Τα πολύ, μα πολύ, σοκολατένια αυτά μάφινς υπάγονται στην
κατηγορία “skinny”. Αυτό δεν σημαίνει πως τρως όλη τη ντουζίνα και
γίνεσαι skinny.
Προφανώς όχι. Όμως είναι πολύ πιο
υγιεινά από τα συνηθισμένα σοκολατένια μάφινς των πολλών λιπαρών που τρώμε
συνήθως.
Δεν έχουν βούτυρο, ούτε καν λάδι. Η καστανή ζάχαρη της
συνταγή είναι λίγη σε σχέση με άλλες παρόμοιες συνταγές και είναι αρκετά άγλυκα,
αλλά όχι άγευστα. Παρ΄όλα αυτά έχουν πολύ πλούσια σοκολατένια γεύση, είναι
σπογγώδη και όταν τα κόβεις με το μαχαίρι δεν αφήνουν ψίχουλα. Την επόμενη μέρα
μάλιστα είναι ακόμα πιο νόστιμα και μαλακά.
Το κρυφό συστατικό που είναι το πράσινο κολοκυθάκι δεν
φαίνεται στο ελάχιστο, όχι μόνο στη γεύση αλλά ούτε και στο μάτι. Παρ΄όλα
αυτά είναι το υλικό έκπληξη που δίνει στη
ζύμη υγρασία, η οποία βοηθάει πολύ να παραμείνουν τα κεκάκια ζουμερά.
Ο δε πουρές μήλου φτιάχνεται πανεύκολα βράζοντας για ελάχιστα λεπτά ένα
καθαρισμένο μήλο μέσα σε λίγο νερό και κατόπιν αλέθοντάς το στο μούλτι να γίνει
πουρές. Αυτό ακριβώς είναι που υποκαθιστά την λιπαρή ουσία η οποία απουσιάζει
από τη συνταγή.
Είναι τα μάφινς που
αξίζει να δοκιμάστε ξεπερνώντας τα γευστικά σας ταμπού. Και ναι, τα λαχανικά
μπαίνουν στα γλυκά όπως και τα φρούτα στα
φαγητά ή τις σαλάτες!!
ΜΑΦΙΝΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ
Υλικά για 12 μάφινς:
1)
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
κοσκινισμένο
2)
¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
3)
½ φλιτζάνι κακάο σκόνη κοσκινισμένο
4)
1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
5)
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
6)
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
7)
1/3 φλιτζάνι κουβερτούρα ψιλοκομμένη
8)
1 αυγό
9)
1 μεγάλο μήλο
10)
100 γραμμάρια γιαούρτι με λίγα λιπαρά (1/2
φλιτζάνι)
11)
¼ φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά
12)
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
13)
1 φλιτζάνι τριμμένο πράσινο κολοκυθάκι
Μέθοδος:
Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά μέσα σε ένα μπολ (το αλεύρι, τη
ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, την κανέλα, το αλάτι και την ψιλοκομμένη
κουβερτούρα). Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Φτιάχνουμε τον πουρέ μήλου. Ξεφλουδίζουμε το μήλο και του
αφαιρούμε τα κουκούτσια. Το κόβουμε σε 8 κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα πολύ μικρό
κατσαρολάκι (ή μεγάλο μπρίκι) με ελάχιστο νερό. Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά (με
κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας) για ελάχιστα λεπτά (5΄-10΄) μέχρι να δούμε
ότι όταν το τσιμπάμε με το πιρούνι είναι πολύ μαλακό. Βγάζουμε τα κομμάτια του
μήλου (χωρίς το νερό) και τα βάζουμε στο μούλτι. Τα πολτοποιούμε και έχουμε
έτοιμο τον πουρέ. Αν δεν θέλουμε να λερώσουμε μπλέντερ μπορούμε να
πολτοποιήσουμε το μήλο και με ένα πιρούνι πολύ καλά!!!
Βάζουμε σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ το αυγό και το εκχύλισμα
βανίλιας. Το χτυπάμε ελαφρά με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το
γάλα και ανακατεύουμε πάλι με τον αυγοδάρτη. Ρίχνουμε τον πουρέ μήλου και τα
τριμμένα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε ξανά.
Τώρα προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τα κολοκυθάκια το
περιεχόμενο του μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε αυτή τη φορά με ένα
κουτάλι να ομογεννοποιηθούν!!! Ανακατεύουμε πολύ καλά και θα έχουμε έναν
σχετικά σφιχτό χυλό που μυρίζει σοκολάτα και κανέλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Παίρνουμε μια
ειδική φόρμα για μάφινς και βάζουμε σε κάθε θήκη της από ένα χαρτάκι (12 στο
σύνολο). Γεμίζουμε κάθε χαρτάκι κατά τα 2/3 με τη ζύμη των μάφινς.
ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα για 15-20 λεπτά. Στα 15 λεπτά ανοίγουμε το
φούρνο και ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχουν ψηθεί. Βάζουμε την
οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός μάφιν και όταν τη βγάλουμε αν δεν έχει
υπολείμματα ζύμης επάνω της είναι έτοιμα. Αν βγει με υπολείμματα ζύμης τότε
αφήνουμε τα μάφινς να ψηθούν για μερικά λεπτά ακόμη.
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα βάζουμε
πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά.
Καλή επιτυχία!!!
Τι όμορφα που είναι! Ο πουρές μήλου μου αρέσει στα κέικ, νομίζω τα κάνει πιο ζουμερά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πουρές μήλου είναι φανταστικό συστατικό για κέικ και μάφινς και όντως τα κάνει ζουμερά αντικαθιστώντας ταυτόχρονα το βούτυρο ή το λάδι.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Μαρία!
Καλημέρα
Καλημέρα!!! Τι λαχταριστες μπουκιές βλέπω!!! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κατι παρόμοιο .. άρχισε να μου άρεσει η ιδέα!!! Γιατί οχι; Η σοκολάτα το αγαπημένο μου συστατικό δε λείπει!!!!! ♡♡♡
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που τα βλέπεις με καλό μάτι. Οσοι έφαγαν χωρίς να ξέρουν δεν κατάλαβαν τίποτα από κολοκυθάκι. Ίσα ίσα που τρελάθηκαν με τη γεύση τους. Όλα μια ιδέα είναι.
ΔιαγραφήΠραγματικά είναι τόσο σοκολατένια που είναι εθιστικά.
Θα χαρώ να τα δοκιμάσεις και να μου πεις πως σου φάνηκαν.
Καλημέρα!!!!!!!!!!!
Εντυπωσιακές φωτογραφίες!!!! Νομίζω οτι θα πεταχτούν τα μάφινς από την οθόνη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται πολύ αφράτα και ζουμέρα!!!
Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!!!
Ένα μόνο θα σου πω. Εφτιαξα δύο δόσεις από την Κυριακή έχω την την Τρίτη και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα ακόμα.....
ΔιαγραφήΑντε, δοκίμασέ τα να μου πεις κι εσύ τη γνώμη σου!!!!
Φιλιά!!!!!!!!!!!!!
οτι πρεπει για το κολατσιο του Νικολα!!! μμμμμμ.... καλημερα Χρυσαυγη μου!!! πολλα φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι!!!!!!!!!!!! Για παιδιά είναι φανταστικά!!!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Ελπίδα!!!!
την περιμενα αυτη τη συνταγη.... θεικοτατα!!! μα καλα κολοκυθακι;;; τι παθατε ολες και βαζετε κολοκυθακι στα γλυκα;; πρεπει να το δοκιμασω κ εγω!!! αν με κερνουσες θα σ καταβροχθιζα το ταψι αν δε μ ελεγες τι εχει μεσα!! χαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήμπηκε στα προσεχως ομως ;)
Ελα τώρα βρε Ντολμά μου, μη μου πεις ότι εσύ "μασάς" από τέτοια πράγματα!!
ΔιαγραφήΕσύ που έχεις φτιάξει ότι πιο απίθανο παίζει από γλυκά τον τελευταίο καιρό, μη μου πεις ότι στέκεσαι στο κολοκύθι.
Δοκίμασε και θα καταλάβεις!!!!! Είναι πολυυυυυ σοκολατένια και πολύυυυυ νόστιμα!!
Εθιστικά!
τρεις μαγικες λεξεις σε μια ανρτηση... πουρες μηλου, ελαχιστη ζαχαρη... δεν αφηνει ψιχουλα!!!!! ειδικα το τελευταιο με ετσειλε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, ναι!!! Και μια τέταρτη: υπέρ σοκολατένια!!!!!!
ΔιαγραφήΜην ξεχνιόμαστε!!! χαχαχαχα
Μπορώ να εξομολογηθώ το πρόβλημα μου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξάλλου ποιός μας ακούει,ποιός μας διαβάζει για να παρεξηγώ?....
Και αν δεν ομολογήσεις το πρόβλημα σου σε μια φίλη,τότε πού θα το πεις?
Λοιπόν....το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα έχω ξεφύγει.
Εντελώς.Παντελώς και δυστυχώς όχι ατελώς!!
Γιατί οταν κάποιος ξεφύγει απο τα όρια του,είτε αυτά είναι χρονικά,είτε οικονομικά,είτε κοινωνικά,είστε φιλικά....τότε πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τα τέλη τιμωρίας.
Και αυτα μεταφράζονται σε μούτρα αν είναι κοντινό σου πρόσωπο και έκανες την κουτσουκέλα,σε έξτρα χρήματα αν ξέχασες να πληρώσεις τον ΕΝΦΙΑ,σε άρνηση καλημέρας σν έβρεξες τα ρούχα του γείτονα,σε μια ντουλάπα χειμωνιάτικων ρούχων από τα οποία, το μόνο που σου χωρά,είναι το παλτό και αυτό ανοικτό.
Πέρσι το φορούσα με σακάκι από μέσα και κούμπωνε.
Είναι καιρός τώρα που δεν μου μιλώ.
Μου είμαι τόσο θυμωμένη που μου κλείνω την πόρτας τα μούτρα,μπας και το κτύπημα με συνεφέρει.
Δεν με κυττώ στον καθρέπτη παρά μόνο αποσπασματικά....μόνο τα δόντια για το πλύσιμο,μόνο τα μάτια για την κρέμα,μόνο τα χείλη για το κραγιόν.
Άσε που τα χείλη έχουν να δουν χαμόγελο ....τωρα που το σκέπτομαι, δεν θυμάμαι να πω.
Η κραιπάλη ,η βουλιμία έχει βαθιά αίτια.
Ποτέ μην κατηγορήσεις κάποιον παχουλό.
Δεν ξέρεις τι μπορεί να κρύβει πίσω από την κίβδηλη και περιστασιακή απόλαυση του φαγητού.
Η σεροτονίνη που εκλύεται είναι ένα μικρό διάλλειμα στα προβλήματα και τα κιλά που προστίθενται,επιδεινώνουν και επιβαρύνουν τα ήδη σοβαρά προβλήματα που νομίζεις ότι ξεχνάς χρησιμοποιώντας την τροφή σαν χάδι.
Και φτάνω στα skinny Muffins.....
Μόλις τα είδα,αναφώνησα......Αυτα είναι για μένα!Αχ.....η Χρυσαυγή με φροντίζει!!!
Ακόμα από τις φωτογραφίες υπολόγιζα ποια ωρα περίπου θα τα γευόμουν!
Φανταζόμουν το χαρτάκι που θα ξεδίπλωνα με περισσή φροντίδα για να απολαύσω την αβάσταχτη ελαφρότητα της σοκολάτας και την απέλπιδα προσπάθεια μου να ανακαλύψω στα συννεφένια αρώματα το μυστικό υλικό.....
Βλέπεις ο βουλιμικός άνθρωπος δίνει μεγαλύτερη αξία στην αναμονή της απόλαυσης,παρά στην ίδια την γεύση!
Τα μαφινάκια τα έχω ήδη στο μυαλό μου.
Τα έχω κατοχυρώσει στην καρδιά μου.
Δεν σου κρύβω ότι ενδόμυχα,πολύ όμως μέσα στην συνείδηση μου,θα έλεγα, περισσότερο στην λογική μου,έχω την άρνηση της παρασκευής τους.
Έχω ψήγματα τύψεων και ερινύων.
Δεν ξέρω ποιό συναίσθημα θα επικρατήσει....
Πολλά πολλά φιλιά Χρυσαυγή μου!
Πατώ την δημοσίευση χωρίς να ξαναδιαβάζω το κείμενο.....γιατί μετα φοβάμαι οτι θα μετανιώσω για τις αλήθειες που έγραψα.Συγγνωμη εκ των προτέρων για τυχόν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη.
Κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει σχόλιο δικό μου κάτω από το εκ βαθέων γραμμένο σχόλιό σου, αλλά φοβούμενη μη θεωρηθώ αγενής δεν το ρισκάρω.
ΔιαγραφήΕχεις έναν εκπληκτικό τρόπο να αυτοσαρκάζεσαι και αυτό το θεωρώ ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ γοητευτικό κι ελκυστικό σε έναν άνθρωπο!!! Με έκανες να γελάσω και να λυπηθώ ταυτόχρονα σκεπτόμενη τις εποχές βουλημίας που έχω ζήσει στο παρελθόν και που ώρες ώρες ακόμα με πιάνουν. Και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του να ξανακυλίσω.
Είμαι σίγουρη ότι πολλοί που θα σε διαβάσουν θα νιώσουν όπως εγώ ή εσύ.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ ειλικρινά για το σχόλιό σου αυτό! Είναι από τα πιο ξεχωριστά για μένα!!! Σε ευχαριστώ!
Α,κι εμένα δεν κλείνει το παλτό μου ,αλλά στις εκπτώσεις θα πάρω καινούργιο...Σε λίγο καιρό ούτως ή άλλως θα πρέπει λόγω ηλικίας να αποφεύγω πολλά οπότε τρώω τώρα που μπορώ.Εξάλλου όπωε δείχνουν τα πράγματα στην Ελλάδα ,έρχεται ο καιρός που δεν θα έχουμε να αγοράσουμε ούτε ψωμί!Γι'αυτό φάτε τώρα που μπορείτε.Φιλιά!
ΔιαγραφήΟφείλω να συμπληρώσω τον διαρκή και κλιμακωτά ανερχόμενο ενθουσιασμό μου σχετικά με την φωτογραφική κάλυψη των συνταγών σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς να αλλοιώνεις το ύφος και την προσωπικότητα της εικόνας του blog σου,βρίσκεις τον τρόπο και ανανεώνεις την αύρα του!
Σήμερα ας πούμε,η ξύλινη βάση που χρησιμοποίησες ,με έντονη την χροιά της πατίνας του χρόνου,δίνει ένα πολύ όμορφο και ταυτόχρονα λιτό ρουστίκ χαρακτήρα στις φωτό!
Αλήθεια, γιατί να δίνει τόςη απόλαυση μία παρουσίαση συνταγής?
Χαίρομαι που βλέπεις ανανέωση. Και πάνω που νιώθω να επαναλαμβάνομαι, έρχεται κάποιος να μου ανεβάσει το ηθικό!!!!!
ΔιαγραφήΌσο για την ξύλινη επιφάνεια, χαίρομαι διπλά που την βλέπεις ξύλινη, διότι δεν είναι τίποτα αλλο πέρα από χάρτινη!!!!!!!! Τα "μυστικά"....του "επαγγέλματος"!! αχαχαχαχα
Απίστευτο!Τέτοια ψευδαίσθηση!
ΔιαγραφήΠολύ καλό Χρυσαυγή !!! Κολοκυθάκι δεν έχω δοκιμάσει ακόμα σε κέικ. Ξέρω όμως ότι κάνει δουλειά, ειδικά μαζί με τον πολτό μήλου. Τα δικά σου δείχνουν υπέρ λαχταριστά στις φωτογραφίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ετοιμάζω ένα post όπου στο κέικ θα βάλω "πολτό" από λωτό. Φαίνεται να λειτουργεί καλά...
Αχ, Άρη θα σε μαλώσω!! χαχαχα
ΔιαγραφήΘα πίστευα ότι το υγιεινό και άπαχο κολοκυθάκι θα είχε ήδη μπει σε κάποια από τις γλυκές σου συνταγές. Πάντως δοκίμασέ το και θα το καθιερώσεις. Όχι σε ωμοφαγική όμως.. χαχαχαχαχα
Ανυπομονώ να δω αυτό με τον πουρέ λωτού!!! Σούπερ ακούγεται!
πάω ν αγοράσω λωτούς να είμαι έτοιμη!!!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΕντάξει, το κολοκύθι στα μούφιν δίνει άλλη διάσταση αλλά και με τον πουρέ μήλου, τα απογείωσες τα κεκάκια! Πως να σου περισσέψει τέτοια λιχουδιά, είναι και skinny και το τρως με ρυθμό: ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσαυγή μου έπαθα πλάκα για το κολοκυθάκι ως υλικό, πρέπει όντως να μην φαίνεται καθόλου στη γεύση!! Πλάκα έχω πάθει με τις φωτογραφίες πλάκα!! Ειδικά την τελευταία έρωτας! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα, λίγο καιρό έχω να μπω και παθαίνω τρέλα μόλις βλέπω αυτά που κάνεις! Pin για τιμωρία...χιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είχα ένα τώρα για το τσάι μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν είναι σκινι ξέρω όμως οτι θα τα σκίσω!!! Καλά το κολοκύθι μέσ το μάφιν πολύ ίντριγκα!!! Πεθαίνω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως θα περιμένω υπομονετικά μέχρι τη συνταγή που θα τρως μια ντουζίνα και θα γίνεσαι skinny....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι τότε θα απολαύσω αυτά τα λαχταριστά μαφινάκια, που φαίνονται πιο σοκολατένια από τα κανονικά!
Τρέλλα είναι... το μόνο που δεν με νοιάζει είναι οι θερμίδες τους... μπροστά σ' αυτή τη νοστιμιά κι αυτές τις φωτό που μου έρχεται να ορμήσω στην οθόνη!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνο εκεί το τελευταίο... με φωνάζει ή μου φαίνεται;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Τρελλάθηκα!!!!!!!!!! Στείλε ένα κατά δω!!!!!!!!!!!!
Φιλιά καλημέρας!
με το σκεπτικό του πολτοποιημένου μήλου μπορούμε να βάλουμε άλλο φρούτο π.χ. αχλάδι ή ανανά;Εγώ πάντως θα τα τιμήσω.Ήδη τα έβαλα στα pin μου.Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Αλεκα!!!
ΔιαγραφήΝαι, τον πουρε μηλου μπορουμε να τον αντικαταστησουμε με πουρε αχλαδιου με ακριβως την ιδια διαδικασια του βρασιματος του φρουτου και μετα της πολτοποιησης του. Για πουρε ανανα δεν γνωριζω αλλα γιατι οχι;;;
Ελήφθη, over! !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ κι εγώ, να δοκιμάσουμε κάτι λίιιγο διαφορετικό! Δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει πουρέ μήλου και τώρα μου'ρχεται να πάω να ξεκινήσω τη συνταγή αλλά δεν έχω μήλα! Οι φωτογραφίες σου φανταστικές Χρυσαυγή, well done :-)
ΑπάντησηΔιαγραφή