27 Σεπτεμβρίου 2012

Κοτόπουλο με γιαούρτι, κάρυ και φουντούκια


            Σήμερα το φαγητό που σας σερβίρω θα σας χορτάσει από γεύσεις. Το κοτόπουλο αυτό είναι μαγειρεμένο στο τηγάνι σε σύντομο χρόνο. Το ότι χρησιμοποιούμε φιλέτο κοτόπουλο και όχι κομμάτι με κόκαλο το κάνει να μαγειρεύεται ακόμα ποιο γρήγορα και να είναι ποιο εύκολο στο να το προσφέρουμε σε γεύμα, αφού οι καλεσμένοι δεν θα χρειαστεί να αφήσουν κατά μέρος τους καλούς τους τρόπους και ν΄αρχίσουν το ξεκοκάλισμα με τα χέρια!



           Εκτός από τις πολύ δυνατές γεύσεις λόγω των μπαχαρικών που έχει, ο ξηρός καρπός αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη καθώς σπάει στο δόντι όπου τον συναντήσουμε. Είναι ένα κοτόπουλο που μαζί με το ρύζι θα αποτελέσουν ένα πολύ χορταστικό γεύμα και θα σας αποζημιώσουν!



ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΚΑΡΥ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Υλικά: 

    1)  700 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλο (μπούτι ή στήθος). Τα 700 γραμμάρια
         ήταν ακριβώς μία συσκευασία τυποποιημένου φιλέτου από το σούπερ μάρκετ.
    2)  2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    3)  70 ml ελαιόλαδο (1/2 φλιτζάνι τσαγιού)
    4)  70 ml λευκό ξηρό κρασί (1/2 φλιτζάνι τσαγιού)
    5)  200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό (1 κεσεδάκι δηλαδή)
    6)  ½ κουταλάκι του γλυκού ξερός δυόσμος κοπανισμένος μέχρι να γίνει σκόνη
    7)  ½ κουταλάκι του γλυκού ξερό κόλιανδρο κοπανισμένο μέχρι να γίνει σκόνη
    8)  1 κοφτή κουταλιά της σούπας κάρυ
    9)  60 γραμμάρια φουντούκια καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 
         περίπου 3-4 λεπτά χωρίς λιπαρή ουσία, χοντροκοπανισμένα
   10)  Αλάτι
   11)  Πιπέρι φρεσκοτριμμένο 


Διαδικασία:

          Σε γουδί βάζουμε τον ξερό δυόσμο και το κολιανδρο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. 

          Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μείγμα του δυόσμου και του κόλιανδρου, καθώς και τη μία κουταλιά κάρυ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη να σταθεί. Όχι στο ψυγείο.

          Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα πασπαλίζουμε απ΄ όλες τις πλευρές με αλεύρι. Για να μας φτάσει το αλεύρι κάνουμε το εξής κόλπο: απλώνουμε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο πιάτο, βάζουμε το αλεύρι σε ένα μικρό σουρωτηράκι και το πασπαλίζουμε κουνώντας το από πάνω απ΄ το κοτόπουλο. Κατόπιν γυρίζουμε το κοτόπουλο και από την ανάποδη και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. 

          Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε μεριά μέχρι να ροδίσουν. 

          Σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και μαγειρεύουμε άλλα 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε 100 ml νερό και αλατοπίπερο και μετριάζουμε τη φωτιά στο μάτι της κουζίνας. Μαγειρεύουμε το φαγητό άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει το κοτόπουλο αλλά να παραμείνει ζουμερό. Να μην πιεί δηλαδή όλα τα υγρά του.

          Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί 2-3 λεπτά μέχρι το φαγητό να γίνει ελαφρώς χλιαρό ώστε όταν του προσθέσουμε το γιαούρτι να μην κόψει. Προσθέτουμε λοιπόν και το γιαούρτι με το μείγμα των μπαχαρικών και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα του.
Από πάνω σκορπίζουμε τα φουντούκια και σερβίρουμε στο πιάτο μας με ρύζι μπασμάτι στο οποίο μπορούμε αν θέλουμε να έχουμε προσθέσει λίγο από το φουντούκι ή ακόμα και μαύρη σταφίδα.

Καλή επιτυχία!


35 σχόλια:

  1. ΕΣΚΙΣΕΣ!!!!
    Σιγά μη μου ξεφύγει αυτή η συνταγή!!!!
    Αλλά θα του βάλω και μια καυτερή πιπερίτσα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ έχεις αποθρασυνθεί κυρία μου! Και καυτερή πιπερίτσα????
      Εγκρίνω άπειρα!!!!

      Διαγραφή
  2. Α, για σήμερα ήταν το κάλεσμα σε μεσημεριανό γεύμα!!!
    ΝΑΙ, θα έρθω φυσικά Χρυσαυγή μου :-)))

    Και το πρωί έλεγα να μην ξεχάσω:να βγάλω το φιλέτο απο την κατάψυξη για να το μαγειρέψω το απόγευμα... Και τελικά με το πρωϊνό τρέξιμο: για άπλωμα ρούχων, καθάρισμα σκύλου και μπαλκονιού, γεύμα μικρών και μεγάλων, ετοιμασία για σχολείο-τράπεζα-δουλειά... όπως ήταν ΦΥΣΙΚΟ, το ΞΕΧΑΣΑ λέμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιο γλυκιά, κομψή και διακριτική αυτοπρόσκληση για φαγητό, ειληκρινά δεν έχω δεχθεί!!!!! χαχαχαα

      Διαγραφή
    2. Πάντα!

      Σήμερα το έβγαλα το φιλετάκι πάντως :-)))

      Διαγραφή
  3. πολυ ενδιαφερουσα και πρωτοτυπη!μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιο πιατο Χρυσαυγη μου! Και ευκολο και γρηγορο και μυρωδατο, τι αλλο να ζητησει κανεις?
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα μόνο πράγμα μπορώ να σκεφθώ ότι κάποιος θα ζητήσει ακόμα!
      Απλά να το φάει!!!!!!!!!

      Φιλιάαααα!

      Διαγραφή
  5. Έτσι! Να ξεφεύγουμε και λίγο από τα συνηθισμένα! Και το basmatti του πάει τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το μπασμάτι είναι ιδανικό για τέτοιου είδους ινδικής απόχρωσης πιάτα!!

      Διαγραφή
  6. Με κάρυ και γιούρτι έχω φτιάξει...τα φουντούκια όμως μάλλον το απογειώνουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φουντούκια είναι η ευχάριστη έκπληξη που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα κοτόπουλα με κάρυ!!

      Διαγραφή
  7. τέλειο Τέλειο!!! Φτιάχνω και εγώ κοτόπουλο με κάρυ και γιαούρτι αλλπά φουντουκια δεν έβαζα! Ηρθε η ώρα τους! Ευχαριστούμε Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είσαι από τους ανθρώπους που αγαπάς τους ξηρούς καρπούς, τότε ναι, θα σου αρέσει τρελά!

      Φιλάκιαα!!!

      Διαγραφή
  8. Το κοτόπουλο είναι από τα αγαπημένα μου υλικά και έτσι όπως βλέπω το πιάτο σου Χρυσαυγούλα πραγματικά το θαυμάζω!
    Έχει ωραία αρωματικά και η υπόξινη γεύση του γιαουρτιού ταιριάζει άψογα με το κάρυ!
    Μ' άρεσε και το κολπάκι με το αλεύρι, συνήθως καταλήγω με μπόλικο αλεύρι "λερωμένο" από το πανάρισμα, το οποίο αναγκάζομαι να πετάξω.
    Η μόνη ίσως αλλαγή που θα έκανα είναι να έβαζα κάσιους αντί για φουντούκια!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι, και τα κάσιους του πάνε μούρλια!
      Είναι ποιο βουτυράτα και μαλακά από τα φουντούκια.
      Ότι ευχαριστεί τον καθένα Ερμιόνη μου...!

      Το κολπάκι με το αλεύρι βολεύει όχι μόνο στην παρούσα συνταγή, αλλά σε όλα τα αλευρώματα!!!

      Σε φιλώ κορίτσι!

      Διαγραφή
  9. Στις χαραμάδες της καρδιάς μου ξεδιπλώθηκαν πρώτα τα αρώματα,μεθυστικά και λάγνα,λιποτάκτησαν και πολιόρκησαν μυαλό και μάτια,κατακομμάτιασαν τις αντιστάσεις μου διεκδικώντας μία ολοκληρωτική παράδοση-ενέδρα φαντασμαγορική-,μεθύσι του κρασιού και των μυρωδικών,ανεπεξέργαστη νοστιμάδα στα χείλη τα αφτιασίδωτα,αχαλίνωτη γεύση στην απλότητα και υπακοή στη μαγειρική πληρότητα.
    Χορτασμένη από την φιλοπραγμοσύνη σου Χρυσαυγή και την φιλόξενη μαγειρική γωνιά σου,απορυθμισμένη από το βάλτωμα και τη μηδαμινότητα της ζωής,ως μετριοπαθής δοκιμαστής και ονειρευτής των προτάσεών σου,προσδοκώ και αναζητώ πάντα ,την γαλήνη και την γενναιοκαρδία στα πιάτα σου,την έκπληξη και την ιλαρότητα στον λόγο σου.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χμμ μια διαφορετική συνταγή, πολύ μου αρέσει! Και όντως μια καυτερή πιπερίτσα μέσα θα είναι ότι πρέπει! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά! Οι βελτιώσεις και οι προσαρμογές ανάλογα με το γούστο του καθενός είναι ευπρόσδεκτες!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Στην αρχή νόμισα ότι θα ήταν Ινδικό πιάτο- το γιαούρτι και τα δύο πρώτα υλικά με προετοίμασαν γι' αυτό- και είπα εδώ είμαστε! Μετά είδα το φουντούκι και διαβάζοντας τη συνταγή το κρασάκι!
    Πρωτότυπο πιάτο και νομίζω ιδιαίτερα νόστιμο. Μπράβο, Χρυσαυγή μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ινδικό Ελένη μου. Είναι ινδικής απόχρωσης!!! χιχιχι

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Βρέ Χρυσαυγή μου θες να με ξεκάνεις πρωί πρωί καλά ε απλά τέλειοοοο!!!!Να είσαι καλά καλό σ/κ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλάκια Ροδάνθη μου!! Δεν θέλω να σας ξεκάνω, θέλω να σας ευχαριστήσω!!!! Μουτς!

      Διαγραφή
  14. Κατ αρχήν μ αρέσει που βάζεις το γιαούρτι στο τέλος-τέλος όταν έχει ήδη μαγειρευτεί το κοτόπουλο. Η γεύση του μένει αναλλοίωτη
    Τα φουντούκια μ αρέσουν και σίγουρα κάνει το πιάτο ιδιαίτερο και με το μπασμάτι ταιριάζει υπέροχα.
    Θα δοκιμασθεί στα προσεχώς.

    Ωραίο το tip-ακι με το αλεύρι.

    Καλό σ/κ Χρυσαυγή μου
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον, αν δεν μπει στο τέλος το γιαούρτι, πολύ φοβάμαι ότι θα κόψει καθώς μαγειρεύεται. Εκτός του ότι η γεύση του μένει αναλλοίωτη όπως λες κι εσύ!

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα, εξαιρετικό το πιάτο σου
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μανουσίνα και ευχαριστώ!!
      Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  16. Πολυ ωραια ιδεα.... τα φουντουκια μονο θα αντικαθιστούσα - δεν τα πολυαγαπω - αλλα το πιατο σου δειχνει υπεροχο και λαχταριστο!!
    Γεια στα χερια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το κοτόπουλο είναι αγαπημένο μαζί σε συνδυασμό με το γιαούρτι που έχω φτιάξει και εγώ και έχουμε τρελαθεί οικογενειακώς, αλλά να πω την αλήθεια αν και θα ήθελα, μάλλον δεν θα το επιχειρήσω το πιάτο σου γιατί θα γίνει πόλεμος εδώ και θα με φάνε... Δεν αγαπάνε καθόλου τους ξυρούς καρπούς....
    Αλλά δείχνει λαχταριστό, γεια στα χέρια σου!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο!!! Πολύ εξώτικ βρε παιδί μου! Τολμηρός συνδυασμός θα έλεγα αλλά αξίζει δοκιμής! Ευχαριστούμε και καλό Σαββατοκύριακο Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή