Την έφαγα στο σπίτι της κουμπάρας μου το Σαββατοκύριακο που
μας πέρασε και χθες την έφτιαξα για εμάς και την φωτογράφισα για εσάς.
Οι κολοκυθόπιτες είναι γλυκές και νόστιμες πίτες. Φυσικά η
κολοκυθόπιτα με κολοκύθα εξακολουθεί να είναι πρώτη στην καρδιά μου και πιστεύω
ότι πάντα θα είναι. Παρ΄όλα αυτά, η εύκολη και γρήγορη κολοκυθόπιτα με πράσινο
κολοκύθι μπήκε για τα καλά στο μενού μας.
Όλα σε ένα μπολ και ψήσιμο. Δεν έχεις να ανησυχείς για
άνοιγμα φύλλου ούτε για περίπλοκες διαδικασίες. Η πατάτα που μπαίνει μέσα δεν
φαίνεται καθόλου, αλλά ισορροπεί τέλεια την πίτα.
ΕΥΚΟΛΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
Υλικά:
1)
600 γραμμάρια κολοκυθάκια πράσινα, τριμμένα
2)
3 μέτριες προς μικρές, πατάτες τριμμένες
3)
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4)
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
5)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
6)
200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
7)
200 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο
8)
200 γραμμάρια ανθότυρο
9)
2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
10)
3 μεγάλα αυγά
11)
200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
12)
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
13)
Αλάτι
14)
Πιπέρι
15)
Σουσάμι
16)
Λίγο καλαμποκάλευρο για τον πάτο του ταψιού
Μέθοδος:
Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες στο
χονδρό μέρος του τρίφτη. Τα κολοκυθάκια τα παίρνουμε στη χούφτα μας, λίγα –
λίγα και τα στύβουμε να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κολοκυθάκια αφού κάνουμε την
προεργασία που είπαμε, τις τριμμένες πατάτες, τον άνηθο, το δυόσμο, τα
κρεμμυδάκια, το γιαούρτι, την φέτα τριμμένη, το ανθότυρο θρυμματισμένο, το
ελαιόλαδο, τα αυγά, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε
πολύ καλά με μια μεγάλη κουτάλα.
Σε ένα ταψί περίπου 40Χ30 εκατοστά ρίχνουμε λίγο λάδι και το
απλώνουμε με ένα πινέλο ώστε να λαδωθεί σε όλη του την επιφάνεια. Κατόπιν
πασπαλίζουμε λίγο καλαμποκάλευρο και το ανακινούμε ώστε να πάει σε όλα τα μέρη
και να καλύψει τον πάτο του ταψιού. Τέλος ρίχνουμε μέσα στο ταψί το περιεχόμενο
του μπολ και λειαίνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
για 45 λεπτά μέχρι μία ώρα ανάλογα με το φούρνο μας. Αν δούμε ότι παίρνει σε
σύντομο χρονικό διάστημα χρώμα και δεν έχει περάσει η απαιτούμενη ώρα, την
καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Όταν είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο και την
αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την κόψουμε κομμάτια και την
σερβίρουμε.
Τρώγεται καλύτερα χλιαρή.
Καλή επιτυχία!!!
Εχω κάτι κολοκυθάκια στο ψυγείο, τα οποία με κοιτάνε "στραβά" όταν ανοίγω το ψυγείο γιατί δεν έχω ασχοληθεί μαζί τους και τώρα βρήκα τι θα τα κάνω. Μου αρέσει ότι έχει να κάνει σε πίτα, με ή χωρίς φύλο, ιδίως όταν έχει και τυράκι και όλα τα παρελκόμενα. (μου βρήκες δουλειά για σήμερα το βράδι)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιμαι για να σου "ανοίγω" δουλειές μαλλον!!! χαχαχαα
ΔιαγραφήΕλπίζω να σας αρέσει!!!!!!!!!!!!!!
Φιλιά!
Πίτα δώσε μου και την ψυχή μου πάρε !!! Τρελαίνομαι για πιτούλες ειδικές "οι εύκολες", τι να κάνουμε έλλειψη χρόνου .............. Καλημέρα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, οι πίτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.
ΔιαγραφήΣε όλους λιγότερο ή περισσότερο αρέσουν.
Αλλά πέρα από τις πολύ παραδοσιακές,ευτυχώς που υπάρχουν και αυτές οι εύκολες να μας λύνουν τα χέρια !!
Πολύ καλημέρα!
Και χλιαρή τρώγεται και παγωμένη τρώγεται και για πρωινό τρώγεται και για σνακ τρώγεται!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έχω κάνει μερικές φορές αλλά σε πιο φτωχή εκδοχή από τη δική σου!
Η τελευταία φωτογραφία πάντως, με τον άνηθο σε γκεστ σταρ εμφάνιση στο ρόλο έλατου, πολύ μού άρεσε!!!
Την καλημέρα μου & τα φιλιά μου!
χαχαχχαχαχαα
ΔιαγραφήΤελικά εσύ βλέπεις παντού Χριστούγεννα!!!
Χαίρομαι που σου άρεσε. Δοκίμασε αυτή την λιγο πιο πλούσια εκδοχή όπως λες, γιατί τα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται, της δίνουν πολύ καλύτερη γεύση!!!
Φιλιά πολλά!
*Το μάτι μου σήμερα είναι στο μαυροπίνακα... χεχεχε
Σαν παιζάκι κι εγώ... Χριστούγεννα βλέπω :p
ΔιαγραφήΠου θα πάει, θα σε κάνω να τα δεις διαφορετικά!!!!!
αγαπω τα κολοκυθακια ειτε σε πιτα, ειτε τηγανητα, ειτε και αψητα, ειτε οπως να ναι! και τη κολοκυθοπιτα σου ακομα περισσοτερο, αφου εχει και τυρια και πατατα μεσα. θα τη δοκιμασω σιγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Χρυσαυγη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σημερινη σου συνταγη ειναι φανταστικη και το λεω με σιγουρια αυτο γιατι την συγκεκριμενη πιτουλα την κανει η πεθερα μου πολυ συχνα,κυριως το καλοκαιρι που τα κολοκυθακια του "μπαχτσε" περισσευουν!Ειναι μια πεντανοστιμη πιτα,πανευκολη και την προτεινω ανεπιφυλαχτα σε ολους!!!!.....ο ανηθος απαραιτητος!!!!!
φιλια πολλα!!!
Τη ζήλεψα....έχω καιρό να φτιάξω κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο και είναι τόσο έυκολη και τόοοοοοοοσο νόστιμη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πατάτα ε? ..και σουσαμακι???...Θα τη δοκιμάσω την επόμενη εβδομάδα!
Μας τη παρουσίασες πολύυ ωραία!
Τι ζωντάνια που δίνει το πράσινο του άνηθου!!!
Φιλάκια Χρυσαυγή!!
Αγαπημένη πίτα, ειδικά αν δεν προλαβαίνεις ν' ανοίξεις φύλλο και δεν θες και το έτοιμο. Την ήξερα ως "μπατζίνα" ή "της τεμπέλας". Βέβαια το όνομα δεν πτόησε κανέναν από το να τη γευτεί, ναι; Η αναλογία σου σε μυρωδικά μου άρεσε πολύ, με δυόσμο μέσα δεν την έχω φτιάξει ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήτην αγαπω αυτη την πιτα !! τσακ μπαμ!! μ αρεσει που εβαλες πατατα και αρκετα μυρωδικα!! θα την δοκιμασω αυτη την εκδοχη απο περιεργεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία εκδοχή κολοκυθόπιτας και αγαπημέμη στο σπιτικό μου.Εγώ στον πάτο του ταψιού καθώς και στην επιφάνεια βάζω φρυγανιά ,αλλά φαντάζομαι ότι και το σουσάμι θα της πηγαίνει πολύ.Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία αρώματα, υπέροχα χρώματα, γεύση στο φουλ... και η λινάτσα στο πλάϊ! :) :) :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει σε πειράζω, και σίγουρα δεν θα μού στερήσεις ένα μεγάλο κομμάτι από την υπέροχη πίτα σου!
κίσις
Ζ.
Και γω κανω μια παρόμοια και μας αρεσει πολύ! Γεια στα χερια σου Χρυσαυγη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖουμερή, σούπερ αρωματική και χορταστική! Εμένα αυτά μου βγάζει αυτή η πιτουλα! Ειμαι σίγουρη ότι έτσι είναι, απλά και μόνο βλέποντας τα υλικά της! Έχει και μπόλικο τυράκι μέσα, τι άλλο θέλω!
ΑπάντησηΔιαγραφήεμεις ειμαστε της γλυκια κολοκυθοπιτας δεσποινις μου.. Ομως οι φωτογραφιες σου ειναι δελεαστικες!! πολλα φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή τη λαχταριστή πίτα θα τη φτιάξω οπωσδήποτε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠίτα να είναι , εύκολη να είναι παμφάγα είμαστε και... όρεξη έχουμε μπόλικη!!!!!
Φιλιά και καλό σου βράδυ !!! :)
Φανταστικη φαινεται Χρυσαυγη!! Εννοειται πως θα την φτιαξω αμεσα και ενας λογος παραπανω που δε χρειαζεται φυλλο! Μου αρεσει πολυ η ιδεα της πατατας με το γιαουρτι και τον δυοσμο!! Μοσχομυρισε ως εδω!! χαχαχαχα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλακια! Ευη
Με ξετρελαίνουν οι εύκολες και συνάμα νόστιμες πίτες και η συγκεκριμένη είναι από τις αγαπημένες μου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!!!
Μου αρέσουν οι κολοκυθόπιτες χωρίς φύλλο και αυτή ιδικά με τόσα υλικά πρέπει να έγινε πεντανόστιμη!! Υπέροχα χρώματα και γεύσεις, να μην ξεχνάμε και τις φώτο καθώς και το σουσάμι που προσδίδει ξεχωριστή νοστιμιά στη πίτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό βράδυ
Τί θα κάνω μ' εσένα και τις συνταγές σου;; Τί θα κάνω μ' εσένα και τις φωτογραφίες σου!!! ΥΠΕΡΟΧΕΣ!!!!!! Φοβερή ιδέα η πατάτα με τα αρωματικά και το γιαούρτι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Πανεύκολη φαίνεται! Πάντως και εγώ όταν ακούω κολοκυθόπιτα, στο μυαλό μου έρχεται η μεγάλη κολοκύθα (της Σταχτοπούτας - χαχα). Μου κινείς την περιέργεια να δοκιμάσω και με το πράσινο κολοκυθάκι όμως :)
ΑπάντησηΔιαγραφήεξαιρετική και γρήγορη πρόταση για πίτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμε απίθανα και αρωματικά υλικά!!
σούπερ!
Από αυτές που συχνά τις πίτες που συχνά φτιάχνεις για κολατσιό και πρωϊνό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική σου έγινε Χρυσαυγή μου και με πολύ "country" εμφάνιση :-))) χάρη στην άψογη φωτογράφισή σου.
Αυτές είναι πίτες για μένα! Γρήγορες, ευκολες και πεντανόστιμες... Ευχαριστούμε Χρυσαυγή για μια ακόμη υπέροχη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ. Και για το υπέροχο οφθαλμόλουτρο (φωτογραφίες)
Οι κολοκυθόπιτες είναι αγαπημένες. Πάντα νόστιμες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η δική σου Χρυσαυγή. Η πατάτα την κάνει ακόμα πιο πλούσια σε υφή.
Πολύ ωραίο food styling ;)
Φιλιά πολλά
Για ακόμα μια φορά , μία πάρα πολύ ωραία συνταγή. Την έφτιαξα και δεν έμεινε ψίχουλο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έφτιαξα λοιπόν και βγήκε πολύ νόστιμη. Χρησιμοποίησα 3 μεσαίες πατάτες, η μια ήταν προς το μεγάλο μπας και καταφέρω να δελεάσω κάποιον που δεν τρώει κολοκύθια και βγήκε αρκετά "πατατένια", πράμα που σε εμένα άρεσε πολύ, αλλά τελικά ήταν ακαρπη η προσπάθεια και κατέληξα να φάω ολο το ταψί μονη μου. Δεν δυσκολέυτηκα καθόλου βέβαια. Το πολύ σουσαμάκι από πάνω προσθέτει πολύ γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήToday is the day! Ανυπομονω να τη γευτω γιατι ξέρω οτι θα είναι τέλεια. Μου το παν δυο πουλάκια που την έφτιαξαν ;-) Φιλια πολλά, η έτερη κουμπαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφή