10 Οκτωβρίου 2023

Γιουβαρλάκια

 


Παρακαλώ πολύ! Εφιστώ την προσοχή σας. Σήμερα θα καταρρίψουμε δυο μύθους για τα γιουβαρλάκια. Δεν καταλαβαίνω αυτό τον κοινωνικό αποκλεισμό στον οποίο υπόκεινται τα γιουβαρλάκια το καλοκαίρι. Ψυχή δεν έχουν? Φάτα κρύα ρε άνθρωπε του Θεού. Είναι εξίσου νόστιμα, μη σου πω και παραπάνω.




Επίσης, τα γιουβαρλάκια δεν είναι μπιφτέκια με ζουμί. Άλλη μια μεγάλη παρανόηση. Κοντολογίς, τα γιουβαρλάκια θέλουν ΠΟΛΛΑ μυρωδικά κι όχι 1-2 κουταλιές άνηθο και άλλη μία μαϊντανό. Τα γιουβαρλάκια δεν είναι ένα αδιάφορο παρασκεύασμα με κιμά όπως νομίζουν κάποιοι, αλλά ένα φαγητό γεμάτο νοστιμιά. Μην τα φτιάχνεις απλά νερόβραστα. Μην κάνεις αυτό το έγκλημα.




Εδώ σήμερα, μπαίνει ένα τέλος στις όποιες παρανοήσεις είχες σχετικά με το φαγητό αυτό. Σήμερα ξανά συστηνόσαστε. Τα γιουβαρλάκια άλλωστε τα αγαπούν όλοι ή σχεδόν όλοι. Από μωρά λίγων μηνών μέχρι μωρά 100 ετών αφού αυτό το φαγητό είναι εξαιρετικά μαλακό και νόστιμο. Δεν μασιέται…. Αγαπιέται!




ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ

Όλα τα υλικά μετριούνται με την κλασική ΔΟΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΚΟΥΠΑ

Υλικά για τα γιουβαρλάκια:

1)     1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα

2)     2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα

3)     2 μέτρια καρότα

4)     1 γεμάτη κούπα άνηθο ψιλοκομμένο

5)     1 γεμάτη κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο

6)     100 ml ελαιόλαδο

7)     ½ κούπα ρύζι γλασέ ή Καρολίνα

8)     3-4 κουταλιές σούπας νερό για τον κιμά

9)     Αλάτι

10)  Πιπέρι

Επιπλέον:

1)     2 κύβους ζωμό βοδινού ή 1 ½ λίτρο σπιτικό ζωμό βοδινού

2)     70 ml ελαιόλαδο

3)     100 ml χυμό λεμονιού

4)     3 κουταλιές σούπας κόρν φλάουερ

5)     Λίγο έξτρα ψιλοκομμένο άνηθο προαιρετικά




Μέθοδος:

Αρχικά καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζουμε τα κρεμμύδια στο πολυμίξερ (μούλτι) και τα λιώνουμε. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα υγρά τους. Στη συνέχεια βάζουμε και τα καρότα στο πολυμίξερ και τα ψιλοκόβουμε και αυτά όσο περισσότερο γίνεται στο πολυμίξερ. Τα προσθέτουμε στο μπολ με το κρεμμύδι. Τέλος προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια, δηλαδή τον κιμά, τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τις 3-4 κουταλιές σούπας νερό και αλατοπίπερο.

Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες (λίγο μεγαλύτερες από ένα καρύδι).

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1 ½ λίτρο νερό και τους 2 κύβους βοδινού ή 1 ½ λίτρο σπιτικό ζωμό (εξαρτάται τι από τα δυο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε). Προσθέτουμε 70 ml ελαιόλαδο και μόλις πάρει βράση το νερό με το λάδι ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια. Κανονικά πρέπει να σκεπάζονται από το υγρό. Αν όχι, τότε προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζονται αλλά προσοχή, το νερό που θα προσθέσουμε πρέπει να είναι καυτό ώστε να μη σταματήσει ο βρασμός.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 45-60 λεπτά περίπου σε μέτρια θερμοκρασία. Μετά το πέρας του χρονικού αυτού διαστήματος στην κατσαρόλα πρέπει να έχει μείνει αρκετό ζουμάκι. Να μην έχει πιεί τα υγρά του δηλαδή το φαγητό.

Έχουμε στύψει 100 ml χυμό λεμονιού και το έχουμε σουρώσει από τις ίνες του. Το βάζουμε σε ένα ποτήρι και ρίχνουμε μέσα το κορν φλάουερ. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί προσθέτουμε 2-3 κουταλιές σούπας από το ζωμό του φαγητού κι ανακατεύουμε ξανά. Αφού έχουμε αποσύρει την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά το μίγμα του λεμονιού με κορν φλάουερ και ανακινούμε την κατσαρόλα κρατώντας την από τα χερούλια της ώστε να αναμειχθεί σωστά και να πήξει.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει πάλι το φαγητό μια βράση για ελάχιστα λεπτά. Στην περίπτωση που είναι αραιό το ζουμάκι του φαγητού, προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά κόρν φλάουερ βγάζοντας πρώτα λίγο από τον ζωμό της κατσαρόλας και αναμειγνύοντάς το με αυτόν κατά τον ίδιο τρόπο που κάναμε παραπάνω (χωρίς λεμόνι αυτή τη φορά).

Προαιρετικά, προσθέτουμε και λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο στο τελείωμα του φαγητού για περισσότερη φρεσκάδα και άρωμα.

Καλή επιτυχία!!!




1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ και επαυξάνω την απορία για τον ανόητο αποκλεισμό αυτού του φαγητού το καλοκαίρι . Δηλαδή ψαρόσουπα δεν τρώμε το καλοκαίρι ?? Και είναι γνωστό πως το "παγωμένο" εν μέσω καύσωνα μας ζεσταίνει πιο πολύ από μια ζεστή σούπα. ( πολύ ωραία συνταγή ..με ενθουσίασαν τα καρότα τα οποία τα βάζω κι εγώ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10