28 Νοεμβρίου 2018

Τηγανίτες μπανάνας χωρίς ζάχαρη




Είχα φωτογραφήσει εδώ και καιρό τις τηγανίτες αυτές και περίμενα να τις αναρτήσω την κατάλληλη στιγμή, που τώρα που το σκέφτομαι δεν ξέρω ποια ήταν η κατάλληλη στιγμή και μάλλον έπαιρναν αναβολή γιατί όλο κάποια άλλη συνταγή προέκυπτε που έπαιρνε τη θέση τους. 




Στο μεταξύ τις έφτιαχνα και τις ξανάφτιαχνα για τα παιδιά, όποτε τύχαινε να έχουμε ώριμες μπανάνες που κόντευαν να χαλάσουν. Έχουν πολύ έντονη γεύση μπανάνας, είναι αφράτες και πεντανόστιμες, μα το κυριότερο είναι ότι απουσιάζει από τη συνταγή η ζάχαρη αλλά και οποιαδήποτε άλλη γλυκαντική ουσία. Οι τηγανίτες είναι αρκετά γλυκές από μόνες τους χάρις στις ώριμες μπανάνες που δίνουν τόση γλύκα όση πρέπει. Αυτές και οι μηλοτηγανίτες είναι οι αγαπημένες μας.



Την τελευταία φορά που τις έφτιαξα το περασμένο Σάββατο, τις είχα στοιβάξει σ΄ ένα πιάτο εκεί πάνω στο τραπέζι της κουζίνας κι «έπαιζα» με την φωτογραφική μου μηχανή, όταν πλησίασε η Κλειώ σαν το λιοντάρι που βγαίνει για κυνήγι στη σαβάνα. Αργά, διερευνητικά, με άγριες διαθέσεις μα πρωτίστως πεινασμένο.



Πάνω που την είδα, άρχισα να τραβάω ασυναίσθητα σχεδόν, μερικές φωτογραφίες τις τηγανίτες και την πονηρόφατσά της, τις γκριμάτσες που έκανε γιατί ήθελε να φάει, ενώ εγώ δεν την άφηνα ακόμα, τα νάζια και τα παιχνίδια της.



Κάπως έτσι τραβήχτηκαν αυτές οι πόζες που βλέπεις σήμερα και έστειλαν την κανονική φωτογράφηση που είχα ήδη κάνει, στα αζήτητα. Αποφάσισα σήμερα λοιπόν ν΄  ανεβάσω τις τηγανίτες μπανάνας γιατί είπα "ή τώρα ή ποτέ"!  Μην προκύψει στο μεταξύ και τρίτη φωτογράφηση!



Καλημέρα!!!!



ΤΗΓΑΝIΤΕΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ 

Υλικά:

     1)      340 γραμμάρια ώριμες μπανάνες (καθαρό βάρος) – είναι περίπου 3 μέτριες μπανάνες
     2)      2 αυγά
     3)      1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κανέλα
     4)      1 κοφτό κουταλάκι γλυκού σόδα
     5)      ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
     6)      2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
     7)      1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
     8)      100 ml γάλα φρέσκο (ελαφρύ ή πλήρες)
     9)      180 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
     10)   30 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο



Μέθοδος:

Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι μέσα σε ένα πιάτο. Βάζουμε τον πολτό της μπανάνας που προέκυψε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε κατόπιν όλα τα υγρά υλικά (την βανίλια, το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά). Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.

Κατόπιν προσθέτουμε στο μίγμα των υγρών τα στερεά υλικά (την κανέλα, τη σόδα, το μπέικιν, το αλάτι και το αλεύρι). Ανακατεύουμε ξανά και ο χυλός για τις τηγανίτες είναι έτοιμος.

Παίρνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι και το λαδώνουμε καλά. Το βάζουμε στη φωτιά να κάψει και ρίχνουμε μέσα κουταλιές από τον χυλό ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τις τηγανίτες μας. Εγώ αυτή τη φορά τις έκανα μεγαλύτερες από τις προηγούμενες φορές βάζοντας 3 κουταλιές της σούπας χυλό για κάθε τηγανίτα.

Τις αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να σταθεροποιηθούν και να πάρουν χρώμα από την κάτω πλευρά. Αυτό θα το καταλάβουμε ότι έχει συμβεί γιατί θα παρατηρήσουμε ότι στην επιφάνειά τους αρχίζουν να δημιουργούνται φουσκάλες που σκάνε μόνες τους. Μπορούμε να ανασηκώσουμε και λίγο την τηγανίτα ώστε να δούμε αν έχει πάρει χρώμα από την κάτω πλευρά της.

Μόλις γίνει αυτό, την αναποδογυρίζουμε με την βοήθεια μιας σπάτουλας ώστε να ψηθεί και από την άλλη.

Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από το τηγάνι, το λαδώνουμε πάλι και συνεχίζουμε να ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τις υπόλοιπες μέχρι να τελειώσει όλος ο χυλός που έχουμε στη διάθεσή μας.

Όταν είναι έτοιμες σερβίρουμε. Τρώγονται παραδοσιακά με σοκολάτα αλλά εμείς τις προτιμούμε με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα.

Καλή επιτυχία!!!





7 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Φαίνονται φοβερές. Θα δοκιμαστούν άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα , είμαστε κι εμείς φαν ειδικά τα Σαββατοκύριακα ! Μόνο που οι δικές μου κόρες μεγάλωσαν και τις αναλαμβάνουν προσωπικά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έψαχνα να βρω κάτι υγιεινά γλυκό για να αξιοποιήσω τις τρεις υπερώριμες μπανάνες που ξέμειναν στο καλάθι της κουζίνας. Έτσι έπεσα πάνω στο blog σου. Συγχαρητήρια για την δουλειά από καρδιάς που βάζεις σ'αυτό. Τρέχω να φτιάξω τις μπανανοτηγανίτες σου. Ευχαριστώωωω ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανταστική συνταγή Μπράβο!!!
    Πολύ νόστιμες και γευστικές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10