12 Αυγούστου 2014

Πίτσα με βάση από κινόα





Είμαι τρελαμένη!!! Είμαι ξε-τρελαμένη!!!!!!!!!!! 

Προσπαθώ να μην είμαι υπερβολική στις εκδηλώσεις χαράς μου μα δεν τα καταφέρνω. Έφτιαξα την καλύτερη πίτσα που έχω φάει εδώ και πολύ καιρό τώρα και όχι απλά την καλύτερη, αλλά και την πιο υγιεινή.  

Πλούσια γεύση πίτσας, συνδυασμένη με ωφέλιμα υλικά είναι το ζητούμενο.
Ως πότε τα νόστιμα θα είναι απαγορευμένα? Σήμερα σπάει το κατεστημένο που θέλει την πίτσα λιπαρή και ανθυγιεινή. 



Δοκίμασα που λέτε να φτιάξω βάση πίτσας από κινόα. Στην αρχή φοβήθηκα μήπως η βάση σπάει και δεν μπορεί να φαγωθεί η πίτσα με το χέρι. Γιατί αν είναι να φάω πίτσα με πιρούνι στο σπίτι μου, πάει περίπατο η μισή απόλαυση. 

Η γεύση της με απασχόλησε λιγότερο, καθώς το άγχος μου ήταν πως η «ζύμη» θα καταφέρει από πολτός να γίνει ένα σώμα και να κρατήσει επάνω της  τα υπόλοιπα υλικά.

Όχι απλά τα κράτησε, όχι απλά έγινε η ωραιότερη βάση πίτσας που έχω γευτεί (ναι, ρε φίλε..., η ωραιότερη και είναι από κινόα!!!!), αλλά η γεύση της ήταν η έκπληξη του φετινού καλοκαιριού!



Συγχωρέστε την υπερβολή μου, την απόλυτη θέση μου, καθώς το γούστο είναι υποκειμενικό, αλλά απλά μοιράζομαι μαζί σας ακριβώς αυτά που είπα και στις φίλες μου!!!!  Τίποτα περισσότερο. 

...Την έφτιαξα προχθές και ήδη μου λείπει. 




ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΙΝΟΑ 


Υλικά για την βάση από κινόα: 

     1)      ½ φλιτζάνι κινόα (χρησιμοποίησα τρίχρωμη, αλλά βάζετε ότι θέλετε)
     2)      1 ½ φλιτζάνι νερό
     3)      1 μεγάλο αυγό
     4)      ½ φλιτζάνι παρμεζάνα
     5)      ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
     6)      ¼ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
     7)      ¼ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
     8)      ¼ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
     9)      ½  κουταλάκι του γλυκού σκόνη αποξηραμένου σκόρδου
     10)   2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ολικής (ή για όλες τις χρήσεις)


Υλικά για την επικάλυψη: 

     1)      3 κουταλιές της σούπας έτοιμη σάλτσα ντομάτας (ή 1 κουταλιά πελτές ντομάτας ανακατεμένος μαζί με 2 κουταλιές κέτσαπ)
     2)      250 γραμμάρια κασέρι  
     3)      Λίγη ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
     4)      Μερικές ροδέλες πράσινης πιπεριάς
     5)      5 πράσινες ελιές κομμένες σε ροδέλες 




Μέθοδος: 

Φτιάχνουμε τη βάση της πίτσας: 

Βάζουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι να βράσει. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε την κινόα και όταν πάρει πάλι βράση χαμηλώνουμε πάρα πολυ την θερμοκρασία της κουζίνας μας και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνουμε έτσι να σιγοβράσει η κινόα μέχρι να πιεί εντελώς τα υγρά και να αφρατέψει. Όταν είναι έτοιμη ελέγχουμε να μην έχει καθόλου νερό. 

Αδειάζουμε την κινόα σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ( το αυγό χτυπημένο σαν ομελέτα, το θυμάρι, τη ρίγανη, την πάπρικα, το σκόρδο, το αλάτι, την παρμεζάνα και το αλεύρι).  Ανακατεύουμε με τα χέρια μας το μίγμα. Δεν θα έχει την όψη του ζυμαριού, αλλά ενός κολλώδους πηχτού πολτού.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Στρώνουμε σε ένα ρηχό ταψί φούρνου μια λαδόκολλα και την λαδώνουμε ελαφρά σε όλη την επιφάνειά της. 

Ρίχνουμε το μίγμα της κινόας και με την παλάμη του χεριού μας την απλώνουμε σε δίσκο. Σημαντικό είναι να την απλώσουμε  σε όσο γίνεται πιο λεπτή επιφάνεια.  Δεν πρέπει να είναι παχιά ώστε να ψηθεί καλά και από χυλός να γίνει μια βάση πίτσας  που δεν σπάει και στέκεται στο χέρι όταν την τρώμε σαν το κανονικό ζυμάρι πίτσας. 

