28 Μαρτίου 2013

Μοσχάρι κοκκινιστό με πετιμέζι



Ένα φαγητό τόσο απλό και ταυτόχρονα ιδιαίτερο. Είστε αυτόπτες μάρτυρες της μεταμόρφωσης ενός απλού κοκκινιστού μοσχαριού σε φαγητό αξιώσεων, χάρις σε ένα εκπληκτικό εποχιακό υλικό. 



Το πετιμέζι παράγεται από σταφύλι και αυτό γίνεται την περίοδο του Φθινοπώρου. Το βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, ντελικατέσεν ή μπακάλικα. Διατηρείται όλο το χρόνο χωρίς να χαλάσει –εγώ το συντηρώ στο ψυγείο-, και είναι ικανό να αλλάξει τη γεύση του φαγητού πραγματικά προς το καλύτερο. Το γλυκόξινο πετιμέζι και τα πλούσια μπαχαρικά που χρησιμοποιήθηκαν, δίνουν ωραία γεύση στο κοκκινιστό μοσχάρι και ανανεώνουν την χλιαρή σας σχέση μαζί του. 




ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ 


Υλικά: 


    1)  1 ½ κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρές μερίδες (ιδανικό κομμάτι για κατσαρόλα είναι το ποντίκι ή το χτένι)

    2)   2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

    3)   500 γραμμάρια τοματοχυμό συμπυκνωμένο

    4)   2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας

    5)   2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

    6)   200 ml κόκκινο ξηρό κρασί

    7)   2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο (είναι περίπου 100 ml)

    8)   100 -150  γραμμάρια πετιμέζι ανάλογα με το γούστο

    9)   1 ξύλο  κανέλας

   10)  ¼ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη ή 7 κόκκους μπαχάρι

   11)  2 πρέζες μοσχοκάρυδο σε σκόνη

   12)  ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

   13)  Αλάτι

   14)  Πιπέρι 




Διαδικασία:


           Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρέας για 5 περίπου λεπτά, ώστε να αλλάξει χρώμα απ΄ όλες τις πλευρές. Μόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε απ΄ την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μια πιατέλα. 


          Ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια να σοταριστούν και αυτά και να γίνουν διάφανα. Μόλις γυαλίσουν καλά προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά για να αρωματιστεί το λάδι και προσθέτουμε το κρέας. 


          Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το φαγητό να βράσει 5 περίπου λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.  Ρίχνουμε στην κατσαρόλα καυτό νερό, ίσα – ίσα μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Προσθέτουμε τον τοματοχυμό, τον πελτέ τομάτας και το μισό πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία  για περίπου 1 ½ ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας. 


          Τα τελευταία 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο πετιμέζι και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα ζωηρά πάνω στο μάτι. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν τα υγρά χωρίς το κρέας να έχει μαλακώσει  προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Αν το κρέας έχει μαγειρευτεί καλά και υπάρχει περίσσεια υγρών, τότε το αφαιρούμε απ΄ την κατσαρόλα και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα όταν η σάλτσα έχει δέσει πλήρως και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. 


          Το φαγητό αυτό σερβίρεται με πουρέ πατάτας, με ρύζι ή με πατάτες τηγανιτές. 

 Καλή επιτυχία!!





45 σχόλια:

  1. Τι μου κάνεις πρωϊνιάτικα!!!!!!!!!!
    Δείχνει πεντανόστιμο!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλα μου είναι πεντανόστιμο!!!
      Το ανέβασα πρωί για να έχετε το χρόνο να το φτιάξετε!! :) :)

      Διαγραφή
  2. Πολύ λαχταριστό Χρυσαυγή μου!!!
    Αν και δε το συμπαθω το μοσχάρι στη κατσαρόλα....έχουμε μια χλιαρή σχέση όπως πολύ σωστά είπες, ευχαρίστως θα το έτρωγα!!!!!!!!!! Ειδικά ο πουρές με τη σαλτσούλα θα είναι τρέλα!!!
    Πετιμέζι δεν έχω δοκιμάσει.....χάνω ε?????
    Ωραία χρώματα και το πιατάκι άπαιχτο!!!!

    Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είπα έτσι γιατί έτσι το νιώθω κι εγώ.
      Το μοσχάρι στην κατσαρόλα και ειδικά κοκκινιστό δεν είναι από τα πιάτα που θα ποθήσω να φάω. Ωστόσο με το πετιμέζι αλλάζει το πράγμα και δεν το λέω έτσι για να το πω. Φυσικά και χάνεις που δεν το έχεις δοκιμάσει. Ειδικά σε εσένα που σε ξέρω όσο μπορώ μέσα από τα φαγητά που επιλέγεις να φτιάξεις, πιστεύω ότι το πετιμέζι θα είναι μια ακόμη μεγάλη ανακάλυψη για την κουζίνα σου.

      Αν βρεις σπιτικό, δεν το συζητώ. Ακόμα καλύτερα. Δοκίμασέ το για αρχή πάνω σε τηγανόψωμα ή λουκουμάδες και στη συνέχεια σε φαγητό. Το κάνει κάπως γλυκόξινο. Είναι καλό σου λέω!!!! Trust me!!

      Διαγραφή
    2. Μωρέ... i trust you...γι αυτό και το έφτιαξα κι έβαλα και περισσότερο πετιμέζι κι έγινε λουκούμι!!!!!
      Μπράβο σου!!!!!

      Διαγραφή
    3. χαχαχαχαα
      Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο πολύ!!
      Αντε, ευκαιρία τώρα να το χρησιμοποιήσεις το υλικό αυτό και σε άλλες παρασκευές!!
      Αναμένουμε!!!

      Διαγραφή
  3. Πολυαγαπημένο φαγητό, εγώ με μικρές παραλλαγές το συνεχίζω με κυδώνια.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή αν έτρωγα κυδώνια σίγουρα θα το λάτρευα αυτό που λες. Δυστυχώς όμως δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα αν και έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές μπροστά μου μαγειρεμένα. Κόλλημα μάλλον είναι αυτό!!

      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. Να λοιπόν που κάποιες φορές, το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο αδυνατεί να προσδιορίσει αυτό το υπέροχο χρώμα.Πορφυροκόκκινο,μπορντώ ή ρουμπινί θα έλεγα, με απόκλιση όμως πολλών διαβαθμίσεων στο αληθινό χρώμα του.Το πετιμέζι η αιτία της γλυκιάς ζεστής άλικης απόχρωσης,αλλά και ο κύριος λόγος της αδιαβάθμιστης γεύσης που κεραυνοβόλησε ένα κατά τα άλλα συνηθισμένο και αγαπημένο φαγητό.
    Ένα ξαναζωντάνεμα μιας πολυφορεμένης συνταγής που την καθιστά πρόταση γκουρμέ.Μία εισβολή ενός ξεχασμένου υλικού που παρηγορεί την συνήθεια,τονώνει την ανία,νομιμοποιεί την πιθανή ύπαρξη περηφάνιας για την μετάλλαξη αυτού του κυριακάτικου φαγητού.
    Στην παχύρευστη ρόδινη λίμνη αναγνωρίζεις εύκολα την υφή του βελούδου.Τα ρουθούνια ανασηκώνονται στην ΄΄ενόχληση΄΄των μπαχαρικών και των αρωμάτων.Το μάτι εντυπωσιασμένο από το θηλυκό σερβίρισμα στη ροζ απόχρωση της εικόνας,αντιδρά με ακωδικοποίητες ματιές.Αχόρταγες ματιές που ζητούν άμεση ικανοποίηση.Η γαλήνη του άσπρου πουρέ σύμμαχος στην αναμονή.
    Χρυσαυγή μου,ενα πιάτο απαράμιλλης ομορφιάς και αλαζονικής νοστιμιάς μεταμορφώθηκε στα χέρια σου!Άψογο σέρβις καλαισθησίαςκαι αναμόρφωσης!
    Καλή σου μέρα γλυκυτάτη μου!Τα γνωστά άπειρα φιλιά στον γυναικείο και κοριτσίστικο πληθυσμό της οικίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, το πετιμέζι το γνώρισα στα πρώτα μου παιδικά χρόνια όταν η γιαγιά μου το έβαζε πάνω στα τηγανόψωμα που έφτιαχνε. Ήταν μια γεύση που έχω ακόμα στη μνήμη μου ως μια από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει.

      Χαίρομαι τώρα πια που το βλέπω να έχει κάνει come back στις κουζίνες όπως και πολλά άλλα υλικά, βλέπε τραχανά, φάβα κλπ. Το δοκίμασα πρώτη φορά στο κοκκινιστό και ήταν πραγματική αποκάλυψη! Αλήθεια λέω! Αν λάβεις υπόψη σου ότι το κοκκινιστό μοσχάρι δεν το αγαπώ καθόλου, θα καταλάβεις τι εννοώ.

      Σε ευχαριστώ πάντα για τα καλά σου λόγια και τα σπάταλα φιλιά που μας χαρίζεις!!

      Σε φιλώ θερμά!

      Διαγραφή
    2. Σπάταλα????????????Σπάταλη θα μπορούσα να θεωρηθώ μόνο ως προς τα συναισθήματα που πιστεύω ότι έτσι πρέπει να ξοδεύονται.Αφειδώς και χωρίς δεύτερη σκέψη.Η τσιγκουνιά στα φιλιά αγάπης και τα συναισθήματα ,αγκαλιάζει τη μιζέρια και την μικρότητα.Όταν δίνουμε αγάπη αυτό που εισπράττουμε δεν μετριέται,δεν είναι ορατό.Απλά το αισθάνεσαι.Συναίσθημα πληρότητας ,χαράς και ευδαιμονίας.
      ΥΓ.Με γειά την καινούργια φωτογραφία!Όπως πάντα υπέροχη!Φωτογενής.λαμπερή και πολύ όμορφη!

      Διαγραφή
    3. Τη λέξη "σπάταλα" αν και αρνητική από μόνη της, την χρησιμοποίησα με θετική έννοια.
      Σε ευχαριστώ για όλα όσα μου γράφεις κάθε φορά δημόσια, αλλά και τα άλλα τα ιδιωτικά!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Καλή σου μέρα Χρυσαυγή μου... πράγματι απλό αλλά και τόσο ιδιαίτερο το πιάτο σου σήμερα! Το πετιμέζι του δίνει μια φανταστική επίγευση και το κάνει ανεπανάληπτο. Όσο για την παρουσίαση... είναι απλά υπέροχη!!! Γεια στα χέρια σου... "τσιμπάω" λίγο και αποχωρώ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσίμπα όσο θέλεις Κική. Ετσι είναι όπως τα λες. Το πετιμέζι κάνει το φαγητό αυτό να μιλάει!!!

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Χρυσαυγή μου καλά σκέτη γλύκα το φαγάκι σου.Το έχω ακούσει οτι γίνετε με πετιμέζι αλλά δεν το έχω φάει ποτέ,σίγουρα θα είναι τέλειο.Να είσαι καλά γεια στα χέρια σου.
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε χάνεις Ροδάνθη μου.
      Να το φτιάξεις κάποια στιγμή και πιστεύω ότι θα το καθιερώσεις. Αν και απλό στην παρασκευή του, είναι πολύ ξεχωριστό σε γεύση!!!

      Σε φιλώ !!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή! Φαντάζομαι τη νοστιμιά του! Πετιμέζι δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ σε φαγητό, αλλά μ' αρέσει να δοκιμάζω κάτι καινούργιο.
    Πολλά φιλιά Χρυσαυγή μου! Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Σελ!!
      Αν σου αρέσουν οι δοκιμές όπως λες, τότε αυτή η δοκιμή σε διαβεβαιώ πως είναι από τις πλέον ασφαλείς. Δεν έχεις να διακινδυνεύσεις κάτι. Μόνο καλύτερο θα γίνει το κοκκινιστό σου με το πετιμέζι μέσα!!

      Πολλά φιλιά και από μένα!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Προσωπικά έχω υπερβολικά χλιαρή (πολύ μου άρεσε ο χαρακτηρισμός) σχέση με το μοσχάρι!
    Δεν το μαγειρεύω και τόσο συχνά. Με το πετιμέζι όμως φαίνεται ενδιαφέρον!
    Μου αρέσει πάρα πολύ και η παρουσίαση του πιάτου σου! Πολύ σικ!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς κι εγώ αυτό έχω. Χλιαρή έως ψυχρή σχέση με το κοκκινιστό μοσχάρι.
      Αλλά ο έρωτας αναθερμάνθηκε με το πετιμέζι. Υλικό έκπληξη Ερμιόνη μου. Σίγουρα πράγματα!!!

      Σε ευχαριστώ πολύ για τα της παρουσίασης του πιάτου.

      Φιλάκια πολλά !!

      Διαγραφή
  9. Yummy!!!!
    Tι υπέροχο φαγάκι είναι αυτό βρε Χρυσαυγή.
    Επίσης μου άρεσε πολύ η καινούργια σου φώτο.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, ευχαριστώ Ρούλα μου!!!
      Φιλάκια πολλά και σε σένα!!!

      Διαγραφή
  10. Καλοφτιαγμένο, μελωμένο, όλο ωρώμα και άρωμα1 Εύγε, Χρυσαυγή μου!
    Το θυμάμαι αυτό το φαγάκι από τη γιαγιά μου αλλά χρησιμοποιούσε αρνί, όχι μοσχάρι και μάλιστα με κόκκαλο. Εγώ δεν το έχω μαγειρεύσει ποτέ.
    Σε ευχαριστώ για την υπέροχη και νόστιμη ανάμνηση που μου επανέφερες!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, τι μου λες τώρα Ελένη!!
      Με αρνί??? Το αγαπημένο μου κρέας. Το φαντάζομαι σαν να το τρώω. Θα ήταν εκπληκτικό!!!

      Αφού το έτρωγες, τότε να το δοκιμάσεις και φτιάξ΄ το με αρνί. Ακριβώς έτσι όπως το θυμάσαι. Θα σου αναβιώσουν οι παλιές σου μνήμες!! Θα το δοκιμάσω και εγώ με αρνί.

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Είδες σε βρήκα! Λατρεύω το πετιμέζι και αυτό το κοκκινιστό με τον πουρέ είναι to die for! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κατερίνα και χάρηκα για την γνωριμία!
      Χαίρομαι που σε βρήκα και με βρήκες!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Υπέροχο χρώμα πρώτα από όλα! Όσο για τη γεύση και μόνο που το σκέφτομαι ξερογλύφομαι:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο χρώμα Μαρία βοηθάει και η πάστα τομάτας (πελτές) που χρησιμοποίησα. Πάντως για την γεύση δεν πέφτεις έξω. Είναι μούρλια!

      Καλό ΣΚ σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  13. Το λάτρεψα από την πρώτη ματιά!!
    Μπράβο σου για την εξαιρετική σου πρόταση και τις λαχταριστές φωτογραφίες σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Σοφία!
      Κι εγώ όταν βρήκα τη συνταγή την ερωτεύτηκα απο την πρώτη ματιά επίσης!!! :) :)

      Διαγραφή
  14. Φανταστική συνταγή για κοκκινιστό, το πετιμέζι
    δεν το έχω ξαναδεί σε μοσχάρι, πολύ ενδιαφέρον.
    Πολύ όμορφη στη νέα σου φώτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα δύο αυτά υλικά ταιριάζουν πολύ.
      Μοσχάρι κοκκινιστό και πετιμέζι παντρεύονται τέλεια στο ίδιο φαγητό.
      Μια δοκιμή θα σε πείσει.

      Σε φιλώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
  15. Θέλω να κάνω ένα τραπέζι σε μια πολύ αγαπημένη φίλη σε λίγο καιρό και μου έδωσες τέλεια ιδέα! Τρέχω για εκτύπωση!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουάου!! Ελπίζω να της αρέσει!!!!!!!

      Καλή επιτυχία εύχομαι!
      φιλιάααα

      Διαγραφή
  16. Χρυσαυγή μου, η προσθήκη του πετιμεζιού στα κοκκινιστά ταιριάζει απίστευτα!!!
    Στην Κρήτη το χρησιμοποιούμε πολύ και πολλές φορές, όπως αναφέρεις, το βάζουμε αντί για μέλι! Το μέλωμα και η γλύκα που προσδίδει είναι ανεπανάληπτη!!! Συγχαρτήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θεωρώ ανώτερο από το μέλι σε ορισμένες περιπτώσεις Σιλένα.
      Και αυτό γιατί έχει το γλυκόξινο που λείπει από το λιγωτικό μέλι.
      Σίγουρα είναι πιο ενδιαφέρον το πετιμέζι, τουλάχιστον σε ορισμένες παρασκευές σαν και αυτή που προτείνω σήμερα.

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Εντυπωσιακό πιάτο κλασικό στη δομή του και εξτρήμ(;) στη δική σου νόστιμη εκδοχή!
    Εύγε Αστέρι!

    Αααα! Τη μερίδα εκείνου του δύσκολου παραπάνω πρόσθεσέ την με τη δική... :)
    Φιλιά σας πολλά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ζαμπία μου.
      Ο/Η δύσκολη παραπάνω, αν δοκιμάσει μια φορά θα το βάζει ακόμα και στα μακαρόνια για σάλτσα. Είμαι τόσο σίγουρη!!! Γι΄ αυτό μην κάνεις όρεξη...

      Πάντως δεύτερη μερίδα θα σου έστελνα ούτως ή άλλως για τον Π.
      Δεν θα άφηνα το έτερον σου ήμιση χωρίς δοκιμή!!

      Φιλιά πολλά πολλά!!

      Διαγραφή
    2. My Peps εσύ ξέρεις...και η παροιμία λέει: "όποιος έχει τη μύγα ..."

      Χρυσαυγή μου, μερσώ εκ μέρους του και θα κλέψω από το πιάτο του, κρυφά, μπουκιές. Μ΄αρέσει τόσο αυτό!

      Κίσσες
      Z.

      Διαγραφή
  18. Το μοσχάρι το τρωμε αρκετά θα έλεγα.
    Με πετιμέζι δεν το έχω δοκιμάσει. Σίγουρα θα γίνεται πολύ ωραίο κι από ότι βλέπω στις φωτό είναι εξαιρετικό.

    Υπέροχο πιάτο έτσι όπως μας το παρουσίαζεις. Και το περιεχόμενο αλλά και το πιάτο πολύ πολύ ωραίο.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον μου, αν το τρώτε το μοσχάρι, τότε να το δοκιμάσεις και με αυτό τον τρόπο.
      Σίγουρα θα σας αρέσει ακόμα περισσότερο και θα αλλάξετε και τα συνιθισμένα.

      Το πιατάκι το έχω λατρέψει και εγώ. Ήταν λίγο ακριβούτσικο αλλά με έχει αποζημιώσει όπου το έχω χρησιμοποιήσει.

      Σε φιλώ πολύ!
      Καλό ΣΚ!!!

      Διαγραφή
  19. Το χρησιμοποιεί η μαμά μου σε μερικά φαγητά και πραγματικά κάνει τη διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πρωί πρωί έπεσα πανω σε αυτή τη συνταγή και ενθουσιάστηκα! Αρχές Σεπτέμβρη είχαμε φτιάξει πετιμέζι με τον αντρα μου και έχω αρκετό ακόμα...οπότε σίγουρα θα κανω το μοσχαράκι με πετιμέζι... είμαι βέβαιη ότι θα γίνει πεντανόστιμο!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή