13 Ιανουαρίου 2013

Γιουβαρλάκια σούπα




 Οι Bόρειοι και οι Νότιοι



Από τότε που ενηλικιώθηκα, βγήκα λίγο ποιο έξω απ΄το καβούκι μου, γνώρισα πέντε ανθρώπους παραπάνω και έκανα μερικά ταξίδια με απασχόλησε αρκετές φορές η διαφορετικότητα των βόρειων και νότιων (Ελλήνων φυσικά) ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες. Με λίγα λόγια, η διαφορά των ανθρώπων στην πρωτεύουσα, τη συμπρωτεύουσα και τις ευρύτερες περιοχές τους.




         Πόλεμος και διαμάχες για το αν τα κομματάκια κρέας περασμένα σε ξυλάκι ονομάζονται σουβλάκι ή καλαμάκι. Και οι διαφορές ουκ ολίγες. Αυτοί το λένε σάντουιτς με πίτα κι εμείς πίτα με γύρο, αυτοί σαρμαδάκια, εμείς ντολμαδάκια. Αυτοί τα γιουβαρλάκια τα τρώνε σε σούπα, εμείς στεγνά με λίγη σαλτσούλα. Μιλάμε για τεράστιες πολιτισμικές διαφορές που καθορίζουν την ανθρώπινη φύση, γιατί όπως και να το κάνεις, τον γύρο είναι πρόβλημα αν δεν μπορείς να το παραγγείλεις σωστά στο ντελιβερά.



        Μέχρι πριν 10 χρόνια τα γιουβαρλάκια τα έτρωγα σαν μεγάλες μπάλες με λιγοστή σάλτσα, ίσα – ίσα να τα λούζει στο ρηχό πιάτο που τα σέρβιρε η μητέρα μου. Μετά το Δημήτρη και τη γνωριμία μου με τον πατέρα του (τον χομπίστα μάγειρα της οικογένειας), άλλαξα τον τρόπο μαγειρέματός τους μέσα σε μία βραδιά. Σούπα και πάλι σούπα!! Είναι τόσο νόστιμα και πλούσια έτσι όπως κολυμπάνε στη θάλασσα από ρυζάκι που δεν μπορώ πραγματικά να τους αντισταθώ. Αγαπημένο πλέον φαγητό των Βορείων έγινε και δική μου συνήθεια, κι ας προέρχομαι κάτω απ΄ τ΄αυλάκι!





ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΣΟΥΠΑ 



Υλικά για τον κιμά: 

 Τα γιουβαρλάκια βγαίνουν περίπου 40 τεμάχια μεγέθους μικρού καρυδιού:



1) 700 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο 2 φορές περασμένο από τη μηχανή του κιμά

2) 1 κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ

3) 1 αυγό

4) 3 κουταλιές της σούπας λάδι

5) 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

6) 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

7) 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη  

8) ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά

9) ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

10) ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

11) 3 κουταλιές της σούπας ρύζι για σούπες

40 μικρά σφαιρίδια έτοιμα για μπλουμ
 

Υλικά για τη σούπα:


1) 3,5 λίτρα νερό

2) 1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ

3) 1 μεγάλη κουτάλα λάδι (χρησιμοποιήστε αυτήν που σερβίρετε τα όσπρια)

4) λίγο αλάτι

5) 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι για σούπες

6) 2 μεγάλα αυγά

7) 1 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ

8) 1-2 λεμόνια

9) Φρεσκοτριμμένο πιπέρι για το σερβίρισμα




 

Διαδικασία:


Γιουβαρλάκια:




Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά του κιμά και τα ζυμώνουμε καλά, μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Καλό θα ήταν να ζυμώσουμε τον κιμά από το προηγούμενο βράδυ έτσι ώστε να σταθεί και να μαριναριστεί με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά του. Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού καρυδιού. Όχι μεγαλύτερα γιατί είναι όμορφο να είναι σε μικρές μπουκίτσες μέσα στη σούπα μας. Αφήνουμε τα γιουβαρλάκια στην άκρη.



Για τη σούπα τώρα:



 Διαλέγουμε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα τα 3,5 λίτρα νερό, την μία κουτάλα λάδι, το λιωμένο κρεμμύδι και το αλάτι. Η κατσαρόλα δεν πρέπει να είναι γεμάτη ως επάνω με το νερό γιατί όταν ρίξουμε τα γιουβαρλάκια, η στάθμη του θα ανέβει και θα ξεχειλίσει με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στο μαγείρεμα. Για το λόγο αυτό διαλέγουμε ένα μεγάλο σκεύος που να χωράει τα 3,5 λίτρα νερό και να περισσεύει αρκετός χώρος για να δεχθεί τα γιουβαρλάκια.



          Αφήνουμε το νερό με το κρεμμύδι, το λάδι και το αλάτι να βράσουν, τόσο ώστε να κοχλάζουν πολύ. Μόνο τότε ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια ένα – ένα και με προσοχή για να μην διαλυθούν. Στη συνέχεια δυναμώνουμε την θερμοκρασία της κουζίνας για να πάρει πάλι βράση, αφού τα γιουβαρλάκια όταν πέσουν μέσα θα σταματήσουν το βρασμό του νερού.



          Όταν αρχίσει πάλι το νερό να κοχλάζει, και αφού περάσουν 4-5 λεπτά που θα μαγειρευτούν τα γιουβαρλάκια μόνα τους, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο ή λίγο ποιο κάτω και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να γίνει το ρύζι.



          Όταν είναι το φαγητό μας έτοιμο, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. Σε ένα βαθύ μπολ σπάμε τα δύο αυγά και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη σαν ομελέτα. Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε τη μια κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ μαζί με 3-4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και το διαλύουμε. Το ρίχνουμε στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε ξανά με τον αυγοδάρτη. Τώρα παίρνουμε κουταλιά – κουταλιά από το καυτό ζουμί της σούπας και χωρίς να σταματάμε το χτύπημα με τον αυγοδάρτη το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών. Η προσθήκη του καυτού υγρού πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό και περιοδικά έτσι ώστε το αυγό να μην ψηθεί, αλλά να αλλάξει η θερμοκρασία του σιγά – σιγά. Αυτό το κάνουμε συνέχεια μέχρι να ρίξουμε στο μπολ με τα αυγά περίπου 3 μεγάλες κουτάλες της σούπας καυτό ζουμί.



Τέλος προσθέτουμε όσο χυμό λεμόνι πιστεύουμε ότι μας αρέσει (1-2 λεμόνια ανάλογα με το ζουμί που έχουν) και ρίχνουμε το πλέον έτοιμο αυγολέμονο στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μία φορά και τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στο αλάτι αν χρειάζεται.



Καλό θα είναι να τα αφήσουμε σκεπασμένα περίπου μία ώρα να δέσουν και να πήξει ελαφρά η σούπα και μετά να σερβίρουμε, τρίβοντας φρέσκο πιπέρι σε κάθε πιάτο ξεχωριστά.



Καλή επιτυχία!!




53 σχόλια:

  1. Καλημέρα όλη μέρα Χρυσαυγή μου!!!
    Γιάμ γιάμ γιάμ τρελαίνομαι για γιοβαρλάκια ευτυχώς είναι ένα φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια.
    Όπως τα λες είναι, ίδια φαγητά, διαφορετικές ονομασίες, χα χα χα
    Η πεθερά μου τα φυιάχνει σαν τη μαμά σου με ελάχιστο ζουμάκι, ενώ η μαμά μου σαν σούπα. Τα προτιμώ σαν σουπα βεβαίως βεβαίως!!!
    Θα τα φτιάξω μες την εβδομάδα οπωσδήποτε!!! Ο λαός σου ζητάει και τέτοια φαγάκια λοιπόν, απλά, οικογενειακά και χορταστικά. Γιου βα ρλά κιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα εισακούστηκες. Μαμαδίστικο, παραδοσιακό φαγητό μόνο για σένα σήμερα, αφού το αίτημά σου ήταν σαφές και δεν άφηνε περιθώρια για ελιγμούς.

      Ελπίζω να τα φτιάξεις και να τα απολαύσετε οικογενειακός.

      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  2. Τί να σου πω Χρυσαυγή μου...
    Πολύ γκουρμέ γιουβαρλάκια!!!!!!!!!!!!

    Δυστυχώς...δεν τα τρώω....αλλά θα τα δείξω σε κάποιον που του αρέσουν πολύ!!!!

    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου!!!!!!

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα Πέπη μου, ας είμαστε ειληκρινείς.
      Κι εμένα δεν είναι το αγαπημένο μου φαγητό. Από τα 40 τεμάχια που έφτιαξα, ζήτημα ήταν να έφαγα τα 5! Όμως αδιαμφησβήτητα το φαγητό αυτό έχει μεγάλους υποστηρικτές, είναι οικογενειακό φαγητό θαλπωρής και προτείνεται για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες.

      Ως αγαπημένο του Δημήτρη το φτιάχνω μονάχα μία φορά το χρόνο για να του κάνω το χατήρι. Αν έχεις λοιπόν κι εσύ κάποιον ενδιαφερόμενο, προώθησέ του τη συνταγή. Θα τη χαρεί πολύ. Το ξέρω!!

      Καλημέρα Πέπς μου γλυκιά!

      Διαγραφή
  3. Χρυσαύγή μου πόσο ωραία τα λες!!!!!
    Και πολύ καλά έκανες,σαν τα γιουβαρλάκια δεν έχει!!!!!Και τόσο νόστιμα και λαχταριστά που είναι τα δικά σου!!!!!!Τρώω και τώρα ένα πιάτο ευχαρίστως!!!!!!Πολλά πολλά φιλάκια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελπίδα μου. Τα γιουβαρλάκια ομολογουμένως τα προτιμώ ως σούπα. Είναι comfort food και ιδανικό για τα φετεινά κρύα!!

      Σε φιλώ και εύχομαι καλή εβδομάδα από αύριο!

      Διαγραφή
  4. Χρυσαυγή μου καλημέρα!!
    Συμφωνώ μαζί σου και για τις διαφορές αλλά και για τα γιουβαρλάκια... όπως και να τα έχω μαγειρέψει ...σαν σούπα είναι μοναδική νοστιμιά!!! Τα δικά σου έγιναν καταπληκτικά και αν κι έφαγα πριν 2 μέρες ...δεν θα έλεγα όχι για μια μικρή, τόση δα μεριδούλα!!!
    Φιλιά και καλή Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παν είναι το χύλωμα στη σούπα Κική μου. Είναι νόστιμα και πραγματικά με 500 γραμμάρια κιμά φτιάχνεις μια τεράστια κατσαρόλα από φαγητό που φτάνει για 2-3 μέρες, λόγω του ρυζιού.

      Πάρε όσες μικρές ή μη μεριδούλες θέλεις να ζεσταθεί το κοκκαλάκι σας εκεί στο Βορά!!

      Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα από αύριο!!

      Διαγραφή
  5. Δεν ξέρω στην παραπάνω -ονόματα δεν λέμε, εννοούνται- γιατί δεν αρέσουν αλλά σε εμένα βάλε και το δικό της πιάτο. Αρέσουν και στον παρακοιμώμενό μου...
    Όχι που θα γλίτωνες μια μερίδα;!

    Πώς τα έκανες ομοιόμορφα; Μαγείρισσα με ζύγι στο χέρι!:)

    Φιλάκια σας, βεβαίως!
    Z.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι έχουν τα μειονεκτήματά τους Ζαμπία μου... χαχαχαχα
      Μην έχεις πρόβλημα με την Πέπη. Αν ρίξω λίγα κομμάτια κολοκύθας μέσα στη σούπα, θα δεις για πότε θα γλύψει το πιάτο της!!!

      Αυτό με τον παρακοιμώμενό σου, πολύ μου άρεσε!! Μου θύμισε τον μπαμπά μου που λέει για τα ποιο απλά πράγματα τις ποιο ασυνίθιστες λέξεις που υπάρχουν στο ελληνικό λεξικό!! Το κρατώ λοιπόν και στέλνω ως αντάλλαγμα 4 μερίδες γιουβαρλάκια. 2 για μεσημεριανό και 2 για βραδυνό!! Επαρκούν????

      Διαγραφή
    2. Όχι Πέπη μου. Κάτσε στην ησυχία σου. Όταν φτιάξω κολοκυθόπιτα θα σε καλέσω εσένα!!

      Διαγραφή
    3. Άκουσες το όνομά σου, ε;:)
      Μιας και σε βρήκα, για κατέθεσε, με το χέρι στην καρδιά, ότι μου παραχωρείς τη μερίδα σου.
      Η οικοδέσποινα εδώ είναι ικανή να την ανταλλάξει με δυο φουρνιές μπισκότα! :))))

      Z.

      Διαγραφή
    4. Σου τη δίνω τη μερίδα μου ευχαρίστως και δε θέλω αντάλλαγμα!!!!
      Γενικότερα, δε μ'αρέσει ούτε το αυγολέμονο ούτε ο συνδυασμός κιμά με ρύζι!!!!

      Χρυσαυγήηηη.....χαχαχαχαχαχααχαχαχαχαχαχα!!!!

      Διαγραφή
  6. Καλή χρονια Χρυσαυγη μου!!Σε βρισκω με ενα πολύ αγαπημένο και μαμαδιστικο φαγάκι και μου αρέσει πολύ, ειναι σαν να το μυρίζω κιόλας!!
    Σουπιτσα κι εμεις τα γιουβαρλάκια καθως τα παιδιά στην κυριολεξια το ρουφανε!Βεβαια τα εχω δοκιμασει και με ελαφρια σαλτσουλα απο αργιτισσα χρυσοχερα νοικοκυρα και ηταν το ιδιο νόστιμα αλλά προσωπικά τα προτιμώ με μπολικο ζουμακι!Να περάσετε όμορφα την Κυριακή σας!!Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Πετρούλα μου. Ωστε τα ζουζούνια το ρουφάνε το ζουμί?? Μην μου πεις με το καλαμάκι??

      Κι εμένα η μαμά μου από Κορινθία τα φτιάχνει υπέροχα, αλλά στεγνά. Αλλο φαγητό το ένα, άλλο το άλλο. Βέβαια η γεύση εξίσου καλή!

      Καλό υπόλοιπο Κυριακής και σε σένα γλυκιά μου!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα!!
    Μα δεν είναι όμως μαγευτικό να μαθαίνεις τις διαφορετικές ονομασίες για το ίδιο φαγητό;;
    Τα γιουβαρλάκια σούπα κι εγώ τα κάνω βόρεια βλέπεις!χαχαχα και προσθέτω καρότο τριμμένο μέσα στη σούπα.
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά Ξανθή. Τον πρώτο καιρό που γνώρισα τα πεθερικά μου, μου μιλούσαν για γιαπράκια και δεν καταλάβαινα τι εννοούσαν. Είναι κάτι σαν τα φασόλια ροδινά που λέμε εμείς στην Κορινθία και εσείς εδώ τα λέτε χάντρες.. Πλάκα έχει.

      Το καρότο στη σούπα είναι μια πολύ καλή και θρεπτική ιδέα, αν αρέσει στους υπολοίπους. Στο δικό μου σπίτι δεν περνάει...

      Καλή Κυριακή, καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  8. Σούπα πολυαγαπημένη,βορείας έστω προέλευσης και καταγωγής,κουταλιά ανείπωτης ζεστής αγκαλιάς,γλυκειάς θέρμης,ενθύμιο ατιμολόγητης μητρικής αγάπης,απλή,μεσημεριανή μαγειρική αγάπη στο μποτιλιάρισμα των πολυσύνθετων τροφών που εισβάλλουν στο καθημερινό μας τραπέζι.
    Πιάτο λιτό και θεραπευτικό μετά από την καθημερινή ξηρασία,μεγαλόψυχο και χαϊδευτικό στη κυριακάτικη τεμπελιά,αναστηλωτικό και πρόθυμο για την βραδινή βασανιστική πείνα.
    Σούπα πηχτής και λαχταριστής υφής,με την έξτρα νοστιμάδα του μισοκοπανισμένου μαυροπίπερου,σούπα ανάσα ζεστασιάς στον κρύο χειμωνιάτικο βοριά,σούπα αγαπημένη για Βόρειους και Νότιους..εξαίρεση καμμιά.
    Χρυσαυγή μου να έχετε ένα πολύ όμορφο κυριακάτικο βράδυ!Φιλιά πολλά,πολλά πρώτα στις πριγκίπισσες και όλα τα υπόλοιπα σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου,

      Κρατώ τον χαρακτηρισμό "θεραπευτικό" που είπες για τούτο εδώ το φαγητό. Κάπως έτσι είναι ή θα έπρεπε να είναι όλες οι σούπες. Λιτές, γήινες και θεραπευτικές.

      Τα γιουβαρλάκια πιστεύω ότι είναι ένα κατεξοχήν φαγητό οικογένειας, που με την ζεστασιά του μας αγκαλιάζει.

      Φωτεινή μου σου εύχομαι να έχεις μια δημιουργική, όμορφη γεμάτη φως εβδομάδα!

      Τα φιλιά σου τα παραλάβαμε όλοι και σε ευχαριστούμε!! χχχχ

      Διαγραφή
  9. απο τις πιο ωραιες χειμωνιακτικες σουπες!τα εχεισ κανει αψογα θελω να σου πω!και οι φωτογραφιες σου εξαιρετικες και τα κειμενα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ είμαι πάνω απ' τ' αυλάκι και γουστάρω σουπίτσα με ζουμάκι.
    Όσο για τους Βόρειους και Νότιους τι να σου λέω τι τράβηξα επικοινωνιακά όταν μετακόμισα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Μου πήρε καιρό να αντιληφθώ τη διαφορά σε σουβλάκια και καλαμάκια, και να μην παραγγέλνω στο μπακάλη "τυρί" έτσι γενικά κι αόριστα αλλά να λέω "φέτα" .
    Η δε φράση "πάω για ρετσίνες" , στην Αθήνα έμεινε αχρησιμοποίητη.
    Κυριακάτικη καλημέρα, και στείλε λίγο απ' το ευωδιαστό πιατάκι σου εδώ, με μπόλικο ζουμάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρθα μου, άστα !! Μεγάλο πρόβλημα η συννενόηση ενός Βορειοελλαδίτη με έναν νότιο. Τι να λέμε τώρα. Το τυρί πάντως μιας και το ανέφερες ακόμα δεν μπορώ να το συνηθίσω μιλώντας με τα πεθερικά μου. Λένε τυρί και εννοούν φέτα, ενώ εγώ σκέφτομαι κάποιο κίτρινο τυρί.

      Σου στέλνω πιάτο με διακτυνισμό για να πάνε τα φαρμάκια κάτω, με διπλό ζουμί για σένα!! χαχαα

      Φιλιά πολλά κούκλα!

      Διαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Γειά σου Νίκη μου!
      Ναι, είναι καλό για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
      Σήμερα ειδικά που έχει συννεφιά, είναι ότι πρέπει!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα Χρυσαυγή, καλή εβδομάδα! Πολύ ωραία σούπα,κι εμένα μ'αρέσουν τα γιουβαρλάκια με αρκετό ζουμάκι! Δείχνουν πολύ λαχταριστά στις φωτογραφίες!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χαρά μου!

      Εμείς εδώ κρυώνουμε και τρώμε γιουβαρλάκια.
      Κερνάμε και τους φίλους μας, γι΄αυτό άρπαξε κουτάλι και έλα!!

      Φιλάκια κορίτσι!

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Χρυσαυγή :)

    Τα γιουβαρλάκια (άκου εκεί όνομα!!!) είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά! Μου αρέσουν σε όλες τις εκδοχές τους (στα βαθιά και στα ρηχά). Εγώ που κατάγομαι πάνω από τ'αυλάκι, τα έχω συνηθίσει στα βαθιά. Ο άντρας μου τα έχει συνηθίσει στα ρηχά. Both ways, τα τρώω.

    P.S. Στη συνταγή, στα υλικά δεν αναφέρεις μυρωδικά. Στην εκτέλεση όμως τα αναφέρεις και στη φωτογραφία φαίνονται. Τι μυρωδικά προτείνεις; Άνιθο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα, καλήμέρα!!

    Αρχικά να σου πω ότι στη συνταγή αναφέρονται και στα υλικά για τον κιμά τα μυρωδικά. Δες λίγο ποιο προσεκτικά. Είναι μισό ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος και μισό ματσάκι μαιντανός ψιλοκομμένος. Είναι στα υλικά για τον κιμά και όχι στα υλικά της σούπας. Ίσως γι΄αυτό δεν το πρόσεξες!!

    Πάντως, το όνομά τους όντως είναι αρκετά περίεργο και θα έλεγα και κακόηχο. Σας βρίσκω πολυ ευέλικτους αφού τα τρώτε με όλους τους τρόπους!!
    Δοκίμασε και τα δικά μου και ελπίζω να σας αρέσουν πολύ!

    Φιλάκια και καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο! Για αυτό δεν το πρόσεξα :) Απλά τα υλικά τα πέρασα στα γρήγορα και κοιτούσα μόνο τα υλικά για την σούπα :)

      Διαγραφή
  15. Ένα έχω να πω! Αν μια ψυχή (που έχει τρελή αδυναμία στο συγκεκριμένο φαγητό) δει αυτές τις φωτό, θα με βάλει να τα φτιάξω σήμερα κιόλας τα γιουβαρλάκια σου! Φαίνονται άψογα! Μπράβο κοριτσάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ, ωχ, τότε φρόντισε να μην δει τις φωτογραφίες αν δεν έχεις την όρεξη να τα φτιάξεις σήμερα!!! χιχιχι

      Φιλάκια σου πολλά πολλά!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  16. Τι να πω! Τα πιο τέλεια Βόρεια γιουβαρλάκια που έχω δει....χυλωμένα και προκλητικά!!! Μια Βόρεια καλημέρα λοιπόν...φιλιά κι ευχές για το νέο χρόνο Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κατερίνα μου!!!

      Δεν έχουμε πει τα "χρόνια πολλά"?? Έχω χαθεί πραγματικά με τόσες ευχές και δεν θυμάμαι τελικά σε ποιον έχω ευχηθεί και σε ποιους όχι!!

      Καλημέρα με ζεστή σουπίτσα για σήμερα.
      Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμείς έχουμε μουντάδα και συννεφιά!

      Διαγραφή
  17. Αυτή η αλλαγή στον τρόπο μαγειρέματος...ονομάζεται ανταλλαγή ιδεών, κουλτούρας και πολιτισμού (Βορείων και Νοτίων) και ως τέτοια λοιπόν είχε πολύ μα πάρα πολύ θετικό αποτέλεσμα :-)) Χρυσαυγή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό νομίζω κι εγώ Πηνελόπη μου!
      Πάντα τέτοιες ανταλλαγές να γίνονται προς τέρψην των καλοφαγάδων!!

      Φιλάκια σου πολλά!

      Διαγραφή
  18. Κι εμένα "σουπέ" μου αρέσουν τα γιουβαρλάκια! Με μπόλικη μπόλικη δεμένη σάλτσα, μέσα στην οποία βουτάω μισή φραντζόλα ζεστού ψωμιού!
    Τελειότητα!
    Καλή εβδομάδα κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελειότητα και βάλσαμο για το στομάχι και την ψυχή είναι οι παντώς είδους σουπίτσες το χειμώνα Ερμιόνη μου!

      Καλή σου εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  19. Χρυσαυγή μου και μένα έτσι μου αρέσουν τα γιουβαρλάκια, σούπα!Και τι ωραία και λαχταριστά τα έκανες πωπω, μπράβο!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τελικά όντως είναι ενδιαφέρον να μαθαίνεις πόσες διαφορετικές ονομασίες υπάρχουν στις διάφορες περιοχές της χώρας όπου αναφέρονται στο ίδιο πράγμα και ειδικά στα περί γαστρονομίας!
    Αν και τα "μπαλάκια" του κιμά μου αρέσουν και μάλιστα πολύ μέσα σε σούπα, το αβγολέμονο δε θέλω ούτε να το βλέπω! Γι' αυτό δένω το ζουμί με κορν φλάουρ και απολαμβάνω τη δική μου εκδοχή!
    Χουχουλιάρικη η συνταγή σου σήμερα και πολύ ωραία η φωτο!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αυγολέμονο να σου πω την αλήθεια μου Σκοτεινή μου Σεφ, δεν το αγαπώ, όχι γιατί δεν μου αρέσει να το τρώω, αλλά γιατί μετά, στο πλύσιμο, πρέπει να περάσω όλα μου τα σκεύη (μαχαιροπίρουνα, ποτήρια, πιάτα, κατσαρόλες, κουτάλες κλπ) με λεμόνι για να μην μυρίζουν. Και αυτό μου είναι αρκετά εκνευριστικό.

      Η λύση του κορν φλάουρ είναι κυριολεκτικά πολύ καλή.

      Καλή σου εβδομάδα σκοτεινούλα!

      Διαγραφή
  21. Ααα, μπορεί να είμαι κι εγώ κάτω απ'το αυλάκι αλλά τα γιουβαρλάκια μου αρέσουν σούπα! Από τα απόλυτα χειμωνιάτικα φαγητά, μούρλια είναι!
    Θα κεραστώ λοιπόν ένα πιάτο σήμερα που κάνει και κρύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά Βέρα μου, μας κατέκτησαν οι Βόρειοι με τις συνήθειές τους σχετικά με το συγκεκριμένο φαγητό. Η πλειοψηφία τα θέλει σούπα.

      Κεράσου όσα πιάτα θέλεις και καλή απόλαυση. Σαν στο σπίτι σου!!

      Διαγραφή
  22. Αγαπημένο φαγάκι για μικρούς και μεγάλους! Πολύ ωραία πρόταση για το μενού της εβδομάδας, ευχαριστούμε! Από τα υλικά έκπληξη ήταν η ρίγανη που τη βάζω σε κεφτέδες και μπιφτέκια, όχι σε γιουβαρλάκια. Ίσως να τους ταιριάζει και να προσθέτει γεύση, θα τη δοκιμάσω.
    Συγχαρητήρια για την καταπληκτική φωτογράφιση και παρουσίαση! Το κάτι άλλο!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Ελένη μου!

      Τα γιουβαρλάκια είναι ένα comfort food που πραγματικά το χειμώνα αξίζει να το φτιάξουμε ως καθημερινό πιάτο μέσα στη βδομάδα. Ειδικά τις μέρες του ψύχους.

      Τη ρίγανη μην διστάσεις να την δοκιμάσεις. Αλλωστε η ποσότητά της είναι λίγη σχετικά με την τελική ποσότητα του φαγητού που βγάζει η συνταγή. Δίνει κάτι το επιπλέον χωρίς να επισκιάζει τη γεύση της σούπας.

      Σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου περί φωτογραφιών!

      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  23. Aργησα και τα φάγατε τα γιουβαρλάκια. 'Η ''γιουβαρελάκια'' όπως τα έλεγαν τα παιδιά μου μικρά..χιχι.

    Εγώ πάντα σούπα τα ήξερα πάντως και δεν ήξερα πως υπάρχουν βόρεια και νότια γιουβαρλάκια :).
    Εγώ προσθέτω και λίγο καροτάκι μέσα. και φυσικά μπόλικο πιπέρι από πάνω και λεμόνι. Σούπερ comfort φαγητό.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Απο τα αγαπημένα μου φαγητά !!!μπράβο ετσι μαρεσουν σουπα αβγολέμονο!!!!τα έφτιαξα σήμερα αλλα δεν εβαλα ριγανη ανηθο γιατι δεν αρεσουν στο αλλο μου μισό...τα ευχαριστηθήκαμε και η μικρή φυσικά!!!!!πολλές ευχές για μια χρονια γεμάτη υγεία και πολλά καλομαγειρέματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τα έχω φτιάξει εδώ και μέρες και ήρθα να πω ότι έγιναν μαγικά! Χυλωμένη η σουπίτσα με ρυζάκι και τα γιουβαρλάκια γευστικότατα! Τα παιδιά που με ενδιαφέρει κυρίως τα αγάπησαν και άδειασαν πιατάκι και έτσι έχει καθιερωθεί ένα από τα αγαπημένα μας εβδομαδιαία φαγάκια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Δημητρά μου!
      Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι η συνταγή ήταν καλή, αλλά και ότι την εκτέλεσες άριστα και πέτυχε απόλυτα! Χαίρομαι τόσο πολύ που σας άρεσαν!!

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10