοκαίρι αποτελεί έναν απο τους χειρότερους εφιάλτες μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι επίτρεψε μου να χρησιμοποιήσω αυτήν την υπερβολή στην εκφορά του λόγου μου.
Εφιάλτης ,οπως λέμε να βλέπεις την λάβα απο το γειτονικό ηφαίστειο ,να κατευθύνεται αργά και ηδονικά στο σπίτι σου.
Όπως μια σπίθα φωτιάς που απειλεί να καρβουνιάσει το διαμέρισμα σου.
Όπως ο ήλιος που από κάποιο αστρονομικό λάθος προσγειώθηκε στην βεράντα σου,στον χώρο σου,στο είναι σου ,τα κατέλαβε και ασκεί ασφυκτική πυρακτωμένη πίεση σε κάθε κύτταρο του κορμιού σου.
Το καλοκαίρι σέρνομαι.
Προχωρώ ασθμαίνοντας ,λες και κουβαλώ στις πλάτες μου ,ως νέος Άτλας,τον κόσμο ολάκερο.
Βαρυγκωμώντας και μουρμουρίζοντας .Ολόενα γκρινιάζοντας.
Ναι,τι καλοκαίρι γίνομαι κακιά κσι το ξέρω.
Ονειρεύομαι κόκκινα φύλλα,βροχές,αέρηδες ,νοτισμένη γη,ψύχρα ,ζακετούλες,χουχούλιασμα στο σπίτι με ζεστή σοκολάτα και βιβλία.
Το μόνο που αγαπω απο το καλοκαίρι ειπναι τα φρέσκα φρούτα και τα απίθανα λαχανικά του.
Σχεδόν συμφιλιώνομαι μαζί του, για το γευστικό κανάκεμα που μου προσφέρει,φροντίζοντας να με αποζημιώνει για την κακή διάθεση που μου προξενεί!
Και οι πιπεριές πρωτοστατούν στο κσλόπιασμα!
Ωμές,ψητές,μαγειρευτές,τηγανητές αποτελούν την γέφυρα συμφιλίωσης του εαυτού μου και της ....μισητής εποχής!
Σήμερα με καλόπιασες!Πρώτα με τις πολύχρωμες εικόνες ενός γευστικού παραδείσου και μετα με την σκέψη που άθελα σου σφήνωσες στο μυαλό μου.....μπήκε ο Αύγουστος,ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού!Ζήτωωωωωωωω!
Και θα το γιορτάσω με τσίπουρα ή ούζα,και χλιαρές γεμιστές πιπεριές!
Θα εισβάλλω στη μόνη θάλασσα που πραγματικά εκτιμώ....την τυροθάλασσα!!!
Με τα πανιά μου ανοικτα,θα πλεύσω ,αρμενίζοντας κσι θωρώντας τα γαλήνια κύματα ενός γευστικού παραδείσου.Θα λιαστώ εκει όπου η ζέστη δρν καταβάλλει,αλλά ευεργετεί!!
Θα περί πλεύσω αρμονικά και γαλήνια.
Οπως στα όμορφα όνειρα.
Καλό μήνα Χρυσαυγούλα!
Καλό και όμορφο Σαββατοκύριακο!
Σχεδόν θα βάλω τα κλάματα με το σχόλιό σου... Όχι από χαρά αλλά από τις φρικιαστικές για μένα εικόνες που περιέγραψες. Αυτές του αέρα, της βροχής, του χουχουλιάσματος και της ψύχρας.
ΔιαγραφήΑς καπνίσουμε την πίπα της ειρήνης. Ας κάτσουμε παρέα να πιούμε τα ούζα μας, τρώγοντας πιπεριές και γιορτάζοντας για διαφορετικό λόγο τον ερχομό του Αυγούστου η κάθε μια!!!
Καλό, όμορφο, ήρεμο και γλυκό μήνα!!!!!!!!!!!!!!
Καλό μήνα Χρυσαυγή μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ αρέσει πολύ που είπες πως δεν θέλεις να χάσεις καμία στιγμή από το καλοκαίρι και θες να είσαι έξω και όχι κλεισμένη στο ''μικρόκοσμο'' του κλιματιστικού... πολύ ωραίο και σαν εικόνα.
Ωραία χρώματα οι πιπεριές σου και πολύ νόστιμες.
Με συνοδεία τζιτζικιών και παγωμένη μπύρα σκέτη απόλαυση ;)
Φιλιά πολλά :)
το αγαπω αυτο το μεζεδακι!!!! μ αρεσει που εβαλες χρωματιστες πιπεριες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεζεδάκι ιδανικό για παγωμένη μπύρα, με τα τζιτζίκια να σου παίρνουν τα αυτιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και καλές βουτιές σε θάλασσες ή σε μπανιέρες!!
Καλοκαιρινή λιχουδιά... ό,τι καλύτερο για ουζάκι και μπυρίτσα!!! Φοβερές οι φωτογραφίες σου με τα υπέροχα χρώματα!!! Χρυσαυγή μου με πέθανες... είναι τόσο λαχταριστές οι πιπεριές που ευχαρίστως θα άπλωνα το χέρι μου να πάρω εκείνο το πιάτο με το πηρούνι για να τις κάνω μερικές μπουκιές και να απολαύσω τη νοστιμιά τους!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα, καλό μήνα και να περάσεις τέλεια τον Αύγουστο!!
Πολλά φιλάκια!
Ωδή στο καλοκαίρι ο πρόλογος σου Χρυσαυγή μου και με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη. Αλλά και οι πιπεριές σου ενας εξαιρετικός καλοκαιρινός μεζές. Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο, το φετινό καλοκαίρι είναι κάπως..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι τέλειες φαίνονται οι πιπεριές σου !!! Τόσο ωραία χρώματα !!
Δεν σχολιάζω τον πρόλογο!!!! Δεν τον σχολιάζω!!!! Ειδικά το κομμάτι περί τι ωραίο που είναι το καλοκαίρι και πόσο λίγο κρατά!!!!! (Είδες, είδες, δείχνω κοσμιοτάτη διαγωγή!!!!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σχολιάσω όμως τις πιπεριές σου που τις είδα και μού έτρεξαν τα σάλια!!!! Όσο για την φωτογραφία με τις στρωμένες άδειες πιπεριές... πόστερ κανονικό!!! ΣΜουτς!
Ετοιμάζονται! !
ΑπάντησηΔιαγραφή