17 Απριλίου 2012

Γαύρος λαδορίγανη


Μετά το Πάσχα… καλοκαίρι!


          Μόλις τελειώσει η τρελή κρεατοφαγία του Πάσχα, τα αυγά, τα τσουρέκια, τα κουλούρια και τα υπόλοιπα γλυκά, με το στομάχι μας καταπονημένο και παραφουσκωμένο, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το καλοκαίρι. Ο καιρός πλέον έχει ξανοίξει, τα ρούχα έχουν γίνει ποιο ελαφριά και οι τύψεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους.



          Γιατί έφαγα τόσο βρε παιδί μου… ? Αφού είχα πει πως θα συγκρατηθώ! Πως θα βγω σε 1 μήνα στην παραλία? Πώς θα φορέσω το φλοράλ φόρεμα που τόσο αγαπώ και πέρσι δεν το ευχαριστήθηκα? Πως θα φαίνεται η κυτταρίτιδα στον ήλιο ? Πως θα ξεφορτωθώ τα 2 κιλά που με ταλανίζουν από τα Χριστούγεννα και τα άλλα 2 που κονόμησα το Πάσχα?

          Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια και μυαλό δεν βάζουμε. Προσωπικά, αν και στεναχωριέμαι που δεν έχω το τέλειο σώμα, μιας και με την κυτταρίτιδα είμαστε φίλες απ΄ το Λύκειο κιόλας, έχω παραιτηθεί ως προς το κομμάτι της γρήγορης αναστήλωσης μετά την κραιπάλη του Πάσχα. Αυτός ο αγώνας δρόμου με κούρασε πια.

         Παρόλα αυτά, διάθεση για λίγο ποιο light φαγητά μετά την κρεατοκατάνυξη των γιορτινών ημερών υπάρχει, και πολύ μάλιστα. Ας πούμε, κυρίως για αποτοξίνωση. Για το λόγο αυτό, σήμερα φτιάχνω γαύρο λαδορίγανη. Ένα φαγάκι που φτιάχνεται μέχρι να κόψουμε μια αγγουροντομάτα και τρώγεται πολύ ευχάριστα χωρίς να βαραίνει το στομάχι και να μας γεμίζει τύψεις και ενοχές.


ΓΑΥΡΟΣ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Υλικά για 2 μερίδες:

1) 400 γραμμάρια γαύρος
2) 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3) Το χυμό από ένα μεγάλο και πολύ ζουμερό λεμόνι
4) 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
5) 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια (προαιρετικά)
6) Αλάτι
7) νερό όσο 3 ποτηράκια τσίπουρου (3 σφηνάκια δηλαδή)


Μέθοδος:

         Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τοποθετούμε απλωτά το γαύρο. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υλικά με τη σειρά. Το λάδι, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το σκόρδο, το αλάτι και στο τέλος το νερό. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνουμε το γαύρο να πάρει βράση και να ψηθεί, μέχρι να πιεί τα υγρά του και να μείνει με το λάδι.

         Δεν τον ανακατεύουμε σε καμία περίπτωση γιατί θα λιώσει. Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 10-15 λεπτά ανάλογα με την κουζίνα και τη θερμοκρασία.

        Την ίδια ακριβώς εκτέλεση μπορούμε να την κάνουμε και σε ταψί και να το βάλουμε στο φούρνο να ψηθεί. Εδώ θα χρειαστεί περισσότερη ώρα και ο γαύρος θα ξεροψηθεί ποιο πολύ αντί να μείνει περισσότερο ζουμερός όπως στο τηγάνι. Εσείς αποφασίζετε πως σας αρέσει καλύτερα.

Καλή επιτυχία!!!






31 σχόλια:

  1. Πόσο δίκιο έχεις! Ότι πρέπει το φαγάκι σου σήμερα μετά από τα κρέατα των προηγούμενων ημερών!
    Χρόνια πολλά Χρυσαυγή μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαράκι και χρόνια πολλά εύχομαι!
      Τα κεφάλια μέσα μετά το Πάσχα!!
      Ωραίο και εύκολο πάνω απ΄ όλα φαγητό!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά Χρυσαυγή μου!!Αγαπημένο μεζεδακι το γαυρακι!Αυριο να θυμηθω να παρω και λίγο γαυρο για να τον δοκιμασουμε κι ετσι!Είναι ότι πρεπει μετα απο την τριημερη κρεατοφαγία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Stone μου!
      Να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε! Αν σας αρέσει ο γαύρος θα ενθουσιαστείτε με την απλότητα και τη νοστιμιά του φαγητού αυτού!!

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  3. Τέλειο το φαγάκι που προτείνεις..ιδιαίτερα μετά το Πάσχα....Υπέροχη καλοκαιρινή γεύση. Όμορφη παρουσίαση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου μύρισε λίγο από καλοκαίρι, παρόλο που ο καιρός δεν το δείχνει και τόσο!!

      Φιλιά πολλά !!

      Διαγραφή
  4. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά!!
    Πολύ καλή επιλογή!! όσο για την κυτταρίτιδα δυστυχώς για μένα πέρασαν οι εποχές που δεν την ήξερα καν αυτή την λέξη(μέχρι ηλικία 38-40 δηλαδή). Τώρα πια σ' αυτή την ηλικία δεν περιμένω τίποτα!! μόνο το καλοκαιράκι περιμένω κι ας είναι με κυτταρίτιδα!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαρί μου!

      Διάβασα καλά??? Μέχρι 38-40 ετών δεν είχες κυταρίτιδα???? Αυτό είναι σκάνδαλο!!! Εγώ την πρωτοσυνάντησα στο Λύκειο και έκτοτε είμαστε κολλητές, κάθε χρόνο και περισσότερο!!!!

      Τυχαιρη γυναίκα !!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)

      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά Χρυσαυγή!
    Εγώ θα τον μπουμπουνίσω λίγο στο σκορδάκι, θα πιω και κανα δυο τσίπουρα ή αναγκαστικά γκράπα (δύσκολο το τσίπουρο εδώ..) και θα σκέφτομαι το καλοκαίρι..
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρη μου έχεις δίκιο για το σκόρδο και μάλιστα το προσέθεσα στα υλικά. Η μαμά μου το φτιάχνει με σκόρδο αυτό το φαγητό. Εγώ όχι γιατι δεν αρέσει στη μικρή. Όμως το έβαλα στα υλικά σαν επιλογή γιατί είναι η αλήθεια οτι του ταιριάζει πολύ!!

      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Χρυσαυγή μου και Χρόνια Πολλά! Ελπίζω να περάσατε όμορφα με τα ζουζουνάκια σας!
    Έχεις απόλυτο δίκιο σε σχέση με όσα γράφεις στον πρόλογό σου! Νομίζω ότι αυτόν τον εσωτερικό μονόλογο τον επαναλαμβάνουμε κάθε φορά μετά την κραιπάλη του Πάσχα!! Δεν βαριέσαι όμως, αφού περάσαμε καλά, χαλάλι τα 2 κιλά που καρφώσαμε στα μπουτάκια πάλι!!
    Το σημερινό σου φαγάκι είναι εξαιρετικό!! Και επειδή είμαι και Παναθηναϊκός, τρελαίνομαι να τρώω γαύρους! Βέβαια θα σε μαλώσω, γιατί αυτό το φαγάκι με κάνει να σκέφτομαι θάλασσα, ήλιο και το αγόρι μου!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και καλά σας εύχομαι Ερμιόνη μου!!

      Αφού τρελαίνεσαι να τρως γαύρους (για τον οποιονδήποτε λόγο... χιχιχιχι) να το φτιάξεις αυτό το νόστιμο και πανεύκολο φαγάκι!!!

      Α!!! Και το να σκεφτόμαστε από τώρα και λίγο τη θάλασσα δεν είναι και κακό, ε??
      Φιλάκια κοριτσάκι μου!!!

      Διαγραφή
  7. Καλημερα! Χρονια Πολλα, Χριστος Ανεστη!!!
    Αγαπημενο φαγακι, προσωπικα το κανω συνηθως στο φουρνο που ειναι ακομα πιο ευκολο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελπινίκη μου!
      Ναι και στον φούρνο γίνεται μα εγώ το θεωρώ ποιο εύκολο στο τηγάνι... όπως διευκολύνεται η κάθε μία !!!

      Πάντως είναι το ίδιο νόστιμο και με τους δύο τρόπους!!

      Φιλιάααααααα

      Διαγραφή
  8. μ αρέσει πολύυυυυυυυυυυ!!! με μπόλικο σκορδάκι!!!!!!!!!
    φιλιά!καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μερίδα στην peps παρακαλώ και να είναι περιποιημένη με extra σκόρδο!!!

      Φιλιά πολλάαααααααααα

      Διαγραφή
    2. Molis ta eftiaksa sto fourno!!!! Teleia!!!

      Διαγραφή
  9. Μου αρέσει αυτό το μεζεδάκι πολύ, καλοκαίρι, ουζάκι και γαυράκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Λίλα μου! Όλα αυτά που προανέφερες τα θυμίζει αυτό το φαγητό!!

      Διαγραφή
  10. Χρόνια πολλά Χρυσαυγή μου να χαίρεσαι την οικογένειά σου.Βρέ καλή μου κοπέλα που το είδες το καλοκαίρι να έρχετε σήμερα εμάς εδώ κοντεύει να μας πάρει ο αέρας και να μας πάει απέναντι στη Χίο για καφέ και μαστίχα χαχαχα!!!Πάνω που λέμε επιτέλους έφτιαξε ο καιρός μας έρχετε η κεραμίδα, ελπίζω να φτιάξει σύντομα επιτέλους.Το φαγάκι σου όμως παραπέμπει σε καλοκαίρι ουζάκι και καλή παρέα.Να είσαι καλά φιλιά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ροδάνθη μου με τα ωραία σου !
      Με έκανες και γέλασα!!!
      Πάντως αυτό το φαγητό εμείς το τρώμε χειμώνα και καλοκαίρι ανεξαρτήτου καιρού!!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Εγώ θα πω.. μετά το Πάσχα ο χειμώνας.. μα τι καιρός είναι αυτός;;;;; χαχα
    Λατρεμένος γαύρος, πολύ λατρεμένος μπορώ να πω.. που με έστειλες, καλοκαιράκι στο νησί.. άντε να έρθει το καλοκαιράκι να τον φάω...
    Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά μιας και δεν τα είπαμε!!!
    Υγεία και πολύ αγάπη!!! Να είσαι πάντα καλά!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου όταν έγραφα την ανάρτηση ο καιρός δεν είχε δείξει τα δόντια του ακόμα... Τι να κάνω? Δεν δουλεύω και στην ΕΜΥ!! χαχαχα

      Πάντως η νοστιμιά αυτού του πιάτου δεν καταλαβαίνει από βροχή και ανέμους!! Φτιάξ΄το και θα με θυμηθείς!!

      Φιλιά και χρόνια πολλά!!

      Διαγραφή
  12. Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη Χρυσαυγή μου!Εύχομαι να περάσατε καλά και του χρόνου με υγεία!!!
    Θα τη τιμήσω τη πρότασή σου σίγουρα χρειάζεται αποτοξίνωση, το ίδιο κάνουμε οι περισσότερες γυναίκες συνέχεια μετά τις γιορτές δυστυχώς.Αχ αυτή η κυτταρίτιδα.............
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Ελένη μου και πάλι αχ!!
      Τα σχόλια περιττεύουν!

      Ας κάνουμε μια μίνι αποτοξίνωση μπας και βγούμε παραλία....
      Ελάχιστες οι θερμίδες του γαύρου έτσι όπως είναι μαγειρεμένος.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Hola guapa tu

    una manera deliciosa de menjar aquest peix, Felicitacions per la teva cuina
    petonets Susanna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου και αυτό είναι μείον μου ..ωπαααααα,που λέει και το λαϊκό άσμα...
    1) Ότι μου έλειψες...μου έλειψες....εξού και το τραγούδι
    2)Λατρεύω τον γαύρο σε όλες τις εκδοχές του.
    3)400 γρ....μόνο αυτό είναι ατομική μερίς δια εμέ
    4) το μήνυμα το έλαβες...και αναμένω πρόσκληση επισήμως να τον απολαύσουμε μαζί.
    5) για να εξιλεωθώ που θα σας αφήσω νηστικούς θα σας φέρω ψωμί προζυμένιο...και καμια τουρτίτσα
    Τι λες; Δέχεσαι;..χαχχαχαχαχαχχχαχαχαΣε φιλώ ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μάρα μου τραγουδιάρα μου!!!
      Έτσι σε θέλω!! Να μπαίνεις δυναμικά και να τα σπας!!!
      Λέγε, τι θέλεις??? Γαύρο? Δικός σου όλος!!

      Αρκεί εσύ να τραγουδάς κι εγώ να πετάω στα πόδια σου γαύρους λαδορίγανη!! Δικό σου όλο το τηγάνι!!

      Μα κάτι για ψωμί προζυμένιο πήρε το αυτί μου!!! Μάθε μου τη συνταγή σου και όλα δικά σου ... κάθε βδομάδα θα αγοράζω με το κιλό τους γαύρους και θα στους στέλνω πεσκέσι μαγειρεμένους!!

      Σε φιλώ και σε αγκαλιάζω!!

      Διαγραφή
  15. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!
    Πολυαγαπημένο το φαγητό σου, εγώ τον φιλετάρω για τους δύσκολους π.χ. παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια σου πολλά Ξανθή μου!
    Σωστή σε βρήσκω αλλά εγώ το φιλετάρισμα ακόμα δεν το κατέχω! Δεν το έχω προσπαθήσει δηλαδή, αλλά φαντάζομαι ότι είναι εύκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα Χρυσαυγή, Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και το κοριτσάκι σου!!
    Υπέροχο το πιάτο σου, λατρεύω τον γαύρο, ειδικά έτσι όπως τον έχεις ετοιμάσει. πολύ όμορφο το τραπέζι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή