23 Απριλίου 2015

Τράιφλ με σάλτσα φράουλας







Πόσο μου αρέσει όταν βγαίνουν οι φράουλες! Εννοώ όταν βγαίνουν στην ώρα τους και όχι μέσα στο καταχείμωνο. Τότε που είναι γλυκιές και νόστιμες και όχι ένα κόκκινο, άγευστο «χορτάρι».


 Παρόλο που μήνες πριν τις είχα δει στο σουπερ μάρκετ, δεν τις πλησίασα. Μου έλεγε η Μεγάλη να πάρουμε, με πίεζε και  η Μικρή, αλλά η απάντηση ήταν η ίδια: «Είναι εκτός εποχής». Καταλάβαιναν δεν καταλάβαιναν, αυτό τους έλεγα και δεν επέμεναν. Περίμεναν να έρθει η εποχή. Μη φανταστείς πολύ, για καμιά βδομάδα μόνο. Κι αφού τις έβλεπαν και τις ξανάβλεπαν άλλαξε η ερώτηση: «Μήπως τώρα είναι η εποχή»?  


Τώρα όμως ήρθε η ώρα τους,  κι αρχισα να παίρνω τρία - τρία τα κεσεδάκια  γιατί  τις τρώμε σκέτες ή  ψιλοκομμένες με γιαούρτι, αλλά φτιάχνω και το αγαπημένο μας παγωτό το οποίο σημειωτέον είναι και πανεύκολο!!! 




Το τράιφλ είναι ένα εύκολο γλυκό που φτιάχνεται σε σύντομο χρόνο. Η συγκεκριμένη συνταγή με έχει βολέψει γιατί βγαίνει σε μικρή ποσότητα. Τύπου:  έχω ένα ζευγάρι καλεσμένους και θέλω να φτιάξω κάτι το οποίο δεν θα περισσέψει για να το τρώμε όλη την υπόλοιπη εβδομάδα! Αυτό είναι! Τέσσερα ικανοποιητικά ποτήρια τράιφλ για να φαγωθούν εύκολα και γρήγορα.


Αυτή η συνταγή γίνεται με σάλτσα φράουλας. Το να φτιάξεις σάλτσα είναι παιχνιδάκι. Διατηρείται στο ψυγείο αρκετές μέρες και μπορεί να μπει πάνω από παγωτά, τσιζ κέικ, τούρτες, πανακότα να συνοδέψει κέικ ή κρέπες .  


Ακόμα λοιπόν κι αν δεν θέλεις να φτιάξεις το τράιφλ ή δεν σε ενδιαφέρει βρε αδερφέ, κράτα στα υπόψιν την σάλτσα φράουλας. Θα σου χρειαστεί σε ένα σωρό περιπτώσεις από δω και πέρα! 


Καλημέρες !!!!




ΤΡΑΙΦΛ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ


Υλικά για τη σάλτσα φράουλας:


     1)      400 γραμμάρια φράουλες (τις ζυγίζουμε καθαρισμένες)

     2)      200 γραμμάρια ζάχαρη

     3)      1 μεγάλη φλούδα λεμονιού

     4)      2 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι


Υλικά για την κρέμα:


     1)      250 γραμμάρια μασκαρπόνε

     2)      200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

     3)      1 σφηνάκι μαύρο ρούμι

     4)      2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

     5)      1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 


Επιπλέον υλικά: 


     1)      150 -200 γραμμάρια μπισκότα digestive

     2)      ½ κούπα αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο

     3)      4-5 φράουλες ωμές με το κοτσανάκι τους για τη διακόσμηση





Μέθοδος: 


Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα φράουλας:


Μπορούμε να την έχουμε φτιάξει από την προηγούμενη ή ακόμα και δυο μέρες πριν και την διατηρούμε στο ψυγείο. 


Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αν κάποια φράουλα είναι πολύ μεγάλη μπορούμε να την κόψουμε στη μέση.



Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να βράζει και οι φράουλες να αφήσουν τα υγρά τους. Κατόπιν αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 15 περίπου λεπτά μπορεί και λίγο παραπάνω μέχρι να την δούμε να πίνει τα υγρά και να πήζει, να γίνεται δηλαδή σαν σιρόπι. Οι φράουλες θα είναι ολόκληρες αλλά θα έχουν βράσει και θα είναι μαλακές. Αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού. Προσέχουμε μόνο να μην καπακώσουμε την κατσαρόλα γιατί κατά τη διάρκεια που η σάλτσα βράζει φουσκώνει . 





Φτιάχνουμε την κρέμα: 


Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε στον κάδο το μασκαρπόνε, το εκχύλισμα βανίλιας, την ζάχαρη άχνη και το ρούμι. Χτυπάμε πάλι μέχρι να ομογενοποιηθουν τα υλικά και να έχουμε μια ωραία σφιχτή κρέμα. 


Μοντάρισμα γλυκού: 


Χρειαζόμαστε 4 διαφανή  ποτήρια σχετικά  κοντά και φαρδιά, που να δείχνει ωραίο το γλυκό. 


Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια (δεν μας πειράζει αν τριφτούν) και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Βάζουμε όλα τα υλικά για το τράιφλ στον πάγκο μας και ετοιμαζόμαστε να γεμίσουμε τα ποτήρια. 




Προσέχουμε πάντα η σάλτσα φράουλας να κάθεται πάνω στα μπισκότα ώστε να τα μουσκέψει και να μαλακώσουν όταν μπουν στο ψυγείο. 


Μια καλή σειρά είναι η εξής: 


Μπισκότο, σάλτσα φράουλας, αμύγδαλα




Κρέμα, μπισκότο, σάλτσα φράουλας




Κρέμα, αμύγδαλα και έτοιμο!!! 




Καλό είναι να τελειώσουμε με κρέμα και να την πασπαλίσουμε με αμύγδαλο. Έτσι θα δείχνει πιο όμορφο! Τέλος βάζουμε μια φράουλα στην κορυφή και τοποθετούμε τα γλυκά στο ψυγείο. Καταναλώνονται αμέσως ή μετά από ώρες! 



Καλή επιτυχία!!!! 







31 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχαχαχαα
      Αν με ρωτάς, ναι!!!!!!!!!!!!!!!!! Είναι σούπερ!!!!

      Καλημέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Δεν μπορεί ,έκανες ταχύρρυθμα μαθήματα φωτογραφίας.
    Μπορεί να το αρνηθείς,αλλά εγώ θα επιμείνω.
    Αν φέρω στο μυαλό μου και τι πόστ του πρόσφατου ταξιδιού....μμμμμ....το μυαλό πάει εκεί....
    Εκτός και αν είναι έμφυτο ταλέντο ,το οποίο αξιοποιείται επακριβώς στις κουζινικές και όχι μόνο,ανησυχίες σου!
    Σήμερα ας πούμε,κατάφερες να αναδείξεις ένα απλό και ελαφρύ γλύκισμα και να το κατατάξεις στην υψηλότερη κλίμακα προσωπικών μου προτιμήσεων.
    Βοηθάει και το ολοζώντανο χρώμα του φρούτου δρν λέω,αλλά βρε παιδί μου,η λεπτομέρεια της κάθε φωτογραφίας ειπναι συγκλονιστική!
    Έπιασες κυριολεκτικά στον αέρα την ροή της άλικης σάλτσας,που και ένας επιτήδειος φωτογράφος,πασχίζει να το επιτύχει!
    Επίσης θα συμφωνήσω με την ανάγκη κάποιων συνταγών που ΠΡΕΠΕΙ να αρκούν για λίγα άτομα!!
    Το γιατί,επισημάνθηκε και θα το προσπεράσω στα γρήγορα,επειδή δρν με συμφέρει....
    Τέλος,θα σημειώσω για μια ακόμα φορά ,την δροσερή γραφή σου,που εμένα προσωπικά μου δίνει έμπνευση,χαμόγελα και χαρά!
    Καλημέρα!Φιλια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φωτεινή που ήρθες φουριόζα με τα καλά σου λόγια όπως πάντα.
      Είναι μερικά φαγητά ή γλυκά που είναι άκρως φωτογενή. Ε, αυτό εδώ το τράιφλ έτσι στημένο στο ποτηράκι του με τις χρωματιστές του στρώσεις ήταν ένα σιγουράκι. Φαινόταν από την ώρα που το έφτιαχνα ότι θα ποζάρει τέλεια. Ετσι λοιπόν ακόμα και κάποιος ερασιτέχνης σαν κι εμένα που δεν έχει κάνει μαθήματα φωτογραφίας μπόρεσε να το φωτογραφίσει αξιοπρεπώς! Βοηθάει και το μωβάκι της πασχαλιάς αλλά και ο λαμπερός ήλιος που έδεινε το άπλετο φως του εκείνη την ημέρα!!
      Όσο για την σάλτσα... αν ήξερες πόσες φορές έριξα την κουταλιά με την φράουλα για να καταφέρω να την πετύχω στον αέρα!!!!!!!!!!!!!!! χαχαχαχαχα

      Σε καλημερίζω και σου επισημαίνω απλά ότι με όλα όσα μου έγραψες παραπάνω για την υψηλή κλίμακα στην οποία βρήσκεται το τράιφλ στις προτιμήσεις σου, δεν έχεις λόγο να μην το φτιάξεις!!!! :) :) :)

      Φιλιαααααααα!

      Διαγραφή
  3. Φανταστικό! Άκρως ανοιξιάτικο! Μου έφτιαξες την διάθεση με το φραουλογλυκό σου! Η κόρη μου όταν το δει θα ξετρελαθεί. Φέτος έχω στόχο να κάνω και το κόλπο σου με τις κατεψυγμένες φράουλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α!! Γειά σου Νοτούλα μου! Βλέπω ότι θυμάσαι τις κατεψυγμένες φράουλες!! Χαίρομαι! Το κόλπο το έκαναν πολλοί και τους άρεσε!!!!
      Φτιάξε το τράιφλ για την κόρη σου και απολαύστε το μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα σαν από αυτές που άρχισαν πλέον να κάνουν την εμφάνισή τους!!

      Σε καλημερίζω κι ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  4. Τι όμορφο, εύκολο και νόστιμο γλυκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβάζω τη συνταγή σου και μου μυρίζει κυριολεκτικά φράουλα!!!!...(η μαμά φτιάχνει μαρμελάδα κι έχει μοσχομυρίσει το σπίτι).
    Νομίζω θα πεταχτώ στο σούπερ μάρκετ να πάρω και τα υπόλοιπα υλικά. Τι ψυχή έχουν 4 ποτηράκια?????
    Υπέροχο γλυκάκι!!!
    Τα τριπλά κολάζ μ' αρέσουν πολύ!!!

    Καλημέρα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα!!!!!!!!! το παγωτό σου παρφέ φράουλα το έχω φτιάξει και άρεσε πολύυυυυυυυυ

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι ήταν σημαδιακό το ότι η μητέρα σου φτιάχνει μαρμελάδα φράουλα σήμερα!!!
      Αν δεν έχεις πάει ήδη σουπερ μάρκετ πρέπει να βιαστείς!!! χαχαχαχα

      Σε ευχαριστώ πολύ και για τα κολάζ και για το παγωτό!!
      Φιλιά πολλά!!!!

      Διαγραφή
  6. Λατρεύω τις φράουλες και την σάλτσα φράουλας ( και το γλυκό του κουταλιού φράουλας και την μαρμελάδα φράουλας ....γκούχου γκούχου...και τις σκέτες ωμές φράουλας)!!!!!
    Τέλειο φαίνεται το γλυκάκι Χρυσαυγή! Λαχταριστό λαχταριστό, με υπέροχο χρώμα! Και σίγουρα θα γίνεται μία μικρή έκρηξη γεύσεων με την κρέμα & την σάλτσα.
    Την καλημέρα μου και τα φιλιά μου!

    Υ.Γ. Φτάσαμε αισίως στα 3 "καλά" σχόλια;;; Και μάλιστα σε λιγότερο από χρόνο;;; χαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχχαχαχαχαχαχχααααα
      Γελάω από την ώρα που σε διάβασα!

      Λοιπόν άκου να δεις. Μόλις φτάσουμε το 10ο καλό σχόλιο που θα κάνεις στο μπλόγκ μου θα το γιορτάσουμε φτιάχνοντας τούρτα!! Εστω και μετά από 3 χρόνια!!!!!!!! χαχαχαχαχαχαχα
      Αυτές οι ευκαιρίες δεν είναι για να χάνονται!!!!

      Σε φιλώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!
      Μου έφτιαξες τη μέρα!!!!!

      Διαγραφή
  7. αυτο δεν ειναι γλυκο...ειναι οφθαλμολουτρο!!!! λατρευω τις φραουλες σε καθε μορφη...μαρμελαδα, λικερ, σκετες, παγωτο, με ζαχαρη , χωρις κτλ! σε ευχαριστουμε γι αυτη τη διαδικτυακη απολαυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντάξει και τι δεν θα έδινα για ένα τέτοιο γλυκάκι τώρα. Άνευ σοκολάτας, δροσιστικό, τραγανό λόγω μπισκότου, με το καβουρδισμένο αμυγδαλάκι να κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε κουταλιά... και την υγρή φράουλα να χαρίζει το άρωμα και τη γλύκα της!!! Πεθαίνωωωωω...
    Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και όταν μεγαλώσουν οι κόρες θα καταλάβουν και θα κατανοήσουν τι εννοούσε η (τρελλή) μαμά τους με την εποχικότητα και την επιμονή της σε αυτή.
    Παρότι δεν φημίζομαι για την αγάπη μου στα φρούτα, τέτοιο στυλ γλυκού μου αρέσει γιατί καλύπτεται και συμπληρώνεται απο κρεμούλα (μασκαρπόνε όχι απλή σαντυγί γιατί είμαστε γκουρμεδιάρες) και μπισκοτάκια και αμυγδαλάκια (εγώ θα έβαζα και μια σοκολάτα για το καλό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ φράουλες. Ειδικά τώρα που μοσχομυρίζουν. Αν και τις έπαιρνα και όταν ήταν σαν "άχυρο" (έχω άλλοθι ακόμα). Ελαφρύ γλυκό το οποίο μπαίνει στα υπ' όψιν. Μία ερώτηση. Επειδή το μασκαρπόνε δεν με τρελαίνει αλλάζει με φιλαδέλφια;;; πες ναι...πες ναι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέλειο εύκολο γρήγορο δροσερό επιδόρπιο και όπως είπες στη σωστή δόση! Θα τυπωθεί θα τρυπηθεί και θα τοποθετηθεί στον Ντοσιέν με τις must συνταγές! Ευχαριστούμε Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παω να το φτιαξω... χτες μου έδωσαν home made φραουλομαρμελάδα ;)

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το πιο ωραίο γλυκό γιατί φτιάχνεις μόνο όσα θέλεις!!
    Ακόμη νόστιμες φράουλες δεν έχω βρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όλη η άνοιξη σε ένα ποτήρι! Τέτοια γλυκάκια θέλουμε από εδώ και πέρα, φρουτένια, ανάλαφρα και δροσερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ποιος δε λατρεύει τις φράουλες; Όσο κι αν τις λαχταράμε όμως πάντα περιμένουμε να έρθουν στην εποχή τους, τα παιδια μπορεί λίγο να διαμαρτυρηθούν μετα όμως μαθαίνουν και τους γίνεται τρόπος ζωής.
    Θεωρώ ότι αυτό είναι το ιδανικό κερασμα για αυτή την εποχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. καλημερα!!! οποτε διαβάζω τράιφλ μου ερχετε στο μυαλο η ρειτσελ απ τα φιλαράκια!! το δικο σου 1000 φορες καλυτερο απ αυτης! χαχαχα
    τελειο πανευκολο και πεντανοστιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Με κέρδισε και μόνο που έχει μαύρο ρούμι στη σάλτσα φράουλας. Του δίνει μια νότα πιο παιχνιδιάρα, πιο περιπετειώση, πιο λαχταριστή. Και πράγματι, τέτοια γλυκά σε βγάζουν από τη δύσκολη θέση όταν θες να φτιάξεις γλυκάκι για λίγους (και καλούς) ή μόνο για τον εαυτό σου (εγώ το γλυκό το τρώω σε τετράδες...).
    Υπέροχη και η παρουσίαση, Χρυσαυγή μου!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θαρρείς κι αν κάνεις πολύ από αυτό το γλυκό ,θα περισσέψει και θα μείνει στο ψυγείο;Δεν νομίζω τουλάχιστον για μένα που είμαι θερμή οπαδός της φράουλας.Οι φωτογραφίες σου πάντως το δείχνουν να φαντάζει ακόμη πιο λαχταριστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ μ'αρέσει κι εμένα αυτό με την μικρή ποσότητα! Γιατί, ειδικά με το συγκεκριμένο trifle, εάν δεν είναι περιορισμένη η ποσότητα κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί που θα καταλήξεις, τόσο νόστιμο που είναι!
    Καλό σ/κ, φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εντααααξει!! Με έστειλε!! Με τα φρούτα δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις, με τις φράουλες όμως τρελαίνομαι!!!
    Μπορεί να είναι από τα γλυκά που τα κάνεις σε μικρές ποσότητες αλλά πολλές φορές ;) και μέσα στην ίδια εβδομάδα μην σου πω!! :))) Πάω να φάω λίγη μαρμελάδα γιατί τώρα με έπιασε υπογλυκαιμία!
    Καλό Σ/Κ αν και δεν βλέπω να είναι χάλια με τέτοιο γλυκό στο ψυγείο σας!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καταπληκτικό και αγαπημένο!
    Της εποχής, εμφανίσιμο και νοστιμότατο. Μπράβο, Χρυσαυγή μου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πανέμορφο! Αντί για ρούμι τι θα μπορούσε να μπει στη σάλτσα;
    Συγχαρητήρια για το blog!
    Marina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΕΙΣΑΙ ΑΠΙΘΑΝΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΥΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10