Ο πολτός της βάσης κινόα πριν τον ανοίξουμε σε δίσκο και τον ψήσουμε να σταθεροποιηθεί.


 Ψήνουμε την βάση της πίτσας για 15-20 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο, μέχρι να την δούμε να χρυσίζει και να σταθεροποιείται. Να μην είναι πλέον μαλακιά. 

Όταν η βάση είναι έτοιμη τότε την βγάζουμε από το φούρνο  και απλώνουμε πρώτα τη σάλτσα και μετά τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε άλλα 10 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσει καλά το τυρί. 

Την βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και σερβίρουμε κόβοντάς την σε κομμάτια! 

Καλή επιτυχία!!!!!!!!




Tip:
Την βάση από κινόα επειδή είναι πολτός, μπορούμε να την διαμορφώσουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Μπορούμε να την κάνουμε τετράγωνη, κυκλική, ακόμα και να της δώσουμε κάποιο παράξενο σχήμα... γιατί όχι και καρδιά? 





11 σχόλια:

  1. Με τόσο αναλυτική ανάρτηση (πρόλογος, φωτογραφίες, εκτέλεση) είμαι σίγουρη για την επιτυχία της πίτσας μου!!!!!
    Μπήκε πρώτη στη λίστα!!!
    Πάντως προβλέπω να φτιάχνω τη βάση και σκέτη...με τόσα υλικά -μπαχαρικά θα είναι πεντανοστιμη!!!!!
    Τρελλαινομαι για κινοα!!!
    Μπράβο σου!!! Έκανες πολύ καλή δουλειά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοιξε το στομα!
      Σου στελνω το υπταμενο κομματι της πρωτης φωτογραφιας!!! :)

      Διαγραφή
  2. Οι διακοπές στα παιδικά μου χρόνια θεωρούνταν στο μυαλό μου κάτι το δεδομένο.Πίστευα ότι η ζωή ,με την΄΄ δικαιοσύνη΄΄ που την χαρακτήριζε,τις όφειλε σε κάθε άνθρωπο.
    Αργότερα,όταν η ζωή άρχισε τα χαστούκια της,άρχισα να πιστεύω ότι οι διακοπές ήταν προνόμιο των λίγων.
    Κατόπιν,πίστεψα στο γεγονός ότι διακοπές μπορείς να κάνεις ,έστω και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα,αρκεί να έχεις την υγειά σου,και λίγο παρηγορήθηκα.
    Τέλος,όταν η ζωή σου αφαιρεί και την χαρά της υγείας,διαπίστωσα πόσο χαρούμενες διακοπές έχω κάνει στο παρελθόν,αλλά δυστυχώς δεν τις είχα εκτιμήσει όσο έπρεπε.
    Τώρα ,διακοπές για μένα σημαίνει να έχω την δυνατότητα,ευρισκόμενη στην πόλη ,να απέχω έστω από τις καθημερινές,ενοχλητικές ασχολίες.Να αφιερώνω λίγη ώρα στην ανάπαυση του μυαλού και λιγότερη αυτή του σώματος,να μπορώ να διαβάσω δυο σελίδες από ένα βιβλίο στην βεράντα μου,χωρίς να σκέφτομαι,να προσπαθώ να μην μελαγχολώ αντικρύζοντας τα κλειστά στορ των σπιτιών αντίκρυ μου.
    Αισθάνομαι κάτι σαν κλειδοκράτορας της πόλης μου.Ηγεμόνας ,χωρίς υπηκόους.
    Δεν ενοχλώ,αλλά και δεν ενοχλούμαι.Ψιθυρίζω σχεδόν,γιατί φοβάμαι ότι ο αντίλαλος της φωνής μου,θα ξυπνήσει πνεύματα.
    Ειδικά νωρίς το πρωί,αξημέρωτα,όταν η σιγαλιά της νύχτας αρνείται να εγκαταλείψει τη νυσταλέα ανατολή,επιδιώκω να αφουγκράζομαι την σιωπή.
    Ένας βόμβος κλιματιστικού προχθές με αποσυντόνισε....Έκπληκτη ανακάλυψα ότι τα προνόμια της αποκλειστικής κλειδοκατοχής της πόλης,κινδύνευαν στα χέρια μου....Δεν είναι εύκολο,δεν είναι αποδεκτό,ακόμα και αυτό το δύστυχο προνόμιο ,να εναποτεθεί στα χέρια άλλου....!!!!!
    Τέτοιες μέρες,όπως είναι φυσικό,αποφεύγω και την κουζίνα,όσο αυτό είναι δυνατόν.
    Αλλες φορές,ήμουν μόνιμος κάτοικος της,γιατί όπως λένε η ανία,φέρνει πείνα.
    Τώρα η απλότητα φροντίζω να συμβαδίζει με την συνέπεια μιας υγιεινής διατροφής που οφείλω στο σπιτικό μου.
    Λύσεις όπως η πίτσα,ομολογώ ότι είναι η τελευταία επιλογή μου,όχι γιατί δεν αρέσουν...τουναντίον!!!!!Λατρεύουμε την πίτσα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο,την αποφεύγουμε....μάλλον δεν είμαστε εγκρατείς.
    Ωστόσο σήμερα,βιώνοντας για μια ακόμα φορά την χαρά της ανάρτησης σου Χρυσαυγούλα μου,κατάλαβα ότι το Σαββατοκύριακο,θα χαρούμε!
    Φιλτράροντας την συνταγή,στην οποία δεσπόζει η λιτότητα της αυτούσιας μεσογειακής γεύσης,συνειδητοποίησα ότι και η πίτσα μπορεί να είναι υγιεινή.Χωρίς εκπτώσεις στη γεύση.Χωρίς παραχωρήσεις στην οπτική απόλαυση.
    Παρακολούθησα με προσοχή τις εξονυχιστικές λεπτομέρειες της ανάρτησης.Αυτές,που δεν σου επιτρέπουν να κάνεις το παραμικρό λάθος,Αυτές που σου επιτρέπουν αν ονειρευτείς την πορεία μιας παρασκευής πίτσας,χωρίς να αμφιβάλλεις στο παραμικρό.Βήμα βήμα σε οδηγούν στην τελική κορύφωση...στο μαστίχωμα του κασεριού και στην ζωντανή ύπαρξη των ζωηρόχρωμων καλοκαιρινών λαχανικών.Στην λεπτή ζύμη, που με αξιοσύνη συγκρατεί τα υπάρχοντα της και την απίθανη τελική εικόνα μιας πίτσας που με οδηγεί με χαρά στο χαμάμ της κουζίνας μου ,ακόμα και εν μέσω καύσωνα.
    Χαίρομαι που το καλοκαίρι αποφάσισες να μας κρατήσεις συντροφιά.Εύχομαι όμως, να φροντίζεις βρίσκεις χαρά και ανάπαυση όπου και να είσαι!!!!!!!
    Στέλνω πολλά πολλά φιλιά γλυκιά μου Χρυσαυγή!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάλι που είμαι άσχετη, τι περικαλώ είναι η κινόα;;; Και συγχωρέστε με αν με την ερώτηση διαπράτω κανένα γαστρονομικό έγκλημα :P
    Πάντως παρόλο που δεν γνωρίζω το υλικό, φαίνεται λαχταριστή και θα πρέπει να την μάθω καθώς το "μη λιπαρή" πολύ μάς ταιριάζει αυτόν τον καιρό!!!
    Την καλημέρα μου & τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Wow! Έχεις τα δίκια σου νομίζω που είσαι τόσο ενθουσιασμένη. Εδώ έχω καταενθουσιαστεί εγώ μόνο με την ιδέα και από τις φοβερές, λαχταριστές σου photos! Θα γίνει δοκιμή μέσα στο σκ σίγουρα!

    Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλώνω φανατική θαυμάστρια σου...τίποτα άλλο κορίτσι μου... είσαι καταπληκτική!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αφου σε ενθουσιασε τοσο πολυ .. επιβάλλεται δοκιμη!! πολλα φιλια Χρυσαυγη μου!! Εγραψες παλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mε έπεισες! Αυτό είναι σίγουρο, τόσο ενθουσιασμένη δεν σε έχω ξαναδεί!
    Η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιάστηκα, κάτι τόσο υγιεινό ναι είναι και πολύ νόστιμο
    είναι περίπτωση να σου πετύχει. Και πάνω που νόμιζα ότι εγώ είχα βρει
    το τέλειο ζυμάρι πίτσας. Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε μόλις δροσίσει λίγο και
    μπορώ να πλησιάσω φούρνο.

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα! Τι υπέροχη που φαίνεται η βάση! Ανυπομονώ να τη δοκιμάσω! Θα τη φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!
    By the way, έκανα τα μπισκότα και εξαφανίστηκαν σε χρόνο μηδέν...
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με αυτή τη συνταγή σου με έπεισες να δοκιμάσω την κινόα άμεσα!

    Φανταστική ιδέα για βάση & πολύ υγιεινή.
    Οι φωτογραφίες σου ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ. Ζωντανές που μου έρχεται να δαγκώσω την οθόνη.

    Μπράβο Χρυσαυγή :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με έστειλες... τελείως ομως!!!!!!!!!!!! Κινόα δεν έχω δοκιμάσει κι όλο λέω ότι θα το κάνω... εεεεε, λοιπόν αύριο θα αγοράσω και θα την κάνω σαν πίτσα!!!! Σου έγινε φανταστική!! Πάλι έκανες ένα μικρό θαύμα και γευστικά αλλά και φωτογραφικά!!!! Μοναδικές εμπνεύσεις έχεις Χρυσαυγή μου!1
    Χρόνια πολλά για σήμερα και του χρόνου με υγεία!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10