2 Οκτωβρίου 2023

Ψωμάκια μπριός με πέστο και τυριά

 


Σε ποιον δεν αρέσουν τα μπριός, να σηκώσει το χέρι. Τα τρώμε όλοι? Καλώς!




Καθώς έφτιαχνα και φωτογράφιζα αυτά τα μυρωδάτα μπριός γεμιστά με τυριά, μυρωδικά και σάλτσα πέστο σκεφτόμουν πόσοι από εσάς θα μου πείτε αν γίνεται να αλλάξουμε το πέστο με σάλτσα ντομάτας και να τα κάνουμε κάτι σαν μπριος - πιτσάκια. Ε, γίνεται. Δεν θα πω όχι. Άμα δεν σου αρέσει το πέστο, με το στανιό δεν γίνεται. ΟΜΩΣ αν το αγαπάς, ειλικρινά σε θερμοπαρακαλώ μην μου κάνεις αλλαγές. Είναι το κάτι άλλο η συνταγή ως έχει. Τα τυρένια , μυρωδάτα, μαλακά ψωμάκια, θα γίνουν το λατρεμένο σου σνακ. Σπάνε μύτες όταν ψήνονται και τρελαίνουν τους γευστικούς κάλυκες όταν τα γεύεσαι.




Τώρα πάμε στο μίγμα των μυρωδικών να εξηγήσω τι γίνεται και με αυτό. Αυτό κι αν είναι απαραίτητο!! Αν γενικά φτιάχνεις προϊόντα ζύμης στο σπίτι σου, τότε κράτα αυτό το μίγμα και θα με θυμηθείς. Είναι μίγμα που κανονικά μπαίνει πάνω σε ψωμάκια bagel, αλλά ταιριάζει καταπληκτικά πάνω από τυροπιτάκια, αλμυρά κέικ, τυρόπιτες (αντί για σουσάμι), κουλουράκια θεσσαλονίκης, πίτσες, ψωμιά και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς, ακόμα και πάνω σε ομελέτες!

Δεν σε κρατάω άλλο. Πάμε στο παρασύνθημα.




ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΠΡΙΟΣ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Υλικά για τη ζύμη:

1)     250 ml χλιαρό γάλα πλήρες

2)     1 κουταλιά σούπας μέλι

3)     2 αυγά

4)     2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

5)     580-600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

6)     11 γραμμάρια ξηρή μαγιά

7)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

1)     100 γραμμάρια τριμμένο ρεγκάτο

2)     100 γραμμάρια τριμμένο κασέρι

3)     1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

4)     2 κουταλιές σούπας μίγμα μπαχαρικών (βλέπε παρακάτω)

5)     2-3 γεμάτες κουταλιές της σούπας πέστο βασιλικού (σπιτικό [συνταγή ΕΔΩ] ή αγοραστό)

Μίγμα μπαχαρικών:

1)     1 κουταλιά σούπας καβουρδισμένο άσπρο σουσάμι

2)     ½ κουταλιά σούπας μαύρο σουσάμι

3)     ½ κουταλιά σούπας παπαρουνόσπορο

4)     1 κουταλάκι γλυκού κρεμμύδι αποξηραμένο (στο τμήμα μπαχαρικών των σούπερ μαρκετ)

5)     ½ κουταλάκι γλυκού σκόρδο αποξηραμένο (στο τμήμα μπαχαρικών των σούπερ μάρκετ)

6)     1 κουταλάκι γλυκού αλάτι




Μέθοδος:

Φτιάχνουμε τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μισό γάλα το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρώς ώστε να είναι χλιαρό (αλλά όχι καυτό και χαλάσει τη μαγιά), μαζί με τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δούμε τη μαγιά να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια του υγρού, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ενεργοποιηθεί και είναι έτοιμη για χρήση. Στη συνέχεια προσθέτουμε με την ακόλουθη σειρά τα εξής υλικά: το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, το μέλι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και τέλος το αλάτι ώστε να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά. Να κάτσει δηλαδή πάνω στο αλεύρι. Ύστερα με το εργαλείο «γάντζος» ζυμώνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι δηλαδή να έχουμε μια εύπλαστη, μαλακή και βελούδινη ζύμη που να μην κολλάει. Μόλις γίνει αυτό, βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ και τον λαδώνουμε. Τοποθετούμε πάλι τη ζύμη μέσα και σκεπάζουμε τον κάδο με διάφανη μεμβράνη. Την αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Κατά τη διάρκεια που φουσκώνει η ζύμη φτιάχνουμε το μίγμα των μπαχαρικών ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Αν το σουσάμι που έχουμε δεν είναι καβουρδισμένο, το καβουρδίζουμε σε ένα ταψάκι στο φούρνο προσέχοντας όμως να μην καεί γιατί είναι μικρό και αρπάζει πολύ εύκολα. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Επίσης τρίβουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ. Το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.

Στρώνουμε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 22Χ33 με λαδόκολλα και προσέχουμε ώστε η λαδόκολλα να προεξέχει από τα τοιχώματά του.




Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη ετοιμάζουμε τα ρολά:

Σε επιφάνεια που την έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι για να μην κολλάει, τοποθετούμε τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο διαστάσεων 30Χ40 εκατοστά. Απλώνουμε πάνω σε όλη την επιφάνειά της το πέστο βασιλικού και κατόπιν πασπαλίζουμε τα τυριά. Τέλος ρίχνουμε πάνω από τα τυριά 2 κουταλιές σούπας από το μίγμα μπαχαρικών που φτιάξαμε.

Ξεκινώντας από την μακρύτερη πλευρά της ζύμης, αρχίζουμε να ρολάρουμε σφιχτά δημιουργώντας ένα μεγάλο και μακρύ μπαστούνι, κλείνοντας τις δύο άκρες προς τα μέσα.

Κόβουμε το μπαστούνι σε 12 ίσα μέρη (ρολά). Τα τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε στρώσει τη λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε πολύ καλά με διάφανη μεμβράνη.

Τώρα έχουμε δυο επιλογές. Επιλογή 1: Τα αφήνουμε για 40 – 45 λεπτά να φουσκώνουν και έπειτα τα ψήνουμε ή Επιλογή 2: τα βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα όπως είναι για όλο το βράδυ και τα ψήνουμε την επόμενη μέρα!!

Όταν έρθει η ώρα να τα ψήσουμε προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Αν έχουμε ακολουθήσει την επιλογή 1, τα ψήνουμε κατευθείαν αφού προθερμαθεί ο φούρνος. Αν ακολουθήσουμε την επιλογή 2, τα αφήνουμε για μισή ώρα εκτός ψυγείου πριν τα ψήσουμε. Το ψήσιμο θα γίνει στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20-25 λεπτά το πολύ. Δεν θέλουμε να είναι ξεροψημένα τα ψωμάκια αλλά τρυφερά και μαλακά! Τρώγονται κατά προτίμηση ζεστά!

Καλή επιτυχία!!!   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10