Το αρνί είναι μακράν το πιο αγαπημένο μου κρέας. Λατρεία !!! Δεν υπάρχει τρόπος που θα μαγειρευτεί και δεν θα μου αρέσει. Είναι αυτό
που λέμε «λουκούμι». Ο ορισμός του λουκουμιού στο φαγητό, αν και πολλοί είναι
αυτοί που δεν το τρώνε, είτε γιατί το κρέας του τους μυρίζει, είτε εξαιτίας της
λιπαρότητάς του.
Αγαπημένο υλικό το πετιμέζι συνδυάζεται τέλεια με το αρνί
όπως και με τα περισσότερα κρέατα! Το χρησιμοποιώ όπου μπορώ, στο φαγητό ή σε dressing για
σαλάτες και ανεβάζει επίπεδο το πιάτο. Μελώνει τις σάλτσες, δίνει γλυκόξινη
γεύση και χρώμα όπου μπει. Κάνει το φαγητό πολύ νόστιμο. Ιδιαίτερο θα έλεγα.
ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Υλικά:
1)
Ένα μπούτι από αρνί βάρους περίπου 1500-1800 kg.
2)
5-6 μέτριες πατάτες κομμένες για φούρνο
(κυδωνάτες)
3)
1 μικρό ματσάκι φρέσκια ρίγανη
4)
3 κλωνάρια δενδρολίβανο φρέσκο
5) 6 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
6)
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα πικάντικη
7)
4 σκελίδες σκόρδο
8)
2 μεγάλα και ζουμερά πορτοκάλια το χυμό τους
9)
1 μεγάλο και ζουμερό λεμόνι το χυμό του
10) 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
11)
Αλάτι
12)
Πιπέρι
Μέθοδος:
Τοποθετούμε στη γάστρα το αρνίσιο μπούτι που καλό θα ήταν ο
κρεοπώλης μας να το έχει σπάσει σε μερίδες (χωρίς όμως να έχει αποκολληθεί η
μια από την άλλη). Απλά θέλουμε να το έχει διαχωρίσει ώστε να μπουν τα φρέσκα
μυρωδικά ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος.
Αφού βάλουμε στη γάστρα το μπουτι, τοποθετούμε ανάμεσα στις
εγκοπές του κρέατος κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης και τα υπόλοιπα κλωνάρια που θα
περισσέψουν τα διασκορπίζουμε γύρω γύρω από το κρέας. Αλατίζουμε καλά το
αρνί και τρίβουμε από πάνω του φρέσκο
πιπέρι.
Παίρνουμε το δενδρολίβανο και μαδάμε από τα κλωνάρια του
τις βελόνες. Τοποθετούμε κατά τον ίδιο τρόπο μερικές βελόνες δενδρολίβανου
ανάμεσα στο κρέας και τις υπόλοιπες στη γάστρα ολόγυρα.
Κόβουμε τις σκελίδες το σκόρδο στη μέση. Βάζουμε μερικές
μέσα στο κρέας και το υπόλοιπο στο ταψί.
Ραντίζουμε το μπούτι με το πετιμέζι και στη συνέχεια
απλώνουμε πάνω του τη μουστάρδα να πάει παντού.
Περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και των πορτοκαλιών στο
σκεύος αλλά δεν πρέπει να πέσουν πάνω στο κρέας γιατί θα φύγει το άλειμμα από
τη μουστάρδα και το πετιμέζι. Ρίχνουμε επίσης και μισό ποτήρι νερό.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε το φαγητό
στους 150 βαθμούς για μια ώρα, στον αέρα. Μετά το πέρας της μιας ώρας
βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και προσθέτουμε τις πατάτες αλατισμένες και το
ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε πάλι τη γάστρα και ψήνουμε για άλλη μια ώρα το
φαγητό στην ίδια θερμοκρασία. Ανα διαστήματα βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο,
τη γέρνουμε να μαζευτεί το ζουμάκι στη μια μεριά και με ένα κουτάλι το
μαζεύουμε και περιχύνουμε με αυτό τις πατάτες να πάρουν γεύση. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ακόμα νερό.
Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες και το κρέας μαλακό, το
βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως ζεστό!!
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!
Έχω χαζέψει με τις φωτογραφίες του αρνιού μέσα στη γάστρα!! Πολύ καλλιτεχνικές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πετιμέζι κάνει τη διαφορά σε όποια συνταγή και να μπει. Όσο για το δεντρολίβανο είναι το αγαπημένο μου μυρωδικό!
Πεθύμισα ένα τέτοιο φαγάκι με κατσίκι ....το προτιμώ!!!
Καλημέρα!!!!
Κι εμένα αυτές μου άρεσαν περισσότερο. Το κρέας μέσα στη γάστρα.
ΔιαγραφήΦτιάξε το φαγητό και θα με θυμηθείς. Το κατσίκι είναι ακόμα καλύτερο κρεατάκι!!!
Φιλιά και καλημέρες ηλιόλουστες!
Καλά ,κοπέλα μου, είσαι σοβαρή;Πρωινιάτικα δεν μπορώ να συμμαζέψω τα σάλια που τρέχουν και δεν ξέρω και πώς να βολέψω την κατάσταση γιατί τέτοιο κρεατάκι δεν έχω καθόλου στο ψυγείο μου.Τρέχω για τον χασάπη μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχχαχαχαχαχαχχαα
ΔιαγραφήΓειά σου Αλέκα με τα ωραία σου!!
Ο χασάπης θα σου δώσει τη λύση. Ενα ωραίο κομμάτι αρνιού και το μεσημέρι θα έχεις το πιο υπέροχο φαγητό του κόσμου στο πιάτο σου!!!!!!!!
Σε φιλώ πολύ!
Τα φαγητά στη γάστρα τα λατρεύω!! Δυστυχώς είμαι από αυτούς που δεν συμπαθούν το αρνίσιο κρέας...αλλά με ένα άλλους είδους κρέας μιλάμε για γαστρονομικό αριστούργημα!! Φανταστικό πιάτο για τραπεζώματα και οικογενειακά γεύματα !! Πολλά φιλιά Χρυσαυγή μου καλή εβδομάδα εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνά καλημέρα!
ΔιαγραφήΕχω κάνει ακριβώς το ίδιο φαγητό με κοτόπουλο και βγαίνει το ίδιο νοστιμο!!!!!
Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γάστρα είναι η αγαπημένη μου και το θεσπέσιο φαγητό που έφτιαξες έγινε όνειρο!!!!! Φανταστικό!! Κι όσο για τις φωτό είναι καταπληκτικές και ειδικά η τελευταία που μου έρχεται να αρπάξω μια πατάτα!!!!!
Φιλιά!
Καλημέρα Κική μου! Συμφωνώ για τη γάστρα. Οτι μπαίνει εκεί γίνεται λουκούμι. Είναι ο τρόπος ψησήματος βλέπεις.
ΔιαγραφήΣε φιλώ και εύχομαι μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα να έχεις!!!
Γεια σου Χρυσαυγή μου. Πολύ μου αρέσει κι εμένα το αρνάκι. Δυστυχώς τώρα περνάω μια από τις χειρότερες περιόδους της ζωής μου, αλλά υπόσχομαι πως όταν νιώσω καλύτερα θα μαγειρέψω το γεμάτο θαλπωρή φαγάκι σου, θα το καταβροχθίσω και μετά θα φτιάξω και την τούρτα banofee της Πέπης να λιποθυμήσω από το ζάχαρο. Φιλιά πολλά !
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοτούλα μου, εύχομαι όλα να είναι περαστικά. Οχι φυσικά για να μαγειρέψεις το αρνί αλλά για να είσαι εσύ καλά!!!
ΔιαγραφήΣε φιλώ πολύ!!!!!
Καλημέρα Χρυσαυγή και καλή εβδομάδα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο για το πετιμέζι, όπου μπει κάνει θαύματα ;)
Η τελευταία φωτογραφία πάρα πολύ λαχταριστή !!!
Ήμουν σίγουρη Αρη ότι εκτιμάς υλικά όπως το πετιμέζι!!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!!
Την καλημέρα μου!!!
θα πρέπει να σταματήσω να ανοίγω υπολογιστή, είστε και μακριά όλες να ορμίσω στα σπίτια σας μιας και δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω καν αυτό τον καιρό.Μένω με την ελπίδα ότι πάλι με χρόνους με καιρούς θα μπω στην κουζίνα κι θα δοκιμάσω ότι μου κέντρισε το ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Ανήκω στην κατηγορία που δεν τρώει το αρνί λόγω μυρωδιάς αλλά το πετιμέζι θα κάνει τα μαγικά του και θα το μετατρέπει σε λουκουμάκι νοστιμιάς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!
Φέρε τη γάστρα όπως είναι...παρακαλώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα το ξαναπώ ;)
Τέλειο έγινε Χρυσαυγή μου. Το πετιμέζι δεν το έχω χρησιμοποιήσει σε αρνί.. εχω κι ένα μπουτάκι κατσίκι στο ψυγείο...χμμμ...
Υπέροχες οι φωτογραφίες σου που δείχνουν την επιτυχία του φαγητού.
Οι πατάτες στο τέλος... φοβερές.
Καλή εβδομάδα :)
Φιλιά πολλά
Χρυσαυγή μου, μού έφτιαξες τη μέρα! Το αρνάκι με τις πατάτες στη γάστρα κι από πάνω κλωνάρια δενδρολίβανου είναι για μένα παράδοση, Ελλάδα, νοστιμιά, τραπέζια φίλων, είναι έρωτας! Νασαι καλά βρε ταλαντούχο και προκομένο κορίτσι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα συμφωνήσω με την Πέπη. αυτές οι φωτογραφίες με το αρνάκι στη γάστρα είναι πολύ ωραίες!! όπως και οι υπόλοιπες βέβαια.
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτό το "λουκουμάκι" πολύ θα το ήθελα!! φαίνεται τόσο νόστιμο!
Επειδή δεν έχω και φοβερή συμπάθεια στα του φούρνου )το αρνί για μένα είναι κορυφαίο παϊδάκι-φυσαρμόνικα) - τα τρώω μονο Κυριακές στους δικούς μου- θα σου πω ότι μου αρέσουν πολύ οι φωτογραφίες ( και η σαλατούλα από δίπλα να "δροσίζει").
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα καλά...όλα άγια...όλα τέλεια... και οι φωτογραφίες "μιλούν" από μόνες τους, αλλά να... ήθελα και λίγο παραπάνω σαλτσούλα εκεί στην άκρη της πιατελίτσας, έτσι για μια "βουτίτσα παπάρας" στα τόσα αρώματα βρε Χρυσαυγή μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαρτία εξομολογούμενη ...δεν είναι αμαρτία :-)))
Ξεκινάμε από τους "πίνακες" που έχεις ως φωτογραφίες! Τι να πω...!!! Από την άλλη το πετιμέζι στο φαγητό είναι ότι καλύτερο μπορείς να προσθέσεις. Το κάνω συχνά και εγώ. Θέλω ένα πιάτο από αυτό το θεικό αρνάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφή