28 Μαΐου 2014

Κινέζικο τηγανητό ρύζι




Θέλεις τα καλά νεά ή τα κακά πρώτα? Άσε, επιλέγω εγώ για σένα. Πάντα τα άσχημα πρώτα, ώστε να μένει η γλυκιά επίγευση στο τέλος. 

 

Τα κακά νέα λοιπόν, είναι ότι αυτό το φαγητό που έφτιαξα προχθές και ανυπομονούσα να το μοιραστώ, είναι φαγητό της υπομονής. Και η υπομονή έγκειται στο κόψιμο των λαχανικών και τις τρεις διαφορετικές παρασκευές που πρέπει να γίνουν με σκοπό την τέταρτη και τελευταία φάση της ολοκλήρωσης του ... θαύματος! Μόλις μπήκαμε στα καλά νέα! Θαύμα! Όπως το ακούς και ίσως λίγα λέω. 

 

 Το επίσης καλό είναι ότι η ποσότητα που βγαίνει είναι ικανή να ταϊσει ολόκληρη παρέα και επιπλέον δεν είναι φαγητό της τελευταίας στιγμής, μιας και όσο μένει οι γεύσεις του αναδεικνύονται καλύτερα. Το φτιάχνεις το απόγευμα και το απολαμβάνεις το βράδυ.  Κι αν τα καλά νέα δεν είναι ικανά να σε κάνουν να ξεχάσεις την μία ώρα που θα περάσεις στην κουζίνα, κόψε, ψήσε, ανακάτευε και στο τέλος πλύνε λάντζα, τότε εσύ χάνεις. Χάνεις την μοναδική ευκαιρία να φας ένα κινέζικου τύπου (ας μη γελιόμαστε.. κινέζικο θα φας στην κίνα) καταπληκτικό τηγανητό ρύζι. 

 

Μην το σκέφτεσαι πολύ!






ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΡΥΖΙ

 

Υλικά για το ρύζι:

 

1)    350 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι

2)    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3)    2 σκελίδες σκόρδο

4)    ½ κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια

5)    ½ πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια

6)    ½ κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια

7)    2 καρότα κομμένα σε κυβάκια

8)    150 γραμμάρια καλαμπόκι κονσέρβας ή κατεψυγμένο που θα το βράσουμε

9)    6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

10) 1 κομμάτι τζίντζερ φρέσκο (2Χ1 εκ.) τριμμένο

11) 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κάρυ

12) 50 γραμμάρια ελαιόλαδο

13) 60 γραμμάρια σόγια σος

14) Αλάτι προαιρετικά 

 

Υλικά για το κοτόπουλο: 

 

1)    400 γραμμάρια κοτόπουλο στήθος κομμένο σε όσο γίνεται μικρότερες μπουκίτσες

2)    1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ

3)    ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη

4)    3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

5)    1 κουταλιά της σούπας σόγια σος 

 

Υλικά για την ομελέτα: 

 

1)    4 αυγά

2)    1 κουταλιά της σούπας σόγια σος

3)    3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 

 

 

Μέθοδος:

 

Βράζουμε το ρύζι όπως λένε οι οδηγίες της συσκευασίας αρκετές ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε ή ακόμα καλύτερα από την προηγούμενη ημέρα, καθώς θέλουμε να είναι εντελώς κρύο. Όταν το βράσουμε και κρυώσει, το ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να αφρατέψει και να μην είναι κολλημένοι οι κόκκοι του μεταξύ τους. Το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο μέχρι να το χρειαστούμε. 

 

 

Φτιάχνουμε την ομελέτα ως εξής:

Ζεσταίνουμε τις 3 κουταλιές λάδι σε ένα τηγάνι και εν τω μεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την μια κουταλιά σόγια σος. Μόλις το λάδι έχει κάψει ρίχνουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά και ψήνουμε την ομελέτα όπως συνήθως. Όταν είναι έτοιμη, την βάζουμε σε ένα πιάτο, την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε με μαχαίρι σε πολύ λεπτές και μικρές λωρίδες. Θα την χρειαστούμε στη συνέχεια. 

 

 

Φτιάχνουμε το κοτόπουλο:

Στο ίδιο τηγάνι που φτιάξαμε την ομελέτα, χωρίς να το σκουπίσουμε βάζουμε τις άλλες 3 κουταλιές της σούπας λάδι να κάψει. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το γυρνάμε απ΄όλες τις πλευρές να αλλάξει το χρώμα του. Στο διάστημα αυτό προσθέτουμε τα μπαχαρικά, δηλαδή το κάρυ και το τζίντζερ σε σκόνη. Ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις το κοτόπουλο έχει σοταριστεί, προσθέτουμε την σόγια σος και το αφήνουμε να βράσει πολύ καλά και να μείνει μόνο με το λάδι του. Θέλουμε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα υγρά. Ελέγχουμε αν το κοτόπουλο έχει ψηθεί. Αν είναι κομμένο σε πολύ μικρές μπουκίτσες, τότε με αυτή την διαδικασία του σοταρίσματος ήδη πρέπει να είναι έτοιμο. Αν όχι, προσθέτουμε ελάχιστο νερό 1-2 κουταλιές της σούπας και το αφήνουμε να βράσει μέσα σε αυτό, μέχρι να εξατμιστεί εντελώς. Δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου νερό!!! Όταν είναι έτοιμο πλέον το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη όπως είναι. Θα το χρειαστούμε μαζί με το ελάχιστο λάδι που έχει απομείνει μέσα στο τηγάνι.

 

 

 

 Ολοκληρώνουμε το φαγητό:

 

Ζεσταίνουμε τα 50 γραμμάρια λάδι μέχρι να κάψει σε ένα wok ή αν δεν έχουμε, σε μια κατσαρόλα μεγάλη και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το καρότο. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε στη συνέχεια το μπέικον μαζί με τις πιπεριές και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ελάχιστα, μέχρι να το δούμε να λυγίζει και να αρχίζει να βγάζει το λίπος του. 

 

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κάρυ, το τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη, το σκόρδο που έχουμε λιώσει με την πρέσα σκόρδου, το καλαμπόκι και το κοτόπουλο μαζί με τα υγρά του τηγανιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά. 

 

Προσοχή! Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα λαχανικά μας δεν θέλουμε να βράσουν αλλά να κρατήσουν τη ζωντάνια τους και να παραμείνουν τραγανά και φρέσκα.

 

Τώρα προσθέτουμε το ρύζι μαζί με την σόγια σος, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να αλλάξει το χρώμα του και να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάζουμε να δουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι (επειδή η σόγια είναι πολύ αλμυρή, πιθανόν να μην χρειάζεται). Αν επιθυμούμε, ρίχνουμε λίγο αλάτι καθώς επίσης προσθέτουμε και την ομελέτα. Τελευταίο και καλό ανακάτεμα ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 

 

Το ρύζι είναι έτοιμο! Τρώγεται απευθείας αλλά πολύ ευχάριστα και μετά από ώρες σε θερμοκρασία δωματίου! Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το έχουμε φτιάξει νωρίτερα και να το σερβίρουμε σε ένα γεύμα που θα κάνουμε χωρίς να έχουμε το άγχος της τελευταίας στιγμής. 

 

Καλή επιτυχία! 







25 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Το φαγητό σου φαίνεται εκπλκηκτικό και θα μπορούσα να φάω και τα τρία μπολάκια΄!!!!
    Δεν με τρομάζει η προετοιμασία του, αυτό που με φοβίζει είναι πως θα πείσω την υπόλοιποι οικογένεια να φάει κάτι με κάρυ ή σογια σος. Υπέροσο φαγητό και παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοτούλα μου αχ, αυτό που λες ότι δεν τα τρώνε είναι μεγάλο θέμα.
      Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση θα το στερηθείς κι εσύ και είναι κρίμα γιατί πραγματικά αξίζει τόσο πολύ! Το λέω με απόλυτη επίγνωση.
      Ίσως κάποια άλλη στιγμή.... με μεγάλη παρέα που θα έχετε σπίτι! Κράτα την ιδέα!

      Σε φιλώ κι ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Δε με νοιάζει η πολύπλοκη διαδικασία όταν στο τέλος θα φάω ένα σούπερ τέλειο κινέζικο ρύζι!!!!
    Έχω πολύ καιρό να φτιάξω και μου έβαλες ιδέα. Η ασιατική κουζίνα είναι η αγαπημένη μου!!!!
    Του έβαλες και μπέικον για πιο πικάντικη γεύση!!

    Υπέροχες πολύχρωμες φωτογραφίες!!!!
    Τα τσοπ στικς.... είναι διακοσμητικά ή τα κατάφερες και τα χρησιμοποίησες???????χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα η ασιατική είναι η αγαπημένη μου!! Μακράν!
      Είναι απίθανο και επειδή σε ξέρω θα τρελαθείς! Το μπέικον επιβάλλεται αν θες τη γνώμη μου. Είναι ελάχιστο σε σχεση με την ποσότητα του φαγητού, αλλά η αμυδρή υποψία του όταν το αντιλαμβάνεσαι στην γεύση είναι τέλεια.

      Το σχόλιο για τα τσόπ στικς το αφήνω να πέσει κάτω..... γιατί άντε!!!!!
      χαχαχαχαχχααχχααα

      Διαγραφή
  3. Αχ αχ, μία συνταγή που μιλά στην καρδιά μου!!

    Πολύ λαχταριστό φαίνεται το ρυζάκι σου Χρυσαυγή!!! Και συμφωνώ πως κινεζικό τρως μόνο στην Κίνα! Αλλά επειδή πρέπει να προσαρμόζουμε τα φαγητά στις γεύσεις της χώρας του τα ετοιμάζουμε, μια χαρά είναι :)

    Φιλιά πολλά και καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα σου αρέσουν τα ασιατικά?
      Ωραία!
      Είναι πολύ καλό, αν κι εφόσον έχεις κάποια στιγμή τη διάθεση να το φτιάξεις, θα το χαρείς όσο και εγώ.

      Καλημέρες!

      Διαγραφή
  4. ΠΩΠΩΠΩΠΩΠΩ μανα μουυυυυυ!!!! Τρέχουν τα σάλια μου! Αλλά πολύ δύσκολο μου φαίνεται!
    Θα το κρατήσω για μια φορά με κέφια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποτε θες !! Θέλει κέφι και μουσική να παίζει στο δωμάτιο για συντροφιά!
      Όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους!

      Διαγραφή
  5. Τέλειο! Έχω δοκιμάσει κάτι παρόμοιο! Σαν λάτρης του κινέζικου και του κάρυ ιδιαιτέρως θα το φτιάξω μέσα στο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τρελαίνομαι για κινέζικο τηγανητό ρύζι!! Πω πω μου άναψες φωτιές τώρα και θέλω να το φτιάξω το βράδυ που χλωμό το βλέπω γιατί θα είμαι πτώμα. Το κρατάω όμως για ΣΚ!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σου Μάγδα! Το ρύζι φτιάχνεται με το φως της ημέρας και τρώγεται ως το βράδυ. Αν κάτσεις να το φτιάξεις μετά τη δουλειά βλέπω να το μετανιώνεις.
    Το ΣΚ θα το χαρείτε και πολύ. Αν το φτιάξεις τελικά πες μου πως σου φάνηκε!!

    Φιλιά πολλά κι από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλειο! Είμαι σίγουρη ότι αξίζει όλη τη διαδικασία! Και έψαχνα μία συνταγή για τηγανητό ρύζι.....
    Είναι κάτι που παραγγέλνω πάντα από το κινέζικο, και πάντα ήθελα να δοκιμάσω να φτιάξω μόνη. Μπαίνει στα υπόψη για το ΣΚ.
    Φιλάκια (πώς είναι άραγε στα κινέζικα???)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα μου αν το φτιάξεις περιμένω μια φωτογραφία να την ποστάρω εδώ σε αυτή την ανάρτηση! Το ρύζι αυτό κι εγώ είναι το πρώτο πράγμα που παραγγέλνω ! Τώρα και σπιτικό λοιπόν!! χαχαχα
      Ελπίζω και εύχομαι να σας αρέσει.
      Κινέζικα δεν ξέρω γι΄αυτό θα σου πω : τσιν τσαν τσόν!

      Διαγραφή
  9. Ωραία!
    Χρυσαυγή, κάνω την παραγγελία μου από τώρα και εδώ, δημοσίως...
    Τα υπόλοιπα δεν τα αναλύω, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!

    Τσιν τσον τσανγκ!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αίτημά σας καταχωρήθηκε και για την εξέλιξή του θα ενημερωθείτε σύντομα με γραπτό μήνυμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Όβερ!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχο πιάτο που σίγουρα αξίζει αυτή την παραπάνω προετοιμασία.
    Πλούσιο σε γεύσεις, θρεπτικό και χορταστικό.
    Το γεγονός ότι περιέχει και ομελέτα με ενθουσιάζει. Έφαγα πρόσφατα σε φιλικό σπίτι κινέζικο ρύζι, που μόνο κινέζικο δεν ήταν, οπότε well done girl!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ομελέτα το πάει ένα βήμα παραπάνω στην αυθεντικότητα και στην γεύση.
      Είναι κρίμα να παραλειφθεί.
      Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  11. Πως μου ξέφυγε εμένα αυτό? Έμεινε τίποτα ή άργησα? Έχω και καιρό να φάω κινέζικο, η συνταγή σου με ενθουσίασε γιατί είναι κάτι παραπάνω από τηγανιτό ρύζι... με βλέπω σύντομα να την δοκιμάζω! Φιλιά πολλά και καλό απόγευμα^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω και εύχομαι να την δοκιμάσεις γιατί πραγματικά είναι το κάτι άλλο!
      Είναι ένα υπέροχο τηγανητό ρύζι και θα το έχεις φτιάξει εσύ!!!!

      Σε φιλώ πολύ πολύ και ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  12. Oι καλοί τρόποι με υποχρεώνουν να επαινέσω το πιάτο αυτό.Δεν χρειάζεται βέβαια κάποιος ιδιαίτερος κόπος για αυτό,μιας που η συγκεκριμένη πρόταση ,αν και με βρίσκει αργοπορημένη,αποτελεί την επιτομή της φροντισμένης και πολυμήχανης συνταγής.
    Φροντισμένης ,γιατί η προετοιμασία της,κάτι για το οποίο είχες την ΄΄εξυπνάδα΄΄να μας προϊδεάσεις-είναι υπόθεση υπομονής και πείσματος και πολυμήχανης,γιατί είναι ευφυές να προσφέρεις ένα τέτοιο πιάτο στους κολλητούς σου,στην παρέα που θέλεις να εντυπωσιάσεις ,γενικά στους καλεσμένους σου που θα εκτιμήσουν τον χρόνο και τον κόπο που αφιέρωσες για την παρασκευή του.
    Παρατηρώντας σπυρί-σπυρί το ρύζι,με τα αμίμητης υπομονής λεπτοκομμένα λαχανικά,την ελκυστική πολυχρωμία τους,τα πλούσια και πολυποίκιλλα υλικά,σκέφτομαι ότι αυτό το φαγητό σου πάει.Σου ταιριάζει.Είναι ένα με την ιδιοσυγκρασία σου και με το ταμπεραμέντο σου.Δεν ξέρω γιατί ή μάλλον δεν θα μπω στη διαδικασία να ψάξω τι είναι αυτό που με κάνει να το σκέπτομαι.Απλά το δέχομαι γιατί έτσι είναι.Η αύρα του αφήνει το αποτύπωμα σου και την υπογραφή σου.Το αυτόγραφό σου κάτω από την αφρατοσύνη ενός μυρωδάτου και πικάντικου πιάτου που φωνάζει την ασιατική του προέλευση, με το μάτι μιας Ελληνίδας γκέiσσας.
    Προσκυνώ την υπομονή,την τέχνη και το γευστικό κάλλος που συνοδεύουν το πιάτο αυτό.
    Φιλιά πολλά,πολλά Χρυσαυγή μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι΄αυτό το "Ελληνίδα γκέισσα" τι να πω πια?

      Το φαγητό αυτό θέλει υπομονή (που λέω ότι δεν διαθέτω...) και όρεξη.
      Όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους.

      Λες να μου πάει το ασιατικό τελικά, ε?
      Μήπως να προσανατολιστω προς τα εκεί? Χμ... Πάλι σε σκέψεις με βάζεις.. Δεύτερη φορά απόψε!!!

      Φιλιά κι από μένα λοιπόν! Πολλά, πολλά!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  13. Είσαι η πρώτη Ελληνίδα (εντάξει μπορεί να υπάρχουν κι άλλες) που βλέπω να φτιάχνει το τηγανητό ρύζι και με την κινέζικη τεχνική και με τα σωστά υλικά. Οι Ασιάτες βέβαια βάζουν μέσα τη μάνα τους και τον πατέρα τους (από υλικά πάντα) και το μόνο που μπορεί να πρόσθετα είναι το λάχανο, αλλά αυτό είναι σχετικά εποχιακό για να μας στερήσει το ρυζάκι άνοιξη, καλοκαίρι. Λέω το λάχανο, γιατί παντρεύεται τη soya όπως το καρπούζι με τη φέτα. Αγκαλιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ααα... ξέχασα. Λίγο σησαμέλαιο δεν θα έβλαπτε, αλλά ξέρω πως η γεύση του είναι λίγο ως αρκετά μεταλλική για τον μέσο μεσογειακό ουρανίσκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχο δείχνει!
    Το είχα κάνει μια φορά είναι όντως μπελαλιδικο και κρατάω τις λεπτομέρειες που διάβασα από εσένα που σίγουρα θα κάνουν την διαφορά!🌺😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10