Μια
νέα εποχή ξεπρόβαλλε.
Σκέφτομαι
πολλές φορές πως η φύση έχει προνοήσει τόσο σοφά και εναλλάσσει τις εποχές με απίστευτη
μεθοδικότητα. Όλα γίνονται την κατάλληλη στιγμή. Τη στιγμή που πρέπει.
Πάνω
που έχουμε βαρεθεί τα κρύα, τα βαριά πανωφόρια, τα σκουφιά, τα καλοριφέρ και τις
γαλότσες, τσουπ, ξεπροβάλλει η Άνοιξη. Η Θεά με τα λουλούδια στα μαλλιά. Η φύση
ανθίζει και μαζί της κι εμείς. Πετάμε από πάνω μας τα πολλά - πολλά και ντυνόμαστε
με ανάλαφρη διάθεση. Λίγο περισσότερο χρώμα, λίγο λιγότερο μαύρο, κανά δυό τσάντες διαφορετικές και αυτό είναι.
Στην
προσμονή του καλοκαιριού, πριν καλά - καλά σουβλίσουμε το αρνί, και γιορτάσουμε
το Μάη, βρισκόμαστε αγκαλιά με το σωσίβιο, τα μπρατσάκια και τα βατραχοπέδιλα
παραμάσχαλα και κάνουμε απλωτές. Ζέστη με κρύο καρπούζι, ρούχα που αφήνουν
ελάχιστα στη φαντασία και διάθεση καυτή σαν τον καύσωνα που μας μαστιγώνει. Και
πάνω που απηυδήσαμε με τα κουνούπια και τη σιτρονέλα, αρχίσαμε να τα παίρνουμε
στο κρανίο με την ανυπόφορη ζέστη, βλαστημάμε την ώρα και τη στιγμή που πήραμε
3 κιλά από τα παγωτά και μόνο, σκάει μύτη το Φθινόπωρο.
Μας
φοράει αντιανεμικό, μας δίνει και μια ομπρέλα ανά χείρας και οπλιζόμαστε με
μολύβια, γόμες, ξύστρες και ψυχραιμία για τη χρονιά που κάνει είσοδο.
Μα
πριν τα βαρεθούμε και αυτά, έρχονται οι γιορτές. Κάθε χρόνο και νωρίτερα. Φέτος
λέω να στολίσω έλατο απ΄ την 28η Οκτωβρίου. Δεν θα με παρεξηγήσει
και κανείς άλλωστε. Αφού οι βιτρίνες των καταστημάτων θα έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκπτώσεις
του Ιανουαρίου και τα δεκαήμερα προσφορών των χριστουγεννιάτικων στολιδιών θα
διαφημίζονται απ΄ το Φθινόπωρο κιόλας.
Και
οι εποχές περνούν, εναλλάσσονται με σοφία και τάξη και πριν βαρεθούμε τα ίδια
και τα ίδια, μια νέα εποχή ξεπροβάλλει για να μας ανανεώσει και να μας ανασκουμπώσει.
Γιορτάζουμε
λοιπόν την έναρξη μιας νέας εποχής με ένα φαγητό πέρα για πέρα γιορτινό. Το
ψαρονέφρι που είναι ένα νόστιμο και ιδιαίτερο κρέας δημιουργεί ένα πιάτο που
τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση είναι καταπληκτικό. Συνοδεύεται υπέροχα με ρύζι basmati γεμάτο χρώματα και γεύσεις φθινωπορινές. Το φαγητό αυτό το φτιάχνω
σε ιδιαίτερες περιστάσεις και σήμερα είναι μία από αυτές.
Καλό μήνα!!!!
Καλό μήνα!!!!
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ
ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΡΑΣΙΟΥ
Υλικά:
1) 3-4
ψαρονέφρια
2) ½
κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
3) ½
κρασοπότηρο κρασί Μαυροδάφνη
4) ½
κρασοπότηρο λάδι
5) 12-15
φύλλα φρέσκου φασκόμηλου
6) Αλάτι
7) Φρεσκοτριμμένο
πιπέρι
Διαδικασία:
Αλατοπιπερώνουμε
τα ψαρονέφρια και τα τοποθετούμε σε ένα μικρό πυρέξ. Τα περιχύνουμε με το λάδι
και τα δύο είδη κρασιού. Σκορπίζουμε τα φύλλα του φασκόμηλου ανάμεσά τους έτσι
ώστε να μην είναι πάνω πάνω και ξεραθούν από το ψήσιμο. Προσπαθούμε να τα
βάλουμε ανάμεσα στα ψαρονέφρια και μέσα στο υγρό έτσι ώστε να σκορπίσουν την
γεύση τους παντού.
Ψήνουμε
το κρέας στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο για περίπου μιάμιση ώρα, ανάλογα πάντα
με το φούρνο που έχουμε.Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δούμε ότι παραψήνεται το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε 10 λεπτά πριν το φαγητό να είναι έτοιμο έτσι ώστε να πάρει χρώμα.
Μόλις
είναι έτοιμα τα ψαρονέφρια, τα βγάζουμε, τα κόβουμε σε ροδέλες, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και
τα περιχύνουμε με την σάλτσα που έμεινε στο σκεύος ψησίματος.
ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΡΥΖΙ BASMATI
Υλικά:
1) 1
κούπα ρύζι basmati
2) 1
πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
3) 1
γεμάτη χούφτα σταφίδες μαύρες
4) 50 γραμμάρια κουκουνάρι, δηλαδή 1
φακελάκι
5) Αλάτι
6) 2
κουταλιές της σούπας λάδι
Διαδικασία:
Σε
μικρό ταψάκι χωρίς λιπαρή ουσία τοποθετούμε το κουκουνάρι σκορπισμένο. Το
βάζουμε στο φούρνο για περίπου 5 λεπτά στους 180 βαθμούς παρακολουθώντας το
συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα και να σκουρύνει ελαφρώς. Μόλις γίνει αυτό, το
βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε
το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις βράσει, το σουρώνουμε και
το ξεπλένουμε έτσι ώστε να κρυώσει άμεσα και να διατηρηθεί σπυρωτό. Το basmati είναι
ένα ρύζι που αν δεν το ξεπλύνουμε με κρύο νερό, τότε γίνεται κολλώδες και δεν
παραμένει σπυρωτό.
Σε
τηγάνι βάζουμε τις 2 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε σε αυτό τα κυβάκια
της πιπεριάς μέχρι να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα,
αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε
ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε τώρα όλα τα υλικά του ρυζιού. Το basmati, το καβουρντισμένο
κουκουνάρι, τη σταφίδα και την πιπεριά με το λάδι που την έχουμε σοτάρει.
Αλατίζουμε κατά βούληση και το ριζότο μας είναι έτοιμο.
Καλή
επιτυχία!!
Tέλειο φαίνεται ,ένα ποίημα Φθινοπωρινό καταπληκτική και η αφήγηση σου για την εναλλαγη των εποχών ,καλή Κυριακή και καλοφάγωτο το πιάτο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Νέλη μου!
ΔιαγραφήΚαλώς σας ξαναβρήκα! Χαίρομαι που είμαι πάλι κοντά σας!
Σε ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου...
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα να έχουμε!
Καλώς ήρθες και καλό Φθινόπωρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια σήμερα θα δοκιμάσω το ρύζι σου προκειμένου να συνοδεύσω το κοτόπουλο μου και το ψαρονέφρι μια άλλη φορά.
Καλή Κυριακή.
Καλό Φθινόπωρο Ξανθή!
ΔιαγραφήΤα πρωτοβρόχια μας λείπουν τώρα, αν και νωρίς το βλέπω....
Εύχομαι να μην ήταν κατώτερο των προσδοκιών σου το ρύζι αν το έφτιαξες τελικά. Εμάς πάντως μας άρεσε πάρα πολύ!
Σε χαιρετώ!!
Τούτη τη γλυκειά μέρα,που στην ύπαιθρο άρχισε το φθινόπωρο να παίζει τη δική του μουσική και στην πόλη καταλαβαίνεις ότι ήρθε, μόνο από την επιστροφή των τελευταίων καλοκαιρινών εκδρομέων,διάλεξες Χρυσαυγή μου να μας περάσεις διακριτικά αλλά και δυναμικά ταυτόχρονα,στην νέα εποχή,την εποχή, όπου η αγέννητη ακόμα μέρα αφήνει ευλαβικά και τακτοποιημένα τις πρώτες σταγόνες φθινοπωρινης δροσιάς στη διψασμένη γη,το ακάλεστο σούρουπο κυνηγά τις τελευταίες χλιαρές αναλαμπές του ήλιου και η διεκδικητική νύχτα -πότε διάστερη και άλλοτε νεφελοσκιασμένη-να σκεπάζει με τα ψυχρά πέπλα της την δυναστεία της μέρας που ξεψύχισε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας κάλεσες στο ομορφοστρωμένο τραπέζι στις αποχρώσεις του ρόζ και του λιλά,με το ποικιλόχρωμο και πολυφωνικό basmati-λαχανικά και μυρωδικά να περιπλανιούνται με αυταρέσκεια στην πάλευκη,σπυρωτή νοστιμιά- και το πειθαρχημένα παρατεταγμένο,μεθυστικά λουσμένο ψαρονέφρι.
Με πολύ λίγη φαντασία και ελάχιστες γνώσεις μαγειρικής τέχνης μπορεί να αντιληφτεί κάποιος την λιτή και απέριττη γεύση του πιάτου αυτού!Χωρίς υπερβολές,με ήσυχα αλλά όχι άτονα συστατικά,με διακριτικά στη γεύση μυρωδικά και την απαραίτητη όξινη παρέμβαση,το αποτέλεσμα αν μη τι άλλο,είναι εκθαμβωτικό!
Καλώς ήρθες Χρυσαυγή μου,εύχομαι η γλυκύτητα του φθινοπώρου να ομορφαίνει τις μέρες σου και η θαλπωρή της εποχής αυτής να ζεσταίνει την καρδιά σου.Φιλιά πολλά,πολλά.
Γεια σου Φωτεινή μου!!
ΔιαγραφήΠόσο χαίρομαι που σας ξαναβρήσκω ! Πόσο χαίρομαι που τα ξαναλέμε!!
Η χαρά μου δεν περιγράφεται!
Σε ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για τα άκρως ποιητικά και όμορφα λόγια σου!!
Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε εφεξής!!
Φιλιά πολλά, πολλά και από μένα!
Καλό μήνα και καλό Φινόπωρο Χρυσαυγή μου! Ελπίζω να πέρασατε καλά στις διακοπές σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια επάνοδο μας ετοίμασες ...γιορτινό, νοστιμότατο και πολύ εμφανίσιμο το πιάτο σου. Αλλά και το ρύζι σου είναι εξίσου νόστιμο και λαχταριστό!
Φιλιά
Γειά σου Κική μου! !
ΔιαγραφήΧαίρομαι που είμαι κοντά σας! Το καλοκαίρι μας θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, αλλά και αυτό που ήταν, καλό ήταν!!
Μου λείψατε πολύ και ανυπομονούσα να επιστρέψω!!
Σε φιλώ και θα τα λέμε!!
καλό φθινόπωρο!!!!!!μας ταξίδεψες με τα λόγια σου!!!καλή Κυριακή ααα και το φαγητό σου σούπερ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Φθινόπωρο Τόνια μου!!!!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που είμαι πάλι εδώ!!
Σε φιλώ και θα επανέλθω δρυμήτερη!!
Καλό Σεπτέμβριο Χρυσαυγή μου ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓευστική η πρότασή σου για να καλωσορίσουμε το φθινόπωρο.
Φιλιά
Σε ευχαριστώ Κωνσταντίνα μου!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που είμαι και πάλι μαζί σας!!
Καλό Φθινόπωρο και σε σένα εύχομαι !!
Φιλιά!
Αχ, πόσο μου έλειψες Χρυσαυγή μου! Και με τα όμορφα λογάκια σου και με τις όμορφες φωτογραφίες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό φθινόπωρο να έχουμε!
Καλό Φθινόπωρο Μαρία μου!
ΔιαγραφήΌσο σου έλειψα εσένα, άλλο τόσο μου λείψατε κι εσείς!!
Σε ευχαριστώ για όσα μου γράφεις και τα εκτιμώ βαθειά!
Φιλιά πολλά!
"Σκάσατε" μύτη με τις πρώτες φθινοπωρινές δροσιές για να μας κάνετε "ΕΝΤΥΠΩΣΗ" υπέροχη με το πανέμορφο τούτο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, άμα είναι να πιάσουμε το Χριστουγεννιάτικο ντεκόρ από την 28ηΟκτωβρίου καλή μου, την Σημαία πότε θα την βάλουμε ;-))
Φιλιά σας και περαστικά στο μικρούλι, μιας και έμαθα (από ένα πουλάκι) ότι ήταν αδιάθετο.
Σκάσαμε μύτη σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή Πηνελοπάρα μου!
ΔιαγραφήΤώρα για το άν κάναμε "εντύπωση" αυτό θα το πειτε εσείς φιλτάτη!!
Το πιάτο αυτό είναι για μένα τουλάχιστον πολύ γιορτινό και συνιθίζω να το φτιάχνω τα Χριστούγεννα... Το διάλεξα σήμερα αφενός γιατί είναι η επάνοδώς μου και ήθελα να "κάνω εντύπωση" (τρομάρα μου), όπως λες και αφετέρου γιατί ήθελα να κάνω λογοπαίγνιο με το κείμενό μου που λέω ότι θα στολίσω δέντρο από την 28η Οκτωβρίου!!
Η καρδερίνα που σου είπε για τα μαντάτα, ορθώς σου είπε. Τέλος καλό όμως, όλα καλά! Δεν ήταν κάτι σοβαρό και ξεπεράστηκε σύντομα!! Η μικρή είναι μια χαρά τώρα, αν και λίγο κουρασμένη και καταπονημένη!!
Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου!
Σε φιλώ πολύ!
Καλό φθινόπωρο να έχουμε! Μας έλειψες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φασκόμηλο δίνει παν-τέλεια μυρωδιά..
Παρατήρηση: το πιάτο με τα ροζ λουλουδάκια..τι ωραίο!!!
Γειά σου Βέρα μου!! Τι κάνεις? Χαίρομαι που τα ξαναλέμε!
ΔιαγραφήΤη γλάστρα με το φασκόμηλο δεν την αποχωρίζομαι ποτέ. Πράγματι είναι όμορφο μυρωδικό και στο συγκεκριμένο φαγητό δίνει ξεχωριστή γεύση.
Το πιάτο το πήρα από την αλυσίδα καταστημάτων Sia. Θα το βρεις παντού (Mall, Golden Hall κλπ). Είναι πράγματι όμορφο και λίγο ακριβό... κλαψ!!
Σε φιλώ κοριτσάκι!
Καλησπέρα Φθινοπωρινή Χρυσαυγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιάτο αν και λιτό και απέριττο νιώθεις να γεύεσαι τη νοστιμιά του μέσα από τις φωτογραφίες!
Άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση, επαγγελματικά φωτογραφημένη και το food styling με υψηλή αισθητική, όπως μοναδικά ξέρεις να αποδίδεις!
Καλό Χειμώνα δεν μου πάει να πω, αλλά καλή Νέα Σχολική Χρονιά!
Ζ.
Γεία σου Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΑφού ξέρεις, με δύο κουτσούβελα στα πόδια μου, είμαι του λιτού και του απέριττου. Δεν έχω και πολλά περιθώρια βλέπεις...
Ειναι όμως νόστιμο πιάτο και η νοστιμιά του είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον ελάχιστο χρόνο προετιμασίας του.
Σε ευχαριστώ για τα κολακευτικά λόγια περί φωτογραφιών. Εχουν σημασία από το στόμα σου!
Καλή σχολική χρονιά λοιπόν και ελπίζω φέτος να πάρουμε αριστείο!!!!
Φιλιάααααααααααααααααααα
Τέλειο πιάτο και καταπληκτικές φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό φθινόπωρο!
Αγαπαμε οικογενειακώς ψαρονεφρι και το πιατο σου φαινεται καταπληκτικο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συνοδευτικο επισης πολυ ομορφο!! Γεια στα χερια σου!!!
Το ψαρονέφρι αλλά και το ρύζι είναι εκπληκτικά.Καλό φθινόπωρο -αγαπημένο φαγητό έφτιαξες πάλι-Χορταίνεις μόνο και μόνο που το βλέπεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο το πιάτο σου, οπτικά και γευστικά, αφούσυνδυάζει εξαιρετικές γεύσεις! Μου άρεσε πολύ και το βρίσκω πολύ εντυπωσιακό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη μαυροδάφνη τη χρησιμοποιώ αλλά το φασκόμηλο όχι ακόμα στη μαγειρική. Μάλλον ήρθε η ώρα του!
Καλή σου μέρα, φιλάκια!
Χρυσαυγή μου πρώτον το ψαρονέφρι σου καταπληκτικό από μόνο του (κι είναι και το καλύτερο κρέας λένε), αλλά εσύ το απογείωσες με το ρύζι που το συνοδεύει! Μπράβο, εξαιρετική συνταγή! Καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, και η φωτογράφιση, επαγγελματικού επιπέδου! Είσαι πραγματική καλλιτέχνις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται νοστιμοτατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ ωραιαη συνταγη σου, το κρεασ ειναι καλομαγειρεμενο κ νοστιμο!οι φωτογραφιες κ το σερβιρισμα πολυ προσεγμενα!μπραβο
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ όμορφη παρουσίαση του πιάτου και η συνταγή λαχταριστή και εύκολη!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό φθινόπωρο και καλό σ/κ!
φιλιά!
εξαιρετικό πιάτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεξαιρετική παρουσίαση!!!
σούπερ ψήσιμο!!!!
γειά σου Χρυσαυγή!!!
Υπέροχο το φαϊ σου Χρυσαυγή μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φασκόμηλο το λατρεύω στο φαγητό και πάντα το αναγνωρίζω σε μια συνταγή από την πρώτη μπουκιά.
Φρέσκο όμως δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Μόνο ξερό.
Μπράβο για την παρουσίαση που έκανες.
Φιλιά
απίστευτος συνδυασμός πολλά μπράβο...
ΑπάντησηΔιαγραφή