29 Φεβρουαρίου 2012

Τρουφάκια με ρούμι και καρύδι



Φύσηξε αέρας αλλαγής!

         Το blog μου, το δημιούργησα μέσα σε μια νύχτα. Χωρίς σκέψη, χωρίς να το έχω προαποφασίσει. Έτσι ξαφνικά. Όταν λοιπόν έφτασα στο κουτάκι που έπρεπε να κάνω την «ονοματοδοσία», πληκτρολόγησα βιαστικά το «Λαχταριστές Συνταγές». Κι αυτό επίσης, χωρίς να το πολυσκεφθώ!

26 Φεβρουαρίου 2012

Σούπα βελουτέ με σελινόριζα και ροκφόρ


Σαν τη μύγα μες το γάλα

          Στη ζωή μου, σε ορισμένα πράγματα δεν ακολουθώ την πεπατημένη. Πόσο μάλλον όταν κάνω το χόμπι μου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το blog μαγειρικής μου. Τα Χριστούγεννα επέλεξα να μην αναρτήσω συνταγές με μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ή γαλοπούλα γεμιστή. Τίποτα που να παραπέμπει σε παραδοσιακά Χριστούγεννα. Αντίθετα, έφτιαξα φαγητά που μπορούσαν να μπουν σαν σφήνα σε ένα ωραίο γιορτινό τραπέζι ή ρεβεγιόν. Κάτι που να ταιριάζει με γιορτές αλλά να μην είναι αμιγώς Χριστουγεννιάτικο. Όχι επειδή δεν μου αρέσουν τα γιορτινά παραδοσιακά εδέσματα, αλλά επειδή νομίζω ότι είναι χιλιοειπωμένα. Τι να προσθέσει η εκατομμυριοστή δικιά μου συνταγή κουραμπιέδων μέσα στον κυβερνοχώρο?

         Με την ίδια λογική θα συνεχίσω και το Πάσχα. Μόνο που τώρα θα μπω ποιο βαθιά στην ακολασία, μιας και οι αναρτήσεις μου δεν θα είναι καθόλου, μα καθόλου νηστήσιμες και σαρακοστιανές. Το θέμα της νηστείας είναι μεγάλο και δεν σκοπεύω να το ανοίξω από τούτο εδώ το βήμα. Αν και νιώθω σαν τη μύγα μες το γάλα, ομολογώ ότι ανήκω στην μικρή μερίδα πληθυσμού που δεν νηστεύουν, ούτε καν τη Μεγάλη εβδομάδα και δεν σκοπεύω να προσποιηθώ ότι το κάνω! Προτιμώ να είμαι αληθινή και ας αποτελέσει αυτό αφορμή για κριτική (καλή ή κακή…). Αν μου έρθει βέβαια να φτιάξω καμιά ταραμοσαλάτα, έτσι για τη λιχουδιά… θα το δείτε στην ανάρτηση!
        Σήμερα προτείνω μια από τις καλύτερες ίσως σούπες βελουτέ που έφαγα στη ζωή μου. Η συνταγή δεν είναι ευρείας «κατανάλωσης», καθώς έχει ροκφόρ που οι περισσότεροι δεν το τρώνε. Απευθύνομαι, μόνο στους λίγους αλλά φανατικούς φίλους του ροκφόρ, με μια σούπα με σελινόριζα και ροκφόρ. Περιέχει ελάχιστα υλικά και η νοστιμιά της είναι αντιστρόφως ανάλογη με το κόστος της. Αν πιστεύετε ότι θα σας αρέσει, προτείνω να την δοκιμάσετε γιατί τελικώς θα σας ενθουσιάσει! Αν όχι, θα σας επιστρέψω τα χρήματά σας πίσω!!!!


 ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ

Υλικά:

1) 2 μεγάλες σελινόριζες
2) 1 μικρή πατάτα
3) 2 μπαλάκια ροκφόρ σε μέγεθος καρυδιού ή και επιπλέον
4) 1 κύβο κότας
5) Αλάτι
6) Πάπρικα για τη γαρνιτούρα


Εκτέλεση:

           Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τη σελινόριζα σε μεγάλα κομμάτια. Την τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με τον κύβο κότας και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να τη σκεπάζει. Αφού πάρει βράση και περάσουν και 10 λεπτά βρασμού, προσθέτουμε και την πατάτα κατά τον ίδιο τρόπο κομμένη. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι τα λαχανικά μας να μαλακώσουν πάρα πολύ!

           Μόλις βράσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ροκφόρ και ανακατεύουμε. Λιώνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο multi και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε αλάτι κατά τα γούστα μας.

          Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο ροκφόρ (αν μας αρέσει ποιο έντονη η γεύση του) ή βραστό νερό αν η σούπα είναι πολύ πηχτή και χρειάζεται να γίνει ποιο υδαρής.

         Τη σερβίρουμε καυτή, σε κούπα με ένα κομματάκι ροκφόρ στο κέντρο της, έτσι ώστε όταν λιώσει να κάνει «κλωστές» και πασπαλισμένη με λίγη γλυκιά πάπρικα!!

Καλή επιτυχία!!





18 Φεβρουαρίου 2012

Κοτόπουλο μπύρας με θυμάρι

      
Παρηγοριά στον άρρωστο

        Καλησπέρα Σάββατο βράδυ…


        Η αλήθεια είναι ότι αυτό το Σαββατόβραδο δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω απ΄ το να γράψω στο blog μου. Ξεμείναμε στο σπίτι βλέπετε, μετά από μια σκυταλοδρομία που κάνουμε από την αρχή της εβδομάδας με την καινούρια ίωση που έχει εισχωρήσει στους κόλπους της οικογενείας! Πρώτα ο Δημήτρης, μετά εγώ και σήμερα η Νεφέλη! Όλοι πέφτουμε σαν τα κοτόπουλα, ο ένας μετά τον άλλο. Λες και η ίωση αυτή πηγαίνει με ηλικιακή σειρά. Απ΄ τον μεγαλύτερο στο μικρότερο. Άραγε μετά τη Νεφέλη για ποιον χτυπάει η καμπάνα? Μόνο η δόλια Κλειώ έχει μείνει όρθια απ΄ αυτό το ντόμινο, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμα…
       Έτσι λοιπόν όλα τα πλάνα που είχαμε για σήμερα αναβλήθηκαν επ’ αόριστον. Έτσι κι εγώ μεταξύ ponstan και depon βρήκα λίγο χρόνο για μένα. Λίγο χρόνο για να γράψω την καινούρια μου συνταγή. Μια συνταγή ολίγον «κλεμμένη» και ολίγον παραποιημένη. 
       Ένα βράδυ που είχα στερέψει ιδεών για το τι φαγητό να φτιάξω και μη έχοντας τίποτ΄ άλλο στο ψυγείο παρά μόνο φιλέτα κοτόπουλου και μανιτάρια μπήκα στο blog της Ερμιόνης να ψαχουλέψω μήπως βρω κάτι εύκολο. Και η Ερμιόνη ποτέ δεν σε απογοητεύει! Έπεσα πάνω στο κοτόπουλο με μανιτάρια και μουστάρδα και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Το πήρα, το παραποίησα ελαφρώς, ζήτησα την άδειά της και σας το παρουσιάζω με τον δικό μου τρόπο. Είναι περιττό βέβαια να πω ότι έγινε ένα λουκούμι! Φυσικά και είναι περιττό! Διαφορετικά δεν θα είχα τα μούτρα να το αναρτήσω και να σας το προτείνω!!
      
      Τη πρωτότυπη συνταγή θα τη βρείτε εδώ!


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΥΡΑΣ ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ

Υλικά:

1) 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλο περίπου 850 γραμμάρια
2) ½ φλιτζάνι λάδι
3) 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο multi
4) 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο με την πρέσα του σκόρδου
5) 1 κουτί μπύρας 330 ml
6) 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
7) 1 μεγάλο κουτί φρέσκα μανιτάρια champignon περίπου 400-500 γραμμάρια
8) 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά θυμάρι
9) ½ κουταλάκι του γλυκού κάρυ
10) ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
11) 1 κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
12) Αλάτι και πιπέρι
13) ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα εβαπορέ


Εκτέλεση:

        Πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια. Βάζουμε σε κατσαρόλα να κάψει το λάδι και σοτάρουμε σε αυτό το κοτόπουλό μας να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε για λίγο (περίπου για 1 λεπτό).
       Εντομεταξύ κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση αν είναι μικρά ή στα 4 αν είναι πολύ μεγάλα. Προσέχουμε να είναι περίπου όσο και το μέγεθος που έχουμε κόψει το κοτόπουλο.
       Προσθέτουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο καθώς επίσης και το κάρυ, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Σβήνουμε το φαγητό με την μπύρα προσέχοντας να την ρίχνουμε λίγη – λίγη και όχι μονομιάς γιατί φουσκώνει.
      Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά και το κοτόπουλο να μαλακώσει πολύ. Περίπου 30-45 λεπτά, ανάλογα με την κουζίνα και την ένταση της θερμοκρασίας.
      Στη συνέχεια διαλύουμε σε 1/3 του φλιτζανιού κρύο νερό το κόρν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το γάλα εβαπορέ και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να πάρει μία βράση. Σβήνουμε την ηλεκτρική κουζίνα και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
      Πρέπει να υπάρχει αρκετή σάλτσα στην κατσαρόλα και όχι το κοτόπουλο να είναι στεγνό!!



Καλή επιτυχία!!!

14 Φεβρουαρίου 2012

Συνάντηση των foodblogers με θέα την Ακρόπολη



           Την Κυριακή 12/2/2012 διεξήχθη στο Θησείο μία μεγάλη συνάντηση των foodblogers! Με θέα την Ακρόπολη, συντροφιά με τη βροχή που έπεφτε ασταμάτητα από το πρωί εκείνης της μέρας και υπό τη σκιά των κοινωνικοπολιτικών αναταραχών που συμβαίνουν στη χώρα μας, μαζεύτηκε ικανός αριθμός ατόμων έτσι ώστε η συνάντηση να θεωρηθεί επιτυχημένη! Η οργάνωση ήταν άρτια και η δουλειά που είχε γίνει από τις διοργανώτριες Νίκη και Βιβή ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής!



          Όλα κύλησαν όμορφα! Εγώ προσωπικά είχα την τύχη να καθίσω με κυρίες καλές, που με έκαναν να νιώσω όμορφα μαζί τους! Μιλήσαμε, μοιραστήκαμε την αγάπη μας για το ίδιο χόμπι, γελάσαμε, ήπιαμε τον καφέ μας, φάγαμε από τα κεράσματα που είχαν φέρει αρκετές από τις «συναδέλφους», πήραμε αναμνηστικά και έτσι κύλησαν περίπου 4 ώρες.


         Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες που τράβηξα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ικανές να σας μεταφέρουν την εικόνα! Και εις άλλα με υγεία...!

















11 Φεβρουαρίου 2012

Τιραμισού


          Είμαι διχασμένη.

         Σάββατο σήμερα, και για μένα η επόμενη μέρα είναι διχασμένη συναισθηματικά. Αύριο Κυριακή, θα γίνει όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, συνάντηση των food bloggers στο Θησείο. Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζω να πάω σε ένα τέτοιο γεγονός, τύπου ραντεβού στα τυφλά με 50 άτομα…! Έχω χαρά και αγωνία ταυτόχρονα, όπως νιώθουν όλοι οι πρωτάρηδες. Την ίδια ώρα, λίγο ποιο κει θα αρχίσει να συγκεντρώνεται πλήθος απ΄ όλη την Ελλάδα στο Σύνταγμα.

          Η μισή μου σκέψη θα είναι εκεί! Σε αυτή την τεράστια συνάντηση των ελλήνων απ΄ όλη τη χώρα, που θα γίνει έξω απ΄ τη Βουλή την ώρα που θα ψηφίζεται το Μνημόνιο. Πώς να μην έχω έννοια, πώς να μην με απασχολεί κάτι που θα καταδικάσει για όλη τους τη ζωή τα παιδιά των παιδιών μας? Μου είπε και ο άνδρας μου ότι θα πάει. Και φίλοι μας απ΄ ότι ξέρω θα δώσουν το παρόν. …Άλλη έννοια από εκεί! Μήπως γίνουν πάλι τα συνήθη γεγονότα? Γνωστοί – άγνωστοι, ξύλο, πέτρες, φωτιές και δακρυγόνα? Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα?
         Χαρά και θλίψη μαζί. Έγνοια και αγωνία. Δύο συναντήσεις αύριο με δύο τόσο αντικρουόμενα συναισθήματα για μένα. Το χόμπι στο Θησείο, η επιβίωση στο Σύνταγμα. Ας ξημερώσει και θα δούμε…
         Σήμερα δίνω γλυκό με τυρί mascarpone και καφέ. Tiramisu βεβαίως - βεβαίως!! Το συγκεκριμένο είναι από τα ωραιότερα που έχω φάει. Και πώς να μην είναι, αφού η συνταγή είναι του καταξιωμένου στις καρδιές και τις κουζίνες, Στέλιου Παρλιάρου. Έχω όλη την συλλογή βιβλίων του, που είχε βγάλει κάποτε η Καθημερινή. Από εκεί το ψάρεψα και το έφτιαξα. Πολύ μεγάλη σημασία παίζουν τα σαβαγιάρ. Εγώ τα προμηθεύομαι από πολύ καλό με παράδοση ζαχαροπλαστείο στο Κιάτο Κορινθίας, την γενέτειρα μου. Αν δεν επιχειρήσετε να τα φτιάξετε μόνοι σας, τουλάχιστον να είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα και αφράτα! Πώς να το κάνουμε… μερικά πράγματα παίζουν σημαντικό ρόλο! Tiramisu λοιπόν, για να πάνε τα φαρμάκια κάτω.


TIRAMISU
(συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου)

Υλικά:

1) 500 γραμμάρια mascarpone (ιταλικό τυρί)
2) 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
3) 4 ασπράδια αυγών
4) 4 κρόκοι αυγών
5) 300-400 γραμμάρια σαβαγιάρ
6) 500 γραμμάρια γάλα φρέσκο
7) 1 φλιτζανάκι δυνατός καφές espresso ή 2 κουτ. Σούπας στιγμιαίος καφές
8) 150 γραμμάρια κονιάκ
9) Κακάο για το γαρνίρισμα


Εκτέλεση:

         Σ΄ ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τους κρόκους, τη ζάχαρη άχνη και το mascarpone. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε με το προηγούμενο μείγμα.

         Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα με τον καφέ. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε άλλο σκεύος. Ρίχνουμε το κονιάκ στο μείγμα γάλακτος – καφέ και βουτάμε τα σαβαγιάρ ένα – ένα για λίγα δευτερόλεπτα. Τα βάζουμε σε ένα επίπεδο πυρέξ, ή ταψί ή τσέρκι, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να σκεπαστεί η επιφάνεια. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ.

         Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες και όταν είναι να σερβιριστεί το πασπαλίζουμε με κακάο. Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή σαν κομμάτια τούρτας αν το έχουμε βάλει σε τσέρκι στρογγυλό.

        Το Tiramisu είναι καλύτερα να καταναλωθεί εντός 2 ημερών!



Καλή επιτυχία!!!!!

Το τιραμισού έφτιαξε σε τούρτα η φίλη μου Βίκυ!! 

 




6 Φεβρουαρίου 2012

Κόκκινη σάλτσα με λουκάνικα και εστραγκόν


                
              Ε, λοιπόν δεν θα σκάσω! Την εβδομάδα αυτή με πήραν από κάτω οι υποχρεώσεις, οι δουλειές και η βαρεμάρα. Δεν μου ήρθε και τίποτα στο μυαλό μου αβίαστα να γράψω. Βέβαια δεν το πάλεψα κι εγώ. Ε, ναι, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Έκανα κοπάνα από τον ίδιο μου τον εαυτό. Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει η πνευματική μου ξηρασία. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τουλάχιστον συνταγές θα αναρτώ.


               Σπαγγέτι με κόκκινη σάλτσα με λουκάνικα και εστραγκόν λοιπόν για σήμερα! Από τις πλέον αγαπημένες μου κόκκινες σάλτσες ζυμαρικών. Το εστραγκόν δίνει την χαρακτηριστική του γεύση και σπιρτάδα στην παχύρευστη αυτή σάλτσα. Γι΄ αυτούς που το τρώνε, η σάλτσα αυτή θα γίνει λατρεμένη! Για το δε ροζ χρώμα της ευθύνεται όχι η λιπαρή κρέμα γάλακτος, αλλά το εβαπορέ γάλα, που στέκεται επάξια στη θέση της και πλεονεκτεί στο ότι έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες.


ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ (για σπαγγέτι)
 
Υλικά:
 
1)  6 λουκάνικα Φραγκφούρτης κομμένα σε ροδέλες

2)  1 κρεμμύδι λιωμένο στο multi
3)  1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο αποξηραμένο τριμμένο που θα βρείτε στα super market
4)  αλάτι
5)  πιπέρι
6)  ½ φλιτζάνι λάδι
7)  1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
8)  1 κουτί ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
9)  1/2 φλιτζάνι νερό
10)  1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
11) 1 κουταλιά της σούπας εστραγκόν αποξηραμένο που θα βρείτε στα super market
12) 1 μικρό δαφνόφυλλο
13) 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
14) 1/2 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση:

            Τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό το κρεμμύδι στο λάδι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τα λουκάνικα και το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος). Βράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10-15 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε τα λουκάνικα. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι η σάλτσα να δέσει καλά. Μόλις είναι έτοιμη χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα ή την κρέμα. Βράζουμε για ακόμη 1 λεπτό και η σάλτσα είναι έτοιμη.