15 Οκτωβρίου 2021

Ελιόψωμα στριφτά

 


Το Σαββατοκύριακο θα δώσουμε ραντεβού στην κουζίνα σου. Αυτή τη συνταγή το αποκλείω να μην θες να την φτιάξεις, εκτός κι αν δεν είσαι ο τύπος που συμπαθεί τις ελιές, οπότε skip και πάμε για άλλες του γούστου σου.





Τα στριφτά αυτά αρωματικά ελιόψωμα που μοιάζουν με κουλουράκια αλλά ουσιαστικά είναι ψωμάκια, θυμίζουν στη γεύση μπριος και είναι πραγματικά εύκολο να τα φτιάξεις ακόμα κι αν δεν έχεις εμπειρία από ζύμες. Εγώ τα κάνω στο μίξερ και είναι συνταγή του δεκάλεπτου αν εξαιρέσεις την ώρα που χρειάζονται για φούσκωμα. Αν δεν θέλεις να τα πλέξεις, που κι αυτό δύσκολο δεν το λες, απλά τα κάνεις στρογγυλά σαν μπάλες. Η ζύμη δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου. Δεν κολλάει και πλάθεται εύκολα καθώς είναι ελαστική με υπέροχη υφή.

Στη ζύμη τους περιέχουν φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, διακριτική τόσο όσο πρέπει την ελιά, θυμάρι κι από πάνω πασπαλισμένο μαύρο σουσάμι που αξίζει να βάλεις! Δεν έχω να σου πω πολλά. Δες και κρίνε αν θέλεις να τα φτιάξεις.




ΕΛΙΟΨΩΜΑ ΣΤΡΙΦΤΑ

Υλικά για 11 μικρά ελιόψωμα: 

1)  1)     720 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     12 γραμμάρια ξηρή μαγιά

3)     35 γραμμάρια ζάχαρη

4)     150 ml χλιαρό νερό

5)     200 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού σουρωμένο από τις ίνες του

6)     40 ml ελαιόλαδο

7)     1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

8)     1 κουταλιά σούπας θυμάρι ξερό

9)     1 αυγό

10)  120 γραμμάρια ελιές καλαμών σε ροδέλες

11)  Μαύρο σουσάμι 




Μέθοδος:

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το θυμάρι. Το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα σουρωτήρι σουρώνουμε τις ελιές από τα υγρά τους και κατόπιν τις στύβουμε μέσα στις παλάμες μας πάρα πολύ καλά ώστε να φύγουν όλα τα περιττά υγρά που έχουν. Τις βάζουμε σε ένα μικρό πιατάκι και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι την ώρα που θα τις χρειαστούμε.

Στον κάδο του μίξερ (αν δεν έχουμε απλά θα τα ζυμώσουμε στο χέρι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ) βάζουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και 1 κουταλάκι από τη ζάχαρη που έχουμε ήδη μετρήσει για τη συνταγή. Ανακατεύουμε το μίγμα αυτό και το αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά στην άκρη ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Θα καταλάβουμε ότι έχει ενεργοποιηθεί από τις φουσκάλες που θα δούμε να σχηματίζονται στην επιφάνεια του υγρού. Μόνο τότε προχωράμε στην συνταγή γιατί αυτό σημαίνει ότι η μαγιά είναι σε καλή κατάσταση και η ζύμη θα φουσκώσει όταν την φτιάξουμε. Πολλές φορές συμβαίνει η μαγιά να είναι πολυκαιρινή και να μην ενεργοποιείται, να μην αντιδρά δηλαδή όταν την βάλουμε μέσα στο ζαχαρόνερο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πετάξουμε το μίγμα και να φτιάξουμε καινούριο, καθώς τα κουλούρια δεν θα φουσκώσουν.

Μόλις λοιπόν ενεργοποιήσουμε τη μαγιά προχωράμε στην συνταγή. Ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ με την ακόλουθη σειρά τα εξής υλικά: την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι με το θυμάρι, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αυγό και τελευταίο το αλάτι. Το αλάτι μπαίνει στο τέλος για αν μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά που είναι στον πάτο του δοχείου, καθώς την καταστρέφει και δεν φουσκώνει.

Βάζουμε σε λειτουργία το μίξερ με το γάντζο που είναι το εργαλείο για τις ζύμες και ζυμώνουμε ένα - δύο λεπτά ή μέχρι να δούμε να δημιουργείται μια ωραία ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Τότε προσθέτουμε τις ελιές και ζυμώνουμε πάλι για ένα περίπου λεπτό μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Θα παρατηρήσουμε ότι επειδή οι ελιές παρόλο που τις στραγγίσαμε από τα υγρά τους, διατηρούν ακόμα την υγρασία τους, θα αλλάξει ελαφρώς η σύσταση της ζύμης και μπορεί να κολλάει λίγο.  Αυτό δεν μας ανησυχεί και δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.

Μόλις ενσωματωθούν οι ελιές στη ζύμη τότε σταματάμε το μίξερ. Βγάζουμε τη ζύμη και την βάζουμε σε ένα μεγάλο και πολύ καλά λαδωμένο μπολ. Το κλείνουμε με μεμβράνη και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.

Πριν πλάσουμε τα ψωμάκια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Μετά το πέρας του δίωρου βάζουμε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια. Αν δούμε σε αυτό το σημείο ότι κολλάει στα χέρια (που είναι μάλλον απίθανο), την αλευρώνουμε ελαφρά και την ζυμώνουμε ελάχιστα με το χέρι.

Κόβουμε τη ζύμη σε 11 ισόποσα κομμάτια των 120 γραμμαρίων έκαστο.

Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρύ κορδόνι μήκους περίπου 80 εκατοστών.

Το διπλώνουμε κατόπιν στα δύο δημιουργώντας ένα U.




Το στρίβουμε κατά τέτοιο τρόπο που να πλέκονται μεταξύ τους οι δύο παράλληλες γραμμές του U.




Τέλος αφού έχουμε φτιάξει την πλεξούδα, την κλείνουμε δημιουργώντας ένα στρογγυλό στεφανάκι. Προσέχουμε να κλείσει καλά στο σημείο που έχουμε κάνει την ένωση ώστε να μην μας ανοίξουν τα ψωμάκια κατά το ψήσιμο.




Κάνουμε το ίδιο για όλα τα κομμάτια ζύμης που έχουν περισσέψει. Βάζουμε τα ψωμάκια σε λαμαρίνες που έχουμε καλύψει με λαδόκολλά αφήνοντας απόσταση μεταξύ του ενός και του άλλου γιατί θα φουσκώσουν όταν ψήνονται.




Βρέχουμε την επιφάνειά τους με ένα πινέλο με νερό και τα πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι.




Ψήνουμε το κάθε ταψί για περίπου 15 λεπτά στους 200 βαθμούς στον αέρα. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Μπορούμε σε αυτή τη φάση να τα κλείσουμε σε σακούλες και να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη.

Καλή επιτυχία!!!




 

3 σχόλια:

  1. Καταπληκτικά, ευχαριστούμε πολύ ❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έγιναν φανταστικά. Υπέροχη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτική συνταγή, την φτιάχνω συνέχεια για το σχολείο. Τα βάζω στην κατάψυξη αψητα και τα ψήνω το πρωί, γίνονται φανταστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10