4 Μαρτίου 2013

Πιπεριές γεμιστές με τυριά, ζαμπόν και μπεσαμέλ



Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλώς μπήκε η Άνοιξη επιτέλους!!

Έναρξη σεζόν λοιπόν με το ιδανικότερο πιάτο για μπουφέ ή για την αρχή ενός γεύματος. Οι πιπεριές γεμίζουν με πλούσια υλικά και γεύση έτσι ώστε να παρουσιαστούν σαν ένα από τα ωραιότερα συνοδευτικά που έχετε γευτεί.

 

 Όμορφες, στρουμπουλές, λεπτόφλουδες πράσινες πιπεριές ψήνονται ή τηγανίζονται (στη διακριτική σας ευχέρια είναι...) και παραφουσκώνουν με τυριά, ζαμπόν και μπεσαμέλ. Μπαίνουν στο φούρνο, με μια ελαφριά κόκκινη σάλτσα, ψήνονται και σερβίρονται χλιαρές. Αυτό είναι το μυστικό της γεύσης και αυτό προτείνω για σήμερα. Χωρίς πολλά λόγια, γιατί όπου υπάρχει ουσία, τα λόγια περιττεύουν.


 ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ, ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ




Υλικά:



1)  12-13 μέτριες πιπεριές πράσινες κατά προτίμηση λεπτόφλουδες

2)  180 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένοη

3)  180 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη

4)  180 γραμμάρια κασέρι σε κύβους

5)  150 γραμμάρια ζαμπόν σε κυβάκια (ή 8 φέτες)

6)  600 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ (1 ½ κονσέρβα δηλαδή) λιωμένα στο μπλέντερ

7)  1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού ρίγανη

8)  αλάτι

9)  πιπέρι

10)  1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

11)  4 κουταλιές σούπας λάδι



Για τη μπεσαμέλ: 


1)    1 κουταλιά σούπας βούτυρο

2)    3 κουταλιές κοφτές της σούπας αλεύρι

3)    1 κούπα γάλα

4)    1 αυγό

5)    1 τσιμπιά αλάτι





Διαδικασία:



Πλένουμε και καθαρίζουμε από τα σπόρια τις πιπεριές. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 15΄-20΄,  μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.


 Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ντομάτα με το λάδι, τη ρίγανη, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι μέχρι να δέσουν. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.


Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα κρύο και το αλεύρι. Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να διασπαστούν τυχόν σβόλοι που θα υπάρχουν. Κατόπιν βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμελ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό χτυπημένο σαν ομελέτα. Ανακατεύουμε ξανά και τέλος προσθέτουμε το αλάτι. 


Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά, το ζαμπόν και τη μισή σάλτσα και γεμίζουμε με αυτό το μίγμα τις πιπεριές, αφήνοντας λίγο χώρο στο πάνω μέρος τους για τη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε πάνω από τη γέμιση σε κάθε πιπεριά μία με δύο κουταλιές μπεσαμέλ. Με λίγα λόγια μοιράζουμε ισόποσα τη μπεσαμέλ σε όλες τις πιπεριές.  Κατόπιν τις αραδιάζουμε όρθιες σε ένα ταψάκι έτσι ώστε να ακουμπούν η μία στην άλλη, για να μην γύρουν και χυθεί η γέμιση και ρίχνουμε μέσα στο ταψί την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας. 


Ψήνουμε για 30΄- 40΄περίπου λεπτά στους 175 C. Τα τελευταία 5΄βάζουμε το γκριλ για να πάρουν χρώμα από πάνω, αν δουμε ότι αυτό δεν έχει γίνει ήδη. Όταν τις βγάλουμε απ΄το φούρνο, τις μεταφέρουμε σε μεταλλική πιατέλα. Ρίχνουμε ολόγυρα τη σάλτσα κουταλιές – κουταλιές και τις διατηρούμε ζεστές μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.



Tip:


Αντί για ψητές μπορούμε να τηγανίσουμε τις πιπεριές. Αυτό σίγουρα θα δώσει παραπάνω γεύση αλλά αυτόματα θα αυξήσει και τις θερμίδες.



Καλή επιτυχία!


                                                                                                                  

36 σχόλια:

  1. Τις λιμπίστηκα τις λαχταριστές πιπεριές πρωί - πρωί. Πολύ ωραία εναλλακτική συνταγή για τη γέμιση! Δεν την είχα σκεφτεί με σάλτσα, αλλά πολύ σύντομα θα τη δοκιμάσω. Ευχαριστώ πολύ για την νέα ιδέα και για όλες τις υπέροχες συνταγές που διαβάζω στο blog σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vivi, εγώ σε ευχαριστώ που με διαβάζεις και κυρίως που μπήκες στον κόπο να μου αφήσεις σχόλιο! Η σάλτσα τις κάνει ποιο ζουμερές και δίνει υγρασία. Ταιριάζει πολύ με τα τυριά και την γέμιση. Σίγουρα είναι μια συνταγή που αξίζει ευκαιρίας. Την έχω χρόνια και την φτιάχνω κατά διαστήματα γιατί είναι λίγο χρονοβόρα.

      Ωστόσο να σου πω ότι τις πιπεριές αν τις τηγανίσεις θα έχεις σίγουρα ένα ποιο γευστικό και πλούσιο αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα επιβαρυμένο σε λιπαρά και θερμίδες!!

      Σου στέλνω την καλημέρα μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Μου άρεσε πολύ η γέμιση αυτή Χρυσαυγή μου!!
    Και η μπεσαμέλα από πάνω.. μούρλια!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα μου, το πόσο ταιριάζει η γέμιση τυριών με τις πιπεριές το ξέρουμε όλοι.
      Η μπεσαμέλ από πάνω εκτος από θερμιδούλες, έρχεται να δώσει και επιπλέον γεύση και να τις κάνει ακόμα πιο λαχταριστές.

      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Σε φιλώ !!

      Διαγραφή
  3. Αυτές είναι γεύσεις!!!

    Η κοτοσαλάτα σου έσκισε χθες.....έφτιαξα δύο...μία με μαγιονέζα και μία με κατίκι. Τα υπόλοιπα υλικά ίδια....Κόλαση!!!!

    Καλημέρα Χρυσαυγή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου βρε Πέπη μερακλού!!!!

      Σε έχω καταλάβει απο την αρχή. Αμα δεις φαγητό πλούσιο και μερακλήδικο είσαι μέσα. Αλλά πως το κάνεις από την άλλη να λατρεύεις και τα υγειηνά, δεν μπορώ να το καταλάβω??

      Η κοτοσαλάτα λίγο ακόμα και την περάσω για δική σου συνταγή, τόσες φορές που την έχεις φτιάξει!! χαχαχαχα

      Φιλιά πολλά πολλά!!

      Διαγραφή
    2. είμαι μέσα σ' όλα!!! ανάλογα τη διάθεση!!! χαχα

      Διαγραφή
  4. Ωραίες...Ωραίες...Ωραίες!!!

    Θανατηφόρα ωραίες :-)))

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα να ευχηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα

      ...."Θανατηφόρα"!!!! Να και κάτι καινούριο!!!!

      Καλή σου εβδομάδα Πηνελόπη μου γλυκιά!

      Διαγραφή
  5. Πολύ λαχταριστές οι πιπεριές σου Χρυσαυγή μου! Πράγματι ανοιξιάτικο φαγάκι!
    Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου!!
      Τις εξαφανίσαμε τις πιπεριές. Να ήταν κι άλλες....

      Φιλάκια σου πολλά!

      Διαγραφή
  6. Μμμμμμμμ! Καταπληκτικό πιάτο... ανεπανάληπτη η γέμιση Χρυσαυγή μου... και λατρεύω τις πιπεριές ειδικά τις γεμιστές.
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου συμφωνώ μαζί σου! Ωστόσο σε αυτό το πιάτο καλό θα είναι να χρησιμοποιηθούν οι πράσινες με την πιο λεπτή φλούδα. Ταιριάζουν καλύτερα και ψήνονται πιο αρμονικά με τα τυριά. Οι πιο χοντρές θα "κρατάνε λίγο" και δεν το θέλουμε.

      Καλή σου εβδομάδα και σένα!

      Διαγραφή
  7. Τρελαίνομαι για πιπεριές! Φαίνονται ονειρεμένες Χρυσαυγή μου! Φαντάζομαι ότι δεν πειράζει αν την μπεσαμέλ τη φτιάξω με σιμιγδάλι, με έχει βολέψει. Μαζεύω τις λιγούρες μου και αποθηκεύω τη συνταγή στα αγαπημένα!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και δεν πειράζει Sel. Μπορείς να την κάνεις όπως θέλεις. Δεν θα παίξει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Θα είναι εξίσου νόστιμες και απολαυστικές.

      Αποθήκευσε τη συνταγή, φτιάξ΄ την σύντομα και θα με θυμηθείς!

      Φιλάκια πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Όταν ο τίτλος της συνταγής περιέχει τις μαγικές λέξεις τυρί και μπεσαμέλ, πώς θα μπορούσα να αντισταθώ; Υπέροχες οι πιπερίτσες σου και εντελώς διαφορετικές από τα γεμιστά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε! Τέλεια ιδέα! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Sunday μου.
      Πίστεψέ με, ούτε εγώ μπόρεσα να αντισταθώ.
      Ήταν πολύ πολύ νόστιμες!

      Σε φιλώ και εύχομαι μια καλή εβδομάδα να έχουμε!

      Διαγραφή
  9. Θα συμφωνήσω με το κουταλάκι :) Ήρθα τρέχοντας όταν είδα τις λέξεις πιπεριές, τυρί, μπεσαμέλ :) Συνταγή εγγύηση :)

    Καλημέρα Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello Daeira's mommy!
      Αρπαξε κουτάλια και πιρούνια και όρμα στις πιπεριές.
      Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε έγινε με αυτό το φαγητό!

      Σε φιλώ και σε καλησπερίζω!

      Διαγραφή
  10. Θεϊκό πιάτο!
    Από αυτά που δεν θέλεις να μοιραστείς με κανέναν!!
    Μ' αρέσει που βλέπω δύο σάλτσες, κόκκινη και μπεσαμέλ!
    Πλούσια και άκρως ικανοποιητική γεύση που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο!
    Πολλά φιλιά κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δεν θέλεις να τα μοιραστείς και τα μοιράζεσαι τελικά με αυτούς που αγαπάς!!!
      Αν και ομολογουμένως μπελαλίδικο Ερμιόνη μου, το πιάτο αυτό έσκισε.
      Είναι πάντως να το κάνεις για να ευχαριστήσεις πολλά άτομα μαζί.

      Σε φιλώ κι εγώ πολύ κοριτσάρα!
      Ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο!

      Διαγραφή
  11. Καλή εβδομάδα Χρυσαυγή!!
    Πολύ λαχταριστό φαγητάκι.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ρούλα!
      Να το δοκιμάσεις αν μπορέσεις και θα καταλάβεις πόσο λαχταριστό και νόστιμο είναι από πρώτο χέρι!

      Φιλιά !

      Διαγραφή
  12. Καταπληκτική ιδέα, θα τη δοκιμάσω σίγουρα! Π.ωραίες και λαχταριστές συνταγές!!! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Silena !!
      Μακάρι να το δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις.

      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  13. Σου το είπα και το πρωί, σήμερα με ξελίγωσες στην κυριολεξία!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Oh my Goodness, ο γιος μου θα τρελαθεί! Πλούσιο, καταπληκτικό πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου βρε Ερη!!
      Με ποιο τρόπο θα μπορούσα να στείλω στον μικρούλη σου μια πιπερίτσα να φάει και να ξετρελαθεί όπως λες? Μακάρι να μπορούσα !!

      Διαγραφή
  15. Τι ωραία γέμιση! Είμαι σίγουρη ότι εξαφανίστηκαν,ε;!
    Ξέρεις τι μου αρέσει να βλέπω πάνω πάνω; Τη μπεσαμέλ μετά το 5λεπτο γκριλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαφανίστηκαν δεν λες τίποτα Βέρα μου.
      Στο μάστερ σεφ πρίν από καιρό είχα δει ένα άλλο κόλπο για να παίρνει άμεσα χρώμα η μπεσαμέλ. Φλόγιστρο!! Αλλά αυτά είναι κόλπα των εστιατορίων. Εδώ στο σπίτι ένα γκριλ έχουμε και πολύ μας είναι!!

      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα, Χρυσαυγή μου!
    Πολύ πρωτότυπη γέμιση και, χωρίς αμφιβολία, νοστιμότατο αποτέλεσμα! Λαχταριστό!
    Καλομαγειρεμένες και εξαιρετικά φωτογενείς σου έγιναν! Εύγε και πάλι εύγε!
    Στείλε, έστω και μία, για δοκιμή!!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μία και δύο για την Ελένη θα στείλω!!!
      Ήταν τόσο νόστιμες, που θα ήταν κρίμα να μην είχαν φωτογένεια.


      Σε φιλώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
  17. Πολύ ωραίες. Τις φτιάχνω κι εγώ Χρυσαυγή μου και είναι απο τις αγαπημένες μου.
    Τις έχω κι εγώ στο μπλογκ.
    Σε τραπέζια πάντα τις κάνω, αρέσουν σε όλους. Είναι μια απο τις λίγες συνταγές της Βέφας που κάνω πολύ συχνά.
    Η μπεσαμέλ απο πάνω σε συνδυασμό με την ντομάτα και τα τυριά είναι κόλαση.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Αφού τις κάνεις και εσύ, τότε είσαι η καλύτερη διαφήμηση γι΄αυτή μου την ανάρτηση!!

      Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  18. Τώρα Χρυσαυγή μου για τι να μιλήσω για τις πιπεριές,για τη γέμιση,τη μπεσαμέλ...αχ πολύ θα ήθελα ένα πιάτο από αυτές.Απλά υπέροχο πιάτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή