19 Νοεμβρίου 2014

Μηλοτηγανίτες





Φανταστικό πρωινό Κυριακής, τέλειο απογευματινό και ιδανικό σνακ για εκδρομή ή πιν νικ. Οι μηλοτηγανίτες είναι πανεύκολες, αφράτες και ζουμερές. 

Τις έφτιαξα και καθώς μύριζε η κουζίνα κανέλα, ήρθαν ένα τικ πιο κοντά τα Χριστούγεννα. Συνοδεύστε τις οπωσδήποτε με ένα καλό μέλι ή ακόμα καλύτερα με σιρόπι σφένδαμου (maple syrup), που θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. 




ΜΗΛΟΤΗΓΑΝΙΤΕΣ 

Υλικά: 

     1)      2 αυγά
     2)      200 γραμμάρια γιαούρτι
     3)      250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
     4)      5 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο
     5)      2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     6)      1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
     7)      ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
     8)      4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
     9)      1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
     10)   ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
     11)   2 μεγάλα μήλα τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη




Μέθοδος: 

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα υγρά υλικά (αυγά, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, γάλα, εκχύλισμα βανίλιας). Ανακατεύουμε. 

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά εκτός από το μήλο. Δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε σε αυτά το περιεχόμενο του μπολ με τα υγρά. Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη ή ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε και το τριμμένο μήλο και ανακατεύουμε για τελευταία φορά. Το μίγμα για τις τηγανίτες είναι έτοιμο. 

Παίρνουμε ένα αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν κάψει ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ανακινούμε το τηγάνι  ώστε να πάει παντού. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από το μίγμα, την πατάμε λίγο με το κουτάλι να απλωθεί  και την αφήνουμε να ψηθεί καλά από τη μια πλευρά. Μόλις δούμε την τηγανίτα  μας να έχει ψηθεί και να αποκολλάται εύκολα, την γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά με μια ξύλινη σπάτουλα. Την αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και κατόπιν την βγάζουμε από το τηγάνι. Η πρώτη τηγανίτα είναι πάντα αποτυχημένη. Αυτό συμβαίνει πάντα και για τον λόγο αυτό  βάζουμε πρώτα μια μόνη της να ψηθεί και στην δεύτερη τηγανιά γεμίζουμε το τηγάνι με αρκετές. 



Μόλις βγάλουμε τη μια τηγανίτα, ξαναλαδώνουμε το τηγάνι και τώρα πια ρίχνουμε διάσπαρτες  κουταλιές – κουταλιές από το μίγμα μας ώστε να ψήνουμε περισσότερες σε κάθε τηγανιά. Πρέπει όμως να προσέχουμε να μην ακουμπάει η μια την άλλη για να μην κολλήσουν και ενωθούν. 

Για να καταλάβουμε ότι οι μηλοτηγανίτες είναι έτοιμες πρέπει να έχουν ωραίο ρόδινο χρώμα και από τις δύο πλευρές και μέσα να  έχει πήξει ο χυλός, να μην είναι δηλαδή υγρή όταν την κόψουμε στη μέση.

Κάνουμε αυτή τη διαδικασία (λάδωμα τηγανιού και ψήσιμο μηλοτηγανίτας) με όλο το χυλό που έχουμε στη διάθεσή μας. 

Μόλις είναι όλες έτοιμες τις στοιβάζουμε σε μια πιατέλα  και τις περιχύνουμε με μέλι ή με σιρόπι σφένδαμου. Σερβίρονται επιτόπου. 


Καλή επιτυχία!!!





40 σχόλια:

  1. Μου τρέχουν τα σάλιαααααααααα!!!!! Πρώτη φορά νομίζω πως εστίαζα ακριβώς στο φαγητό που παρουσιάζεις παρά σε όλη την σύνθεση της φωτογραφίας! Σλουρρρρρρρρπ!
    Για τους γνωστούς λόγους, μπορούν να γίνουν και χωρίς κρέμα γάλακτος; Αν ναι, πόσο περισσότερο γάλα χρειάζονται; Την αντίστοιχη ποσότητα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους θα πω εγώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Επιτέλους!!!!!!!!!
      Μετά το σορμπέ ταχίνι οι μηλοτηγανίτες. Τέλεια!

      Λοιπόν, θα αντικαταστήσεις την κρέμα γάλακτος με γάλα φρέσκο. Επειδή όμως το γάλα είναι πιο λεπτόρευστο απ΄ότι η κρέμα γάκαλτος, βάλε 200 γραμμάρια. Το μίγμα είναι σχετικά πυκνό και όχι αραιό. Θα δεις τον χυλό και αν κρίνεις με το μάτι ότι θέλει λίγο ακόμα το προσθέτεις. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Θα σου βγουν!!!!!

      Α, και μην ξεχάσεις... βγάλε μια φωτό, όπως - όπως!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. ΜΜΜ, ωραίες φαίνονται (αν μου της φτιάξει άλλος πάντα). Αυτο το maple syrup μια φορα το εχω δοκιμασει αλλα δεν ενθουσιάστηκα κιόλας, θα πρέπει να του δώσω μια δευτερη ευκαρία μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, φυσικά! Οι πιό νόστιμες τηγανίτες είναι αυτές που είναι φτιαγμένες από ξένα χέρια.
      Το σιρόπι σφένδαμου αν δεν σου αρέσει, μην το πιέζεις. Βάλε ωραίοι ελληνικότατο μέλι και θα είναι υπέροχες!!

      Φιλιά πολλά Τάνια μου!

      Διαγραφή
  3. Φανταστικές οι μηλοτηγανίτες σου Χρυσαυγή μου!!! Και τμε το σιρόπι έχουν εκείνη τη φοβερή πινελιά που δίνει το maple syrup!!!! Τις λάτρεψα τις φωτό σου και το ξέρεις αλλά δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω!!!!!
    Φιλιά καλημέρας!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δίκιο Κική.
      Μην κουράζεσαι με το να μιλάς!
      Σερβιρίσου!!

      Σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. αααα πολυ χορταστικες φαινονται!!!!!!Το σιροπι σφενδαμου ειναι τελειο,ταιριαζει ακομα και σε δημητριακα με γαλα!Χρυσαυγή μου το τιμησες άξια για μια ακομα φορα το μηλο σου(αναφερομαι στο εικονιδιακι του blog σου)!!!!!
    φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήλο μου κόκκινο,
      ροϊδοβαμμένο!!!!!

      Μα αν δεν βάλει συνταγές με μήλα το Food for Thought θα πέσει το μπλόγκ να μας πλακώσει!!
      χαχαχααχαχαααα

      Φιλιά πολλά κοριτσάρα!!

      Διαγραφή
  5. θελωωωωω!! πωπω τελειες !!! μ αρεσει που εβαλες το μηλο και τογιαουρτι θα εχουν πιο ωραια γευση! εννοειται θα δοκιαμστουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σούπερ γευστικές, ζουμερές και αφράτες λόγω κρέμας γάλακτος.
      Θα σου αρέσουν σίγουρα ντολμά μου!!

      Φιλιά και ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  6. Άψογες τηγανίτες και το maple syrup τι ωραία που ρέει απο ψηλά!!!
    Τις θέλω για πρωινό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με δυό χέρια, μια φωτογραφική και ένα μπουκάλι με σιρόπι σφένδαμου,
      πάλι καλά να λες που κατάφερα να τραβήξω και αυτή τη φωτογραφία.
      Πρέπει να μου προσλάβω βοηθό άμεσα!!!!! χαχαχαχαχαχαα

      Φιλιάααααααααααα!

      Διαγραφή
  7. μμμμμμμμμμμμ... μας αρεσουν τα μηλα και οι τηγανιτες και το μελι και το maple syrup και η κανελα!!!! μιαμ μιαμ!! Πάλι δημιούργησες Χρυσαυγη μου !! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν όψει Χριστουγέννων σκέφτηκα πως θα ήταν μια χρήσιμη συνταγή.
      Προβλέπονται μέρες χουχουλιάσματος δίπλα στο στολισμένο δέντρο που ευνοούν τέτοια πρωινά Ελπίδα μου.
      Σε ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι!!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  8. Α μια τηγανιά τηγαν΄τες με μέλι και άχνη ζάχαρη από πάνω θέλω...................είμαι του γλυκού είπαμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι του γλυκού, γλυκού εσύ Λίλα!
      Οτι θέλει ο πελάτης. Χατηρια εδώ δεν χαλάμε βλέπεις!!

      Καλό σου βράδυ!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Καλέ τι έκπληξη είναι αυτή τεταρτιάτικο;;;; Προς στιγμήν με τρόμαξες ότι ήταν Πέμπτη και ξέχασα να αναρτήσω!
    Μετά ξεχάστηκα, βλέποντας αυτό το βουνό από μηλοτηγανίτες! Και τώρα θέλω να έρθει το σαββατοκύριακο πιο γρήγορα! Μιαμ! Μα πόσο λαχταριστές πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχαχαα
      Είσαι παρατηρητική τελικά Χρύσα!!!!

      Αν σου πω ότι ήταν μια παρόρμηση της στιγμής αυτή η ανάρτηση τι θα μου πεις?????????
      χαχαχαχαχαα

      Ετσι, να σπαμε λίγο τη ρουτίνα βρε παιδί μου!

      Διαγραφή
  10. E ναι και μόνο κοιτάζοντας τες μια σιελόρροια στην προκαλούν! Υπέροχη παρουσίαση! Καλή συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Χριστίνα!!!
      Και μια και δύο σιελόρροιες μου προκάλεσαν το πρωί που τις πόσταρα, αφού τις έχω φτιάξει εδώ και 15 μέρες και σήμερα που τις ξαναδα, μου έλειψαν πολύ!!!!

      Διαγραφή
  11. Δείχνουν υπέροχες και με το μέλι μάλλον θ'απογειώνεται η γεύση τους.Αυτή τη φορά θα περιμένω τη Δήμητρα να τις φτιάξει και θα περιμένω πρόσκληση.Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαα

      Τη Δήμητρα με τις δηλώσεις που κάνει στο μαυροπίνακά της, την φοβάμαι, δεν σου κρύβω....
      Παρ΄όλα αυτά, εσύ κι εγώ είμαστε γενναία κορίτσια, θα αυτοπροσκληθούμε όταν τις φτιάξει.
      Δεν νομίζω να έχει αντίρρηση... Μάλιστα σκέφτομαι να της πάω δώρο ένα κέικ που τόσο αγαπάει!!!
      χαχαχαχαχαχααχχαχαχααααααααα

      Διαγραφή
  12. Και έλεγα τι να φτιάξω για πρωινό!! Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές και όλες φαγώθηκαν στο λεπτό. Θα δοκιμάσω και τη δική σου γιατί πρέπει να είναι κορυφαία! Τα σάλια μου τρέχουνε βασικά, χαχα
    Καλό απόγευμα<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού έχεις φτιάξει πολλές τέτοιες συνταγές, γνωρίζεις από πρώτο χέρι πόσο νόστιμες γίνονται με το μήλο οι τηγανίτες. Καλή επιτυχία λοιπόν και στις συγκεκριμένες!

      Σε φιλω πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  13. Τώρα εγώ τι να πω που είμαι κουρασμένη και έπεται συνέχεια και βλέπω κι αυτό.
    Δε μας λυπάσαι;; και δεν είσαι και κοντά.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε, λυπάμαι και εσάς και εμένα που τέτοια ώρα θα ήθελα μια πιατέλα από αυτές και δεν τις έχω... χαχαχαχαχαχα

      Μακάρι να ήμουν κοντά Ξανθή και θα τον πίναμε τον καφέ στα σίγουρα!!

      Φιλιά και από μένα!

      Διαγραφή
  14. Αυτά είναι!!!! Μέλια σιρόπια και κανέλες και μήλα και σλούρπ σλούρπ! Πολύ χουχουλιάρικη συνταγή! Παντούφλα λούτρινο ζωάκι στο πόδι και το κεφάλι μέσα στο πιάτο με τις τηγανίτες! Ωραία ιδέα για τεμπέλικο πρωινό κυριακής! Ευχαριστούμε Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χαχαχαχαχχαχχαχα
    Έχω πέσει κάτω με την περιγραφή σου!!!!
    Βρε Σοφία, τι το θες το λούτρινο στο πόδι? Φοράω και 41 νούμερο και το λούτρινο θα δείχνει σαν αληθινό ζώο πάνω μου... Θα με δει ο Αγιος Βασίλης και θα τρομάξει.
    χαχαχαχαχχα

    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Φιλιά και καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το blog σου Χρυσαυγή είναι επικίνδυνο τελικά!!!χαχαχα
    Αν είναι κάθε φορά που πρέπει να σχολιάσω τα πιάτα σου να τρώω και κάτι για τη λιγούρα μου... με βλέπω τα Χριστούγεννα να ντύνομαι...Αγιος Βασίλης!!!!χαχαχαχαχα.......και κλαψ μαζί!!!!

    Πολύ γλυκιά συνταγή!!
    Φιλάκια :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχχαχχαχχαχαχαχαααααααααααααααααα
      Τέλειο!!!!!!!!

      Ελένη υπερβάλεις, αλλά γέλασα πολύ με το σχόλιό σου!!!!!
      χαχαχαχαχαχααχαχα

      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  17. Της Κυριακής το ξύπνημα...με μήλο και κανέλα!!!

    Που ήσουνα Χρυσαυγή μου...που με είχε πιάσει μανία, και ξέσπασα σε μηλό-πουτίγκα κι' εγώ :-)))

    Εξαιρετικές τηγανίτες και με "μεστή" γεύση.

    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες που συναντηθήκαμε στη σκέψη?
      Μα αν δεν χρησιμοποιήσουμε τώρα τα μήλα πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε???

      Είμαι σίγουρη ότι έφτιαξες καταπληκτική πουτίγκα Πηνελοπάρα !!!

      Διαγραφή
  18. Πώς μου ξέφυγες σήμερα??????
    Τι είδους γευστικό ΄΄γκελ΄΄ ήταν αυτό?
    Σε συγχωρώ γιατί σήμερα δεν έχω αντιστάσεις καλές...
    Εν τάχει λοιπόν-αν και δεν μου πάει η καρδιά μου-,θα πω ότι είσαι βιρτουόζα των μηλοτηγανίτων!
    Απίθανα καλοψημένες.Με μέλι θα τις προτιμήσω.Να στάζει άφθονο και να τις καμακώνω τρεις τρεις όπως έκανες και εσύ!!!
    Εγώ θα βάλω και καρύδια και ας μην σου αρέσουν...ένα φουλ θερμιδικό πρόγευμα με την ατασθαλία να μοιάζει ...κακούργημα και όχι πταίσμα.
    Καλό βράδυ Χρυσαυγούλα μου!!!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος είπε ότι δεν μου αρέσουν τα καρύδια?
      Φωτεινή με μπερδεύεις με κάποιαν άλλη. Τα καρύδια τα αγαπώ μέσα σε κέικ, σαλάτες, τρουφάκια και οτιδήποτε ταιριάζει με αυτά. Αρα έχεις το ελεύθερο από μένα... όχι ότι το χρειαζόσουν δηλαδή.. Λέμε και καμιά χαζομάρα!! χαχαχαχα

      Σήμερα ήταν απρόοπτη η συνταγή γιατί έτσι απλά μου ηρθε να ποστάρω Τετάρτη.
      Είπα να σπάσω τη ρουτίνα.

      Γλυκοφάγωτες λοιπόν οι τηγανίτες.

      Καλό βράδυ και όλα καλά Φωτεινή μου!!!!
      Θα μιλήσουμε σύντομα!

      Διαγραφή
  19. αμαν τι επαθα παλι βραδιατικα...και κανω κ διαιτα. ΟΚ για Κυριακη πρωι ας τη σπασω για λιγο...ναι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τη σπας βρε... Δεν σε λυπάσαι τόση προσπάθεια!
      Κράτα γερά και φτιάξ΄τις όταν την τελειώσεις για επιβράβευση!!!

      Φιλιά πολλάααααααααααααα

      Διαγραφή
  20. Τρελαίνομαι για όλων των ειδών τις τηγανίτες, pancakes, κρέπες κλπ. Δεν έχω όμως ποτές δοκιμάσει μηλοτηγανίτες Χρυσαυγή!!!! Τις βάζω στο οικογενειακό πρόγραμμα για εκτέλεση.
    Φιλάρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. δεν σε πιστεύω... έχω την μητέρα μου που έχει πάθει εμμονή με τις τηγανίτες τελευταία, η οποία φτιάχνει διάφορες εκδοχές και εγώ πρεπει να τις δοκιμάζω.... τώρα βλέπω και τις δικές σου!!!
    και η πλάκα είναι ότι βλέπω τις φωτογραφίες και τις θέλω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μα πόσο ωραία κυλάει πάνω τους αυτό το σιροπάκι σφενδάμου... Θέλω ολόκληρο το πυργάκι! Άλλωστε, το μήλο κάνει καλό! Φρουτάκι είναι! ;-)
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10