24 Ιουνίου 2012

Μακαρονάδα με κολοκυθάκια



Ο ύμνος της Food blogger  

             Γεννημένη στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, μεγάλωσα κι εγώ όπως και πολλά παιδιά της ηλικίας μου, ακούγοντας Λιλιπούπολη. Όσοι γνωρίζετε σε τι αναφέρομαι συνεχίζετε το διάβασμα. Όσοι δεν γνωρίζετε μάλλον δεν θα νιώσετε τη νοσταλγία μου.


            Η Λιλιπούπολη τότε, αποτελούσε το μοναδικό άκουσμα αποκλειστικά και μόνο για μικρά παιδιά. Οι στίχοι δε των τραγουδιών, ήταν τέτοιοι,  ώστε έκαναν την παιδική φαντασία να καλπάζει. Διάνθιζαν το μυαλό με εικόνες και χρώματα πρωτόγνωρα, μιας και τέτοιου είδους ερεθίσματα σπάνιζαν εκείνη την εποχή για τα παιδιά. 
            Η Σιδερομάσα, (μια ανθρωπόμορφη μηχανή εργοστασίου) μασούσε τα πάντα. Από πετρέλαιο, βενζίνη και κοκ, (που μέχρι μεγάλη πίστευα πως είναι το γλύκισμα κοκ που πουλάνε τα ζαχαροπλαστεία και όταν συνειδητοποίησα πως το τραγούδι αναφέρεται στον μεταλλουργικό άνθρακα  έχασε κάτι απ΄ την παιδική του αθωότητα), μέχρι σακούλες πλαστικές, λεκάνες και ότι άλλο θες …
            Η κινέζα που κολυμπούσε σε μια θάλασσα από μαγιονέζα και κάποια αγωνιώδης φωνή της πρόσταζε: «Χτύπα τα πόδια σου κινέζα, για να μην κόψει η μαγιονέζα». Κι εγώ σκεφτόμουν μια κινέζα με κίτρινα για κάποιο λόγο βατραχοπέδιλα,  να κάνει απλωτές στη μαγιονέζα, κτυπώντας αγωνιωδώς τα πόδια.

            Μα το καλύτερο απ΄ όλα, το τραγούδι που θυμάμαι απέξω κι ανακατωτά έχει χρώμα πράσινο. Το συμπαθέστατο χοντρό μπιζέλι, που χορεύει τσιφτετέλι, στο χορό των μπιζελιών.  Κι εγώ με το πράσινο καινούριο μου παπιγιόν, προχωρώ για το χορό των μπιζελιών για να χορέψω με λαχτάρα, αγκαλιά με μια αγκινάρα, την ώρα που τα κολοκυθάκια μου χτυπάνε παλαμάκια. Και το άκουγα, και το ξανάκουγα το τραγούδι, και ήθελα τόσο πολύ να ήταν πραγματικότητα!! Ήθελα τόσο πολύ να πάω σε αυτό το χορό μαζί με την μπάμια τη μεγάλη και να χορέψω πεντοζάλη. Ονειρευόμουν να συμβαίνει στ΄ αλήθεια όλο αυτό το πανηγύρι. Το γαϊτανάκι χορού των λαχανικών να έχει στηθεί στον κήπο του παππού μου ανάμεσα στις θεόρατες αναρριχόμενες φασολιές και τις γεμάτες από κολοκυθοανθούς κολοκυθιές.  

            Από τότε μάλλον με κυνηγούσε η μαγειρική. Ίσως τίποτα να μην είναι τυχαίο τελικά. Μικρή αγάπησα ένα πράσινο χοντρό μπιζέλι και χόρεψα μαζί του. Μεγάλη τώρα πια, βάζω τα μπιζέλια να χορέψουν στις κατσαρόλες μου. 

           Όμως τα κολοκυθάκια σήμερα έχουν την τιμητική τους. Μου την έκαναν τη χάρη. Ήρθαν αγκαλιά με τα ζυμαρικά να φτιάξουν ένα τέλειο καλοκαιρινό πιάτο. Μόνο που σήμερα δεν θα χτυπήσουν αυτά παλαμάκια, αλλά εγώ, που με τη γλύκα τους έκαναν τα μακαρόνια μου, το εκλεκτότερο φαγητό του κόσμου με μουσικό χαλί το cd της Λιλιπούπολης που έπαιζε στην κουζίνα για να μεγαλώσει την επόμενη γενιά. Για μένα πλέον είναι παρελθόν. Για την Νεφέλη και την Κλειώ, το μέλλον.


ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Υλικά

    1)   500 γραμμάρια σπαγγέτι
    2)   8 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
    3)   1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου
    4)   1 φλιτζάνι του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
    5)   Αλάτι
    6)   Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    7)   Το ξύσμα από μισό λεμόνι (προαιρετικά)
    8)   Μία χούφτα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
    9)   Παρμεζάνα για το σερβίρισμα (προαιρετικά αν δεν ακολουθείτε διατροφή vegan ή εάν δεν νηστεύετε)



Διαδικασία 

            Βράζουμε τα ζυμαρικά μας όπως αναγράφεται στο κουτί.  Τα σουρώνουμε αλλά κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.

            Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια μέχρι να τηγανιστούν. Προσοχή όμως επειδή θα είναι πολύ λεπτοκομμένες οι ροδέλες μας, να μην αρπάξουν κατά το τηγάνισμα. 

           Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην καεί και πικρίσει και αμέσως προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το ξύσμα λεμονιού αν το χρησιμοποιήσουμε, αλάτι και όσο από το νερό που κρατήσαμε χρειάζεται ώστε να γίνει ζουμερή η μακαρονάδα. Στο τέλος, μισό λεπτό πριν κατεβάσουμε το φαγητό μας από τη φωτιά, προσθέτουμε και το δυόσμο.

           Αποσύρουμε από τη φωτιά, σερβίρουμε το φαγητό, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε με παρμεζάνα προαιρετικά!!! Διαφορετικά το αφήνουμε ως έχει και το απολαμβάνουμε σαν ένα vegan και νηστήσιμο πιάτο. 


Καλή επιτυχία!!



37 σχόλια:

  1. Κατηγορία-κάτι που δεν ξέρεις για μένα:
    Ο ήχος που χτυπάει το κινητό μου από όταν γέννησα είναι..το χοντρό μπιζέλι! Φοβερό; Όταν το βάζω στο cd το παιδάκι μου κοιτάει το κινητό μου!
    Τρελαίνομαι για καλοκαιρινές μακαρονάδες, είναι ότι πρέπει, εποχής κι ελαφριές! (και σιγά που θα παραλείψουμε το τυρί..τρελάθηκες μου φαίνεται :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ είχα κάποτε μπει στον πειρασμό να βάλω για ring tone το χοντρό μπιζέλι αλλά συγκρατήθηκα και έβαλα κάτι ποιο συμβατικό. Το τυρί κι εγώ δεν το παρέλειψα, αλλά πίστεψέ με ότι είναι γλύκισμα και χωρίς!!!
      Είναι μια πολύ νόστιμη μακαρονάδα!!

      Φιλιά Βέρα μου!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία και veggie η συνταγή σου σήμερα χρυσοχέρα Χρυσαυγή!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Jenny μου από την μακρυνή Αμέρικα!!
      Σε ευχαριστω για το χρυσοχέρα και το ανταποδίδω!!
      Το παγωτό σου προχθές μου έχει μείνει !!!

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Χρυσαυγή μου και καλή εβδομάδα,απο την συννεφιασμένη και ανεμοδαρμένη Άνδρο.Αν και δεν έχω φάει τα μακαρόνια έτσι φαντάζομαι με τόσα υλικά και μυρωδικά που έχει θα είναι πεντανόστιμη,ευκαιρία λοιπόν να την φτιάξω,φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Ροδάνθη μου!!
      Η Ανδρος όπως και να είναι για μένα αντιπροσωπεύει πολύ ωραίες αναμνήσεις. Την έχω επισκευθεί με τον άνδρα μου γύρω στις 3-4 φορές και όλες ήταν μαγεικές!! Την αγαπώ την Ανδρο !!

      Τα μακαρόνια με αυτόν τον τρόπο φτιαγμένα, πίστεψέ με ότι είναι πολύ νόστιμα. Τα κολοκυθάκια που τηγανίζονται δίνουν απίστευτη γλύκα και ο δυόσμος τα αρωματίζει ιδιαίτερα. Δοκίμασέ τα και τα ξαναλέμε!!

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  4. σούπερ μακαρονάδα!!!
    μία κατσαρόλα για μένα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, όπως βλέπω στη φωτό και ξύσμα λεμονιού....συνοδευόμενη με τη συγκεριμένη μουσική παρακαλώ!!!
    καλημέρα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι... Ετσι ακριβώς όπως την θέλεις θα σου την ετοιμάσω Πέπη μου!!
      Και μάλιστα θα τραγουδώ για σένα αυτοπροσώπως το χοντρό μπιζέλι... και άμα φας έστω και μία μπουκιά απ΄ την παραφωνία μου να μου τρυπίσεις τη μύτη!!!! χαχχααααααααααααα

      Διαγραφή
    2. don't worry....όλα είναι μελωδία όταν τρώς μακαρονάδα!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Μια αρκούδα καφέ, μια αρκούδα καφέ
    τρέχει φορτωμένη μ' ένα ξύλινο μπουφέ.
    Αρκούδα καφέ, αρκούδα καφέ
    τι θα βάλεις πες μου μες στον ξύλινο μπουφέ;

    Θα βάλω μια ψητή μπριζόλα, ζεστή φακή στην κατσαρόλα.
    Ένα καφέ με το καϊμάκι κι ένα χοντρό σοκολατάκι (!!!!)
    και μοναχή μου θα πλαγιάσω δίπλα στον μπουφέ μου να ξεχειμωνιάσω!!!

    Και ένα πιάτο μακαρονάδα θα της έκανε φαντάζομαι επίσης ωραία παρέα...Χρυσαυγή μου. Την άκουγα τότε (αν και λίγο μεγαλύτερη στην ηλικία) φανατικά. Αλλά την απολαμβάνω και σήμερα ότι βάζω το CD για να παίξει για τον γιό μου!
    Καλημέρες πολλές :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου είπες τώρα Πηνελόπη????
      Είσαι φαν της αρκούδας???
      Αχ, αυτό το χοντρό σοκολατάκι... ονειρευόμουν ότι της το έκλεβα από το στόμα της άτιμης. Το ήθελα σαν τρελή. Ούτε τη μπριζόλα, ούτε τη φακή. Μόνο το σοκολατάκι!!!!! χαχαχααα

      Διαγραφή
    2. Το χοντρό σοκολατάκι!!! όνειρο κάθε λιχούδη που σέβεται τον παιδικό αλλά και τον ενήλικο εαυτό του, γλυκιά μου :-)))

      Διαγραφή
    3. χαχαχαααα Σε βρίσκω απόλυτα σωστή!!! Έεεεετσι ακριβώς!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Χρυσαυγή μου!Η μακαρονάδα σου είναι τέλεια, μου αρέσει πάρα πολύ. Σίγουρα δε θα έμεινε ούτε για δείγμα!!!
    Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπεσες μέσα Ελένη μου!
      Ηταν τόσο νόστιμη που δεν έμεινε ούτε κόκκος πιπεριού στο πιάτο!!!

      Φιλιά και καλημέρα!

      Διαγραφή
  7. Δεν ξέρω πώς τα κατάφερα βρε Χρυσαυγή μου και το μόνο που γνωρίζω για τη Λιλιπούπολη είναι το αγαπημένο τραγουδάκι για το χοντρό μπιζέλι! Τι να πω;
    Ωραιότατη και καλοκαιρινή η μακαρονάδα σου!
    Μου αρέσει γιατί είναι λιτή, ελαφριά και αρωματική!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου πάρε αμέσως το cd ή κατέβασέ το από το ίντερνετ και βάλ΄το στο Φιφίνι να το ακούσει. Θα ξετρελλαθεί. Στο εγγυώμαι! θα δεις ότι κι εσύ θα κολλήσεις μαζί του... Το ένα τραγούδι είναι καλύτερο από το άλλο!!

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  8. Απίθανη καλοκαιρινή μακαρονάδα!
    Αγαπημένη κ η Λιλιπούπολη, την οποία όμως εγώ δεν έβλεπα μικρή (γενικά δεν έβελεπα τηλεόραση γιατι ήμουν συνεχώς στους δρόμους, στο σπίτι μονο διάβαζα και κοιμόμουν, την γνώρισα όμως κοντά στα 16 λόγω της μικρής μου ξαδερφούλας που τραγουδούσε συνεχώς την Κινέζα και το μπιζέλι..
    Φιλάκια Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρη μου, δεν είδα ποτέ την Λιλιπούπολη στην τηλεόραση. Δεν ξέρω καν αν υπήρχε σαν τηλεοπτικό πρόγραμμα. Μόνο σε δίσκο βινηλίου την άκουγα και τώρα πια σε cd. Η Κινέζα, το μπιζέλι και η αρκούδα η καφέ είναι τα best off για μένα!!

      Καλησπέρα από Ελλάδα!!!

      Διαγραφή
  9. Απ' όλες τις μακαρονάδες, εκείνες που λατρεύω είναι όσες έχουν λαχανικά, όπως αυτή εδώ! Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λαχανικά στις μακαρονάδες Κική μου είναι μια πολύ καλή επιλογή για το καλοκαίρι. Ελαφρυά και γευστική. Το χειμώνα πάλι μπορούμε να εμπλουτίσουμε τα ζυμαρικά με πολύ περισσότερα λιπαρά, τυριά, κρέμες και αλαντικά. Τώρα όμως ας περιοριστούμε σε κάτι ποιο ανάλαφρο και εποχιακό!!!

      Σε φιλώ και καλώς ήρθες!

      Διαγραφή
  10. Καλησπερα γλυκεια μου Χρυσαυγη
    Πολυ ωραιο πιατο,ελαφρυ και ισορροπημενο-μια αλλη προταση για τους λατρεις της παστας.Χαιρομαι παντα την αναρτηση σου Χρυσαυγη γιατι ξερω πωςπισω απο τις νοσταλγικες αναφορες της παιδικης ηλικιας κρυβονται ευτυχισμενες στιγμες
    και σε συνδυασμο με τις λαχταριστες συνταγες κανουν τον επισκεπτη ανυπομονο..Να εισαι παντα καλα και να χαιρεσαι την οικογενεια σου.
    Σε φιλω Φωτεινη Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, γλυκιτάτη Φωτεινή...
      Είσαι τόσο καλόβολη και ευγενική που με κάνεις να κομπλάρω.
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ακόμη μια φορά!! Στο σύνολό τους βέβαια!!

      Σε φιλώ !

      Διαγραφή
  11. Τι ωραίες παιδικά ακούσματα!
    Μακάρι να ηχούσαν σε όλα τα παιδικά αυτάκια. Καλά κάνεις και το βάζεις να το ακούν οι μικρές σου Χρυσαυγή μου.

    Η μακαρονάδα σου καλοκαιρινή κι ελαφριά. Το ξύσμα λεμονιου το θεωρώ απαραίτητο. Της πάει πολύ.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον δεν κατάλαβες καλά!!
      Το βάζω πρώτα για να το ακούω εγώ και μετά οι μικρές!! :-) χαχα!!!

      Μακαρονάδα με έξτρα ξύσμα λοιπόν για σένα καλή μου!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Ένα θα σού πω: πριν από χρόνια κάνανε ακρόαση στο "Μέγαρο Μουσικής" για τα "Τρία μικρά musicals" και ψάχνανε , Κουρουπός, Κυπουργός και Κούκος με Θωμά Μοσχόπουλο σκηνοθέτη, χορεύτριες που τραγουδούν. Και πήγα η θρασύτατη δικιά σου με το μακό και την παντελονιά μέσα στις χορεύτριες με τις πουέντ...δεξιά πηγαίνανε οι οχτώ, και μία μόνη της αριστερά, κι ήμουν εγώ. Την ώρα του τραγουδιού σέρνομαι δίπλα στο πιάνο και λέω με όση φωνή μου'χει μείνει το "χοντρομπιζέλι χορεύει τσιφτετέλι". Και με πήρανε!!! Ακούς; Μ' έσωσε το μπιζέλι. Του χρωστώ την πρώτη μου εμφάνιση στο Μέγαρο.
    Κατά τ'άλλα, τέλεια η μακαρονάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαα Μάρθα μου και που να έλεγες την Αρκούδα την καφέ!! Θα σου στήνανε αδριάντα!! χαχααα

      Πάντως ωραία η εμπειρία που μου αναφέρεις! Μην το γελάς το μπιζέλι. Θέλει φωνή για να το πεις. Αν με ακούσεις εμένα να τραγουδάω θα καταλάβεις τι εννοώ!! Ο άνδρας μου λέει ότι όταν τραγουδάω με αγαπάει περισσότερο, γιατί με λυπάται!!!!!!!!!!!! Τραγικό?????? χαχαχαααααα
      Γι΄ αυτό σου λέω!! Μάλλον θα το είπες κορυφαία το χοντρό μπιζέλι και άρα κάτι θα διέκριναν οι άνθρωποι!!

      Σε φιλώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  13. Ρε Χρυσαυγουλα, γιατι μου το 'κανες αυτο πρωι-πρωι? Δεν ειμαι καθολου ο τυπος που βαζει τα κλαματα με το παραμικρο αλλα, αληθεια στο λεω, με εκανες να τα πατησω!!! Και, ορκισμενη εχθρος των λαχανικων εν γενει(και των κολοκυθακιων ειδικοτερ) τα ειδα για μια στιγμη με αλλο ματι... Δεν ετυχε, πετυχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύα μου, γειτόνισσά μου, φιλενάδα μου,
      για σένα επειδή σε αγαπώ θα φτιάξω μια μερίδα μακαρονάδα και 2 μερίδες κολοκύθια βραστά!! χαχαχααα Ετσι για να σου τη σπάσω δηλαδή, επειδή ξέρω πόσο ορκισμένη εχθρός είσαι των λαχανικών!

      Έλα... μη μου στεναχωριέσαι! Ακολουθεί κοτοπουλάκι σε λίγες μέρες που σου αρέσει!!

      Μούτς!

      Διαγραφή
  14. Εξαιρετικά υλικά, νοστιμότατο αποτέλεσμα και υπέροχη παρουσίαση!
    Μπράβο σε όλα, Χρυσαυγή μου!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βρε Χρυσαυγή μου πάντα πάνω στις μακαρονάδες σου πέφτω και μου παίρνουν τα μυαλά! Ουφ κι έχω καιρό να φάω μακαρόνια.
    Α και για επιδόρπιο θέλω τρουφάκια καρύδας - όχι μόνο ένα, φέρε 3-4 για αρχή και βλέπουμε!
    Φιλιά κοριτσάκι μου και γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού είμαι μακαρονού βρε Φραουλένια κοπέλα μου!
      Είναι γνωστό πλέον!! Αν μπορούσα να βάζω μακαρονάδες μέρα παρά μέρα θα το έκανα!!!!

      Τα τρουφάκια όλα δικά σου!!!

      Φιλιά κοριτσάρα!

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα Χρυσαυγή μου... κι εγώ λατρεύω τη Λιλιπούπολη μιας και η μικρή μου αδερφή μεγάλωσε μ'αυτή και το χοντρό μπιζέλι είναι από τα τραγούδια που οι ανιψιές μου άκουγαν πολύ συχνά και..."χόρευαν" σαν μωράκια!!!!
    Η μακαρονάδα σου καλοκαιρινό πιάτο, υπέροχο, γεμάτο γλύκα και μεσογειακά αρώματα!!! Τέλεια για καλοκαιρινή παρέα!!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Λιλιπουπολη είναι μια σταθερή αξία!!! Και νιώθω ότι θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα!

      Σε φιλώ Κική μου και σε κερνώ από τη μακαρονάδα μου.

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10