26 Δεκεμβρίου 2012

Τούρτα μανταρίνι




Ένα δροσερό κλείσιμο έτους!

Η εποχή που τα μανταρίνια ευδοκιμούν είναι μικρή. Τέλος φθινοπώρου, αρχές χειμώνα θα τα βρούμε σε μανάβικα, λαϊκές και σούπερ μάρκετ σε αυθονία. Για το λόγο αυτό η περίοδος που μπορούμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε την ανάλαφρη τούρτα μανταρίνι είναι μικρή. 




Πέρα από την αέρινη υφή της, πέρα από τον ενδιαφέρον συνδυασμό χρωμάτων που έχει, είναι ξεχωριστή και στη γεύση της. Η αίσθηση από το δροσερό μανταρίνι με την ελαφριά σαντιγί και το κριτσανιστό αμύγδαλο θα ενθουσιάσει οποιονδήποτε τη δοκιμάσει. 



Όσοι πιστοί σοκολατοφάγοι, αφήστε για λίγο τις συνήθιές σας και δοκιμάστε αυτό το υπέροχο φρουτογλυκό. Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων μετά τα λουκούλλεια γεύματα και τα μεγάλα τραπεζώματα, η τούρτα αυτή θα έρθει όχι για να σας προσθέσει ένα επιπλέον βάρος στο στομάχι, αλλά για να σας αφήσει μια δροσερή επίγευση.


Είναι απλούστατη στην παρασκευή της και τόσο νόστιμη που δεν βρίσκω πραγματικά λόγο να μην τη δοκιμάσετε. Προτείνω δε να την διακοσμήσετε με αληθινά τριαντάφυλλα σε χρώματα πορτοκαλοκίτρινα και λίγη λευκή γυψοφύλλη. Δεν είναι πολύ ρομαντική? 

ΤΟΥΡΤΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ 

Υλικά για την κρέμα: 

     1)   750 ml χυμό από μανταρίνια Κλημεντίνες (σουρωμένο)
     2)   180 γραμμάρια κόρν φλάουρ 
     3)   ¾ κούπας ζάχαρη κρισταλλική
     4)   5 κρόκους αυγών 
 5)  1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Υλικά για τη σαντιγί: 

     1)   600 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
     3)   2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη 

Επιπλέον υλικά: 

     1)   400 γραμμάρια σαβαγιάρ
     2)   250 ml χυμό από μανταρίνια για το βούτηγμα των σαβαγιάρ
 4)  1 σφηνάκι λικέρ μανταρίνι, κονιάκ ή άλλο λικέρ από εσπεριδοειδή
     3)   1 φλιτζάνι αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο  


Διαδικασία: 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χυμό μανταρινιού σουρωμένο, το κόρν φλάουρ και την κρισταλική ζάχαρη. Πριν βάλουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε έντονα με τον αυγοδάρτη, έτσι ώστε να διαλυθεί τον κορν φλάουρ. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε το μίγμα σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει ή κολλήσει στον πάτο. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και να γίνει κρέμα. 

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει ελαφρά (για περίπου 5 λεπτά), ανακατεύοντας κατά διαστήματα. 

Σε ένα ξεχωριστό μπολάκι βάζουμε τους κρόκους των αυγών μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας και τους χτυπάμε με ένα πιρούνι σαν ομελέτα. Μόλις η κρέμα του μανταρινιού γίνει ελαφρώς χλιαρή (όχι κρύα), προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ ζωηρά και καλά, έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν με το υπόλοιπο μίγμα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τα δύο κουταλάκια ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί. Την αφήνουμε στην άκρη.


Παίρνουμε ένα τσέρκι με διάμετρο 24 εκατοστά και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα. 

Στίβουμε μερικά μανταρίνια και βάζουμε το χυμό τους (σουρωμένο) σε ένα βαθύ πιάτο. Χρειαζόμαστε 250 ml χυμό. Προσθέτουμε μέσα στο χυμό, το λικέρ μανταρίνι ή το κονιάκ και τα ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα – ένα σαβαγιάρ, το βουτάμε στο χυμό και απ΄τις δύο πλευρές για ελάχιστα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια το τοποθετούμε ανάμεσα στις παλάμες μας σαν σάντουιτς και το πατάμε με αυτές, στίβοντάς το, έτσι ώστε να αποβάλλει τον παραπάνω χυμό που έχει ρουφίξει. Έτσι θα είναι στεγνό αλλά μαλακό. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία με τόσα σαβαγιάρ όσα μας χρειάζονται για να καλύψουμε τον πάτο της τούρτας μας. 

 Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα μανταρινιού πάνω απ΄τη στρώση με τα σαβαγιάρ και την απλώνουμε να έχει το ίδιο πάχος παντού. Από πάνω τοποθετούμε άλλη μια στρώση σαβαγιάρ με την ίδια διαδικασία που είπαμε (βούτηγμα στο χυμό, στίψιμο στις παλάμες, τοποθέτηση στην τούρτα). 


Η επόμενη και τελευταία στρώση είνα η σαντιγί. Βάζουμε τη σαντιγί στην επιφάνεια και την απλώνουμε με μία σπάτουλα ομοιόμορφα. Η τούρτα είναι έτοιμη. Την τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει για 5-6 ώρες ή για όλο το βράδυ. 

Την διακοσμούμε με αμύγδαλο, το οποίο έχουμε καβουρδίσει. Βάζουμε όσο αμύγδαλο θέλουμε ανάλογα με τα γούστα μας.

Καλή επιτυχία!! 


Tip:
       Την τούρτα που βλέπετε την έκανα σε τσέρκι διαμέτρου 24ων εκατοστών. Ήθελα να έχει περισσότερο ύψος και να είναι παχιά. Αν θέλετε να την κάνετε ποιο λεπτή, θα  χρησιμοποιήσετε τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών και λίγα περισσότερα σαβαγιάρ. 



28 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε σκεφτόμουν εσένα Ζαμπία όταν έγραφα γι΄αυτή την τούρτα. Εσύ που είσαι φαν των φρουτογλυκών δεν θα μπορούσες να μην μείνεις ασυγκίνητη από την τούρτα μανταρίνι.

      Το αμύγδαλο όντως, της πηγαίνει γάντι!!!!

      Χρόνια πολλά Ζαμπία μου!!
      Ότι μα ότι επιθυμείτε!!
      Φιλιά !

      Διαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά!!!
    Συγνώμην αλλά τα δικά μου συγχαρητήρια θα είναι για τη διακόσμηση!!! Το κοιτάζω ώρα τώρα και χαζεύω, μέχρι που διάβασα ότι είναι και με τριαντάφυλλα από τον κήπο σας τάχω χάσει.
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Ξανθή...!!

      Θα το πω στη μαμά μου το σχόλιό σου για τη διακόσμηση και θα χαρεί τόοοοοσο πολύ!!! Σε ευχαριστώ εκ μέρους της!

      Να είσαι καλά Ξανθη μου και τις καλύτερες ευχές για την οικογένειά σου!

      Διαγραφή
  3. Με την αναγεννησιακού ύφους διακόσμηση ,τα απίθανα ρομαντικά χρώματα των ρόδων,τη μεταξένια υφή μιας τούρτας που η γεύση αποπλανεί και η εμφάνιση κλέβει, κλείνεις τη χρονιά που πέρασε Χρυσαυγή μου.Έναν γλυκό,φίνο και μυθιστορηματικό επίλογο μιας χρονιάς που άφησε έντονα σημάδια στις ψυχές μας.Μια γλυκειά,άκακη αμαρτία που λιώνοντας στο στόμα ,φυλλομετρά τις μέρες που φύγαν και υποδέχεται τις μέρες που θα έρθουν.Ένα γλυκό ημερολόγιο που στους χυμούς των εσπεριδοειδών κρύβονται τα άγχη,οι πόνοι και οι χαρές μιας ολάκερης χρονιάς.Στις ανάλαφρες στρώσεις της γεύεσαι τη γλύκα της ζωής και την καθημερινότητα.Στην άσπρη σαντιγύ την ελπίδα.Στους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς τη νοστιμιά.
    Μ΄αρέσει να παρομοιάζω μια χρονιά ή ένα γεγονός με ένα γλυκό.Ανάλογα με αυτό που άφησε στην ψυχή μου-χαρά,πίκρα ή στενοχώρια,ελπίδα ή απόγνωση -να το μεταμορφώνω σε γλύκισμα.
    Συμφωνώ με την επιλογή σου Χρυσαυγή.Γλυκό, τόσο όσο πρέπει.Ξινό, τόσο όσο να το αισθάνεσαι.Αέρινο, τόσο όσο έχουν γίνει οι αντιστάσεις μας.Μοναδικό, τόσο όσο έχει γίνει το μονοπώλιο της ζωής μας.Εντυπωσιακό, τόσο όσο η λαθροθηρία των συναισθημάτων.Όμορφο, τόσο όσο η ανατολή του ήλιου και η δύση μαζί.Νόστιμο, τόσο όσο ένα μικρόγευμα ενός πεινασμένου.Ακριβό, τόσο όσο το χαρτζιλίκωμα ενός αλανιού για μια μικροχαρά.
    Αισθάνθηκα σήμερα ότι πήρα ένα σπουδαίο δώρο.Μια αναδρομή στη χρονιά που πέρασε με γλυκά όμως μονοπάτια.Έτσι το είδα μέσα από την υπέροχη ανάρτησή σου.Ίσως έτσι να το βλέπεις και εσύ.Μάλλον έτσι πρέπει να αποχαιρετίσουμε τελικά τη χρονιά που φεύγει..με γλυκύτητα,συγχώρεση,ελπίδα και αισιοδοξία.
    Χρόνια πολλά Χρυσαυγή.Να είστε υγιείς,χαρούμενοι,αγαπημένοι για πάντα.Να επενδύετε στους οικογενειακούς δεσμούς και στην αγάπη.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, ποιήτρια των φαγητών και των γλυκών μου, γλυκιά μου κυρία, σε ευχαριστώ για όλα όσα έγραψες και κατέθεσες την χρονιά που πέρασε σε τούτο εδώ το διαδικτυακό σπιτάκι.

      Ήθελα να αποχαιρετίσω την χρονιά που πέρασε με ένα ωραίο, εντυπωσιακό και εύκολο, γιορτινό γλυκό. Χαίρομαι που το κατάφερα!

      Σου εύχομαι ειληκρινά και μέσα απ΄ την καρδιά μου καλό υπόλοιπο εορτών και η νέα χρονιά να είναι όσο το δυνατόν ποιο ευχάριστη για όλους τους Έλληνες!!

      Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου και χρόνια πολλά!
    Τι χρώματα κι αρώματα έχει αυτή η τούρτα! Λατρεύω το μανταρίνι, οπότε καταλαβαίνεις! Κρατώ τη συνταγή, εξυπακούεται.
    Όσο για τη διακόσμηση την τριανταφυλλένια, καλύτερη δεν θα μπορούσε να υπάρξει! Ταίριασαν χρώματα κι αρώματα. Μπράβο!
    Καλή χρονιά, ήρεμη, χαρούμενη, δημιουργική, που να φέρει μόνο χαρές!
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελένη μου! Χρόνια πολλά και καλά για όλους μας!

      Χαίρομαι που σου αρέσει η διακόσμηση γιατί εσένα το μάτι και το χέρι σου πιάνουν σε τέτοια. Η τούρτα μανταρίνι είναι ιδιαίτερο γλυκό. Την είχα χρόνια αυτή τη συνταγή και είπα να την βάλω. Χαίρομαι που άρεσε τελικά.

      Σε φιλώ και εύχομαι τα καλύτερα για σένα και την οικογένειά σου!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά Χρυσαγούλα μας φοβερή! Αν μας παρουσιάζεις τέτοια μαγικά εδέσματα θα είναι σίγουρα και γλυκά!!! Μα τόσες μέρες ένα γλυκό με μανταρίνι δεν είχα δει είναι η αληθεια και τα λατρεύω. Αν είχα τώρα τα σαβαγιάρ θα την έφτιαχνα σου λέωωωωω!
    Η μανούλα είναι καταπληκτική, την απογείωσε την τούρτα! Τι να πω για τον τόσο λουλουδάτο και σικ στολισμό της! Ένα μεγάλο φιλί να της δώσεις και να να της πεις ότι είναι χρυσοχέρα! Από την κόρη της θα πήρε μάλλον:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Δημητρούλα!!

      Η μαμά είναι όντως χρυσοχέρα και πήρα και γω λίγο απ΄ το ταλέντο της. Όχι αυτή από μένα όπως λες για να με πειράξεις!! χαχα !!

      Την τούρτα κράτα την σαν σημείωση. Είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό και πολύ γευστικό και ανάλαφρο. Σήμα κατατεθέν της, η ευκολία με την οποία φτιάχνεται.

      Σου εύχομαι ότι καλύτερο για τη νέα χρονιά, και να φτιάξεις ακόμα ποιο πολλές και περίπλοκες συνταγές για την οικογένειά σου!!

      Εύχομαι τα καλύτερα!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια σας Πολλά Χρυσαυγή μου.

    Τούρτα αρωματική και άκρως γευστική. Με βρίσκεις τόσο απόλυτα σύμφωνη με την γεύση του μανταρινιού, του πορτοκαλιού ή του λεμονιού σε επιδόρπιο μετά από ένα αρκετά χορταστικό και σύνθετο γεύμα.

    Κι΄εγώ με μους πορτοκαλιού με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς αλλά και ευωδιαστά φρούτα κομπόστα έκλεισα το σημερινό γεύμα, αλλά και την προσφορά μου σε εορτάζοντα που ήμουν χθες.

    Φιλιά πολλά και εύχομαι ότι πιο όμορφα σε σένα και την οικογένειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελοπάρα μουυυυυυυυυυ!! Τι κάνετε?
      Χρόνια σας πολλά πολλά και καλά !

      Εγώ με τα φρουτογλυκά δεν τα πάω πολύ καλά. Τα θαυμάζω, τα ζηλεύω αλλά δεν τρελαίνομαι, γιατί απλά δεν τρώω φρούτα. Όμως αυτή η τούρτα ήταν μια από τις εξαιρέσεις. Τι να σου πω τώρα για τη νοστιμιά της? Πραγματικά αξίζει να δοκιμαστεί.

      Σε φιλώ και εύχομαι καλό υπόλοιπο εορτών!

      Διαγραφή
  7. Χρυσαυγή μου πεντανόστιμη και πανέμορφη και μοσχομυρωδάτη η τούρτα. Πολλά συγχαρίκια σε μαμά και κόρη. Η συνεργασία έγραψε! Να το ξανακάνετε!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να κάνω τη μαμά συναίτερο στο μπλόγκ? Μην της βάζεις ιδέες!!!

      Φιλιά Μάρθα μου!!!

      Διαγραφή
  8. πολυ ωραια προταση πραγματικα. ασυνηθιστη,φρεσκια και αρωματικη η τουρτα σου!οι φωτογραφιες εξαιρετικες!χρονια πολλα και γλυκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ειρήνη μου.

      Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι νυχτερινές. Οι υπόλοιπες τραβήχτηκαν το πρωί της επόμενης μέρας σε δύο κομματάκια που περίσσεψαν και στραπατσαρισμένα όπως ήταν τα φωτογράφισα. Αυτό που είναι σίγουρα ωραίο είναι το χρώμα της κρέμας μανταρινού. Είναι ένα φωτεινό πορτοκαλί.

      Καλό υπόλοιπο εορτών!!!
      Οτι επιθυμείς για την οικογένειά σου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Χρυσαυγή μου!!! Αέρινη, ρομαντική αλλά και πεντανόστιμη τούρτα μας σερβίρεις σήμερα!!! Λατρεύω τις τούρτες με φρούτα της εποχής και ξηρούς καρπούς γιατί είναι νόστιμες κι ελαφρές... αλλά και ο στολισμός της είναι υπέροχος!!
    Χίλια μπράβο και σε σένα και στη μανούλα σου!!!
    Καλή σας χρονιά με αγάπη, υγεία κι ευτυχία!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου σε ευχαριστούμε και οι δύο (εγώ δηλαδή και η μητέρα μου)!
      Οι συνεργασίες πάντα δίνουν θαυμάσια αποτελέσματα ξέρεις!

      Σε φιλώ!
      Καλές γιορτές να έχετε!

      Διαγραφή
  10. Αχ ναι... Κάτι ελαφρύ γιατί σκάσαμε αυτές τις μέρες! Φαίνεται πεντανόστιμη, αλλά και με εξαιρετική εμφάνιση. Μπράβο σε 'σένα και στη μητέρα σου! Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό! Ωραία ιδέα να είναι λίγο πιο ψηλή κι εμένα μου αρέσει έτσι.
    Χρόνια πολλά Χρυσαυγή μου!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκάσαμε δεν λες τίποτα Σελ! Την έκανα ψηλή και παχιά να γεμίζει το στόμα από μανταρίνι!!

      Χρόνια πολλά και σε σένα!
      Καλό υπόλοιπο εορτών !

      Διαγραφή
  11. Καλά έκανες και την έκανες παχιά!!!!
    Να γεμίζει το στόμα σου από την υπέροχη δροσιστική γεύση του μανταρινιού!!!!
    Η προτελευταία φωτογραφία είναι το κάτι άλλο!!!! Νομίζω οτι τη γεύομαι.......νομίζω λέω...
    Μπράβο και στη μαμά για τα ωραία τριαντάφυλλα!!!
    ΕΣΚΙΣΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι έσκισα Πέπη?
      Την γάτα? Την τούρτα? Την μπλούζα μου?
      Γίνε ποιο σαφής επιτέλους!!!

      Παχιά την έκανα γιατί πλέον οι τούρτες οι επαγγελματικές έτσι γίνονται. Μικρές σε διάμετρο και ψιλότερες σε ύψος. Είπα να εκσυγχρονιστώ λιγάκι!!

      Φιλούρες!

      Διαγραφή
  12. Μπράβο Χρυσαυγή μου! Φανταστική η τούρτα σου! Και από εμφάνιση είναι τέλεια αλλά και τα υλικά της προδιαθέτουν για εξαιρετική γεύση! Και πάλι συγχαρητήρια!
    Φιλάκια και χρόνια πολλά! Ό,τι καλύτερο για το νεο έτος που καταφθάνει λίαν συντόμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. φοβερη φαίνεται και μπαίνει στα προσεχώς για μένα που λατρεύω τα εσπεριδοειδή στα γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελαφριά η τουρτίτσα σου και μυρωδάτη θα την δοκιμάσω σύντομα!!!Καλή Πρωτοχρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλως σε βρηκα να εισαι καλα και παντα δημιουργική δεν ειχα σκεφτεί ποτε το μανταρίνι σε τούρτα ...

    σε περιμένω στο σπιτάκι μου να μου λές την άποψή σου για όσα κάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φανταστική μου μοσχομύρισε!! φιλιά πολλά Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10